Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση - Ορθοδοξία
  • [02] Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Φερχόιγκεν
  • [03] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Θέμα αγνοουμένων
  • [04] Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων - Εκταφές
  • [05] ΜΚΕ ΕE - Τουρκίας - Απειλές Τζεμ
  • [06] Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ιράν
  • [08] KΣΣΕ - Δημητρίου - Σβίμερ
  • [09] ΕΕ - Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα
  • [10] ΚΣΣΕ - Ψήφισμα - Παπαδοπούλου
  • [11] ΚΣΣΕ - Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα - Εκθεση
  • [12] ΔΗΣΥ - ΣτΕ - Ψήφισμα - Υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου
  • [13] Χριστόφιας - Φίλοι της Κύπρου - Εργατικό Κόμμα
  • [14] Ομήρου - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [15] Μπεντίτ - ΕΕ - Τουρκία
  • [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πολιτική Επιτροπή
  • [17] Υπουργός Υγείας - ΟΗΕ - Σύνοδος - AIDS
  • [18] Υπουργός Εξωτερικών - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση - Ορθοδοξία

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Για την Πάτμο αναχωρούν αύριο οι βουλευτές Αντώνης Καράς του ΔΗΣΥ και Σοφοκλής Φυττής του ΔΗΚΟ προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της 8ης ετήσιας Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ).

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κεντρικό θέμα της Συνόδου θα είναι "Η συμβολή της ορθόδοξης αντίληψης στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση" και βασική εισηγήτρια θα είναι η Ελληνίδα Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις κοινωνικές υποθέσεις και την απασχόληση, Αννα Διαμαντοπούλου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Φερχόιγκεν

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Στόχος των επαφών του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Κοινοτικό Επίτροπο υπεύθυνο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είναι να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι ώστε η λύση του Κυπριακού να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζιαν Πιέρ Φιλορί επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι ντε Σότο και Φερχόιγκεν θα συναντηθούν αυτή τη βδομάδα στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η συνάντηση εμπίπτει στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο για ανταλλαγή απόψεων αλλά απέφυγε να δώσει οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Θέμα αγνοουμένων

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου εξέφρασε τη λύπη της για την τοποθέτηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην έκκληση της Λευκωσίας προς τους Τ/Κ να δώσουν αίμα ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων Τ/Κ που θα εκταφούν.

    "Εκφράζω τη λύπη μου γιατί για μια ακόμη φορά, σε θέματα που θα πρέπει να βλέπουμε όλοι σαν ανθρωπιστικά, κλείνει δρόμους και δυνατότητες με τη συμπεριφορά του και ουσιαστικά αντιστρατεύεται αυτή τη φορά τα συμφέροντα των συγγενών των Τ/Κ αγνοουμένων," δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων - Εκταφές

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Σε ενημέρωση για τα αποτελέσματα σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών και που αφορά τη διακοπή της διαδικασίας εκταφής λειψάνων που ξεκίνησε στο χωριό Σταυροκόννου, αφού αναμένεται η άφιξη της ομάδας του Ουίλλιαμ Χάκλαντ στην Κύπρο και στην οποία θα ανατεθεί η εκταφή, "για σκοπούς επιβεβαίωσης της αντικειμενικότητας της έρευνας", προέβη σήμερα ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυπριακού του Υπουργείου Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής προς τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων και Εγκλωβισμένων της Βουλής.

    Ο κ. Τζιωνής πρόσθεσε ότι η ομάδα Χάκλαντ θα προχωρήσει και σε εκταφές λειψάνων σε άλλες ελεύθερες περιοχές, όπου υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη τάφων Τ/Κ, ενώ από την πλευρά της η Επιτροπή έδωσε το "πράσινο φως" για τις εκταφές λειψάνων Τ/Κ αγνοουμένων αποφασίζοντας παράλληλα τον συντονισμό των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την επιδίωξη για αξιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε διεθνή φόρα, αλλά και την εξεύρεση τρόπων για την κινητοποίηση του αμερικανικού παράγοντα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [05] (K) ΜΚΕ ΕE - Τουρκίας - Απειλές Τζεμ

