Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εσωτερικών - Σύσκεψη -Τρομοκρατία
  • [02] Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αφιξη
  • [03] Κύπριος Αντιπρόσωπος - Ειδική Πολιτική Επιτροπή των ΗΕ
  • [04] Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [05] ΥΠΕΞ Ουγγαρίας - Επίσκεψη - Επαφές
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] ΑΔΗΚ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι - Νέος ΓΓ Κινήματος
  • [08] Κύπρος - Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΟΥΝΕΣΚΟ
  • [09] Βουλή - Χρηματοδότηση τρομοκρατίας - Σύμβαση - Επικύρωση
  • [10] Ολομέλεια - Επιτροπή Βιοηθικής
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [12] Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Ουγγαρίας
  • [13] Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις
  • [14] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • [01] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σύσκεψη -Τρομοκρατία

    KYΠΕ - 22/11/01

    Στη σύσταση τριών χωριστών σωμάτων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών με ραδιολογικά, βιολογικά και χημικά μέσα προχωρεί η Κύπρος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά από ευρεία σύσκεψη επί του θέματος.

    Αφού ανέφερε ότι η Κύπρος σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ίσως σε κάποιους τομείς να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι τα τρία σώματα είναι μια εξ υπουργών επιτροπή, συντονιστική επιτροπή καθώς και ένα ευρύ συντονιστικό σώμα.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αφιξη

    KYΠΕ - 22/11/01

    Αφίχθηκε γύρω στις 3 το απόγευμα στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, η οποία θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    Την κ. Φοντέν υποδέχθηκε σε ανεπίσημη τελετή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον οποίο επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα. Στο χώρο του αεροδρομίου στρώθηκε κόκκινο χαλί και αναρτήθηκαν οι σημαίες της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η κ. Φοντέν επιβιβάστηκε στο Προεδρικό αυτοκίνητο με προορισμό τη Λευκωσία, όπου θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο Ζακ Ντεπέν και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβη Ντονάτο Κιαρίνι.

    Στις 1620 θα φθάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [03] (K) Κύπριος Αντιπρόσωπος - Ειδική Πολιτική Επιτροπή των ΗΕ

    KYΠΕ - 22/11/01

    Την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά και ειδικότερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθουν στην πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη "με την αναγκαία πολιτική βούληση για να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση (στο Κυπριακό) εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο", εξέφρασε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ειδική Πολιτική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών Γιώργος Κασουλίδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε χθες στην Επιτροπή ότι η τελευταία αυτή προσπάθεια, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη, "δημιούργησε και πάλι προσδοκίες", προσθέτοντας ότι αρκεί να διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, για να αντιληφθεί τις τουρκικές προθέσεις.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    KYΠΕ - 22/11/01

    Σκαμπανεβάσματα πέριξ της χθεσινή τιμής του παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, καταφέρνοντας τελικά να παραμείνει σε θετικό έδαφος, καθώς έκλεισε με οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,22%, στις 146, 61 μονάδες. Σημαντική μείωση 6,2 εκατομμύρια λίρες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,1 εκατομμύρια λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,81% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 563, 16 μονάδες, ως αποτέλεσμα της ανόδου σε ποσοστό 0,72% του τραπεζικού κλάδου.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Ουγγαρίας - Επίσκεψη - Επαφές

    KYΠΕ - 22/11/01

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Janos Martonyi.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και ακολούθως θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 22/11/01

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           146,61 ( 0,23)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.196.477
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 4.046.125    563,16 ( 0,81)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.330.592    153,27 ( 0,72)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    674.285    147,58 ( 0,16)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    246.345     54,99 ( 6,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    423.772     62,83 ( 0,79)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    363.930    128,85 ( 0,77)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    529.665     39,73 ( 0,71)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     60.916     56,24 (-1,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £    268.253     11,11 (-3,14)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    942.622     33,52 (-0,62)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £     17.881     30,60 ( 0,76)
    Ξενοδοχεία                    £    814.859     90,44 (-0,62)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.674.986    171,54 (-0,02)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΑΔΗΚ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι - Νέος ΓΓ Κινήματος

    ΚΥΠΕ - 22/11/01

    Ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα ονόματα των υποψηφίων Δημάρχων, που το ΑΔΗΚ θα στηρίξει στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές, ύστερα από απόφαση χθεσινής ειδικής συνεδρίας, που επίσης εξέλεξε ομόφωνα τον Δρ. Γιάννη Παπαδόπουλο νέο Γενικό Γραμματέα του Κινήματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, στο Δήμο Λευκωσίας θα υποστηριχθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μιχαλάκης Ζαμπέλας, στη Λεμεσό ο νυν Δήμαρχος και υποψήφιος της Δημοτικής Συνεργασίας Δημήτρης Κοντίδης, ενώ για τη Δημαρχία Αμμοχώστου, Λάρνακας και Κερύνειας τα μέλη του Κινήματος "θα επιλέξουν τους υποψηφίους εκείνους που κατά την κρίση τους πληρούν τα κριτήρια που καθορίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΟΥΝΕΣΚΟ

