Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λάκεν - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Πάουελ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις - Θρησκευτικές ομάδες
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Οικονομία
  • [07] (Κ) Κατεχόμενα - Αβρούπα - Κατάσχεση εξοπλισμού
  • [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - ΕΕ - Ενταξιακή πορεία
  • [12] (Κ) Δημοτικές - Γενικός Εφορος Εκλογών
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Συνομιλίες
  • [14] (Κ) Σύνοδος Λάκεν - Σημίτης - Ευρωστρατός
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λάκεν - Προσχέδιο συμπερασμάτων
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [17] (Κ) Υπουργός Εργασίας Σλοβακίας - Επίσκεψη
  • [18] (Κ) 10ος Διαγωνισμός Κυπριακού Τραγουδιού - Γιώργος Μωυσής
  • [19] (Κ) Εκλογές - ΥΠΕΣ - Σύσκεψη
  • [20] (Κ) ΕΣΚ - Αβρούπα - Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
  • [21] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας - Ψήφισμα
  • [22] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας - Ψήφισμα (Διορθωμένο)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Βέλγιο
  • [24] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - ΕΕ - Κύπρος
  • [25] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κληρίδης - Σημίτης

  • [01] (Κ) Λάκεν - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Με κρίσιμο θέμα αυτό της ευρωπαϊκής μονάδας ταχείας επέμβασης και με κύριο στόχο την εξεύρεση της "χρυσής τομής" που θα ικανοποιήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους στο θέμα που προέκυψε με τον ευρωστρατό μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς να αποδεχθεί το άτυπο βρετανικό κείμενο που περιλαμβάνει τους όρους που απεδέχθη η Τουρκία κατόπιν αμερικανοβρετανικής παρέμβασης αρχίζει σήμερα στο Λάκεν του Βελγίου η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

    Στο θέμα της διεύρυνσης που ενδιαφέρει άμεσα και την Κύπρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από τις χώρες που θα είναι έτοιμες να το πράξουν μέχρι το τέλος του 2002 ώστε αυτές να μπορούν να συμμετάσχουν ως μέλη στις ευρωεκλογές του 2004.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Πάουελ

    Οι ΗΠΑ προσβλέπουν "σε συνεργασία με τους δύο Κύπριους ηγέτες και με τα Ηνωμένα Εθνη", δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, επισημαίνοντας "τη νέα κινητικότητα που έχει λάβει χώρα μεταξύ των δύο πλευρών".

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρωτοφανής υπόθεση εμπορίας βρέφους που είδε χθες το φως της δημοσιότητας κατέλαβε τα κύρια θέματα των περισσοτέρων σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, οι διαξιφισμοί μεταξύ υποψηφίων Δημάρχων πριν από τις Δημοτικες Εκλογές, η επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, η έκκληση που απηύθυνε χθες οι Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν οι γεωργοκτηνοτρόφοι και οι δρομολογούμενες απολύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρωτοφανές εμπόριο βρέφους" γράφει ότι η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης συνωμοσίας για εμπορία βρέφους, συνέλαβε τον 37χρονο γυναικολόγο Γ. Ε. από τη Λευκωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γυναικολόγος, μαζί με κάποιο καλλιτεχνικό πράκτορα, εμπλέκεται στην υπόθεση πώλησης παιδιού που γέννησε Ρουμάνα σε ζεύγος Ελλαδιτών, το οποίο θα υιοθετούσε παράνομα το βρέφος. Αλλού γράφει ότι, στη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, εκφράζοντας συγχρόνως την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ιατρο - βρεφο - εμπόριο" ότι η Αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος εμπορίας βρεφών, στο οποίο εμπλέκονται αλλοδαπές μητέρες - "καλλιτέχνιδες" και Κύπριοι ιατροί, κυρίως γυναικολόγοι, που εμπορεύονται βρέφη αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη και ότι η χθεσινή σύλληψη του 37χρονου γυναικολόγου δεν είναι παρά η πρώτη δραστική ενέργεια των Αρχών για εξάρθρωση του κυκλώματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας κάλεσε χθες την κυβέρνηση να καλύψει όλες τις ζημιές που υπέστησαν ο γεωργοκτηνοτρόφοι κατά τις πρόσφατες θεομηνίες και πως επεσήμανε την ανάγκη όπως η οικονομική αυτή βοήθεια καταβληθεί τάχιστα υπό τη μορφή χορηγίας και όχι δανείου.

    Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Διαλύουν την Παλαιστίνη" γράφει στο κύριο θέμα ότι, ενώ οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Ισραηλινών, η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει την απομάκρυνση του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ και των συνεργατών του και την εξορία τους στην Τυνησία και με τις στρατιωτικές της δυνάμεις επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησής του με τον κ. Ντενκτάς, προτίθεται να συζητήσει θέματα ανθρωπιστικής υφής, όπως είναι αυτά των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, καθώς και την προώθηση της Συμφωνίας Κληρίδη Ντενκτάς της 31ης Ιουλίου 1997.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Κύκλωμα εμπορίας βρεφών" γράφει πως η κυπριακή κοινωνία έμεινε εμβρόντητη από την αποκάλυψη της υπόθεσης εμπορίας παιδιού Ρουμάνας, το οποίο θα πωλούσε Κύπριος ιατρός γυναικολόγος ο οποίος φέρεται να συνωμότησε με άλλα δύο άτομα και διευθέτησε την έλευση της Ρουμάνας από τη Ρουμανία την περασμένη Δευτέρα. Αλλού η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι σύντομα οι Κυπριακές Αερογραμμές θα απολύσουν ως πλεονάζον προσωπικό αριθμό ανώτερων αεροσυνοδών, υπευθύνων καμπίνας και έχουν ενημερώσει τις συντεχνίες για τις συντεχνίες για την πρόθεσή τους, τις οποίες έχει καλέσει σε συνάντηση την προσεχή Δευτέρα για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κύκλωμα εμπορίας βρεφών" γράφει στο κύριο θέμα ότι η πρωτοφανής υπόθεση προπώλησης μωρού, που έφερε στο φως η Αστυνομία συγκλονίζει την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τον ιατρικό κόσμο. Προσθέτει ότι φαίνεται κύκλωμα που δρούσε στην Κύπρο και το εξωτερικό έφερνε εδώ γυναίκες κυρίως καλλιτέχνιδες, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και αφού ξεγεννούσαν έδιναν τα βρέφη με παράνομες υιοθεσίες σε άτεκνα ζευγάρια έναντι ευτελούς αμοιβής. Αλλού γράφει ότι οι πολύκροτοι κανονισμοί Αβέρωφ για το κίτρινο χρώμα των αστικών ταξί, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις, τέθηκαν τελικά εντελώς αθόρυβα σε ισχύ χωρίς να χρειαστεί ούτε ψηφοφορία ούτε άλλες συζητήσεις. Η εφημερίδα εξηγεί ότι σύμφωνα με το νόμο μετά την πάροδο 60 ημερών οι κανονισμοί τίθενται αυτόματα σε ισχύ.

    H "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αέρας νίκης" αναφέρεται στο "μήνυμα νίκης της πανηγυρικής εκλογής" του Κύπρου Χρυσοστομίδη στο πολιτειακό αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας, που έστειλε ψες η μαζική σε κόσμο και ενθουσιώδη σε παλμό συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα "Πρόοδος" Καϊμακλίου. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ζητά την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να τερματιστούν οι πρακτικές Ντενκτάς που παρεμβάλουν εμπόδια σε κάθε επαφή των δύο κοινοτήτων, καθώς και για να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατική πολυφωνία στη τ/κ κοινότητα.

    Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μυστική Σύσκεψη για το υπόμνημα Κάρλα που καίει" γράφει ότι πενταμελής ομάδα προσωπικοτήτων του πολιτικού, οικονομικού και νομικού κατεστημένου της Κύπρου, πραγματοποίησε μυστική σύσκεψη στη Λευκωσία, όπου συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες αναφορικά με την επικείμενη πρόθεση της Εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλας Ντελ Πόντε, να κλητεύσει από την Ελλάδα και τη Κύπρο βασικούς μάρτυρες που σχετίζονται με τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι από χθες 13,5 εκατομμύρια Ευρώ, σε χαρτονομίσματα, βρίσκοντα στη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έτοιμα να διοχετευτούν στις εμπορικές τράπεζες για συναλλαγματική χρήση.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία προειδοποιεί τους καταναλωτές πως έχουν λίγες πιθανότητες αυτά τα Χριστούγεννα να ξεχωρίσουν τα γνήσια προϊόντα από τα προϊόντα απομίμησης, τα οποία είναι αρκετά καλά κατασκευασμένα. Αλλού γράφει ότι ο φόρος αεροδρομίου δεν θα ισχύει μέχρι το τέλος Μαΐου ως ένα μέτρο για να δοθεί ώθηση στην τουριστική κίνηση, η οποία έχει επηρεαστεί, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Η εβδομαδίαια αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα κρίση στη Μέση Ανατολή" γράφει ότι ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν χθες βράδυ παλαιστινιακά κτίρια στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα τη διακοπή των επαφών του Ισραήλ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αράφατ. Αλλού γράφει ότι μερικές ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, η κούρσα για τη Δημαρχία Λευκωσίας σκίασε τις άλλες υποψηφιότητες, καθώς τα κόμματα της τριμερούς εξαπέλυσαν επίθεση στον ανεξάρτητο υποψήφιο Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    (ΣΣ: Δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Review".)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Τον Ιανουάριο όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για το Λάκεν στο Βέλγιο, όπου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των αρχηγών των χωρών μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υποψηφίων για ένταξη χωρών, ο Πρόεδρος Κληρίδης κληθείς να αναφέρει τις εκτιμήσεις του σε ό,τι αφορά την αλλαγή στάσης του Τ/Κ ηγέτη στο Κυπριακό και κατά πόσο πρόκειται για ελιγμό, είπε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις ή σχόλια "επί αυτού του θέματος είτε επί οιουδήποτε άλλου θέματος".

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις - Θρησκευτικές ομάδες

    "Δικαιολογημένο" θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης το αίτημα των θρησκευτικών ομάδων να αναβαθμιστούν ως κοινότητες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς διότι "δεν μπορεί μια πλευρά μόνη της να αποφασίσει" για το θέμα, λόγω του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για το Λάκεν, όπου θα πάρει μέρος στη σύσκεψη των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υποψηφίων για ένταξη χωρών, ο Πρόεδρος Κληρίδης ερωτηθείς για τη χθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων, είπε ότι το αίτημα που έθεσαν κατά τη συνάντηση "ήταν διπλό".

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Οικονομία

    Τα έσοδα του ψευδοκράτους μπορούν να ανταποκριθούν μόνο κατά το ήμισυ στην καταβολή των μισθών των "υπαλλήλων", δήλωσε ο λεγόμενος αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης Σαλίχ Τζιοσάρ.

    Επίσης ο κ. Τζιοσάρ παραδέχθηκε, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ότι η οικονομική κρίση του ψευδοκράτους συνεχίζεται. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Κατεχόμενα - Αβρούπα - Κατάσχεση εξοπλισμού

    Μετά την προχθεσινή κατάσχεση των επίπλων και συσκευών των γραφείων της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα", χθες οι επιφορτισμένοι με την κατάσχεση "υπάλληλοι" συνέχισαν την κατάσχεση των μηχανημάτων του τυπογραφείου, ενώ σήμερα αναμένεται να την ολοκληρώσουν μεταφέροντας και τα υπόλοιπα μηχανήματα.

    Οπως αναφέρει η "Αβρούπα", τα κατασχεθέντα θα πωληθούν σε δημοπρασία, προκειμένου με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να αποζημιωθεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 14/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               198,7221        200,3118
    Δολ. Αυστραλίας              3,0124          3,0364
    Δολ. Καναδά                  2,4409          2,4604
    Κορώνα Δανίας               12,8979         13,0010
    Κορώνα Νορβηγίας            12,9217         14,0330
    Κορώνα Σουηδίας             16,3251         16,4557
    Φράγκο Eλβετίας              2,5513          2,5717
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7343          1,7447
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5617          1,5710
    Λίρα Αγγλίας                     1,0769          1,0833
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,9600        594,5100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,6959        349,7809
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3659          1,3741
    Λιρέττα Iταλίας                3.358,0731      3.378,2103
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3920          3,4123
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3117         10,3735
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,5632        290,2937
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8645         24,0076
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8219          3,8448
    Φράγκο Βελγίου                    69,9615         70,3810
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3763         11,4445
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9615         70,3810
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           134,47 (-1,52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.369.096
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.267.899    531,07 (-1,29)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    757.528    145,97 (-1,21)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    308.187    128,46 (-2,30)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    277.954     54,83 (-1,19)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    234.940     56,86 (-0,54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     99.532    107,52 (-2,01)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     97.569     34,28 (-0,92)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     43.838     54,77 (-2,20)
    Ετ. Πληροφορικής              £     87.919      9,12 (-1,94)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    611.036     30,88 (-1,66)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      0.000     27,66 (-2,23)
    Ξενοδοχεία                    £    563.231     81,97 (-2,15)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.928.024    152,15 (-1,98)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - ΕΕ - Ενταξιακή πορεία

    Το ΑΚΕΛ κρίνει ότι η απόφαση για έναρξη απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών είναι θετικό γεγονός, αλλά, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, "το γεγονός αυτό από μόνο του δεν σημαίνει και πραγματική στροφή προς την κατεύθυνση λύσης του προβλήματος".

