Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ - Κύπρος - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Καταγγελία
  • [02] Πρέσβης Κύπρου στο Μεξικό - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Μεξικού
  • [03] Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Υπουργείο Συγκοινωνιών
  • [04] Χρηματιστήριο - Σημαντική ανάκαμψη
  • [05] Τουρισμός - Διεθνές Συνέδριο - Εναρξη
  • [06] Κύπρος - Διεθνής Τουριστική Εκθεση Μόσχας
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Νέος Πρέσβης Ιταλίας
  • [08] ΟΗΕ - Επιτροπή Εμπορικού Δικαίου - Ιακωβίδης
  • [09] Ιερά Μονή Μαχαιρά - Μοναστικό Συνέδριο - Εναρξη
  • [10] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Υφυπουργός Αμυνας Αρμενίας
  • [11] Τουρισμός - Συνέδριο - ΚΟΤ - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [12] ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής Γάνδης - Τρομοκρατία
  • [13] Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας - Αφιξη
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Κατάρ - Διαπιστευτήρια
  • [15] Ράλι Τρόοδος - Εναρξη
  • [16] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ομάν - Διαπιστευτήρια
  • [17] Υπουργός Αμυνας - Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας

  • [01] (Κ) ΗΕ - Κύπρος - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Καταγγελία

    ΚΥΠΕ – 19/10/2001

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα ΄Εθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, με επιστολή του ημερομηνίας 16 Οκτωβρίου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλει σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα οι οποίες σημειώθηκαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος εκφράζει στην επιστολή του εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης έντονη διαμαρτυρία για τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες, όπως αναφέρει, βρίσκονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, που καλούν για το τερματισμό τους και υπογραμμίζει ότι "η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και να επιδείξει σεβασμό προς την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και να συμβάλει προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Πρέσβης Κύπρου στο Μεξικό - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Μεξικού

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Ο Πρέσβης της Κύπρου στο Μεξικό Αντώνης Τουμαζής έγινε προχθές δεκτός από την Πρόεδρο του μεξικανικού Κοινοβουλίου Beatriz Paredes την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ της επέδωσε και επιστολή του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με την οποία τη συγχαίρει για την πρόσφατη εκλογή της στo αξίωμα της Προέδρου της Βουλής του Μεξικού.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η κ.Paredes ζήτησε από τον κ. Τουμαζή να διαβιβάσει τις ευχαριστίες και τους χαιρετισμούς της προς τον κ. Xριστόφια, στην επιστολή του οποίου θα απαντήσει το συντομότερο, ενώ αποδέχτηκε και πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο την οποία της διαβίβασε ο κ. Τουμαζής εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Υπουργείο Συγκοινωνιών

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων για το 2002 θα βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα των 96 εκατομμυρίων λιρών, ποσό το οποίο δεν αντιπροσωπεύει τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται, αφού πολιτική της κυβέρνησης είναι η ανάθεση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων σε στρατηγικούς επενδυτές, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών στην Επιτροπή επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα πολιτικής και όχι στους αριθμούς, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Νεοφύτου να αναπτύξει τις θέσεις της κυβέρνησης για επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους στα αναπτυξιακά έργα. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι έχει αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρήστο Βερελή με την οποία ζητά την ενοποίηση του εναερίου χώρου της Κύπρου με αυτό της Ελλάδας από την 1η Απριλίου του 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική ανάκαμψη

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους και για τα μεγάλα κέρδη των τουριστικών εταιρειών οδήγησαν την αγορά στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, σε σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 1,64%, κλείνοντας στις 116,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, αν και αυξημένη σε σχέση με χθες, διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 3,2 εκατομμυρίων λιρών.

    Ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των τραπεζικών τίτλων, καθώς επίσης και των πλείστων επίλεκτων τίτλων σήμερα, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 2,10%, κλείνοντας στις 476,10.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Τουρισμός - Διεθνές Συνέδριο - Εναρξη

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Τα ποσοστά για τον τουρισμό για το 2001 θα κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2000, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σε χαιρετισμό του που διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης κατά την έναρξη του μονοήμερου Διεθνούς Συνεδρίου "Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου στον 21ο αιώνα, προκλήσεις στη νέα χιλιετία", προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κρατήσεις για το χειμώνα του 2002 είναι "ουσιωδώς χαμηλότερες" από τον περασμένο χρόνο.

