Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Οικονομικών Λετονίας
  • [02] Αλβαρο ντε Σότο - Φθάνει αύριο
  • [03] "Ορτάμ" - Ρόμα
  • [04] "Κίπρις" - Κυπριακό - Ντενκτάς - Υγεία
  • [05] Βιοηθική - Ευρωπαϊκή διάσκεψη - Πάφος
  • [06] Υπουργός Οικονομικών - Αεροδρόμια - Απεργίες
  • [07] Κύπρος - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [08] Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Επίσκεψη
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] ΚΙΣΟΣ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι
  • [11] Ιερά Σύνοδος - Καθαίρεση Κωνσταντινίδη
  • [12]Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [14] ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Οικονομικών Λετονίας

    ΚΥΠΕ 1/11/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών της Λετονίας Algars Kalvitis, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Το Λετονό υπουργό συνόδευε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, με τον οποίο θα έχει στη συνέχεια συνομιλίες.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Φθάνει αύριο

    ΚΥΠΕ 1/11/2001

    Φθάνει αύριο το μεσημέρι στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και αναχωρεί τα χαράματα του Σαββάτου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Ντε Σότο έχει προγραμματίσει συναντήσεις για αύριο το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) "Ορτάμ" - Ρόμα

    ΚΥΠΕ - 1/11/2001

    Η τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει ότι όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα και περνούν στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και χθες άγνωστος αριθμός ατόμων πέρασε στις ελεύθερες περιοχές από τον προμαχώνα "Ρόκας", και αναφέρεται στην κινητοποίηση των λεγόμενων "αρχών ασφαλείας" μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός.|

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΓΠ)

    [04] (Κ) "Κίπρις" - Κυπριακό - Ντενκτάς - Υγεία

    ΚΥΠΕ - 1/11/2001

    Ο αρθρογράφος της τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" Χασάν Χάσκουρελ γράφει σήμερα ότι "το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στο Κυπριακό" και παρατηρεί πως "δυτικοί κύκλοι", ενώ μέχρι πρόσφατα δήλωναν ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού, ήταν δύσκολη, τώρα έπαψαν να προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις".

    Ο κ. Χάσκουρελ αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα υγείας του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και γράφει ότι μετά τις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    Ο Τ/Κ αρθρογράφος διερωτάται αν η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς είναι πιθανόν "να παρεμβάλει εμπόδια στις εξελίξεις του Κυπριακού σε περίπτωση που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση του ροβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Βιοηθική - Ευρωπαϊκή διάσκεψη - Πάφος

    ΚΥΠΕ - 1/11/2001

    Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ερευνητές από διάφορα μέρη του κόσμου θα λάβουν μέρος στην έκτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 11 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Διάσκεψη, με θέμα "Γενετική και Κοινωνία: ευκαιρίες και απειλές", αναμένεται να συμμετάσχουν 120 περίπου διακεκριμένοι επιστήμονες από εθνικές επιτροπές βιοηθικής χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), και θα ασχοληθούν μεταξύ άλλων με το γενετικό έλεγχο στην εργοδότηση καθώς και την κλωνοποίηση, την προγεννητική εξέταση και την κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας στις έρευνες για το DNA. |

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αεροδρόμια - Απεργίες

    ΚΥΠΕ - 1/11/2001

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης επέκρινε σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που σημειώνονται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τονίζοντας ότι "τέτοιου είδους ενέργειες βλάπτουν την οικονομία και επηρεάζουν τον τουρισμό σε αρκετά μεγάλο βαθμό".

    Κληθείς μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποίαν παρέστη, να σχολιάσει αν οι απεργίες που παρατηρούνται στα αεροδρόμια της Κύπρου επηρεάζουν την οικονομία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι "τέτοιους είδους ενέργειες, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνά και η Κύπρος αλλά και η παγκόσμια οικονομία, έχουν ένα αρνητικό στίγμα".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Κύπρος - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και ένα ντοκυμαντέρ αποτελούν την κυπριακή συμμετοχή στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, που αρχίζει στις 9 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει 10 ημέρες.

    Οι ταινίες μεγάλου μήκους είναι: "Το τάμα" του Αντρέα Πάντζη, "Και το τρένο πάει στον ουρανό" του Γιάννη Ιωάννου, "Το μπαρ" της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και "Κάτω από τα άστρα" του Χρίστου Γεωργίου. (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΘΘ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε σήμερα την είδηση της έλευσης του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο, αναφέροντας ότι ο κ. ντε Σότο αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας αύριο το μεσημέρι και να αναχωρήσει πολύ ενωρίς το πρωί του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου. "Πιθανολογείται", είπε ο κ. Παπαπέτρου, ότι οι συναντήσεις του κ. ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "θα πραγματοποιηθούν αύριο το απόγευμα".

