Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκλογές - Παυλίδης Νίκος
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [04] (Κ) Επαρχία Κερύνειας - Δήμαρχοι - Συμβούλια - Ανακήρυξη (επανάληψη)
  • [05] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα
  • [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Δημοτικές εκλογές
  • [07] (Κ) "Αβρούπα" - Προσφυγή - Ντενκτάς
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρδος Χάνεϊ
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Ανακήρυξη - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [14] (Κ) Μόρφου - Ανακήρυξη Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων

  • [01] (Κ) Εκλογές - Παυλίδης Νίκος

    Ο ιατρός Νίκος Παυλίδης, ο οποίος είχε υποβάλει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, εκλέγηκε Δήμαρχος Εγκωμης για πρώτη φορά και δεν ήταν επενεκλεγείς, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε προηγούμενη είδηση του ΚΥΠΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα χθεσινά αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών, οι δηλώσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη Δημοτική Συνεργασία, καθώς και του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα και του ανθυποψηφίου του Κύπρου Χρυσοστομίδη είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αντιπαράθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και η επίσκεψη του Λόρδου Χάνεϊ στη Κύπρο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Η τριμερής έχασε την πιο μεγάλη μάχη" γράφει ότι η τριμερής συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ έχασε τελικά χθες την πιο μεγάλη μάχη στις δημοτικές εκλογές, αυτήν του Δήμου Λευκωσίας, αφού ο υποψήφιος Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΔΗΣΥ, τους ΕΔΗ, το ΑΔΗΚ και το ΚΕΑ, επικράτησε του ανθυποψηφίου του, Κύπρου Χρυσοστομίδη, της Δημοτικής Συνεργασίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο θα προωθηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

    "Το Θάρρος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Χαστούκι στην τριμερή" γράφει ότι γερό χαστούκι που ανατρέπει τα σχέδια της τριμερούς συνεργασίας αποτελεί η εκλογή του Μιχαλάκη Ζαμπέλα στη Δημαρχία της Λευκωσίας με ποσοστό 50,09% (15.298 ψήφους) έναντι 48,52% (14.821 ψήφους) του Κύπρου Χρυσοστομίδη. Αλλού γράφει ότι δεκαπέντε χιλιάδες λίρες διεκδικεί Τουρκοκύπριος, ο οποίος διαμένει εδώ και χρόνια στην Αγγλία, από δικαστή, ο οποίος σύμφωνα με τον Τ/Κ ενεργούσε ως μεσάζοντας στην πώληση τ/κ περιουσίας στο χωριό Κιβισίλι.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο " Ετσι μίλησαν οι πολίτες" γράφει ότι η Δημοτική Συνεργασία σαφώς εξέλεξε τους περισσότερους δημάρχους ενώ ο ΔΗΣΥ σαφέστατα αναβάθμισε τα ποσοστά του στους μεγάλους δήμους, σε σχέση με τα αντίστοιχα των βουλευτικών εκλογών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δημόσια διαφωνία στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λάκεν προέκυψε μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει, έστω και εμμέσως, τη βασική προϋπόθεση που θέτει η Αγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού.

    "Η Σημερινή" με τίτλο " Επεβλήθη ο Ζαμπέλας" γράφει ότι ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας χαρακτήρισε την εκλογή του ως νίκη των δημοτών, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, είπαν "όχι" στον κομματισμό. Επίσης, γράφει ότι ο ανθυποψήφιος του κ. Ζαμπέλα, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δέχθηκε το αποτέλεσμα με αξιοπρέπεια. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα ξεκινούν από σήμερα πυρετωδώς τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, κυρίως στο θέμα της διακύμανσης των ποσοστών που πήραν για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων, έχοντας βεβαίως ως φόντο τις προεδρικές εκλογές.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αιφνιδίασαν οι κάλπες" γράφει ότι οι κάλπες επιφύλαξαν τελικά εκπλήξεις για όλους και έστειλαν πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες και ότι η τριμερής συνεργασία εξέλεξε 22 δημάρχους από τους 33 Δήμους που διεκδίκησε, αλλά η επιτυχία της αυτή επισκιάστηκε από την ανατροπή που πέτυχε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μιχαλάκης Ζαμπέλας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με στόχο τη συντήρηση της κινητικότητας στο Κυπριακό εν όψει και της συνάντησης του Πρόεδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 16 Ιανουαρίου, αλλά και να βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές για μια σειρά ζητήματα, αρχίζει σήμερα επαφές στη Λευκωσία ο Λόρδος Χάνεϊ.

    Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Νίκησε η συνεργασία" γράφει ότι η Δημοτική Συνεργασία πέρασε την πρώτη δοκιμή με επιτυχία, έστειλε μηνύματα και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία έργου που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων αγκάλιασαν τη Δημοτική Συνεργασία και στήριξαν τους υποψηφίους της. Αλλού προβάλλονται οι δηλώσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων της δημοτικής συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα των εκλογών ως "νίκη της Δημοτικής Συνεργασίας" σε 22 από τους 33 δήμους.

    [03] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Την αντίρρησή τους στο περιεχόμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), εξέφρασαν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικό και το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" του ψευδοκράτους.

    [04] (Κ) Επαρχία Κερύνειας - Δήμαρχοι - Συμβούλια - Ανακήρυξη (επανάληψη)

    Ο Εφορος Εκλογής της Επαρχίας Κερύνειας Ανδρέας Ασσιώτης ανακήρυξε επίσημα σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία τους Δημάρχους και τα Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών κατεχόμενων Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας για τους Δήμους Κερύνειας, Καραβά και Λαπήθου.

    [05] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς όλους τους εκλεγέντες Δημάρχους, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο τους, απέστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Δημοτικές εκλογές

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, προσθέτοντας ότι ο "αντικειμενικός στόχος του Κινήματος έχει επιτευχθεί με τη διευρυμένη παρουσία των συνδυασμών του και την αύξηση των εκλεγμένων οικολόγων δημοτικών συμβούλων".

    [07] (Κ) "Αβρούπα" - Προσφυγή - Ντενκτάς

    Η τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", που συνεχίζει την έκδοσή της με το όνομα "Αφρικα", στη χθεσινή της έκδοση γράφει ότι είναι ήδη έτοιμοι οι φάκελοι για προσφυγή της "Αβρούπα" και των αρθρογράφων της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις κατηγορίες δήθεν κατασκοπίας εναντίον του κατοχικού καθεστώτος. Ενάγοντες είναι οι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν και εναγόμενη η Τουρκία.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρδος Χάνεϊ

    Την πεποίθηση ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός των προσεχών έξι μηνών, εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ενώ ερωτηθείς ανέφερε ότι η Βρετανία δεν έχει ετοιμάσει οποιεσδήποτε εισηγήσεις προς τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7343          1,7447
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5726          1,5820
    Λίρα Αγγλίας                     1,0785          1,0849
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,9600        594,5100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,6959        349,7809
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3659          1,3741
    Λιρέττα Iταλίας                3.358,0731      3.378,2103
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3920          3,4123
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3117         10,3735
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,5632        290,2937
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8645         24,0076
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8219          3,8448
    Φράγκο Βελγίου                    69,9615         70,3810
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3763         11,4445
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9615         70,3810
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [10] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 17/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               200,5527        202,1571
    Δολ. Αυστραλίας              3,0267          3,0509
    Δολ. Καναδά                  2,4521          2,4717
    Κορώνα Δανίας               12,8963         12,9994
    Κορώνα Νορβηγίας            13,9284         14,0398
    Κορώνα Σουηδίας             16,4051         16,5363
    Φράγκο Eλβετίας              2,5576          2,5780
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           134,07 (-0,30)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  4.105.240
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.402.506    530,27 (-0,15)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    416.357    145,74 (-0,16)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    175.426    128,48 ( 0,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    412.578     55,12 ( 0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    350.530     56,46 (-0,70)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    243.994    105,66 (-1,73)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     71.902     33,67 (-1,78)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.481     54,97 ( 0,37)
    Ετ. Πληροφορικής              £     91.668      9,20 ( 0,88)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    930.595     30,83 (-0,16)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        387     27,76 ( 0,36)
    Ξενοδοχεία                    £    174.502     81,90 (-0,09)
    Αλλες Εταιρείες               £    944.407    151,68 (-0,31)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Ανακήρυξη - Δηλώσεις

    Δεδομένη θεωρεί ο νέος Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας τη συνεργασία του με τα πολιτικά κόμματα και δηλώνει έτοιμος για δουλειά ώστε μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο να αρχίσει την υλοποίηση του προγράμματος για την επόμενη πενταετία.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το ιδιαίτερα περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,3%, κλείνοντας στις 134,07 μονάδες, ενώ στα μόλις 4,1 εκατομμύρια λίρες ανήλθε η αξία των συναλλαγών.

    [14] (Κ) Μόρφου - Ανακήρυξη Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων

    Στη μέση του κάμπου της Μόρφου και στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη έγινε σήμερα το απόγευμα η ανακήρυξη του νέου Δημάρχου Χαράλαμπου Πίττα και των νεοεκλεγέντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης κωμόπολης από τον Εφορο Εκλογής της Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας, Αργύριο Παπαναστασίου, μετά από αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 December 2001 - 18:50:06 UTC