Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Πορτογαλία
  • [02] Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής
  • [03] Ουάσιγκτον - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ
  • [04] ΑΚΕΛ - Εκθεση ΓΓ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [05] Κατεχόμενα - Νέα ψευδοκυβέρνηση
  • [06] "Αβρούπα" - Εθνικό Λαϊκό Κίνημα - Αποκάλυψη ονομάτων
  • [07] Βουλή - Ορκωμοσία - Εκλογή Προέδρου
  • [08] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Βαλκανικά επιμελητήρια
  • [10] Tσιμπανούλης - Κύπρος
  • [11] Κύπρος - Στρατιωτικοί εκπρόσωποι - ΟΑΣΕ
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Αντιπρόσωπος Αυστρίας - ΕΕ
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] Βουλή - Σπύρος Κυπριανού - Κοινοβουλευτικοί συντάκτες

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Πορτογαλία

    ΚΥΠΕ - 06/06/2001

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου αντιμετωπίζει απόψε στις 23:00 (ώρα Κύπρου) στη Λισαβόνα την αντίστοιχη ομάδα της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

    Σε χθεσινό παιγνίδι η Εθνική Ελπίδων Κύπρου ηττήθηκε από το αντίστοιχο συγκρότημα της Πορτογαλίας με 7-0.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής

    ΚΥΠΕ - 06-06-2001

    Εθιμοτυπική συνάντηση μισής περίπου ώρας είχαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού, με αφορμή τη λήξη της θητείας του κ. Κυπριανού στην προεδρία της Βουλής και την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική ζωή του τόπου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, με τον Πρόεδρο Κληρίδη μίλησαν μεταξύ άλλων και για το Κυπριακό και ο κ. Κληρίδης του ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα αποφασίσει για την ημερομηνία σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ουάσιγκτον - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ

    ΚΥΠΕ - 06/06/2001

    Με τη συμμετοχή 100 περίπου συνέδρων από έξι χώρες άρχισαν χθες στην Ουάσιγκτον οι εργασίες του 12ου ετήσιου συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κατά το οποίο θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι Ελληνοαμερικανοί μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παράθεσε προς τιμή των συνέδρων η Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο οποίος τιμήθηκε κατά τη δεξίωση, σημείωσε την απογοήτευση του ιδίου και της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τις συνομιλίες τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (K) ΑΚΕΛ - Εκθεση ΓΓ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    KYΠΕ - 06/06/2001

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ κινείται στη "λογική των ίσων αποστάσεων" και είναι "κυρίως περιγραφικού χαρακτήρα", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με την οποία εκφράζει την άποψη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υποδείξει στον ΟΗΕ ότι με δεδομένη την τουρκική αδιαλλαξία "δεν μπορεί πλέον ο ΓΓ να περιορίζεται σε απλή καταγραφή των γεγονότων" και θα πρέπει να καλέσει συνομιλίες, καταδικάζοντας την τουρκική πλευρά εάν δεν ανταποκριθεί.

    Καλώντας την κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί ενόψει του ψηφίσματος που θα εγκριθεί στις επόμενες ημέρες, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως "θα πρέπει σύντομα να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να εκτιμήσει την όλη κατάσταση, που αφορά τόσο το αδιέξοδο στις συνομιλίες και την έκθεση του ΓΓ όσο και τις απειλές που εκτοξεύονται μέσα από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Νέα ψευδοκυβέρνηση

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Σχηματίσθηκε τελικά, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, η νέα ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα, με συμμετοχή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ).

    Οπως γράφουν οι σημερινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες, το σχηματισμό της ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Ντερβίς Ερογλου και Σαλίχ Τσοσάρ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) "Αβρούπα" - Εθνικό Λαϊκό Κίνημα - Αποκάλυψη ονομάτων

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" αποκάλυψε σήμερα και άλλα γνωστά ονόματα, τα οποία στελεχώνουν το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα, όπως ο Αϊντίν Ακκούρτ, ένας εκ των συμβούλων του Ραούφ Ντενκτάς και ο "πρόεδρος" της λεγόμενης "ομοσπονδίας ποδοσφαίρου" Ομέρ Αντάλ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα καθήκοντα στην κατεχόμενη Κερύνεια έχει αναλάβει ο Ορχάν Γιουκσέλ και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο Χασάν Κεσκίν. Στο Λονδίνο χρέη "αντιπροσώπου" της οργάνωσης αναλαμβάνει ο Αλί Γκιουλμπαχάρ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Βουλή - Ορκωμοσία - Εκλογή Προέδρου

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Η νενομισμένη διαβεβαίωση των νέων βουλευτών και η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι τα δύο θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η αυριανή πρώτη συνεδρία του Σώματος μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαϊου.

