Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική
  • [02] Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη
  • [03] Υπουργός Εργασίας Γερμανίας - Επίσκεψη
  • [04] Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη - Βιογραφικό
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Ελλάδας
  • [06] Κύπρος - Τρίτη Επιτροπή ΗΕ
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ελλάδας - Συγχαρητήρια
  • [08] Υπουργός Εσωτερικών - Ρόμα
  • [09] Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη - ΑΚΕΛ - Συλλυπητήρια
  • [10] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [11] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ζακ Πόος

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Η Ανόρθωση ήταν η κερδισμένη της έκτης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αφού το Σάββατο κέρδισε στο Αντώνης Παπαδόπουλος την ΑΕΚ του Ντούσαν Μιτόσεβιτς με 3 - 2, παραμένοντας έτσι μόνη στην κορυφή με 16 βαθμούς.

    Στο σημαντικότερο παιγνίδι του Σαββάτου, το ΑΠΟΕΛ μετά από ένα επεισοδιακό αγώνα, εξήλθε ισόπαλο 2 - 2 με την Αλκή με την τελευταία να ολοκληρώνει τον αγώνα με εννέα παίκτες.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια του Σαββάτου, η ΑΕΛ κέρδισε στο Δασάκι τον Εθνικό Αχνας με 3 - 0, ο Απόλλωνας στο ουδέτερο Μακάρειο στάδιο, συνέτριψε τον Ερμή Αραδίππου με 8 - 1, ενώ στην Περιστερώνα η Δόξα Κατοκωπιάς επικράτησε του Εθνικού Ασσιας με 2 - 0.

    Στους χθεσινούς αγώνες η Ομόνοια κέρδισε με δυσκολία με 1 - 0 την Αθλητική Ενωση Πάφος στο ΓΣΠ, ενώ ο Ολυμπιακός "στραβοπάτησε" στο Δασάκι, αφού εξήλθε ισόπαλος με 2 - 2 με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στο Δασάκι λόγω της τιμωρίας της έδρας του.

    Μετά την ολοκλήρωση της έκτης αγωνιστικής η Ανόρθωση βρίσκεται στην κορυφή με 16 βαθμούς, με δεύτερο το ΑΠΟΕΛ με 13, τρίτη την Αλκή επίσης με 13, τέταρτη την ΑΕΛ με 12 και πέμπτη την Ομόνοια με 11 βαθμούς. Ακολουθούν η ΑΕΚ και ο Εθνικός Αχνας με 10, ο Απόλλωνας και η Ενωση με 9, ο Ολυμπιακός με 8, η Δόξα με 6, ο Εθνικός Ασσιας με 1 και ο Ερμής χωρίς βαθμούς.

    Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνέλαβε ένα 18χρονο από τη Λευκωσία για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση πρόκλησης επεισοδίων μετά τον αγώνα Αλκής - ΑΠΟΕΛ. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνδρες της ΜΜΑΔ, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πέντε αυτοκίνητα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Απεβίωσε στις 5:00 σήμερα το πρωί σε ηλικία 78 χρόνων, ο Ξάνθος Κληρίδης, αδελφός του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιατρός του αποβιώσαντος, παθολόγος - καρδιολόγος Πάμπης Νικολαϊδης, ο αδελφός του Προέδρου Κληρίδη νοσηλευόταν στην κλινική "Ευαγγελίστρια" από την περασμένη Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, πάσχοντας από σοβαρής μορφή πνευμονοπάθεια.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο, ακυρώνονται όλες οι προγραμματισθείσες για σήμερα συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη, λόγω του θανάτου του αδελφού του.

    Λεπτομέρειες για την κηδεία του Ξάνθου Κληρίδη θα ανακοινωθούν αργότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εργασίας Γερμανίας - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Εφθασε ενωρίς σήμερα το πρωί στην Κύπρο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Walter Riester, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Ανδρέα Μουσιούττα.

    Το απόγευμα ο κ. Riester θα έχει συνομιλίες με τον κ. Μουσιούττα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσκεψης αύριο ο Γερμανός υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη. Θα επισκεφθεί την παλιά πόλη της Λευκωσίας καθώς και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ο Γερμανός υπουργός αναχωρεί το πρωί της Πέμπτης.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη - Βιογραφικό

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Κηδεύεται στις 11 αύριο το πρωί στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία ο Ξάνθος Κληρίδης, αδελφός του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 77 χρονών.

    Ο Ξάνθος Κληρίδης είχε διατελέσει για σύντομο χρονικό διάστημα Πρόεδρος της Βουλής το 1974, όταν ο αδελφός του και Πρόεδρος τότε του νομοθετικού σώματος είχε αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια και υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής, ο Ξάνθος Κληρίδης ανέλαβε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974, αντικαθιστώντας τον Πρόεδρο Κληρίδη ο οποίος είχε μεταβεί στη Γενεύη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγοντο κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

    Ο Ξάνθος Κληρίδης, υιός του νομικού και πολιτευτή Ιωάννη Κληρίδη, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1925. Εκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1942, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, κατετάγη ως εθελοντής στο Κυπριακό Σύνταγμα και υπηρέτησε σε διάφορα μέτωπα στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή.

