Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κρατική Ακαδημία Σλάβικου Πολιτισμού Ρωσίας - Εκδηλώσεις
  • [03] Χρηματιστήριο - Ρευστοποιήσεις κερδών
  • [04] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [05] Υπουργός Εμπορίου - ΠΟΕ - Ομιλία
  • [06] Πάφος - Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Βιοηθικής
  • [07] Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Αρτα - Ομιλία
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις
  • [09] ΟΗΕ - Αρση περιορισμών - Υπουργός Εξωτερικών
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Γκρόσμαν
  • [11] ΑΚΕΛ - 75χρονα - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 12/11/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           132,73 (-3,15)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  7.563.991
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.895.938    515,08 (-3,26)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.163.369    143,00 (-2,91)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    494.460    126,41 (-4,58)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    140.850     46,06 (-4,56)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    442.939     57,49 (-2,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    298.902    105,26 (-3,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    250.253     35,02 (-4,55)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     25.879     51,79 (-2,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £    143.672      9,68 (-0,51)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.066.205     30,91 (-3,77)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £     16.597     31,15 ( 0,39)
    Ξενοδοχεία                    £    540,586     80,25 (-1,95)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.412,987    151,10 (-3,83)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Κρατική Ακαδημία Σλάβικου Πολιτισμού Ρωσίας - Εκδηλώσεις

    ΚΥΠΕ 12/11/2001

    Στην Κύπρο, τον έβδομο σταθμό του ταξιδιού τους σε χώρες όπου ακμάζει ο ορθόδοξος πολιτισμός, βρίσκονται 26 μέλη της Κρατικής Ακαδημίας Σλάβικου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα οποία, κατά την παραμονή τους στο νησί, θα δώσουν συναυλίες θρησκευτικής και κλασικής μουσικής, θα επισκεφθούν Εκκλησίες και Μοναστήρια όπου θα ψάλλουν εκκλησιαστικούς ύμνους και θα διεξάγουν σεμινάριο με θέμα "Η ρωσική στρατηγική: Η ακμή του Ορθόδοξου πολιτισμού. Τα ιερά της Κύπρου στο ρωσικό πολιτισμό".

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, εκ μέρους της Πρυτάνεως και του Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Ακαδημίας ο Γραμματέας της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, Vladimir Zatsepin, o οποίος μιλούσε στην ελληνική γλώσσα, εξέφρασε την ελπίδα ότι "η έβδομη αυτή φάση της αποστολής, που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο, θα είναι πολύ καρποφόρα και αποτελεσματική", κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν επαφές με "εκπροσώπους της επιστημονικής, πνευματικής και πολιτιστικής κοινωνίας της Κύπρου".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [03] (K) Χρηματιστήριο - Ρευστοποιήσεις κερδών

    ΚΥΠΕ 12/11/2001

    Μεγάλες ζημιές της τάξης του 3,15% σημείωσε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων για αποκόμιση κερδών από μεγάλη μερίδα επενδυτών. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος σημαντικές πιέσεις από το σύνολο των εισηγμένων τίτλων, υποχώρησε στις 132,73 μονάδες. Σημαντική μείωση 3,7 εκατομμύρια λίρες παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 7,5 εκ. λίρες.

    Τις απώλειες του Γενικού Δείκτη ακολούθησε και ο Δείκτης FTSE/CySE20, ο οποίος υποχώρησε στις 515,08 μονάδες, καταγράφοντας μεγάλη πτώση της τάξης του 3,26%, με τον κλάδο των τραπεζών να σημειώνει σημαντικές ζημιές της τάξης του 2,91%.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ 12/11/2001

    Ενα δισεκατομμύριο 70 εκατομμύρια λίρες επενδύθηκαν απευθείας από τα νοικοκυριά της Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κυρίως κατά τα έτη 1999 και 2000, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Cyprus College για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζα σχετικά με τις επιπτώσεις που υπέστησαν τα νοικοκυριά από τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για να αναλύσει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου είπε ότι μέσα από την έρευνα διαφαίνεται ότι το Χρηματιστήριο έκανε τους πλούσιους, πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους και όπως είπε αυτοί που κέρδισαν από ρευστοποιήσεις ήταν στην πλειοψηφία τους παλιοί επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από τις πιο υψηλές εισοδηματικές τάξεις.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΠΟΕ - Ομιλία

    ΚΥΠΕ 12/11/2001

    Η ανθρωπότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι μετά την κρίση που ξέσπασε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σωτήρης Σωτηρίου προσφωνώντας την τέταρτη Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εκ μέρους του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "ο δρόμος τον οποίο θα επιλέξουμε, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της παγκόσμιας σταθερότητας και της ανάπτυξης". Είπε ακόμη ότι "η Κύπρος διαθέτει μια ισχυρή οικονομία, η οποία βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές που σημειώνονται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον".