    Οκτώ συνολικά κόμματα θα αντιπροσωπεύονται στη νέα Βουλή, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Εκτός από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πολιτικοί αρχηγοί θα ασχοληθούν και με θέματα που άπτονται του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βαλκανικά επιμελητήρια

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να δημιουργηθούν γέφυρες ώστε οι βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έτσι να αποκτήσουμε περισσότερες φίλες χώρες εντός της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Βασίλης Ρολόγης, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας προέδρων βαλκανικών επιμελητηρίων, που βρίσκονται στην Κύπρο για διήμερο συνέδριο, του οποίου προεδρεύει και διοργανώνει το ΚΕΒΕ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρολόγης, ο οποίος συνόδευε την αντιπροσωπεία, είπε ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο, που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία και πρόσθεσε ότι "στις βαλκανικές χώρες φιλοξενούνται πάρα πολλοί Κύπριοι επιχειρηματίες κυρίως στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία", ενώ τώρα ξανάρχισε "κάποιο ενδιαφέρον από Κύπριους επιχειρηματίες" και για τη Γιουγκοσλαβία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] (K) Tσιμπανούλης - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Ο Ελλαδίτης σύμβουλος - εμπειρογνώμονας για την αναδόμηση της Κυπριακής Κεφαλαιαγοράς Δρ. Δημήτρης Τσιμπανούλης φθάνει αύριο στην Κύπρο για σειρά επαφών και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το προσχέδιο Νόμου που ετοίμασε για τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο ο Δρ. Τσιμπανούλης θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με εκπροσώπους των Χρηματιστών και της Κεντρικής Τράπεζας, το Συμβούλιο του ΧΑΚ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους νομικούς της συμβούλους και με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κύπρος - Στρατιωτικοί εκπρόσωποι - ΟΑΣΕ

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Μονάδα τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Λευκωσίας επισκέπτονται σήμερα 44 στρατιωτικοί εκπρόσωποι 27 χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι οποίοι έφθασαν στην Κύπρο χθες για τετραήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Αμυνας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Γιώρκας, οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι των χωρών μελών του ΟΑΣΕ κατά την παραμονή τους στη μονάδα θα παρακολουθήσουν άσκηση από προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και στη συνέχεια θα συντάξουν έκθεση αναφορικά με τις εντυπώσεις τους για τη λειτουργία της Μονάδας, την οποία θα υποβάλουν στον ΟΑΣΕ. Μέρος της έκθεσης θα υποβληθεί στο Διοικητή της Μονάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [12] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αντιπρόσωπος Αυστρίας - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Την ικανοποίηση της Αυστρίας για την πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος Αυστρίας για θέματα διεύρυνσης Ερχαρντ Μπούσεκ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σημειώνοντας ότι "εναπόκειται στην ΕΕ να αποφασίσει για το πώς προχωράμε".

    Οπως ανέφερε ο κ. Μπούσεκ, με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και θετική αντιμετώπιση για το μέλλον. Ερωτηθείς για την πρόθεση της χώρας του για δημιουργία μιας στρατηγικής σύμπραξης των κεντρικών και ανατολικών χωρών της Ευρώπης και κατά πόσο θα επηρεάσει τη διεύρυνση της ΕΕ, είπε ότι "η επιθυμία για τη συνεργασία αυτή δημιουργήθηκε μέσα από τη διεύρυνση της ΕΕ", εξηγώντας ότι θα βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/6/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7308          1,7411
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4762          1,4850
    Λίρα Αγγλίας                     1,0527          1,0590
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   589,7700        593,2800
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,9942        349,0592
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3631          1,3712
    Λιρέττα Iταλίας                3.351,2961      3.371,2397
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3852          3,4053
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2909         10,3521
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,9809        289,6947
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8163         23,9581
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8142          3,8369
    Φράγκο Βελγίου                    69,8203         70,2358
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3533         11,4209
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,8203         70,2358
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 6/6/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 6/6/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               178,0526        179,4770
          Δολ. Αυστραλίας              2,8704          2,8933
          Δολ. Καναδά                  2,2571          2,2751
          Κορώνες Δανίας              12,8943         12,9974
          Κορώνες Νορβηγίας           13,7912         13,9015
          Κορώνες Σουηδίας            15,9874         16,1152
          Φράγκα Eλβετίας              2,6230          2,6439
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [15] Βουλή - Σπύρος Κυπριανού - Κοινοβουλευτικοί συντάκτες

    ΚΥΠΕ - 06/05/2001

    Η Κύπρος θα περάσει δύσκολες ώρες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως, είτε το θέλουμε είτε όχι, τα επόμενα ολίγα χρόνια θα είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να επαγρυπνεί όλη η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση, η Βουλή και όλος ο λαός.

    Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στη Βουλή για να τους αποχαιρετήσει, λίγες ώρες προτού παραδώσει την προεδρία της Βουλής στο νέο Πρόεδρο που θα αναδείξει αύριο το απόγευμα η Ολομέλεια του σώματος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, λέγοντας ότι ο δρόμος της ένταξης θα είναι δύσκολος "και γι' αυτό θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 June 2001 - 12:02:04 UTC