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του χθεσινού Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ/Τουρκίας στο Λουξεμβούργο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ, εμφανίσθηκε στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας απειλητικός και ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη σύγκρουση και ριζοσπαστική αντίδραση της Τουρκίας, ενώ θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τις ευρωτουρκικές οικονομικές σχέσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση Βρετανού Ευρωβουλευτή, για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Σύνδεσης, ο κ. Τζεμ χαρακτήρισε το Κυπριακό ως το πιο σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Η θετική παρουσία της πλειοψηφίας των περιφερειακών τίτλων στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οδήγησαν το Γενικό Δείκτη, παρά τις ελαφρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, σε οριακή άνοδο της τάξης του 0, 18%. Σημαντική μείωση 3,9 εκατομμύρια λίρες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 13 εκ. λίρες.

    Αντίθετα οριακή υποχώρηση σε ποσοστό 0,21% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 723,93 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει πτώση της τάξης του 0,4%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ιράν

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Την εκτίμησή του για τη θέση αρχών που τηρεί το Ιράν στο Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρέσβη του Ιράν στην Κύπρο Μπαχμάν Αγκχαραζί, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, η οποία να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε σήμερα τον κ. Αγκχαραζί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιράν, καθώς και την επιθυμία της ιρανικής πλευράς για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [08] (K) KΣΣΕ - Δημητρίου - Σβίμερ

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Μεγάλο ενδιαφέρον και προσπάθεια επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ ούτως ώστε να μεταφέρει την πίεση του ΣτΕ προς την Τουρκία στο θέμα εκτέλεσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου εναντίον της Τουρκίας, όπως ο ίδιος είπε στον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, βουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου κατά την χθεσινή τους συνάντηση.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητρίου είπε ότι κατά την συνάντηση που είχαν ανταλλάχθησαν απόψεις πάνω στο κυπριακό, αφού ο κ. Σβίμερ "παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή για το θέμα αυτό με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [09] (Κ) ΕΕ - Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε το Μάιο του 2001 το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2000-2004 και προσθέτει ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επιδιωκόμενης εναρμόνισης της οικονομικής μας πολιτικής με τα δεδομένα που επιβάλλει η πορεία εντάξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [10] (Κ) ΚΣΣΕ - Ψήφισμα - Παπαδοπούλου

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Το θέμα της κακομεταχείρισης αλλοδαπών οικιακών βοηθών από τους εργοδότες τους θα απασχολήσει στο μέλλον και την Κύπρο αφού συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ξένων εργατριών και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες για κακή μεταχείριση τους από τους εργοδότες σε μερικά σπίτια, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ) και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Χθες η ΚΣΣΕ υιοθέτησε ψήφισμα καλώντας τις κυβερνήσεις των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να θεσπίσουν νόμους για να ποινικοποιήσουν τη νέα μορφή δουλείας που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και αφορά την εκμετάλλευση οικιακών βοηθών, κυρίως αλλοδαπών γυναικών, εκ μέρους των εργοδοτών τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΚΣΣΕ - Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα - Εκθεση

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Η έκθεση με τίτλο "Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη Κύπρο" απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μέλος της οποίας είναι ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητρίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτάσεις του εισηγητή της έκθεσης Dick Marty από την Ελβετία, να εξετάσει το όλο θέμα επι τόπου στην Κύπρο, καθώς και να αλλάξει ο τίτλος της εκθέσεώς του, ώστε να είναι "ουδέτερος", κατά την άποψη του κ. Marty.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [12] (Κ) ΔΗΣΥ - ΣτΕ - Ψήφισμα - Υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    "Με το νέο ψήφισμα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου κλιμακώνεται η πίεση προς την Τουρκία, η οποία στο θέμα αυτό βρίσκεται αντιμέτωπη με το σύνολο των 42 κρατών μελών του συμβουλίου της Ευρώπης", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Ο ΔΗΣΥ εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το ψήφισμα προσθέτει ότι με αυτό διακηρύσσεται η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να διασφαλίσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, τη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Χριστόφιας - Φίλοι της Κύπρου - Εργατικό Κόμμα