    Στο χαιρετισμό του στο πρώτο διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό που διοργανώνει το ΚΕΒΕ, στη Λευκωσία, ο κ. Ρολάνδης αναφέρει παράλληλα ότι τα αποτέλεσμα του τουρισμού κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2001 είναι "αρκετά ικανοποιητικά", αφού μέχρι το τέλος Ιουλίου οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5% ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 12%.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [06] (K) Κύπρος - Διεθνής Τουριστική Εκθεση Μόσχας

    ΚΥΠΕ - 119/10/2001

    Ανοιξε χθες τις πύλες της, στο Αθλητικό Ολυμπιακό Κέντρο της Μόσχας, η 7η Διεθνής Τουριστική Εκθεση "Leisure 2001", στην οποία συμμετέχουν με τα εθνικά τους περίπτερα 49 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου καθώς και πλήθος ιδιωτικών ταξιδιωτικών γραφείων της Ρωσίας και του εξωτερικού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην έκθεση, που θεωρείται το πιο σημαντικό τουριστικό γεγονός του χειμώνα στη Μόσχα, παίρνει μέρος και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος συμμετέχει ανελλιπώς με δικό του περίπτερο, καθώς επίσης οι Κυπριακές Αερογραμμές και εκπρόσωποι κυπριακών ξενοδοχειακών μονάδων και ταξιδιωτικών γραφείων.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέος Πρέσβης Ιταλίας

    ΚΥΠΕ - 119/10/2001

    Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη συνάντηση του με το νέο Πρέσβη της Ιταλίας στη Κύπρο Gherardo La Francesca.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν το κυπριακό πρόβλημα και οι επιμέρους πτυχές του, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, το θέμα της τρομοκρατίας υπό το φως των προσφάτων διεθνών εξελίξεων καθώς και ζητήματα διμερών σχέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [08] (Κ) ΟΗΕ - Επιτροπή Εμπορικού Δικαίου - Ιακωβίδης

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Η Κύπρος αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου του ΟΗΕ (UNCITRAL) και ενδιαφέρεται για την προώθηση του έργου της, τόνισε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης.

    Προσφωνώντας την 34η Σύνοδο της Επιτροπής, ο κ. Ιακωβίδης, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία είχε πρωτοπορήσει στη δημιουργία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου, υποστηρίζει τη διεύρυνση της Επιτροπής από 36 σε 72 μέλη, κάτι που "θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να διατηρείται η αποδοτικότητα της Επιτροπής".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Ιερά Μονή Μαχαιρά - Μοναστικό Συνέδριο - Εναρξη

    ΚΥΠΕ - 19/10/20010

    Στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία της Κύπρου στη μακρόχρονη ιστορία της χώρας και στους αγώνες της για ελευθερία, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης στο Μοναστικό Συνέδριο, με θέμα "Ο ορθόδοξος Μοναχισμός χθες και σήμερα", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση φέτος των 800 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά.

    Στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, είπε ότι οι Ιερές Μονές της Κύπρου αποτελούν "βασικό πνευματικό στήριγμα στον αγώνα του λαού μας προς εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από τα πάτρια εδάφη μας, στην απελευθέρωση της σκλαβωμένης γης μας, στην επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, στην εξακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων και στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Υφυπουργός Αμυνας Αρμενίας

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Ο Υφυπουργός Αμυνας της Αρμενίας Μιχαήλ Γκρικοριάν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι ο κυπριακός λαός "θα μπορέσει να επιτύχει αυτό που επιθυμεί".

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, είπε, μέσω διερμηνέα, ότι ο Μακαριώτατος "πάντοτε σκέπτεται τα προβλήματα που απασχολούν το λαό του και ζει μαζί με το λαό του".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Τουρισμός - Συνέδριο - ΚΟΤ - Κυπριακές Αερογραμμές

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Κύπρο δεν φαίνεται να επηρεάζεται μέχρι στιγμής, μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ, είπε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φρύνη Μιχαήλ, προσθέτοντας ότι από τη Βρετανία ο τουρισμός, λόγω της οικειότητας που έχει με την Κύπρο, δείχνει εμπιστοσύνη και δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό.

    Μιλώντας στο μονοήμερο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό με θέμα "Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου στον 21ο αιώνα", που διοργανώνεται από το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία και σκοπό έχει τη σφαιρική εξέταση των προοπτικών της τουριστικής βιομηχανίας και των διαφόρων πτυχών της σε συσχετισμό με την στρατηγική για τον κυπριακό τουρισμό, η κ. Μιχαήλ είπε ότι παρατηρείται μια νέα κατανομή στον τουρισμό αφού τουριστικό ρεύμα μπορεί να φτάσει στην Κύπρο από μη ασφαλείς προορισμούς όπως η Μέση Ανατολή και οι αραβικές χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [12] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής Γάνδης - Τρομοκρατία

