Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Επιθέσεις - Κύπριος νεκρός
  • [02] Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Ντενκτάς
  • [03] Νέος σύμβουλος Ντενκτάς
  • [04] Κατεχόμενα - Ρώσοι τουρίστες
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή
  • [06] Υπουργός Αμυνας - Μέτρα ασφαλείας
  • [07] Oμογενειακές οργανώσεις - ΗΠΑ - Επιθέσεις
  • [08] Υπουργός Αμυνας - Ρωσικό ελικόπτερο πυρόσβεσης
  • [09] Σπύρος Κυπριανού - ΗΠΑ - Επιθέσεις
  • [10] Αμερικανός ΥΦΕΞ - Γιώργος Βασιλείου
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] Θεσμός Επιτρόπου Διοικήσεως - Διεθνές συνέδριο - Εναρξη
  • [14] Επιτροπή Περιβάλλοντος - Μονόλεπτη σιγή

  • [01] (K) ΗΠΑ - Επιθέσεις - Κύπριος νεκρός

    ΚΥΠΕ - 13/9/2001

    O κυπριακής καταγωγής 38χρονος αεροσυνοδός Μιχάλης Ταρού περιλαμβάνεται στα θύματα της τραγωδίας που συγκλόνισε προχθές τις ΗΠΑ.

    Ο Ταρού και η αρραβωνιαστικιά του, επίσης αεροσυνοδός, Αμερικανίδα Εϊμι Κιγκ, ήταν ανάμεσα στο πλήρωμα της πτήσης της United Airlines με αριθμό 175, η οποία κατευθύνετο από τη Βοστόνη στο Λος Αντζελες και επέπεσε, οδηγούμενη από τους αεροπειρατές που κατέλαβαν το αεροσκάφος, στο δεύτερο πύργο του κτιριακού συγκροτήματος World Trade Center, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

    Το γεγονός επιβεβαίωσε με δήλωσή της στο ΚΥΠΕ η Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία επεσήμανε ότι το όνομα του Μιχάλη Ταρού αναφέρεται στην ανακοίνωση της United Airlines, στην οποία δίνονται τα ονόματα όσων επέβαιναν στο αεροπλάνο, ενώ και ο πατέρας του, δραστήριο μέλος της ομογένειας Δρ. Δημήτρης (Τζέιμς) Ταρού, επιβεβαίωσε στην κυπριακή πρεσβεία ότι πρόκειται για το γιο του.

    Ο Μιχάλης Ταρού καταλείπει κόρη 10 ετών που είχε αποκτήσει από προηγούμενο γάμο, ενώ σύντομα επρόκειτο να τελέσει το γάμο του με την αρραβωνιαστικιά του.

    Ο Μιχάλης, ο οποίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, εργαζόταν στη United Airlines για δέκα χρόνια. Αρχισε ως απλός αεροσυνοδός και είχε προαχθεί σε Αρχιφροντιστή.

    Η οικογένεια Ταρού κατάγεται από την κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού. Ο πατέρας, Δημήτρης Ταρού, πήγε στις ΗΠΑ το 1947 και πήρε διδακτορικό πτυχίο στον τομέα της εκπαίδευσης. Είναι για χρόνια δραστήριο μέλος της ομογένειας και συνεργάζεται στενά με την κυπριακή πρεσβεία στη διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της Κύπρου.

    H κ. Μαρκουλλή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μίλησε με τον πατέρα του θύματος και πρόσθεσε ότι όλη η οικογένεια είναι συντετριμμένη.

    Ερωτηθείσα αν υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους Ε/Κ ανάμεσα στα θύματα της προχθεσινής τραγωδίας, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για κάτι τέτοιο. Υπήρχαν, είπε, ορισμένοι Ε/Κ που αγνοούνταν, αλλά έχουν εντοπιστεί.

    Η ίδια, ωστόσο, δεν αποκλείει να υπάρχουν και άλλοι Ε/Κ ανάμεσα στα θύματα, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα ονόματα όσων σκοτώθηκαν από την κατάρρευση των κτιρίων πάνω στα οποία οδηγήθηκαν αεροπλάνα από τους άγνωστους τρομοκράτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΘΘ)

    [02] (Κ) Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ - 13/9/2001

    Ο ΓΓ του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα κατεχόμενα Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με τη στήριξη ορισμένων κύκλων της Τουρκίας εγκατέλειψε την τράπεζα των συνομιλιών και ότι με την αδιάλλακτη πολιτική του καταδικάζει το μέλλον των Τ/Κ.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ιζτζάν πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης πολιτικής σαμποτάρεται η ένταξη της Τουρκίας και των Τ/Κ στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Νέος σύμβουλος Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Ο μέχρι πρόσφατα λεγόμενος "αντιπρόσωπος" του ψευδοκράτους στο Λονδίνο Χακούμ Μουφτιζατέ διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς επί πολιτικών θεμάτων, γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος.

    Τα ίδια καθήκοντα έχει και ο πρώην λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" και νυν συντονιστής του εκστρεμιστικού Εθνικού Λαϊκού Κινήματος στα κατεχόμενα Τανέρ Ετκίν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Ρώσοι τουρίστες

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Συνολικά 145 Ρώσοι τουρίστες έφθασαν χθες από την Αττάλεια της Τουρκίας στα κατεχόμενα για μονοήμερη παραμονή, εγκαινιάζοντας την εφαρμογή "συμφωνίας" του λεγόμενου "υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος" με το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Τουρκίας.