    Οπως είπε με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος θα συμβάλει στην πολυμερή οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο, καθώς θα καταστεί κέντρο σύνδεσης της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.|

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Πάφος - Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Βιοηθικής

    ΚΥΠΕ - 12/11/2001

    Ο γενετικός έλεγχος στους τομείς εργοδότησης, ασφάλισης και δημόσιας υγείας ο οποίος μπορεί να έχει τη δική του συνεισφορά αλλά εγκυμονεί κινδύνους, όπως διακρίσεις στους τομείς αυτούς και στιγματισμό του ατόμου στην κοινωνία λόγω του γενετικού του υλικού, είναι σε γενικές γραμμές το πόρισμα της σημερινής δεύτερης μέρας της έκτης Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Επιτροπών Βιοηθικής που πραγματοποιείται στην Πάφο.

    Στην ομιλία του, ο Ελβετός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Neuchatel, Olivier Guillod εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, οι οποίες και να διαφυλαχθούν. Είναι απαραίτητη, είπε, η διασφάλιση των αποτελεσμάτων του γενετικού ελέγχου, ούτως ώστε να μην οδηγήσουν σε διακρίσεις όσον αφορά την εργοδότηση ατόμων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Αρτα - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 12/11/2001

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ μέχρι τις 10.00 μμ

    H αναφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ σε ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία ισοδυναμεί με casus belli, ανέφερε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση προς τιμή του, που διοργάνωσε ο Δήμος Αρτας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "αν αξιοποιήσουμε σωστά τις συνθήκες που δημιουργούνται από την αναγκαιότητα εδραίωσης ενός αποτελεσματικού παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού μετώπου διανοίγονται νέες προοπτικές και για το Κυπριακό", σημειώνοντας ότι "αντί να αναλισκόμεθα σε ένα θνησιγενή διάλογο με τον κ. Ντενκτάς και να μαρτυρούμε μια συνεχή μετατόπιση των ορίων αναζήτησης λύσης είναι καιρός να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη, σφαιρική πανεθνική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους".|

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις

    ΚΥΠΕ - 12/11/2001

    Ορισμένες από τις σημερινές προγραμματισμένες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, έχουν αναβληθεί μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της συντριβής αμερικανικού επιβατικού αεροπλάνου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει έχουν παραμείνει στο ξενοδοχείο τους.

    Συγκεκριμένα η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Χαταμί έχει αναβληθεί, ενώ το γεύμα εργασίας, το οποίο επρόκειτο να έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έχει διαφοροποιηθεί.

    Το γεύμα εργασίας του κ. ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί στο ξενοδοχείο, στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει.

    Η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ αναμένεται να πραγματοποιηθεί όπως ήταν προγραμματισμένη, στις 5 το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης.

    Αντίθετα έχουν αναβληθεί όλες οι σημερινές συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [09] (Κ) ΟΗΕ - Αρση περιορισμών - Υπουργός Εξωτερικών

    ΚΥΠΕ - 12/11/2001

    Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μετά την αρχική απόφαση για περιορισμένη πρόσβαση στο κτίριο του Οργανισμού την οποία έλαβαν οι αμερικανικές αρχές, ύστερα από τη συντριβή αεροπλάνου του Αμερικανικών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρέντ Εκχαρντ.

    Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης βρίσκεται ήδη στο κτίριο των ΗΕ και συνεχίζει κανονικά τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκρόσμαν

    ΚΥΠΕ - 12/11/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν την προσεχή Τετάρτη στις 11:30 ώρα Νέας Υόρκης.

    Εξάλλου οι γέφυρες και τα τούνελ που είχαν κλείσει οι αμερικανικές αρχές στη Νέα Υόρκη μετά τη συντριβή αεροσκάφους της American Airlines, έχουν ανοίξει και έχουν δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

    Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει ενδείξεις για το τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΑΚΕΛ - 75χρονα - Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 12/11/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τον αγώνα του για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έδωσε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "θα εργαστούμε σκληρά ώστε η ενταξιακή μας πορεία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να καταστεί πραγματικά καταλύτης για τη λύση του κυπριακού".

    Μιλώντας στην έναρξη της μεγάλης συναυλίας, που διοργανώνει το ΑΚΕΛ για τα 75χρονα του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "ζούμε στην εποχή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης των πολυεθνικών και των μονοπωλίων που αυξάνουν τις ανισότητες και την αδικία στο κόσμο και καταδικάζουμε τη τρομοκρατία είτε αυτή είναι ατομική, είτε ομαδική, είτε κρατική".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 November 2001 - 18:46:04 UTC