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα από τη Γάνδη του Βελγίου τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, να επιταχύνουν την εξέταση των προτάσεων της Επιτροπής, ώστε να επιτευχθεί οριστική συμφωνία στις 6-7 Δεκεμβρίου για την εισαγωγή των κοινοτικών μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Η πρόταση της Επιτροπή για την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και έκδοσης που θα έχει ισχύ σε όλες τις χώρες μέλη, δημιουργεί σήμερα τις περισσότερες δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ προβλήματα δημιουργεί και ο καθορισμός του καταλόγου σχετικά με τα αδικήματα, που θα αφορά η διαδικασία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας - Αφιξη

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Η μη συμμετοχή των ελλαδικών ενόπλων δυνάμεων στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 2001" είναι "καθαρά τεχνικό θέμα", είπε σήμερα ο Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δημήτριος Αποστολάκης, προσθέτοντας ότι η Εθνική Φρουρά, "έχει αναπληρώσει τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων με ίδιες δυνάμεις και η άσκηση συνεχίζεται και διεξάγεται κανονικά χωρίς κανέναν πρόβλημα".

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με σκοπό να παρακολουθήσει την τελευταία φάση της "Νικηφόρος", ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την ελπίδα "ότι γρήγορα θα περάσει αυτή η κρίση που υπάρχει και η επόμενη άσκηση θα γίνει πάλι κανονικά, όπως πάντα", προσθέτοντας ότι η εκτέλεση της άσκησης των ελλαδικών ενόπλων δυνάμεων "Τοξότης" αναβλήθηκε "διότι η κυκλοφορία αεροσκαφών στο χώρο που θα γινόταν η άσκηση ήταν πάρα πολύ μεγάλη". Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται "περί απλής αναβολής".|

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Κατάρ - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αναβάθμιση του παράνομου και αποσχιστικού καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Δημοκρατίας, στην οποία αποσκοπεί η Τουρκία, αφού αν συμβεί αυτό τότε θα δημιουργηθεί ένα "ακανθώδες προηγούμενο", ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο Mohamed Bin Hamad Mubarak Al Khalifa.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αν γίνει αυτό "καμιά χώρα δεν θα αισθάνεται ασφαλής, ενώ την ίδια ώρα θα ενθαρρύνεται η απόσχιση, είτε για πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, γλωσσολογικούς, θρησκευτικούς, ακόμα και για ιδεολογικούς λόγους". Είπε επίσης ότι σύντομα ο πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στο Κατάρ θα διαπιστευτεί στην κυβέρνηση στη Ντόχα.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο Πρέσβης του Κατάρ εξέφρασε τη βαθιά του πεποίθηση ότι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας θα προωθήσει τους φιλικούς μας δεσμούς και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των λαών και των χωρών μας.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Ράλι Τρόοδος - Εναρξη

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Αρχίζει αύριο στις 8 το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία το Διεθνές Ράλι "Τρόοδος" το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, με τη συμμετοχή 40 πληρωμάτων από τρεις χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου, πρώτος από την ράμπα εκκινήσεως θα αναχωρήσει ο Ελλαδίτης οδηγός Γιάννης Παπαδημητρίου με συνοδηγό του τον Αλαν Χάριμαν, θα ακολουθήσει ο κάτοχος του παγκυπρίου πρωταθλήματος Ανδρέας Τσουλόφτας με συνοδηγό τον Αντρο Αχχιλέως με αριθμό, ενώ δύο λεπτά μετά τον Τσουλόφτα θα αναχωρήσει ο Χριστάκης θωμά έχοντας συνοδηγό τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ομάν - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Η Κύπρος επιμένει στην πλήρη εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, γιατί, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αυτό είναι που απαιτεί και στην περίπτωση του Κυπριακού για τα τελευταία 27 χρόνια.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν στην Κύπρο Abdulaziz Bin Zaheer Al-Hinai, o Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι η φιλοδοξία μας να ενταχθούμε στην ΕE μας δίνει επιπρόσθετη δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να επανενώσουμε τη χώρα μας και να αποκαταστήσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα."|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [17] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 19/10/2001

    Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν έχει αλλάξει σε οποιαδήποτε μορφή του, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, μετά τη συνάντηση του με τον Υφυπουργό Αμυνας της Ελλάδας Δημήτριο Αποστολάκη και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις "θα συνεχισθούν από κοινού".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος έφθασε απόψε στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας, για να παρακολουθήσει την τελευταία φάση της άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 2001", είπε ότι "ο χώρος μεταξύ Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου είναι κορεσμένος από κάθε μορφής κίνηση και έτσι θεωρήθηκε ότι θα ήταν πιο σωστό να μην γίνει η άσκηση (των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων) 'Τοξότης'", τονίζοντας ότι "αυτός ήταν και λόγος που δεν συμμετέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις" στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 October 2001 - 12:02:05 UTC