Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [02] Υπουργός Γεωργίας - Υδατική κατάσταση
  • [03] Λάρνακα - Ανεύρεση σφραγίδων διαβατηρίων
  • [04] Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ναρκωτικά - Συλλήψεις
  • [05] ΔΗΣΥ - Επίσκεψη στη Κίνα
  • [06] Αλβαρο ντε Σότο - Ραούφ Ντενκτάς
  • [07] Νεκροψία - Κρίστιαν Μπάρναρντ
  • [08] Pafos Aphrodite Festival - Μίκης Θεοδωράκης
  • [09] ΣτΕ - Εκθεση Πόος - Διακομματική αντιπροσωπεία
  • [10] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [11] Υπουργικό Συμβούλιο - Αλλοδαποί φοιτητές
  • [12] ΚΕΑ - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Εκθεση Ζακ Πόος
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Επιτετραμμένος Ρουμανίας
  • [12] Κηδεία Ιφιγένειας Αριστοδήμου
  • [13] Βρετανικές Βάσεις - Καθαρισμός Ακάμα
  • [14] Πηλείδης - Κηδεία

  • [01] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    ΚΥΠΕ - 03/09/2001

    Με νέο αρνητικό ρεκόρ διετίας για το Γενικό Δείκτη Τιμών, έληξε η σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση του Σεπτέμβρη. Παρά τη θετική παρουσία του τραπεζικού κλάδου, η χρηματαγορά, δεχόμενη έντονες πιέσεις από τις περιφερειακές μετοχές, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,27%, υποχωρώντας στις 147,97 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα, στα οποία παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, κινήθηκε και σήμερα η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στα 6,1 εκατομμύρια λίρες.

    Η ανάκαμψη που παρουσίασαν ενδοσυνεδριακά οι τραπεζικοί τίτλοι οδήγησε τον τραπεζικό κλάδο σε οριακά κέρδη της τάξης του 0,13%, περιορίζοντας έτσι και τις απώλειες του Δείκτη FTSE/CySE 20 σε ποσοστό 0,49%, καθώς έκλεισε στις 566,03 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υδατική κατάσταση

    ΚΥΠΕ - 03/09/2001

    Υπερκατανάλωση νερού έχει δημιουργήσει η απελευθέρωση και η πλήρης παροχή του χωρίς περικοπές, καθώς ο Κύπριος καταναλωτής έχει ξεπεράσει τα 150 λίτρα νερού, που σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα είναι η λογική κατανάλωση κατ' άτομον, ημερησίως.

    Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την αξιολόγηση της υδατικής κατάστασης της Κύπρου, καθώς βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο του υδρομετεωρολογικού έτους και έκανε έκκληση σε όλους τους Κύπριους καταναλωτές "να προσπαθήσουν να πάνε στα μέσα επίπεδα" κατανάλωσης νερού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Λάρνακα - Ανεύρεση σφραγίδων διαβατηρίων

    ΚΥΠΕ - 03/09/2001

    Πλαστικές σακούλες που περιείχαν σφραγίδες διαβατηρίων βρήκε χθες τυχαία υπάλληλος ξενοδοχείου στη Λάρνακα, τις οποίες παρέδωσε σε άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ).

    Οι σακούλες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ήσαν κρυμμένες πίσω από παλιά έπιπλα σε χώρο, που ελέγχθηκε και καθαρίσθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο και περιείχαν σφραγίδα ημερομηνίας, τεμάχιο σφραγίδας του Τμήματος Αλλοδαπών της Σρι Λάνκα και άλλες οκτώ σφραγίδες διαβατηρίων, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις βρετανικές Αρχές και από την Υπάτη Αρμοστεία της Σρι Λάνκα στη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ναρκωτικά - Συλλήψεις

    ΚΥΠΕ - 03/09/2001

    Δύο Νοτιοαφρικανούς τουρίστες συνέλαβε χθες η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (ΥΔΙΝ) στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν επιχείρησαν να περάσουν από το Τελωνείο του αεροδρομίου, ραδιοκασετόφωνο και δυο ηχεία, εντός των οποίων υπήρχαν κρυμμένα 529 γραμμάρια ξηρής φυτικής ύλης που πιστεύεται ότι είναι κάνναβις.

