Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξάνθος Κληρίδης - Κηδεία
  • [02] Αεροδρόμιο Λάρνακας - Απεργία
  • [03] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Ζακ Πόος
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου - ΧΑΚ - Μέτρα
  • [07] Βασιλείου - Πόος - Ρίστερ - Συνάντηση
  • [08] Τάσσος Παπαδόπουλος - Ευρωβουλευτές - Συνάντηση
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Επιτροπή Εμπορίου - Τουρισμός
  • [10] Σπύρος Κυπριανού - Υγεία
  • [11] ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι δήμαρχοι

  • [01] (Κ) Ξάνθος Κληρίδης - Κηδεία

    ΚΥΠΕ 30/10/2001

    Κηδεύτηκε σήμερα το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο Ξάνθος Κληρίδης, αδελφός του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε χθες το πρωί σε ηλικία 77 ετών.

    Στεφάνια επί της σορού κατέθεσαν, εκτός από την οικογένεια του εκλιπόντος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο Αριστος Χρυσοστόμου, αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, και άλλοι επίσημοι.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Απεργία

    ΚΥΠΕ 30/10/2001

    Η απεργία στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην οποίαν κατήλθαν από τις 3 το απόγευμα οι 40 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι, μέλη της ΠΕΟ, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις σημερινές πτήσεις, που πραγματοποιούνται κανονικά.

    Η απεργία αναμένεται να λήξει στις επτά απόψε. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι υπό πλήρη έλεγχο παρά τα προβλήματα στις καθυστερήσεις που δυνατό να παρατηρηθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    KYΠΕ - 30/10/2001

    Οι έντονες πιέσεις που δέχθηκαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οι περιφερειακοί τίτλοι, καθώς και οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψε ο κλάδος των ασφαλειών, οδήγησαν την αγορά σε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2, 49%, κλείνοντας στις 119,66 μονάδες. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα 6 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,65% δέχθηκε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 491,06, με τον κλάδο των Τραπεζών να σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,61%. |

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ζακ Πόος

    KYΠΕ - 30/10/2001

    Εκείνοι οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της λύσης του Κυπριακού πριν την ένταξη, απαίτηση που προβάλλει η τ/κ πλευρά και η ίδια η Τουρκία, θα έπρεπε να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε σήμερα ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Πόος, σε δηλώσεις του μετά από γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Για την επανένωση της Κύπρου επιβάλλεται η συμβολή της τ/κ πλευράς, σημείωσε ο κ. Πόος και συμφώνησε με τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος αναφερόμενος στους Τ/Κ, είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τους ανοίγει ένα παράθυρο για επίλυση του Κυπριακού. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 30/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           119,66 (-2,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  6.001.260
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.115.393    491,06 (-1,65)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.255.595    139,09 (-1,61)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    419.850    112,69 (-3,07)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     59.790     39,87 (-4,20)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    199.816     52,47 (-1,63)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    201.609     95,25 (-3,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    212.897     31,01 (-3,99)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.513     46,28 (-3,00)
    Ετ. Πληροφορικής              £    219.345      8,53 (-2,29)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    363.208     24,59 (-1,72)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £     20.524     23,36 (-1,27)
    Ξενοδοχεία                    £    313,796     66,54 (-3,26)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.067,182    131,10 (-4,24)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου - ΧΑΚ - Μέτρα

    ΚΥΠΕ - 30/10/2001

    Στην έλλειψη ρευστότητας στη χρηματιστηριακή αγορά, στην κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και στην αδύνατη μακροοικονομική κατάσταση της Κύπρου εντοπίζει τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ο Σύνδεσμος Μελών ΧΑΚ σε υπόμνημα, το οποίο παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, στα κόμματα και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Παρουσιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου το υπόμνημα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χριστόδουλος Ελληνας είπε ότι αυτό προσδιορίζει τα κυριότερα σημερινά προβλήματα του Χρηματιστηρίου και προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα που "είναι εφικτό να ληφθούν για να επιβεβαιωθεί η μακροχρόνια προοπτική της χρηματαγοράς και της οικονομίας", όπως μέτρα εμπιστοσύνης για προσέλκυση των επενδυτών, περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, φορολογική αναδιάρθρωση και άμεση επέμβαση της κυβέρνησης, με διάθεση μέρους των αποθεμάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επένδυση μέρους των φορολογικών εισπράξεων από πωλήσεις μετοχών. |