    ΚΥΠΕ - 22/11/01

    Την ανάγκη συστράτευσης της παγκόσμιας κοινωνίας και του κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, προς την απόδοση δικαιοσύνης στη Κύπρο και οπουδήποτε αλλού, όπου το δίκαιο του ισχυρότερου επιβάλλεται ετσιθελικά, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της UNESCO με θέμα "Διαπολιτισμικός Διάλογος και Ανθρώπινα Δικαιώματα στον 21ον αιώνα", που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Εξάλλου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Πέτρος Καρεκλάς ανάφερε ότι "στα πρώτα σκαλοπάτια του 21ου αιώνα και πενήντα τόσα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα Ηνωμένα Εθνη, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής απουσίας ισορροπιών σε νευραλγικά σημεία της γης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των λαών και του ατόμου".|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Βουλή - Χρηματοδότηση τρομοκρατίας - Σύμβαση - Επικύρωση

    ΚΥΠΕ - 22/11/01

    Η Ολομέλεια της Βουλής, με 42 ψήφους υπέρ και μίαν αποχή, αυτήν του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, ψήφισε πριν από λίγο το νόμο για κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

    Υστερα από συζήτηση μιάμιση περίπου ώρας, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Παναγιώτης Δημητρίου σύμφωνα με την οποία, χωρίς να επηρεάζονται διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, η κύρια αρμοδιότητα για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ανατίθεται στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), η οποία συστήνει ειδικό τμήμα για τον σκοπό αυτό.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Ολομέλεια - Επιτροπή Βιοηθικής

    ΚΥΠΕ - 22/11/01

    Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για επανεξέταση έστειλε σήμερα το απόγευμα ο Προεδρεύων της Ολομέλειας της Βουλής, Αριστος Χρυσοστόμου, το νομοσχέδιο για ίδρυση της κυπριακής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία θα ασχολείται με την αξιολόγηση των ηθικών, δεοντολογικών, κοινωνικών και νομικών πτυχών, που άπτονται της βιοϊατρικής ερευνητικής δραστηριότητας και της ιατρικής φροντίδας που παρέχεται στον άνθρωπο.

    Για την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού υπήρξε έντονη πίεση κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο από κυβερνητικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση της Κύπρου σε σχετική διακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και για να εκπληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα που έχει υπογράψει, αλλά τελικά προέκυψε θέμα ως προς την ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στην Επιτροπή Βιοηθικής.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    ΚΥΠΕ - 22/11/01

    Ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε σήμερα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας ότι η Κύπρος, με ή χωρίς τη λύση του πολιτικού της προβλήματος, θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκφράζοντας την εκτίμηση πως η ένταξη θα ενεργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού.

    Η κ. Φοντέν, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, συνεχάρη την Κύπρο για την πρόοδο που επιτελεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και είπε ότι η Ευρωβουλή θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Απευθυνόμενη στους Τ/Κ, τους κάλεσε να προβούν σε κάποια χειρονομία με στόχο να βοηθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία και είπε πως η παρεμβολή εμποδίων στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης δεν είναι προς το συμφέρον των Τ/Κ.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Ουγγαρίας

    ΚΥΠΕ - 22/11/2001

    Ως μοναδική ευκαιρία για την προώθηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα θεωρεί την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Janos Martonyi, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο νησί.

    Ο κ. Martonyi μιλούσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, όπου συζήτησαν το Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και της Ουγγαρίας προς την ΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, παραβιάζουν κάθε έννοια και αρχή διεθνούς δικαίου, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη πολιτική της και να συνεργαστεί για την εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 22/11/2001

    Οι δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι τρίτες κατά σειρά επίσημες δηλώσεις εκπροσώπου ευρωπαϊκού οργάνου, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία όσον αφορά την υποψηφιότητα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις σημερινές τοποθετήσεις της Νικόλ Φοντέν πως η Κύπρος θα καταστεί μέλος της ΕΕ με ή χωρίς την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες της κ. Φοντέν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην αυριανή συζήτηση για το Κυπριακό στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σημειώνοντας ότι είναι πρωτόγνωρος ο βαθμός κριτικής που ασκείται εναντίον της πολιτικής του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πρόβλημα.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    ΚΥΠΕ – 22/11/2001

    Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν απηύθυνε σήμερα έκκληση για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κυπριακό μέσα στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού κράτους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "θα μπορέσει να αποφέρει αυτά τα θετικά στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στον κ. Ντενκτάς να απομακρυνθεί από τις θέσεις του" τις οποίες χαρακτήρισε "απαράδεκτες".

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Φοντέν επανέλαβε τις "αμετακίνητες θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κατοχή από τους Τούρκους του βορείου τμήματος της Κύπρου" και επαναβεβαίωσε την "προσήλωση" του Ευρωκοινοβουλίου στις κοινές αξίες "της ελευθερίας, του σεβασμού του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος "είναι αφοσιωμένη σε αυτές τις αξίες και οδηγούμενη από αυτές εργάζεται σκληρά για να ενταχθεί στην ΕΕ στο πρώτο κύμα των χωρών της διεύρυνσης". |

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 November 2001 - 19:46:05 UTC