    Ο κ. ντε Σότο "θα επισκεφθεί την Αγκυρα και την Αθήνα στη συνέχεια", δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι "στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να είναι παρών κατά την επίσκεψη του Προέδρου (Κληρίδη) και τη συνάντησή του με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών".

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει "κάποιος ειδικός λόγος" για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος "πέραν του γενικού λόγου, που είναι η προσπάθειά τους (ΗΕ) να αναβιώσουν το διεθνές ενδιαφέρον και να επαναφέρουν τις πλευρές στις συνομιλίες το συντομότερο".

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, "για την ελληνοκυπριακή πλευρά, το θέμα είναι ξεκάθαρο και εναπόκειται στον κ. ντε Σότο να δώσει και να καθορίσει το στίγμα αυτής του της επίσκεψης.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           124,44 ( 4,13)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.069.517
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.615.187    511,24 ( 4,23)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.646.889    144,27 ( 4,15)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    806.727    119,44 ( 5,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     30.581     40,63 ( 3,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    165.878     53,23 ( 2,37)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    165.003     97,58 ( 4,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    127.892     31,49 ( 2,17)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     45.392     48,30 ( 4,34)
    Ετ. Πληροφορικής              £     81.062      8,82 ( 3,64)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.293.333     26,27 ( 6,23)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £      2.846     23,19 ( 2,57)
    Ξενοδοχεία                    £    270,127     68,30 ( 2,91)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.425,698    138,24 ( 4,36)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [10] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Τις υποψηφιότητες Δημάρχων σε τέσσερεις Δήμους, που διεκδικεί το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας, επικύρωσε χθες το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, για το Δήμο Στροβόλου υποψήφιος είναι ο Σάββας Ηλιοφώτου, για το Δήμο Πάφου ο Φειδίας Σαρίκας, για το Δήμο Λατσιών ο Κώστας Ευσταθίου και για το Δήμο Λευκάρων ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Καθαίρεση Κωνσταντινίδη

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Η Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή της συνεδρία αποφάσισε κατά πλειοψηφία την καθαίρεση του Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά.

    Σε δηλώσεις του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο καθαιρεθείς Αρχιμανδρίτης δήλωσε ότι η απόφαση της Συνόδου "είναι εκδικητική και δεν ήταν από το Θεό εμπνευσμένη, αλλά απόφαση", που στόχευε "στην εξουδετέρωση και των δύο Αρχιμανδριτών (Κωνσταντινίδη και Χρυσόστομου Αργυρίδη), προκειμένου να φανεί στο κόσμο ότι ο Μητροπολίτης (Λεμεσού) Αθανάσιος βρέθηκε σε μια περιπέτεια, εξ υπαιτιότητας δικής μου".

    Ο Αρχιμανδρίτης Αργυρίδης καθαιρέθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, 2001, ύστερα από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις αφού συγκεντρώσει "το υλικό που απαιτείται".|

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΦ/ΡΜ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/11/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7356          1,7460
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5757          1,5851
    Λίρα Αγγλίας                     1,0799          1,0863
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,4100        594,9500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,9566        350,0416
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3669          1,3751
    Λιρέττα Iταλίας                3.360,5902      3.380,7274
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3945          3,4149
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3194         10,3812
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,7795        290,5100
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8824         24,0255
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8248          3,8477
    Φράγκο Βελγίου                    70,0139         70,4335
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3848         11,4530
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0139         70,4335
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [13] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 1/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               191,7857        193,3199
          Δολ. Αυστραλίας              3,0741          3,0986
          Δολ. Καναδά                  2,5069          2,5269
          Κορώνα Δανίας               12,9161         13,0194
          Κορώνα Νορβηγίας            13,8628         13,9737
          Κορώνα Σουηδίας             16,6111         16,7439
          Φράγκο Eλβετίας              2,5546          2,5750
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [14] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Οι έξι υποψήφιοι Δήμαρχοι που υποδεικνύει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ είναι οι Κύπρος Χρυσοστομίδης, για το Δήμο Λευκωσίας, Ανδρέας Χατζηλοϊζου για το Δήμο Αγίου Δομετίου, Ιωάννης Καλλής για το Δήμο Εγκωμης, Χρίστος Μέσης για το Δήμο Μέσα Γειτονίας, Δημήτρης Καππέτζιης για το Δήμο Πέγειας και Πανίκος Λύτρας για το Δήμο Αθηένου.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ η στήριξη των έξι υποψηφιοτήτων απεφασίσθη σε συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 November 2001 - 14:02:04 UTC