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Βασιλείου - Πόος - Ρίστερ - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 30/10/2001

    Με τον ευρωβουλευτή και εισηγητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κύπρο Ζακ Πόος καθώς και τον Γερμανό Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Βάλτερ Ρίστερ είχε σήμερα συνάντηση ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βασιλείου ενημέρωσε τον κ. Πόος για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν το μέλλον της ενταξιακής πορείας, καθώς και τη δυναμική που δημιουργεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Ευρωβουλευτές - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 30/10/2001

    Οι προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα ώστε η Κύπρος να καταστεί μέλος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό, με ή χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, όπως προνοούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τους ευρωβουλευτές Andrew Duff και Βαρόνη Sarah Ludford, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να ακολουθηθεί παρόμοια φόρμουλα με αυτήν που υιοθετήθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας, η οποία προνοεί την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επιτροπή Εμπορίου - Τουρισμός

    ΚΥΠΕ - 30/10/2001

    Μέτρα για ενίχυση του τουρισμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ θα υποβάλει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για έγκριση, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Ρολάνδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τουρισμός κατά το 2001 "θα κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2000".

    Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ο τουρισμός κατά το 2001 "κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 2.7 εκατομμύρια τουρίστες με εισόδημα της τάξης του 1 δις και 200 εκατομμυρίων λιρών, όπως ήταν ο προηγούμενος χρόνος".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Υγεία

    ΚΥΠΕ - 30/10/2001

    Βελτιωμένη παρουσιάζεται η γενική εικόνα της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ο παθολόγος ογκολόγος Αδάμος Αδάμου, μετά την αναπνευστική λοίμωξη που παρουσιάσε χθες.

    Μιλώντας στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Αδάμου είπε ότι το έντονο πρόβλημα αφυδάτωσης που παρουσίασε χθες ο κ. Κυπριανού, έχει αντιμετωπιστεί πλήρως, με αποτέλεσμα να "επιφέρει αρκετή βελτίωση στο ασθενή".

    Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμείνει στο Ογκολογικό Κέντρο για άλλες δύο με τρεις μέρες, προκειμένου να ελεγχθεί πλήρως η αναπνευστική λοίμωξη που υπέστη και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθεί η κατάστασή του, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα συνεχιστεί η θεραπεία για την κακοήθεια στην περιοχή της λεκάνης, αλλά και την όλη πορεία του.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [11] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι δήμαρχοι

    ΚΥΠΕ - 30/10/2001

    Τους υποψήφιους δημάρχους για τέσσερις Δήμους, περιλαμβανομένου και του Δήμου της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα μετά από συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

    Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος για το Δήμο Λευκωσίας υποψήφιος είναι ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, για το Δήμο Αγίου Δομετίου ο Αντρέας Χατζηλοϊζου, για το Δήμο Εγκωμης ο Ιωάννης Καλλής, ενώ υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Πέγειας είναι ο Δημήτρης Καπητζιής.

    Στο μεταξύ ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ ότι "τον τιμά ιδιαίτερα η επιλογή του ΔΗΚΟ" και ευχαρίστησε το κόμμα από το οποίο προέρχεται, εκφράζοντας παράλληλα και ευχαρίστηση γιατί θα του δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστεί με παλιούς φίλους, στελέχη και συναγωνιστές ενόψει και της τριμερούς συνεργασίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η υποψηφιότητα του κ. Χρυσοστομίδη σημαίνει επάνοδο του ιδίου στο ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η κίνηση αυτή του ΔΗΚΟ τονίζει τη διάθεση του κόμματος να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή συνένωση των δυνάμεων και ειδικότερα ανθρώπων που παραδοσιακά ανήκουν στο ΔΗΚΟ και για διάφορους λόγους είχαν αποστασιοποιηθεί.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 October 2001 - 19:46:34 UTC