    Μετά το τέλος του πολέμου, πήγε στην Αγγλία το 1947, όπου σπούδασε νομικά στο "Γκρέις Ιν" του Λονδίνου και από το 1951 ασκούσε τη δικηγορία στην Κύπρο.

    Ο Ξάνθος Κληρίδης δημοσίευσε πολλά άρθρα στις εφημερίδες πάνω σε πολιτικά θέματα και για σύντομο χρονικό διάστημα, από το Δεκέμβριο του 1959 μέχρι τις αρχές του 1960, διετέλεσε υπεύθυνος σύνταξης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Εθνική", η οποία ασκούσε αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.

    Δυο φορές, το 1961 και το 1964, ο Ξάνθος Κληρίδης είχε εκλεγεί Γραμματέας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ διετέλεσε και Γραμματέας του Νομικού Συμβουλίου Κύπρου από το 1961.

    Ο Ξάνθος Κληρίδης εκλέγηκε βουλευτής το 1970 με το ψηφοδέλτιο του Ενιαίου Κόμματος και είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων και μέλος δυο άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. Μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή το 1976 επέστρεψε στη μάχιμη δικηγορία.

    Καταλείπει σύζυγο και ένα παιδί.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Ο κυπριακός ελληνισμός αντλώντας τα σωστά διδάγματα από το έπος του '40 θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε συγχαρητήριο μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες του ελληνισμού της Κύπρου για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση της Ελλάδας που εκδηλώνεται ανιδιοτελώς σε όλα τα επίπεδα.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κύπρος - Τρίτη Επιτροπή ΗΕ

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Η Κύπρος έχει υπογράψει και επικυρώσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των δικαιμάτων του παιδιού και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για πλήρη ευθυγράμμιση του εθνικού νομικού πλαισίου με τις διατάξεις της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τις πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Αυτό ανέφερε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή των ΗΕ Δημήτρης Χατζηαργυρού για το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ελλάδας - Συγχαρητήρια

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη και πολύπλευρη βοήθεια της Ελλάδας προς την Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κληρίδης απευθύνει "εγκάρδια συγχαρητήρια" εκ μέρους του ελληνισμού της Κύπρου, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, σημειώνοντας πως ο κυπριακός ελληνισμός αντλεί "δύναμη και αισιοδοξία από το έπος του '40, το οποίο τον καθοδηγεί στον αγώνα του για εθνική επιβίωση και δικαίωση."|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ρόμα

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν καταυλισμό μεταξύ Λάρνακας - Λευκωσίας, ο οποίος θα διασφαλίζει καλές ανθρώπινες συνθήκες για τους Ρόμα, οι οποίοι έρχονται, όπως είπε, για να παραμείνουν λίγο καιρό στις ελεύθερες περιοχές και να επιστρέψουν στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στον καταυλισμό θα προσφέρεται στέγαση, καθώς και συνθήκες υγιεινής, όπως είναι τα ντους και άλλα μέσα υγιεινής και πρόσθεσε ότι "ενδεχόμενα να τους εφοδιάζουμε με έτοιμη τροφή ή θα τους δώσουμε τα μέσα για να φτιάχνουν οι ίδιοι την τροφή τους."|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Θάνατος Ξάνθου Κληρίδη - ΑΚΕΛ - Συλλυπητήρια

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη απέστειλε το ΑΚΕΛ για το θάνατο του αδελφού του, του νομικού και πρώην βουλευτή του Ενιαίου Κόμματος Ξάνθου Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα στην ιδιωτική κλινική "Ευαγγελίστρια", όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή, πάσχοντας από σοβαρής μορφής πνευμονοπάθεια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στο τηλεγράφημα "ο εκλιπών χαρακτηρίζεται ως εξέχουσα προσωπικότητα του νομικού κόσμου της Κύπρου, με ευδόκιμο και πολύχρονη παρουσία στα δημόσια πράγματα του τόπου".|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [10] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 29/10/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               190,6617        192,1869
          Δολ. Αυστραλίας              3,0841          3,1087
          Δολ. Καναδά                  2,4586          2,4782
          Κορώνα Δανίας               12,8971         13,0002
          Κορώνα Νορβηγίας            13,8113         13,9217
          Κορώνα Σουηδίας             16,4205         16,5518
          Φράγκο Eλβετίας              2,5542          2,5746
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ζακ Πόος

    ΚΥΠΕ - 29/10/2001

    Ως "πάρα πολύ καλή, χρήσιμη και σημαντική", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης σημερινή συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Ευρωβουλευτή και εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος, ο οποίος εξέφρασε ορισμένες σκέψεις και απόψεις οι οποίες "ήταν πάρα πολύ χρήσιμες" και πιθανότατα να απασχολήσουν και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, διάρκειας πέραν της μίας ώρας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συζήτηση με τον κ. Πόος επικεντρώθηκε στις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού, καθώς και στα γεγονότα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Πόος, κατά τον κ. Αναστασιάδη, είναι ένας "από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ένταξης της Κύπρου ως συνόλου στην ΕΕ αλλά ταυτόχρονα ένας από τους πλέον αντικειμενικούς εισηγητές που έχει διορίσει το Ευρωκοινοβούλιο".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 October 2001 - 13:12:06 UTC