Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [02] Τουρκία - Ρατσιστική πολιτική - Διάσκεψη για το Ρατσισμό
  • [03] ΑΚΕΛ - Τοπική Αυτοδιοίκηση - Προτάσεις
  • [04] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδος - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)
  • [05] Κρίστιαν Μπάρναρντ - Νεκροψία
  • [06] Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση - Κύπρος
  • [07] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πρέσβης Ισραήλ
  • [08] Κατεχόμενα - Αμερικανοί στρατιώτες - Πρεσβεία
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [10] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [11] Ελληνας ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ
  • [12] Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ
  • [13] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τροπολογίες
  • [14] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Παρέμβαση Πόος
  • [15] Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΚΟ
  • [16] Ελληνας ΥΠΕΞ - Γενικός Εισαγγελέας
  • [17] Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

  • [01] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,49%, η οποία συνοδεύτηκε από νέο αρνητικό ρεκόρ, κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, υποχωρώντας στις 145,77 μονάδες, με το σύνολο των επιμέρους δεικτών να κινούνται πτωτικά. Το ιδιαίτερα υποτονικό κλίμα που επικράτησε και σήμερα διατήρησε την αξία των συναλλαγών, στα χαμηλά επίπεδα των 4,7 εκατομμυρίων λιρών.

    Λόγω της σταθερότητας που επέδειξαν οι τραπεζικοί τίτλοι στις τιμές τους, με τον κλάδο των τραπεζών να υποχωρεί οριακά κατά 0,55%, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κατέγραψε μικρότερες, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, απώλειες, οι οποίες ανήλθαν σε ποσοστό 0,7%, κλείνοντας στις 562,05 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Τουρκία - Ρατσιστική πολιτική - Διάσκεψη για το Ρατσισμό

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Για τη ρατσιστική πολιτική που κρατά για 27 ολόκληρα χρόνια διαιρεμένη την Κύπρο κατηγόρησε την Τουρκία η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Διεθνή Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού, που λαμβάνει χώρα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

    Την κατηγόρησε επίσης για τη μη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών τα οποία καλούν την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο και να σεβαστεί την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΑΚΕΛ - Τοπική Αυτοδιοίκηση - Προτάσεις

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Με τα θέματα των τοπικών εκλογών στη γενική τους μορφή και με το γενικότερο τρόπο, με τον οποίο το ΑΚΕΛ προσεγγίζει την τοπική αυτοδιοίκηση, ασχολήθηκε στη σημερινή της συνεδρία η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση πολιτικής του κόμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση, με αναφορά στις τοπικές εκλογές του 2001.

    Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπεύθυνη του κόμματος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, Ελένη Μαύρου είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει "ακόμη προχωρήσει στην διαδικασία επιλογής προσώπων είτε για τις θέσεις των δημάρχων είτε για τις θέσεις των εκπροσώπων του κόμματος στα δημοτικά συμβούλια", κάτι που αναμένεται να κάνει γύρω στα μέσα του Οκτώβρη, προσθέτοντας ότι τα βασικά κριτήρια για την ανάδειξη των υποψηφίων είναι "η φερεγγυότητα των προσώπων, η ανάμειξη τους στα κοινά και η ευαισθησία για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδος - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αποτελεί τον παράγοντα, ο οποίος θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, που με τη σειρά της θα επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και θα βοηθήσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της πολιτικής επαναπροσέγγισης που ακολουθεί η Ελλάδα με την Τουρκία.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπου είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Παπανδρέου, αφού πρόβαλε τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι Τ/Κ από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις "σημαντικές δυνάμεις και στην Τουρκία αλλά και μεταξύ των Τ/Κ που σταθερά αρχίζουν και βλέπουν μιαν εναλλακτική προσέγγιση προς την Ελλάδα και για το Κυπριακό. Εχουν και βλέπουν ως στρατηγικό στόχο την ανάγκη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ."

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κρίστιαν Μπάρναρντ - Νεκροψία

    KYΠΕ - 04/09/2001

    Σε απόφραξη βρόγχων, λόγω χρόνιου άσθματος, οφείλεται ο θάνατος του καρδιοχειρούργου Κρίστιαν Μπάρναρντ, σύμφωνα με την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, η οποία διενήργησε τη νεκροψία επί της σωρού του το πρωί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

    Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, οι πνεύμονές του ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναπνευστικό πρόβλημα και να πεθάνει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΔΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση - Κύπρος

    KYΠΕ - 04/09/2001

    "Στρατηγικός στόχος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει όπως δεχθεί στους κόλπους της "μια ενωμένη Κύπρο ως νέο κράτος μέλος", τόνισε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γκούντερ Φερχόιγκεν, σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό, η ΕΕ εξακολουθεί "να υποστηρίζει εμφαντικά τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για εξεύρευση λύσης στην κυπριακή διένεξη", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν σύντομα.