    Οπως αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση, πρόκειται για έναν 24χρονο και έναν 20χρονο, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ η ΥΔΙΝ διερευνά την υπόθεση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Επίσκεψη στη Κίνα

    ΚΥΠΕ - 03/09/2001

    Επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στην Κύπρο απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης κατά την πενθήμερη επίσκεψή αντιπροσωπείας του κόμματος του στην Κίνα, με επικεφαλής τον ίδιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, η αντιπροσωπεία του κόμματος έτυχε "θερμότατης υποδοχής από την κινεζική πολιτική ηγεσία" και είχε "υψηλοτάτου επιπέδου πολιτικές επαφές" που έτυχαν ευρείας προβολής από τα εθνικά και τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [06] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Ραούφ Ντενκτάς

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Δεύτερη κατά σειρά επίσημη συνάντηση είχε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του με τις δύο πλευρές.

    Μετά τη συνάντηση, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κατοχικός ηγέτης προέβαλε και πάλι τις απαράδεκτες αξιώσεις του περί "ισότητας" και δήλωσε προκλητικά ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει αυτή να επιτευχθεί με βάση την "ισότητα των δύο παλαιών συνεταίρων," κατά την έκφρασή του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΜ/ΡΜ)

    [07] (K) Νεκροψία - Κρίστιαν Μπάρναρντ

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Η νεκροψία επί της σορού του διάσημου καρδιοχειρούργου Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο οποίος πέθανε χθες στην Πάφο όπου βρισκόταν για διακοπές, θα διενεργηθεί αύριο στις 11 το πρωί, από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου στην παρουσία ξένων ιατροδικαστών.

    Στην Πάφο αναμένονται συγγενείς του εκλιπόντος ενώ σήμερα έφθασε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρίστιαν Μπάρναρντ, από τη Νότιο Αφρική, Walter Cutschinger, ο οποίος αύριο θα δώσει διάσκεψη Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΜ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - Μίκης Θεοδωράκης

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης δεν θα παραστεί όπως ήταν προγραμματισμένο στην παράσταση του μπαλέτου "Ζορμπάς ο Έλληνας" που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του "Pafos Aphrodite Festival 2001" στην πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου της Πάφου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του φεστιβάλ, ο κ. Θεοδωράκης σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της εταιρείας "Pafos Aphrodite Festival 2001", Δήμαρχο Πάφου Φειδία Σαρίκα, αναφέρει ότι είναι "ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθεί στο πολύ βαρύ πρόγραμμα υποχρεώσεων που ανέλαβε στην Ελλάδα και την Κύπρο κατά το διάστημα αυτό και εκφράζει τη λύπη του γιατί δεν θα παραστεί στην παράσταση του μπαλέτου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)
    (Κ) ΣτΕ - Εκθεση Πόος - Διακομματική αντιπροσωπεία KYΠΕ - 03/09/2001 Αρχίζει αύριο το απόγευμα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η συζήτηση της έκθεσης του εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), Ευρωβουλευτή και πρώην Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, όπου κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται η υποβολή τροποποιήσεων και η έγκριση σχετικού ψηφίσματος.

    Οπως ανέφεραν σήμερα το απόγευμα στο ΚΥΠΕ έγκυρες πηγές από το Στρασβούργο, η διακομματική αντιπροσωπεία από την Κύπρο που βρίσκεται ήδη εκεί, αποτελούμενη από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη, του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη και των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, άρχισε και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τις διάφορες Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκοντας την έγκριση ενός πιο ευνοϊκού για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίσματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [09] (K) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων Αθηνών - Λευκωσίας αλλά και την αύξηση της εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης έχει ως στόχο η αυριανή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο.

