Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης
  • [02] Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Ράις - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [03] Γιώργος Βασιλείου - ΗΠΑ
  • [04] Καναδάς - Χριστοφίδης
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Ενίσχυση άμυνας
  • [06] Πάφος - ΕΦ - Ασκηση - Νεκρός Υπαξιωματικός
  • [07] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] Πάφος - Θάνατος ΕΠΥ - Αρχηγός Εθνικής Φρουράς
  • [09] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης

    ΚΥΠΕ 11/09/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται στα ΗΕ υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και "υπό αυτή την ιδιότητα πολύ πιθανόν να συναντηθεί με το ΓΓ των ΗΕ".

    "Πιστεύω ότι ο κ. Κληρίδης έρχεται εδώ ως ο Πρόεδρος της Κύπρου. Υπό αυτή την ιδιότητα πολύ πιθανόν να συναντηθεί με το ΓΓ", δήλωσε συγκεκριμένα χθες ο κ. Εκχαρτ κατά την καθημερινή του συνάντηση με τον Τύπο, ανακοινώνοντας αργότερα μια διόρθωση, στην οποία δηλώνει ότι ο κ. Κληρίδης φθάνει στη Νέα Υόρκη μετά από πρόσκληση του ΓΓ.

    Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ στις δηλώσεις του ανέφερε εξάλλου ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών.

    "Κατά πόσον οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν ή κατά πόσον ο κ. Ντενκτάς αλλάξει γνώμη και αποφασίσει να συμμετάσχει, αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη", είπε ο κ. Εκχαρτ.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόγραμμα αναφορικά με τις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης στη Νέα Υόρκη ο κ. Εκχαρτ απάντησε αρνητικά.

    "Δεν έχω τίποτα να προσθέσω περισσότερο σε εκείνα που έχω πει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Δεν υπάρχει τίποτε νεότερο για την Κύπρο".

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος αναχώρησε σήμερα από τη Ζυρίχη για τη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί με τον κ. Ανάν αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα (11 το βράδυ ώρα Κύπρου).

    Οπως είχε ανακοινώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης φθάνει στη Νέα Υόρκη, ανταποκριμένος στην πρόσκληση Ανάν για συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αύριο Τετάρτη, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί ο Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, όπως ο ίδιος εξάλλου ανακοίνωσε, τότε ο κ. Κληρίδης θα συναντήσει το ΓΓ του ΟΗΕ υπό την ιδιότητατα του Προέδσρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κατά την παρανονή στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συναντήσεις και με τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με άλλους παράγοντες που ασχολούνται με το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, για να υποδεχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, ο οποίος θα εκτελέσει σύντομη επίσκεψη με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία, και στις 20 Σεπτεμβρίου τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, ο οποίος θα εκτελέσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλεση του ΟΗΕ, την οποία θα προσφωνήσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [02] (K) Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Ράις - ΗΠΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 11/01/2001

    Την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να πείσουν την Τ/κ πλευρά να επιστρέψει στις συνομιλίες, καθώς και την υποστήριξή τους στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει καταλύτη στις προσπάθειες των ΗΕ για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, εξέφρασε η σύμβουλος του Προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε απάντησή της σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σάββας Τσίβικος, η κ. Ράις αναφέρει ότι "οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται ενεργά για να καλλιεργηθεί η απαιτούμενη εμπιστοσύνη... ο βασικός στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα ενδυναμώσει τις προοπτικές για μια διευθέτηση του Κυπριακού και θα ενισχύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - ΗΠΑ

    ΚΥΠΕ - 11/9/2001

    Τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε χθες η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Τζόουνς στη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης του κ. Βασιλείου στις ΗΠΑ.

    Την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υποστηρίζει επίσης και το αμερικανικό Κογκρέσο, όπως διαπίστωσε ο κ. Βασιλείου, σε χωριστές συναντήσεις που είχε με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ενίσχυση άμυνας

    ΚΥΠΕ - 11/9/2001

    "Η ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ", και έχει ως στόχο "τη δημιουργία αποτροπής" νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, μετά την τελετή διαβεβαίωσης των επιτυχόντων για φοίτηση στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας για το Ακαδημαϊκό έτος 2001 και 2002.

    Οπως είπε ο κ. Χάσικος, "στόχος και επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι η δημιουργία αποτροπής, έτσι ώστε εάν η Τουρκία αποτολμήσει, σύμφωνα και με τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων γεγονότων, να αισθανθεί ότι το κόστος θα είναι πολύ περισσότερο από το όφελος που θα αποκομίσει μέσα από μια τέτοια επιχείρηση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Καναδάς - Χριστοφίδης

    ΚΥΠΕ - 11/9/2001

    "Εχουμε και τη θέληση και τη βούληση και επιδιώκουμε να βρούμε μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα", είπε ο Προεδρικός Επίτροπος για θέματα Αποδήμων Μανώλης Χριστοφίδης, μιλώντας στα εγκαίνια της γιορτής του κρασιού τα "Διονύσια", στην πόλη Kichener του Καναδά.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι "ζητούμε δικαιοσύνη για την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους", τονίζοντας ότι "θέλουμε μια Κύπρο στην οποία να ζουν ευτυχισμένοι μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πάφος - ΕΦ - Ασκηση - Νεκρός Υπαξιωματικός

    ΚΥΠΕ - 11/9/2001

    Κύπριος υπαξιωματικός, ο Εθελοντής Πενταετούς Υποχρεώσεως Αντώνιος Ρωσσίδης, τραυματίσθηκε θανάσιμα σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς στην Πάφο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, το ατύχημα σημειώθηκε στις 09:25 στο πεδίο βολής Πελαθούσας στην Πάφο, όταν κατά τη διάρκεια βολής της Εθνικής Φρουράς με πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) 106 χιλ προκλήθηκε ατύχημα κατά τη διάρκεια γέμισης πυροβόλου, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ο Ρωσσίδης, ο οποίος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Πάφου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 11/9/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/9/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7394          1,7498
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5592          1,5685
    Λίρα Αγγλίας                     1,0698          1,0762
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,7000        596,2400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,7184        350,8034
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3699          1,3781
    Λιρέττα Iταλίας                3.367,9480      3.388,0852
    Μάρκο Γερμανίας                    3,4020          3,4223
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3420         10,4038
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,4118        291,1422
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9347         24,0778
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8331          3,8561
    Φράγκο Βελγίου                    70,1672         70,5868
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4097         11,4779
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,1672         70,5868
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πάφος - Θάνατος ΕΠΥ - Αρχηγός Εθνικής Φρουράς

    ΚΥΠΕ - 11/9/2001

    Εμπειρογνώμονες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος που προκάλεσε το θάνατο του 26χρονου Εθελοντή Πενταετούς Υποχρεώσεως Αντώνη Ρωσσίδη, από την Πόλη Χρυσοχούς ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς στην επαρχία Πάφου.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου μεταφέρθηκε ο άτυχος 26χρονος, μετέβη εσπευσμένα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ασνέφερε ότι γίνονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια του ατυχήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 11/9/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 11/9/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               189,9392        191,4587
          Δολ. Αυστραλίας              3,0355          3,0597
          Δολ. Καναδά                  2,4338          2,4532
          Κορώνα Δανίας               12,9347         13,0381
          Κορώνα Νορβηγίας            13,8280         13,9386
          Κορώνα Σουηδίας             16,5384         16,6707
          Φράγκο Eλβετίας              2,6338          2,6548
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    KΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 September 2001 - 12:12:04 UTC