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφορικά με τη διεύρυνση, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τα ΗΕ "σε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης" για το κυπριακό και σημείωσε ότι "δεν ήταν τυχαίο" το ότι της συνάντησης του ΓΓ των ΗΕ με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Σάλτσμπουργκ την περασμένη Τρίτη προηγήθηκε η δική του συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς, στη Ζυρίχη, την προηγουμένη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΘΘ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πρέσβης Ισραήλ

    KYΠΕ - 04/09/2001

    Ανησυχία για τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ εξέφρασε στον Πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία Μικαέλ Ελιγκάλ, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, όπως ο ίδιος δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Ελιγκάλ.

    Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ισραήλ είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί "με μεγάλο ενδιαφέρον την πιθανότητα επανέναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανοί στρατιώτες - Πρεσβεία

    KYΠΕ - 04/09/2001

    Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι όπως όλοι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ εισέρχονται και αναχωρούν από την Κύπρο διά μέσου διεθνώς αναγνωρισμένων εισόδων.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία Γουόλτερ Ντάγκλας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα τουκοκυπριακής εφημερίδας ότι Αμερικανοί στρατιώτες, που υπηρετούν στην αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ της Τουρκίας, περνούν τις διακοπές τους οικογενειακώς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    KYΠΕ - 04/09/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε το απόγευμα τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 50 λεπτά, ο κ. ντε Σότο ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά πόσον είναι αισιόδοξος ανέφερε "δεν θέλω να είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος", σημειώνοντας στη συνέχεια ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις.

    Ενωρίτερα το απόγευμα, ο κ. ντε Σότο συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αύριο το πρωί ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 1.30 το απόγευμα στο Λήδρα Πάλας, προτού αναχωρήσει από το νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Διάσκεψη Τύπου (2)

    KYΠΕ - 04/09/2001

    H ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο όταν επιλυθεί θα επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και θα βοηθήσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ υποστήριξε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Ταυτόχρονα προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική της Ελλάδας για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, δηλώνοντας πως πρέπει η πολιτική αυτή να συνεχιστεί, ενώ καθοριστικής σημασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπου είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Παπανδρέου, είπε πως το θέμα της Κύπρου είναι πρώτιστο για την Ελλάδα και πως για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθοριστικό ζήτημα είναι το ζήτημα της Κύπρου. "Αργά ή γρήγορα αυτό το θέμα είτε θα μας ενώσει είτε θα μας χωρίσει", υπογράμμισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε πως κατανοεί την συναισθηματική φόρτιση μέρους του κυπριακού και ελλαδικού κόσμου αναφορικά με την πολιτική επαναπροσέγγισης, αλλά δήλωσε πως το Κυπριακό μέσα από αυτή την πολιτική αναδεικνύεται ως το πρόβλημα το οποίο "δεν επιτρέπει να ωριμάσουν οι γειτονικές μας σχέσεις μέσα σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας, ειρήνης και συνεργασίας".

    Χαρακτηρίζοντας την πολιτική επαναπροσέγγισης που ακολουθεί η Ελλάδα ως μια "αποτελεσματική πολιτική", είπε πως αυτή η πολιτική "ανάτρεψε τα δεδομένα σχεδόν 30 χρόνων προς το θετικότερο, με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ" και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική αυτή.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τη συνεπή αυτή πορεία, όλα τα άλλα θα είναι βέβαια αρνητικές μνήμες του παρελθόντος, αλλά θα είναι πια παρελθόν" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αφού πρόβαλε τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι Τ/Κ από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις "σημαντικές δυνάμεις και στην Τουρκία αλλά και μεταξύ των Τ/Κ που σταθερά αρχίζουν και βλέπουν μιαν εναλλακτική προσέγγιση προς την Ελλάδα και για το Κυπριακό" και οι οποίες έχουν και βλέπουν ως στρατηγικό στόχο την ανάγκη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αναφέρθηκε και σε Τούρκους και Τ/Κ αρθρογράφους, οι οποίοι όλο και περισσότερο ασχολούνται με το Κυπριακό.

    Δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί τη συνέχιση της ύπαρξης αυτών των δυνάμεων "διότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι μια χώρα με άλλη αντίληψη όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις της με την Κύπρο".

