Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΚΕ - Κύπρος - Μετάλλια
  • [02] Ράλλι Κύπρος 2001- Εναρξη
  • [03] Αμερικανοί βουλευτές - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επιστολή - Κύπρος
  • [04] Ζακχαίος - Επιστολή - ΓΓ ΟΗΕ
  • [05] Κατεχόμενα - Μεσούτ Γιλμάζ - Παράνομη επίσκεψη
  • [06] Καύσιμα - Αύξηση
  • [07] Κύπρος - Υπουργείο Αμυνας - Επίσκεψη αξιωματικών ΟΑΣΕ
  • [08] Κατεχόμενα - Αξιωματούχοι ΕΕ - Επαφές
  • [09] Οικολόγοι - ΑΚΕΛ - Προεδρία Βουλής
  • [10] Ράλλι Κύπρος - Αποχωρήσεις
  • [11] Υπουργός Εμπορίου - Αυξήσεις καυσίμων
  • [12] Εκπρόσωπος - Βουλή - ΕΕ
  • [13] Οικολόγοι - ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής
  • [14] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής
  • [15] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Προεδρία Βουλής
  • [16] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [17] ΚΕΑ - Αποτελέσματα εκλογών
  • [18] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [19] ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια μηνύματα
  • [20] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] Ράλλι Κύπρος - Αποχώρηση Μάκκινεν
  • [22] Κύπρος - ΣτΕ - Πρωτόκολλο για Μεταφορά Φυλακισμένων
  • [23] ΔΗΣΥ - ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής
  • [24] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Αντρέας Χρίστου - Προεδρία Βουλής
  • [25] ΥΠΕΣ - Νέα Υόρκη - ΗΕ - Ανθρώπινοι Οικισμοί

  • [01] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος - Μετάλλια

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Δύο χρυσά, τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα κατέκτησε η Κύπρος κατά τη χθεσινή τρίτη ημέρα των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που διεξάγονται στο Σαν Μαρίνο.

    Η κολύμβηση χάρισε στην Κύπρο 1 χρυσό, 3 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια.

    Το χρυσό κέρδισε η Άννα Στυλιανού στα 50 μέτρα ελεύθερο με χρόνο 27.07.

    Στα 50 μέτρα ελεύθερο ανδρών ο Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου κατέκτησε το αργυρό με χρόνο 24.01 και ο Δημήτρης Δημητρίου το χάλκινο με 24.53.

    [02] Τα αργυρά κέρδισαν η Μαρία Μηνά στα 200 μέτρα με 2.09.48 και η σκυταλοδρομία 4

    επί 100 μικτή γυναικών με 4.30.38.

    [03]

    Το χάλκινο κατέκτησε ο Αλέξανδρος Αρέστη στα 200 μέτρα με 1.56.60.

    Στη σκοποβολή η Ειρήνη Παντελή κατέκτησε το χρυσό στα 10 μέτρα με 458.9 βαθμούς.

    Ο Γ. Τοπούζης στο διπλό τραπ πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 152 επιτυχίες.

    Στην αντισφαίριση η Παυλίνα Ακρίτα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και ο Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε στο τελικό.

    Στο σκιτ ο Αντώνης Ανδρέου με 72/75 δίσκους και ο Γιώργος Αχιλλέως με 69/75 δίσκους προκρίθηκαν στον τελικό.

    Με τη συμπλήρωση της τρίτης ημέρας η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11 χρυσά, 11 αργυρά και 8 χάλκινα. Πρώτη παραμένει η Ισλανδία με 19 - 9 - 11 μετάλλια.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2001- Εναρξη

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Συνολικά 76 οδηγοί, μεταξύ αυτών και 27 Κύπριοι, παίρνουν μέρος στο Ράλλι Κύπρος 2001, που άρχισε σήμερα στις 8 το πρωϊ και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής, μετά τη διεξαγωγή του τεχνικού ελέγχου στα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στον αγώνα που ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ.

    Στην παρουσία των Υπουργών Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και Υγείας Φρίξο Σαββίδη, ο Φιλανδός οδηγός της Mitsubishi Τόμι Μάκκινεν, άνοιξε την αυλαία του Ράλλι στις 8 το πρωϊ και τρία λεπτά αργότερα, ακολούθησε το δεύτερο αυτοκίνητο που οδηγεί ο Ισπανός οδηγός της Ford και περσινός νικητής του Ράλλι Κύπρος, Κάρλος Σάινζ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επιστολή - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Τη σαφή δήλωση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ή χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, ζητούν από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, 45 μέλη της αμερικανικής Βουλής με πρόσφατη επιστολή τους, επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία αναφέρει.