    "Ενας από τους βασικούς στόχους, κατά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου, είναι η αποστολή μηνύματος προς όλες της πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου για την ανάγκη περαιτέρω ενισχύσεως και ενδυναμώσεως των σχέσεων Αθηνών και Λευκωσίας σε αυτήν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδο εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό", δήλωσε σήμερα στην Αθήνα ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Αλλοδαποί φοιτητές

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Θέματα που αφορούν την επαλήθευση της εισόδου στην Κύπρο και τις εγγραφές αλλοδαπών φοιτητών σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, τις μετεγγραφές τους από τη μια ιδιωτική σχολή σε άλλη καθώς και τις περιπτώσεις διακοπής φοίτησής τους εξέτασε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίασή του υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα αναθεωρημένα κριτήρια και τις διαδικασίες για την είσοδο, φοίτηση, πρακτική εξάσκηση και απασχόληση αλλοδαπών φοιτητών και μαθητών στην Κύπρο και αποφάσισε όπως τεθούν σε άμεση εφαρμογή τα εγκεκριμένα κριτήρια για κάθε περίπτωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΚΕΑ - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Εκθεση Ζακ Πόος

    KYΠΕ - 03/09/2001

    "Στην εξουδετέρωση των προσπαθειών του τουρκικού λόμπι στην Ευρώπη, για υπερψήφιση απαράδεκτων τροποποιήσεων στην έκθεση Ζακ Πόος, πρέπει να προβεί η κυπριακή κυβέρνηση η οποία οφείλει να καταγγείλει την Τουρκία και να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προ των ευθυνών του", αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ).

    Στην ανακοίνωσή του, το ΚΕΑ αναφέρεται στη "νέα θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την έκθεση του Ευρωβουλευτή Ζακ Πόος" η οποία (ανακοίνωση) "αποδεικνύει ακόμη και σε αυτούς που εθελοτυφλούσαν ότι όσες προσπάθειες προσέγγισης και αν γίνουν προς την Άγκυρα, οι αποφάσεις του Τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν ανατρέπονται".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιτετραμμένος Ρουμανίας

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Βουλής της Ρουμανίας Valer Dorneanu επέδωσε σήμερα ο Επιτετραμμένος της Ρουμανίας στην Κύπρο Mihai Rasica στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια στο οποίο εκφράζει την ελπίδα για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Dorneanu συγχαίρει τον κ. Χριστόφια για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και διατυπώνει την ευχή όπως επιτύχουν την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων της Ρουμανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας καρποφόρας συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα διεθνή σώματα, επιτυγχάνοντας έτσι τον κοινό τους στόχο "της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της δημιουργίας μιας ενωμένης και σταθερής Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Κηδεία Ιφιγένειας Αριστοδήμου

    ΚΥΠΕ - 03/09/2001

    Κηδεύθηκε σήμερα η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ και αδελφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, Ιφιγένεια Αριστοδήμου από το Στατό της Πάφου η οποία απεβίωσε χθες σε ηλικία 78 ετών, νικημένη από σοβαρή ασθένεια.

    Της νεκρώσιμης ακολουθίας που τελέστηκε σήμερα το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρως στον Στατό, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Καθαρισμός Ακάμα

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Σε καθαρισμό της περιοχής του Ακάμα από όλα τα υπολείμματα των στρατιωτικών τους ασκήσεων θα προβούν άνδρες των Βρετανικών Βάσεων.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Reben Greewood, 70 συνολικά άνδρες των Βάσεων θα εγκατασταθούν στην περιοχή από τις 22 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό ξηράς και θάλασσας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Πηλείδης - Κηδεία

    KYΠΕ - 03/09/2001

    Τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, η κηδεία του καρδιολόγου ιατρού Λεωνίδα Πηλείδη, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 67 χρόνων συνεπεία νεοπλασματικής νόσου.

    Στην κηδεία του εκλιπόντος, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Καρδιολογικής Ετραιρείας και ήταν ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατέθεσε στεφάνι, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 September 2001 - 17:46:04 UTC