Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασιλείου - Εναρμόνιση - Φορολογία
  • [02] Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ - Στροβίλια
  • [03] Υπουργός Παιδείας - "Κύπρια 2001"
  • [04] Υπ. Εμπορίου - Κοιτάσματα πετρελαίου
  • [05] Υπουργός Εμπορίου - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [06] Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου/Μάλτας - Συνάντηση
  • [07] Κηδεία Μιλτιάδη Χριστοδούλου

  • [01] (Κ) Βασιλείου - Εναρμόνιση - Φορολογία

    ΚΥΠΕ - 23/08/2001

    Η Κύπρος έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και επιμένει όπως παραμείνει ο μηδενικός συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για βασικά είδη κατανάλωσης, ενώ γενικά το θέμα της έμμεσης φορολόγησης, καθώς και η εξίσωση της φορολογίας που επιβάλλεται σε υπεράκτιες εταιρείες με το φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στις εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο, θα εξετασθούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια τριήμερης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή 26 Αυγούστου.

    Αυτό δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με τον Υπουργό Οικονομικών της Μάλτας Τζον Νταλί. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως δεν γνωρίζει την κατάληξη του όλου ζητήματος, εξέφρασε όμως την ελπίδα όπως "αν όχι όλα τα είδη, ένας μεγάλος αριθμός από αυτά τα είδη παραμείνουν σε μηδενικό συντελεστή τουλάχιστον για μιαν περίοδο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ - Στροβίλια

    ΚΥΠΕ - 23/08/2001

    Την άποψη ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει ώστε να υποχρεωθούν τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τα Στροβίλια και να αποκατασταθεί το καθεστώς που ίσχυε προηγουμένως στην περιοχή εκείνη διατύπωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ενώ για το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του ανέφερε πως η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ "αλλάζει τα δεδομένα".

    Οπως δήλωσε ο κ. Βασιλείου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με τον Υπουργό Οικονομικών της Μάλτας Τζον Νταλί, "εμείς, δίνουμε τεράστια σημασία στην προοπτική αυτή, λόγω του ότι επανειλημμένα" η ΕΕ και οι διάφορες χώρες και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν "έχουν κάνει ξεκάθαρες δηλώσεις, ότι δεν χωρούν στην ΕΕ δύο Κυπριακές Δημοκρατίες".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Υπουργός Παιδείας - "Κύπρια 2001"

    ΚΥΠΕ - 23/08/2001

    Τελείως διαφορετικό και πολύ αναβαθμισμένο, θα είναι το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ "Κύπρια 2001" συνολικής δαπάνης 600 χιλιάδων λιρών και με την ενωμένη Ευρώπη να δηλώνει παρούσα, στηρίζοντας οικονομικά το φεστιβάλ και συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές του εκδηλώσεις, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με σταθμούς στο Αρχαίο Ελληνικό Θέτρο, την όπερα, το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, τους Εθνικούς Χορούς του Κόσμου, τη Ρωσική Πρωτοπορία στις εικαστικές τέχνες, και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης είπε ότι το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προβληθεί "ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η καλλιτεχνική δημιουργία του νησιού", αλλά και να δοθεί στον Κύπριο φιλότεχνο, η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την κουλτούρα άλλων κρατών και να γίνει "μέτοχος της πολιτιστικής δημιουργίας του κόσμου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Κοιτάσματα πετρελαίου

    ΚΥΠΕ - 23/08/2001

    Πριν από τον Σεπτέμβρη δεν αναμένεται να αρχίσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας της διυπουργικής επιτροπής που έχει ορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για να μελετήσει το θέμα των πετρελαίων της οποίας προεδρεύει ενώ συμμετέχει και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Ο κ. Ρολάνδης απέφυγε εξάλλου να απαντήσει εάν η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία πρόκειται να αναλάβει τις έρευνες αναφέροντας ότι "δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιες λεπτομέρειες", ενώ ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν παρεμβάσεις από την Αγκυρα ή τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ - 23/08/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι, ο οποίος τον αποχαιρέτησε λόγω της επικείμενης αποχώρησής του από την Κύπρο για την Κένυα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Κλέι για τη στενή συνεργασία που είχε με το υπουργείο του κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ενώ από την πλευρά του, ο Βρετανός αξιωματούχος ευχαρίστησε τον κ. Ρολάνδη για τη στήριξη που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου/Μάλτας - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 23/08/2001

    "Σημαντικές και χρήσιμες" συνομιλίες είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Τζον Νταλί, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, αφού και οι δύο χώρες διεξάγουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) τις οποίες, όπως δήλωσαν και οι δύο υπουργοί, φιλοδοξούν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του 2002.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που διήρκησε δύο ώρες, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν κοινά προβλήματα και κοινές θέσεις όσον αφορά την ένταξη τους στην ΕΕ, επικεντρώνοντας όμως τη συζήτησή τους σε φορολογικά θέματα σε σχέση με την ΕΕ αλλά και σε θέματα που αφορούν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Κηδεία Μιλτιάδη Χριστοδούλου

    ΚΥΠΕ - 23/08/2001

    Το έργο και την προσφορά του εκλιπόντος Μιλτιάδη Χριστοδούλου εξήρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, χαρακτηρίζοντάς τον ως "εκφραστή των θέσεων της νόμιμης κυβέρνησης της Δημοκρατίας ο οποίος άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του" ως ο πρώτος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ως ένας από τους πιο έμπιστους και στενούς συνεργάτες του Προέδρου Μακαρίου, και ως ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για την προσπάθεια διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης για το Κυπριακό πρόβλημα.

    Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγo, στην κηδεία του Μιλτιάδη Χριστοδούλου, που τελέστηκε σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο κ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών στη διαμόρφωση πολιτικών καταστάσεων στη Κύπρο και ο οποίος για περσσότερο από 40 χρόνια είχε άμεση ανάμιξη στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 August 2001 - 17:46:04 UTC