    Την πρωτοβουλία για την εν λόγω δέσμευση είχαν οι βουλευτές Lincoln Diaz- Balart και Robert Menendez ύστερα από συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με ομάδα Αμερικανών βουλευτών, μελών κυρίως της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ζακχαίος - Επιστολή - ΓΓ ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Σώτος Ζακχαίος με επιστολή του προς το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, που στάληκε στις 29 Μαϊου, απαντά στην τελευταία επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου Ουμίτ Παμίρ προς τον κ. Ανάν, στην οποία είχε επισυναφθεί και επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με το θέμα της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Ζακχαίος σημειώνει πως σύμφωνα με το ψήφισμα 186 (1964) η μόνη συγκατάθεση που απαιτείται είναι της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία ούτε και να ζητήσουν συγκατάθεση από την αποσχιστική οντότητα που έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως υποτελής τοπική διοίκηση της κατοχικής δύναμης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κατεχόμενα - Μεσούτ Γιλμάζ - Παράνομη επίσκεψη

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Παράνομη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στα κατεχόμενα ο εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ.

    Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον Τ/κ Τύπο, κατά την 8ωρη παραμονή του στα κατεχόμενα, ο κ. Γιλμάζ θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Έρογλου και θα αναγορευθεί "επίτιμος διδάκτορας" του "Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Καύσιμα - Αύξηση

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Οι λιανικές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου αυξήθηκαν από σήμερα το πρωί κατά 1,1 σεντ το λίτρο.

    Δυνάμει διατάγματος, που εξέδωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, οι τιμές των καυσίμων έχουν καθοριστεί ως εξής: Βενζίνη μολυβδούχα έξτρα 98 οκτανίων και άνω 45,1 σεντ το λίτρο, μολυβδούχα βενζίνη συνήθης 92 οκτανίων 43 σεντ το λίτρο, αμόλυβδη βενζίνη σούπερ 98 οκτανίων και άνω 45,1 σεντ το λίτρο, αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων 43 σεντ το λίτρο, φωτιστικό πετρέλαιο 18,2 σεντ το λίτρο, ακάθαρτο σύνηθες πετρέλαιο 18,2 σεντ το λίτρο και ακάθαρτο πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο 22,6 σεντ το λίτρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [09] (K) Κύπρος - Υπουργείο Αμυνας - Επίσκεψη αξιωματικών ΟΑΣΕ

    [10]

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Συνολικά 44 στρατιωτικοί αντιπρόσωποι από 27 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά και 13 από τις 15 χώρες μέλη της ΕΕ, θα βρίσκονται στην Κύπρο από τις 5 μέχρι τις 8 Ιουνίου, με πρόσκληση του Υπουργείου Αμυνας για να συζητήσουν θέματα που αφορούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

    Η επίσκεψη θα πραγματοποιοηθεί στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Κύπρου που προκύπτουν από το "Εγγραφο Βιέννης 99", το οποίο αφορά τα μέτρα εμπιστοσύνης, και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση από το ΓΕΕΦ, επίσκεψη και ενημέρωση σε στρατιωτική μονάδα καθώς και επισκέψεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κατεχόμενα - Αξιωματούχοι ΕΕ - Επαφές

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Μετά τις επαφές τους στις ελεύθερες περιοχές ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ και ο ανώτερος αξιωματούχος της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της ΕΕ Μάικλ Λι είχαν χθες επαφές και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρο.

    Συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι, οι αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, συναντήθηκαν με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον αρχηγό του Κόμματος Κοινοτικής Απελυθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και αξιωματούχους του λεγόμενου "Εμπορικού Επιμελητηρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Οικολόγοι - ΑΚΕΛ - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα εξετάσει αύριο κατά τη διάρκεια διευρυμένης συνεδρίας της το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής και όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κινήματος, νεοεκλεγείς βουλευτής Γιώργος Περδίκης, το Κίνημα δεν απορρίπτει την υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια αλλά αυτή "είναι μέσα στα πιθανά ενδεχόμενα".

    Ο κ. Περδίκης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Κινήματος με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος εξέθεσε το σκεπτικό της απόφασης του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής με το Γενικό του Γραμματέα, είπε πως το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών "αντιμετωπίζει με σεμνότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση" για εκλογή του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη θέση του Προέδρου της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Αποχωρήσεις

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Συνεχίζεται ομαλά η διεξαγωγή του Ράλλι Κύπρος 2001 παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, με ένα αυτοκίνητο να βγαίνει εκτός αγώνα αφού ξέσπασε φωτιά στον κινητήρα του, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Συγκεκριμένα, ενώ οι πρωτοπόροι του αγώνα ολοκλήρωσαν ομαλά, μέχρι στιγμής, και τη δεύτερη ειδική διαδρομή Φοινί - Κοιλίνια με τον οδηγό της Peugeot Mάρκους Γκρόνχολμ να προηγείται, κατά την πρώτη ειδική διαδρομή ξέσπασε φωτιά στον κινητήρα του αυτοκινήτου Subaru Impreza με αριθμό 27 που οδηγεί ο Χάμεντ Αλ Γουαχαίμπι από το Ομάν με συνοδηγό τον Τόνι Σιρκόμπε. (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αυξήσεις καυσίμων

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου ετοιμάζει προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο "θα αποφασίσει τι θα γίνει με το θέμα των καυσίμων μετά τις 30 Ιουνίου".