    Απαντώντας σε ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ επειδή η Τουρκία δεν είναι μέλος της, ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε παράλογο αυτό το επιχείρημα αφού, όπως είπε, η Ελλάδα είναι ήδη μέλος της ΕΕ, η Κύπρος σύντομα θα ενταχθεί, ενώ η Τουρκία επιθυμεί την ένταξη. Το ερώτημα είναι, είπε ο κ. Παπανδρέου, εάν οι Τ/Κ θέλουν να ενταχθούν. "Θέλουμε να είναι μέλη της ΕΕ, αλλά πρέπει οι ίδιοι να βρουν την πολιτική απόφαση να δουν πέραν του να επιλύουν προβλήματα με στρατιωτικά μέσα", πρόσθεσε.

    Απαντώντας την ίδια ερώτηση ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου δεν απαγορεύουν την ένταξη της Κύπρου σε ένα οργανισμό αν σε εκείνο τον οργανισμό δεν είναι μέλος η Ελλάδα και η Τουρκία και παρέπεμψε στην Κοινοπολιτεία και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η προέλαση στα Στροβίλια ξεχάστηκε και συνεχίζεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση ο κ. Παπανδρέου είπε πως η ελληνική άμυνα είναι συμπληρωματική της διπλωματίας και πρόσθεσε πως οι προθέσεις της Ελλάδας είναι ειρηνικές.

    Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε πως στην τελευταία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο, γίνεται αναφορά στην έκκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αποχώρηση από τα Στροβίλια και αποκατάσταση του στάτους κβο.

    Σχολιάζοντας την πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν Ελληνες και Τούρκοι, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται με κάθε συνάντηση Ελληνα και Τούρκου και ότι αυτό και μόνο το γεγονός αναδεικνύει την απομόνωση του κ. Ντενκτάς.

    Κληθείς να αναφέρει τις ενέργειες που θα κάνει η Ελλάδα εάν παραμονές ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ η Κύπρος βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πολιτική υποστήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο και είπε πως καμία κυβέρνηση της ΕΕ δεν θεωρεί πως η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να είναι τέτοια που να διχοτομηθεί η χώρα.

    Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως ο διάλογος για το Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε και στην ίδια βάση και επανέλαβε την πολιτική της κυβέρνησης για επαναπροσέγγιση, ιδιαίτερα στα πλαίσια της ΕΕ, η οποία προσφέρει πολλές τέτοιες ευκαιρίες.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι ακόμη βρίσκεται εντός του διαλόγου και πρόσθεσε πως τα όλα όσα προηγήθηκαν αυτού του διαλόγου ισχύουν, "όχι όμως επιλεκτικά κάποια όπως θέλει ο κ. Ντενκτάς", σημείωσε.

    Υπογράμμισε ωστόσο πως "αν λεχθεί ότι είναι άλλος ο διάλογος και δεν είναι στην ίδια βάση αλλά σε άλλη τότε επιφυλάσσουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να αποφασίσουμε αν θα μπούμε σε ένα τέτοιο διάλογο, αν συμφωνούμε ή όχι. Από όσα όμως μας λέχθηκαν είναι ο ίδιος διάλογος και συνεχίζεται στην ίδια βάση", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Μιλώντας για την πολιτική επαναπροσέγγισης είπε ότι η ΕΕ προσφέρει πολλές δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση. "Η ΕΕ προσφέρει δυνατότητες που εντάσσονται σε μια σειρά από δικοινοτικά έργα τα οποία προβλέπει και ο χρηματοδοτικός κανονισμός", είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως αυτή είναι μια ευκαιρία που "πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Αν τίθενται εμπόδια σε αυτό, δεν τίθενται από εμάς", σημείωσε.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι δημιουργείται η εντύπωση από το σημερινό κυπριακό Τύπο πως ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όχι μόνο ευπρόσδεκτος είναι ο κ. Παπανδρέου αλλά είναι εγκάρδια η σχέση μας "όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεως αλλά είμαι σίγουρος και σε επίπεδο του κυπριακού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ

    KYΠΕ - 4/9/2001

    Απόψεις για την όσο το δυνατό παραγωγικότερη αντιμετώπιση των νέων εξελίξεων στο Κυπριακό συζητήθηκαν κατά τη 40λεπτη συνάντηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Ανδρέα Χρίστου και τον Εκπρόσωπο Τύπου Νίκο Κατσουρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε μια "ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις που βρίσκονται μπροστά μας επί του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία και συζητήσαμε θέματα, όπως την επαναπροσέγγιση", ενώ έγινε και μία ανάλυση των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί λύση στο Κυπριακό τύπου συνομοσπονδίας διότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους κράτη και η ΕΕ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με τέτοιου είδους συνθήκες και συντάγματα, δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

    Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος "παραμένουν σταθερές στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου", καλώντας ταυτόχρονα τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να ενεργήσει ως "θεματοφύλακας" των ψηφισμάτων του Οργανισμού, και έτσι ο κατοχικός ηγέτης να εγκατελείψει τις παράνομες αξιώσεις του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τροπολογίες

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλαν συνολικά 17 τροπολογίες κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για το προσχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε ο εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών του ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εγκυρες πληροφορίες ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι οι περισσότερες τροπολογίες αλλοιώνουν προς το χειρότερο το σχέδιο ψηφίσματος, που αναμένεται να εγκριθεί αύριο το μεσημέρι.

    Οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας που βρίσκονται στο Στρασβούργο καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να μην περάσουν οι τροπολογίες αυτές.

    Η Ομάδα των Φιλελευθέρων υπέβαλε τις περισσότερες τροπολογίες. Συγκεκριμένα επτά. Η Ομάδα των Πρασίνων υπέβαλε έξι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τρεις και οι Σοσιαλιστές μία.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Παρέμβαση Πόος

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Ο εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Κύπρο, Ζακ Πόος κάλεσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραμείνει σταθερό στην προηγούμενη θέση του, σε σχέση με το Κυπριακό, η οποία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως μια μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόταση ψηφίσματος για την Κύπρο θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα έχει, όπως είπε, τέλη του 2001 και αρχές του 2002, την τελευταία ευκαιρία για να πετύχει σημαντική πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες.

    Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Εκθεσή του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τη σχετική πρόταση ψηφίσματος, που θα τεθεί προς ψήφιση, ενώπιον της Ολομέλειας αύριο, ο Λουξεμβουργιανός Ευρωβουλευτής εξέφρασε την λύπη του για τη συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού και παρατήρησε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος πριν από την ένταξη, αφού, όπως επεσήμανε, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με την στήριξη της Τουρκίας, αποχώρησε μονομερώς από τη διαδικασία των συνομιλιών, τον περασμένο Νοέμβριο.

    Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία θα καταδικάσει τελεσίδικα αυτούς που εναντιώνονται στη Διεθνή Τάξη, σημείωσε ο κ. Ποος σημειώνοντας πως η ΕΕ σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί παρά να τιμήσει τη δέσμευση την οποία έλαβε στο υψηλότερο επίπεδο, στο Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, ότι δηλαδή, μια πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η πολιτική λύση που επιθυμούμε δεν μπορεί να βασίζεται σε μία κατάσταση τετελεσμένων που δημιουργήθηκαν δια της βίας, είπε ο κ. Πόος, κάνοντας αναφορά και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαϊου, αναφορικά με την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [15] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΚΟ

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του σήμερα το απόγευμα με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, διατύπωσε κάποιες "ανησυχίες" για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε με τον Ελληνα ΥΠΕΞ την τακτική που πρέπει να ακολουθείται στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της εξέφρασε στον κ. Παπανδρέου τις απόψεις και κάποιες ανησυχίες του για το Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε "σημαντικά στοιχεία, τα οποία πρέπει όλους να μας κρατούν σε εγρήγορση" σε ότι αφορά τις εξελίξεις, "ανησυχίες που συμμεριζόμαστε, αλλά παράλληλα και τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μπορέσουμε σωστά να προχωρήσουμε να προωθήσουμε και το Κυπριακό αλλά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [16] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Γενικός Εισαγγελέας

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Την νομική πτυχή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα το απόγευμα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στην κατοικία του Ελληνα Πρέσβη στη Λευκωσία.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον κ. Μαρκίδη αντάλλαξαν "κάποιες νομικές παρατηρήσεις", σημειώνοντας πως "είναι σημαντικό να έχουμε συνεχή επαφή για τις νομικές πτυχές και σε ότι αφορά το Κυπριακό, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία είναι σε μια πάρα πολύ καλή φάση, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το Κυπριακό "ναι μεν είναι πολιτικό πρόβλημα αλλά αναπόσπαστα συνδέεται με πελώρια νομικά θέματα", όπως μεταξύ άλλων θέματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [17] (K) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    ΚΥΠΕ - 04/09/2001

    Η σταθερότητα της ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό αλλά και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) "παραμένει ως είχε πάντοτε και είναι μια υποστήριξη για την οποία είχαμε εκφράσει και ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού", δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από τη συνάντηση του το απόγευμα, στη Λευκωσία, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει "τις ανησυχίες" του "όσον αφορά τον ελλαδοτουρκικό διάλογο", ενώ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως συζήτησαν την πολιτική που Κύπρος και Ελλάδα ακολουθούν, καθώς και τις ελληνικές προσπάθειες στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, "αλλά και την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία και πως αυτά αφορούν το Κυπριακό και συμβάλλουν σε μιαν αποτελεσματική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 September 2001 - 18:46:07 UTC