Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Μεγάλη πτώση
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [03] ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Μόσχα - Δηλώσεις
  • [04] ΕΕΑ - Διάσκεψη - Δήλωση - Κύπρος
  • [05] Υπουργός Εσωτερικών - ΥΦΕΞ Ελλάδος
  • [06] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου
  • [07] Ανάν - Ντενκτάς - Δήλωση
  • [08] Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Βελγίου
  • [09] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [10] Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος της Βουλής
  • [11] Συνέδριο Αποδήμων - Δορυφορικό πρόγραμμα
  • [12] Ντενκτάς - ΓΓ ΟΗΕ - Σάλτσμπουργκ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλη πτώση

    KYΠΕ - 28/08/2001

    Οι έντονες πιέσεις που δέχθηκαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οι τραπεζικοί τίτλοι, με τη Λαϊκή Τράπεζα να κλείνει στην χαμηλότερη φετινή τιμή της, στις 1,57 λίρες και με την Τράπεζα Κύπρου να υποχωρεί κάτω από τις δύο λίρες, και συγκεκριμένα στις 1,99, είχαν ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει μεγάλες απώλειες της τάξης του 1,9% και να κλείσει στις 150,89%. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 6,4 εκατομμύρια λίρες, ενώ ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε σήμερα στο χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι το σύνολο των δεικτών κινήθηκε πτωτικά.

    Σημαντική πτώση επίσης της τάξης του 2,2% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, ο οποίος υποχώρησε στις 569,19 μονάδες, με τις μεγαλύτερες ζημιές σε ποσοστό 3,66% να καταγράφονται στον κλάδο της Πληροφορικής και 2,29% στον κλάδο των Τραπεζών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών

    KYΠΕ - 28/08/2001

    Την πεποίθηση ότι ο απόδημος ελληνισμός θα αξιοποιηθεί "έμπρακτα, παραγωγικά και αποτελεσματικά" στο κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, δεχόμενος τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Γρήγορη Νιώτη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Νιώτης διαβεβαίωσε ότι απόδημος ελληνισμός και ιδιαίτερα οι ομογενείς βουλευτές, είναι στην διάθεση του Προέδρου της Βουλής, "έτοιμοι να συγκροτήσουν μαζί του και με την Κυπριακή Βουλή ένα διεθνές κοινοβουλευτικό δίκτυο υποστήριξης των φάσεων και των εξελίξεων του Κυπριακού θέματος".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Μόσχα - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/08/2001

    Το Κυπριακό, οι προσπάθειες επίλυσής του υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την ρωσική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η θέση της Ρωσίας ήταν πάντοτε ξεκάθαρη και η χώρα αυτή υποστήριζε πάντα την ανάγκη αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ, κάτι που "ικανοποιεί ιδιαίτερα την Κύπρο", όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [04] (Κ) ΕΕΑ - Διάσκεψη - Δήλωση - Κύπρος

    KYΠΕ - 28/08/2001

    Η Πολιτική Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΕΑ) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να επαναρχίσουν "το συντομότερο δυνατό" τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ για την Κύπρο, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη υποστήριξη της στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Παράλληλα, η ΕΕΑ καταδικάζει "τις συνεχιζόμενες παράνομες απειλές για χρήση βίας και προκλήσεις της τουρκικής πλευράς οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή", καλώντας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναμειχθεί πιο ενεργά στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας "τελικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - ΥΦΕΞ Ελλάδος

    KYΠΕ - 28/08/2001

    Η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τον κύκλο και τις διαδικασίες διερεύνησης της ελληνικότητας όσων ευρίσκονται και εργάζονται εδώ στην Κύπρο, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, μετά τη σημερινή συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό καθώς και τους Ελληνοπόντιους που βρίσκονται στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νιώτης είπε ότι η προσπάθεια αυτή είχε προωθηθεί και στο παρελθόν και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί όχι απλώς η καταγραφή, αλλά και η χορήγηση των αναγκαίων βεβαιώσεων, "κάτι που θα διευκολύνει και την κυπριακή κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου