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει σήμερα το βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Αντριου Ντισμόρ και τη Γραμματέα των Φίλων της Κύπρου Μέρι Σάουθκοτ για την παρούσα φάση του Κυπριακού, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στη συνάντηση παρευρίσκετο ο Πρόεδρος του Φόρουμ Ελληνοτουρκικής Προσέγγισης Κώστας Καρράς και το μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Ομήρου - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Σε ενημέρωση για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση που η τελευταία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού προέβη κατά τη παραμονή του στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι σε συναντήσεις του με τους διάφορους εκπροσώπους των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης "ήταν απόλυτη, η άποψη ότι η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει προς την Ευρώπη και θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ" ανεξάρτητα αν δεν υπάρξει προηγούμενη λύση του Κυπριακού, "δεδομένης της αποδεδειγμένης καλής θέλησης της δικής μας πλευράς να επιδιώξει λύση του Κυπριακού εν αντιθέσει με την στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία συστηματικά αρνείται να προσέλθει στις συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Μπεντίτ - ΕΕ - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Ο συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Γάλλος Ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι προωθεί πρόταση για διοργάνωση μεγάλης συζήτησης σχετικά με το Κυπριακό σε προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα (και από τις δύο κοινότητες), καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Μπεντίτ έκανε στη συνέχεια την εκτίμηση ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης για τους επερχόμενους μήνες και είπε ότι κάποιοι (από την τουρκική αντιπροσωπεία στη ΜΚΕ) πρότειναν, όπως τα μέλη της ΜΚΕ ΕΕ - Τουρκίας επισκεφθούν τα κατεχόμενα, πράγμα που έκανε κάποιους άλλους να αντιδράσουν, θεωρώντας την πρόταση ως προβοκάτσια και πρόκληση, δεδομένου ότι δεν μπορεί κάποιος τρίτος να απευθύνει την πρόσκληση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πολιτική Επιτροπή

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    "Το μήνυμα των βουλευτικών εκλογών υπαγορεύει να φροντίσουμε να αποφύγουμε όλα εκείνα τα λάθη που δημιούργησαν προεκλογικά, ένα δυσμενές για την παράταξη κλίμα" τόνισε στην ομιλία του κατά τη σημερινή πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης αναλύοντας τα μηνύματα των εκλογών είπε ότι η βάση του κόμματος προειδοποιεί ότι φαινόμενα δημοσίων διαφοροποιήσεων και προσωπικών σχεδιασμών δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά, και ότι "πρέπει να πάψουμε να δίνουμε προς τα έξω την εικόνα ενός κόμματος εσωστρεφούς που τρώει τις σάρκες του" και πρόσθεσε ότι δεν θα ανεχθεί "την επανάληψη ανάλογών με το παρελθόν διαβρωτικών φαινομένων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [17] (Κ) Υπουργός Υγείας - ΟΗΕ - Σύνοδος - AIDS

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Τη δέσμευση της Κύπρου να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση του ιού του AIDS τόνισε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης προσφωνώντας σήμερα το πρωί την 26η Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για το AIDS που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τις 25 μέχρι τις 27 Ιουνίου σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος "παραμένει χώρα με χαμηλά ποσοστά ατόμων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια".

    Ο κ. Σαββίδης, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο του διεθνούς οργανισμού στις προσπάθειες καταπολέμησης της μάστιγας του AIDS και χαιρέτισε παράλληλα την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να καταστήσει το θέμα προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών και να καθοδηγήσει όλους με στόχο τη λήψη αποτελεσματικής δράσης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 27/6/2001

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, φαίνεται αισιόδοξος ότι θα πείσει την τουρκική πλευρά να προσέλθει και πάλιν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες όπως δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ανεξαρτήτως πάντως των τουρκικών απειλών, είπε ο κ. Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από το Βέλγιο όπου συμμετείχε σε συμπόσιο για το μέλλον της Ευρώπης, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι που να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και πρόσθεσε ότι αυτή η αποφασιστικότητα δεν πρόκειται να κλονισθεί, όπως δεν πρόκειται να κλονισθεί και η αποφασιστικότητα της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 June 2001 - 22:31:47 UTC