    Η "συμφωνία" προνοεί την αποστολή τουριστών στα κατεχόμενα για μονοήμερη παράνομη επίσκεψη. Σε πρώτη φάση το σχέδιο θα εφαρμόζεται κάθε Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [05] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Αύριο το απόγευμα αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Ζυρίχη από το Μοντρεάλ του Καναδά, όπου το αεροπλάνο των Ελβετικών Αερογραμμών που τον μετέφερε στη Νέα Υόρκη, προσγειώθηκε προχθές, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έλθει στην Κύπρο από τη Ζυρίχη, με τη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 353, η οποία φθάνει αύριο στις 5.40 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μέτρα ασφαλείας

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν προχθές στις ΗΠΑ "δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους, συνεπώς η Εθνική Φρουρά σε ό,τι αφορά τον τομέα της, την άμυνα και την ασφάλεια της Δημοκρατίας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα, που λαμβάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ η ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας έκανε σύσκεψη για εκτίμηση της κατάστασης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (K) Oμογενειακές οργανώσεις - ΗΠΑ - Επιθέσεις

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Οι ομογενειακές οργανώσεις Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) καταδίκασαν τις προχθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ σημειώνοντας πως πρόκειται για "βάρβαρες ενέργειες εναντίον της ανθρωπότητας".

    "Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και με όσους αγνοούνται και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τους και επαινούμε όλους όσοι προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς να βοηθήσουν όπως μπορούν", αναφέρεται σε ανακοίνωση των δύο ομογενειακών οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ρωσικό ελικόπτερο πυρόσβεσης

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα το απόγευμα το ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο το οποίο παραχωρείται στην Κυπριακή Δημοκρατία για τρεις μήνες υπό μορφή δωρεάς για σκοπούς πυρόσβεσης.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος είπε ότι το ελικόπτερο βρίσκεται "εν πτήσει και αναμένεται να προσγειωθεί στην Πάφο η ώρα 5 το απόγευμα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [09] (K) Σπύρος Κυπριανού - ΗΠΑ - Επιθέσεις

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    "Eγκλημα εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας" χαρακτήρισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος υπέγραψε το πρωί το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εξέφρασε ακόμη, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, την εκτίμηση ότι η ακύρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΓΓ του ΟΗΕ ίσως επηρεάσει προσωρινά αλλά όχι μακροπρόθεσμα το Κυπριακό.

    "Εχουμε όλοι συγκλονιστεί από το φοβερό έγκλημα που διεπράχθη εις βάρος του αμερικανικού λαού. Ενα έγκλημα αυτής της μορφής είναι έγκλημα εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας, εναντίον της δημοκρατίας, της έννομης τάξης και της ελευθερίας", ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυπριανού.

    "Σπεύδουμε να συλλυπηθούμε τους συγγενείς των θυμάτων, των τόσων αδικοχαμένων ανθρώπων που έπεσαν θύματα μιας άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής πράξης", πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΓΓ του ΟΗΕ θα επηρεάσει τις εξελίξεις του Κυπριακού ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Ισως προσωρινά. Μακροπρόθεσμα δεν το πιστεύω".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Αμερικανός ΥΦΕΞ - Γιώργος Βασιλείου

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επαναβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Γκρόσμαν εξέφρασε επίσης τη βαθιά πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για λύση του Κυπριακού και μίλησε θετικά για τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενταξιακή πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΘΘ)

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/9/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7399          1,7503
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5782          1,5876
    Λίρα Αγγλίας                     1,0751          1,0815
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,8700        596,4100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,8186        350,9036
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3703          1,3785
    Λιρέττα Iταλίας                3.368,9162      3.389,0534
    Μάρκο Γερμανίας                    3,4029          3,4233
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3450         10,4068
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,4950        291,2254
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9415         24,0847
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8342          3,8572
    Φράγκο Βελγίου                    70,1874         70,6069
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4130         11,4812
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,1874         70,6069
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 13/9/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               187,7693        189,2714
          Δολ. Αυστραλίας              3,0595          3,0839
          Δολ. Καναδά                  2,4673          2,4870
          Κορώνα Δανίας               12,9369         13,0403
          Κορώνα Νορβηγίας            13,8869         13,9979
          Κορώνα Σουηδίας             16,6732         16,8065
          Φράγκο Eλβετίας              2,6152          2,6361
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Θεσμός Επιτρόπου Διοικήσεως - Διεθνές συνέδριο - Εναρξη

    ΚΥΠΕ 13/09/2001

    Αρχισαν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο "Θεσμός Επιτρόπου Διοικήσεως: Προοπτικές και προκλήσεις για τον 21ο αιώνα", το οποίο διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος δέκα χρόνων από της εγκαθιδρύσεως του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως στην Κύπρο και με τη συμμετοχή 23 αντιπροσώπων από διάφορες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), κατά τη διάρκεια του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και την κυβέρνηση, όσο και οι άλλοι ομιλητές, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ανδρέας Χρίστου και η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου επεσήμαναν την αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα του θεσμού, ο οποίος δοκιμάσθηκε αποτελεσματικά τα δέκα αυτά χρόνια και υποσχέθηκαν περαιτέρω υποστήριξη και ενίσχυσή του για την ακόμα καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Επιτροπή Περιβάλλοντος - Μονόλεπτη σιγή

    KYΠΕ - 13/09/2001

    Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, τήρησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, σε συνεδρία της στη Βουλή στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους.

    Οπως είπε ο Υπουργός, "μας συγκλονίζει το συμβάν στις ΗΠΑ" και πρόσθεσε ότι αποδεικνύεται σημαντικό και απαραίτητο να υπάρξει ένας παγκόσμιος συντονισμός και μια αποφασιστικότητα για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 September 2001 - 12:02:05 UTC