    [12] (Κ) Δημοτικές - Γενικός Εφορος Εκλογών

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Υπηρεσία Εκλογών για τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    "Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε τον τελευταίο μήνα μια εντατική και μεθοδική δουλειά, ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια που ορίζει ο Νόμος", υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Συνομιλίες

    Tην ικανοποίησή της για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε σήμερα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε το πρωί στο Λάκεν, όπου άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σημειώνοντας ότι "για να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά κριτήρια πρέπει πρώτα τα πολιτικά κριτήρια να γίνουν σεβαστά".

    [14] (Κ) Σύνοδος Λάκεν - Σημίτης - Ευρωστρατός

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί το κείμενο της βρετανοτουρκικής συμφωνίας για τον Ευρωστρατό, διότι θεωρεί ότι περιέχει ασάφειες, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ερμηνείας και τριβές στο μέλλον.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λάκεν - Προσχέδιο συμπερασμάτων

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να κατονομάσει στα αυριανά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στο Λάκεν τις 10 υποψήφιες για ένταξη χώρες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν θα μπορούν να είναι έτοιμες για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2004 ως μέλη της ΕΕ. Αυτές είναι η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Σλοβενία.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,52%, ως αποτέλεσμα της αρνητικής πορείας του συνόλου των επιμέρους δεικτών, κλείνοντας στις 134,47 μονάδες. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα με χθες παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 5,3 εκατομμύρια λίρες.

    [17] (Κ) Υπουργός Εργασίας Σλοβακίας - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Peter Magvasi φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα.

    [18] (Κ) 10ος Διαγωνισμός Κυπριακού Τραγουδιού - Γιώργος Μωυσής

    Η μουσική για το Γιώργο Μωυσή, ο οποίος κέρδισε το 10ο διαγωνισμό κυπριακού τραγουδιού που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΡΙΚ, σημαίνει "συγκίνηση", μια συγκίνηση την οποία θέλει να μοιράζεται με άλλα άτομα, αλλά ταυτόχρονα μουσική γι' αυτόν σημαίνει και "ελπίδα" με την οποία εύχεται να μπορέσει να αγγίξει την ψυχή κάποιων ανθρώπων και παράλληλα να αποκτήσει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.

    [19] (Κ) Εκλογές - ΥΠΕΣ - Σύσκεψη

    Την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα αντεπεξέλθει με επιτυχία στο καθήκον του ενόψει των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας πως έχουν προβλεφθεί όλα, ακόμη και απρόβλεπτες περιπτώσεις.

    [20] (Κ) ΕΣΚ - Αβρούπα - Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί πάνω από 500 χιλιάδες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, πληροφόρησε σήμερα την Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), ότι προβαίνει σε έντονες παραστάσεις προς την τουρκική κυβέρνηση και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τερματισμό της δίωξης της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην τ/κ κοινότητα .

    [21] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας - Ψήφισμα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα το ψήφισμα 1385 (2001) για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

    [22] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας - Ψήφισμα (Διορθωμένο)

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο ορθός αριθμός του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι 1384 (2001) και όχι 1385 (2001), όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο:

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα το ψήφισμα 1384 (2001) για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Βέλγιο

    Θετική αναφορά για το Κυπριακό κάνει στο κείμενο των θέσεών του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και λειτουργικής λύσης πριν το τέλος του 2002, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [24] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - ΕΕ - Κύπρος

    Τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ συζήτησαν σήμερα το απόγευμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Λάκεν το θέμα της προώθησης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες να προετοιμάσουν τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις της, όπως δήλωσε το απόγευμα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας πως η θέση αυτή υποστηρίχθηκε από πολλούς και αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τη βελγική Προεδρία.

    [25] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κληρίδης - Σημίτης

    Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Λάκεν του Βελγίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 December 2001 - 18:49:34 UTC