    ΚΥΠΕ - 28/08/2001

    Οι συνομιλίες και η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι πάντοτε ο βασικός μας στόχος, ενώ η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ θεωρείται πάντα καταλύτης για επανένωση της πατρίδας μας, είπε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι "οφείλουμε να επαγρυπνούμε διπλά και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας στην έξαρση της τουρκικής προπαγάνδας" που αποσκοπεί, όπως είπε, στην αποτροπή της ένταξης της Κύπρ ου στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και κληθείς να πει κατά πόσον η χθεσινή συνάντηση στη Ζυρίχη, του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αποτελεί ένα πρώτο βήμα απευθείας επαφών της Τ/κ πλευράς με την ΕΕ, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι σε ομιλίες του ο κ. Φερχόιγκεν "τόνισε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστή διαπραγμάτευση με εκπροσώπους του Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Ανάν - Ντενκτάς - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 28/08/2001

    "Πολύ καλή και πολύ χρήσιμη", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ τη σημερινή συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, προσθέτοντας πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Εκχαρντ ανέφερε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να ταξιδέψει στην Κύπρο αύριο, για να έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς και πως στο πέρας των επαφών του στο νησί, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. ντε Σότο θα δώσει διάσκεψη Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Βελγίου

    ΚΥΠΕ - 28/08/2001

    Πολύ ικανοποιημένος από την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας παρουσιάστηκε ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων της ομάδας του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ Didier Reynders, ο οποίος είχε σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Reynders αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά την εναρμονισιακή πορεία της Κύπρου και την οικονομία της καθώς και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ συζητήθηκε, και το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, για το οποίο ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε το Βέλγο Υπουργό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    ΚΥΠΕ - 28/08/2001

    Εάν η ανασκόπηση των περιβαλλοντικών πτυχών δεν δημιουργεί νέα ουσιαστικά προβλήματα θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο εγκατάστασης της νέας κεραίας στο Ακρωτήρι είπε σήμερα ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι, ύστερα από συνάντηση του με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, ενόψει της αναχώρησης του από την Κύπρο.

    Το "σημείο κλειδί" στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν επί του θέματος του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπάτης Αρμοστείας, πρόσθεσε ο κ. Κλέι, έγκειται στο γεγονός "ότι ικανοποιεί την πρώτη και μεγάλη προϋπόθεση για επαναβεβαίωση των κατοίκων Ακρωτηρίου ότι η προτεινόμενη κεραία δεν θέτει κανένα κίνδυνο στην υγεία τους και ότι οι εκπομπές από αυτήν είναι και θα παραμείνουν πολύ πιο κάτω από τα αναγνωρισμένα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος της Βουλής

    ΚΥΠΕ - 28/08/2001

    "Δεν μπορεί να υπάρξει μέση απόσταση μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, μεταξύ μιας και μόνης κυριαρχίας και δύο κυριαρχιών", είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε ενημερωτική του ομιλία για το Κυπριακό, στο 12ο παγκόσμιο συνέδριο αποδήμων Κυπρίων, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, "έχει καθήκον να υπερασπίζεται ανυπερθέτως αυτά τα θέματα αρχής "κάτι το οποίο δεν πράττει", όπως είπε.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, κάνουν μια προσπάθεια να κρατήσουν στις συνομιλίες και τις δύο πλευρές και να καταθέτουν έγγραφα που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [11] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Δορυφορικό πρόγραμμα

    ΚΥΠΕ - 28/08/2001

    Τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για αναβάθμιση του δορυφορικού προγράμματος που εκπέμπεται προς τους απόδημους Κυπρίους της Ευρώπης και για μελέτη της δυνατότητας εκπομπής του προγράμματος και σε άλλες ηπείρους, έλαβαν σήμερα το απόγευμα οι απόδημοι Κύπριοι κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης, στα πλαίσια του 12ου παγκόσμιου συνεδρίου τους που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέα Χριστοδούλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου προτίθεται να προωθήσει προς το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τρόπους για αναβάθμιση του προγράμματος για τους απόδημους και επίτευξη της δορυφορικής κάλυψης στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΘΘ)

    [12] (Κ) Ντενκτάς - ΓΓ ΟΗΕ - Σάλτσμπουργκ - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 28/08/2001

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαιρέτισε την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αποστείλει αύριο στην Κύπρο τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και εξέφρασε την ελπίδα, κατά την έκφρασή του, ότι ο κ. ντε Σότο θα πείσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να "επιδείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα", όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

    Εξάλλου σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο Σάλτσμπουργκ, ότι "όχι πολύ μακριά στο μέλλον θα μπορέσω να συνεχίσω τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μου με τα δυο μέρη", αλλά δεν έδωσε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΘΘ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 28 August 2001 - 17:46:03 UTC