    Αναφερόμενος στις σημερινές αυξήσεις των πετρελαιοειδών ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων "δεν αποτελεί απόφαση του Υπουργείου αλλά συμμόρφωση με κειμένη νομοθεσία η οποία συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και τη Βουλή το περασμένο χρόνο και έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος αυτού του μήνα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Βουλή - ΕΕ

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    "Καθοριστικότατη" θεωρεί η κυβέρνηση το ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πορεία εναρμόνισης της Κύπρου και τελικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ωστόσο, ο κ. Παπαπέτρου απέφυγε να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση θα θεωρούσε αρνητική την ανάληψη της προεδρίας του Σώματος από το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, λέγοντας ότι το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά την ίδια τη Βουλή και η κυβέρνηση θα σεβαστεί την όποια απόφασή της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Οικολόγοι - ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ - 01/06/2001

    Η τελική απόφαση των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τη στάση που θα τηρήσουν στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη από την Παγκύπρια Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος και νεοεκλεγείς βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

    Ο κ. Περδίκης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του Κινήματος με τον Πρόεδρο και τον Α' Αντιπρόεδρο των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ), Νίκο Κουτσού και Στράτο Παναγίδη, είπε ότι η πρόταση των ΝΕΟ επί του θέματος της εκλογής του Προέδρου του νομοθετικού σώματος, που παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση, είναι "ενδιαφέρουσα" και "μέσα στα ενδεχόμενα για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Την υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της νέας Βουλής, είτε του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδη, είτε υποψηφιότητας από το Δημοκρατικό Κόμμα, τα οποία έχουν διασυνδέσεις με κόμματα του ευρωπαϊκού χώρου, υποστήριξε σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά στόματος του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού χαιρετίζοντας την πρόταση του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω αυτή η πρόταση για να υπάρξει μια "συναινετική λύση", προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει πιθανή υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη, "με δεδομένη τη θέση του ότι στο επόμενο συνέδριο του ΚΙΣΟΣ δεν θα διεκδικήσει την προεδρία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    "Απόλυτα σύμφωνο" βρίσκει τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη, η νέα πρόταση του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Βουλής, όπως διαμορφώθηκε μέσα από την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, προς το Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Και τα δύο σκέλη της πρότασης μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους", είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΦ/ΓΠ)

    [19] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/6/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7303          1,7406
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4657          1,4744
    Λίρα Αγγλίας                     1,0329          1,0390
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   589,6000        593,1100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,8940        348,9590
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3627          1,3708
    Λιρέττα Iταλίας                3.350,3280      3.370,2716
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3842          3,4043
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2879         10,3491
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,8977        289,6115
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8094         23,9512
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8131          3,8358
    Φράγκο Βελγίου                    69,8001         70,2156
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3500         11,4176
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,8001         70,2156
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [20] (Κ) ΚΕΑ - Αποτελέσματα εκλογών

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Το Κόμμα Ευροδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σταθερά στο πολιτικό γίγνεσθαι "με στόχο την κάθαρση του πολιτικού βίου και το καλό του τόπου" αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το κόμμα.

    Προσθέτει ότι σε χθεσινή συνεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας έγινε μία πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, η οποία θα ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ

    [21] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 1/6/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               174,1104        175,5032
          Δολ. Αυστραλίας              2,8923          2,9154
          Δολ. Καναδά                  2,2441          2,2620
          Κορώνες Δανίας              12,8932         12,9963
          Κορώνες Νορβηγίας           13,7533         13,8633
          Κορώνες Σουηδίας            15,8414         15,9681
          Φράγκα Eλβετίας              2,6286          2,6496
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [22] (Κ) ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια μηνύματα

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Συγχαρητήρια μηνύματα για την επιτυχία του ΑΚΕΛ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές έστειλαν στο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ο ΓΓ του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζάν και η λογοτέχνιδα Έλλη Παπά, συντρόφισσα του Νίκου Μπελογιάννη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Ιζτζάν αναφέρει στο μήνυμα του ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία της Ε/κ κοινότητας τάσσεται υπέρ μίας ομοσπονδιακής λύσης βασισμένης σε δύο πολιτικά ίσες κοινότητες και σε μία ενωμένη διζωνική Κύπρο".

    Ο Τ/Κ πολιτικός αναφέρει ότι "έχοντας την πεποίθηση ότι μια γρήγορη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος θα φέρει ειρήνη και ευημερία στην πατρίδα μας, για μια ακόμα φορά εκφράζουμε την πολιτική μας για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε βορρά και νότο που συμμερίζονται τον ίδιο στόχο".

    Η κ. Παπά στο δικό της συγχαρητήριο μήνυμα δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών που ανέδειξαν το ΑΚΕΛ πρώτο κόμμα "μας γέμισαν χαρά για τον εκλογικό θρίαμβο του ΑΚΕΛ και αισιοδοξία" γιατί "το εκλογικό αποτέλεσμα, και πάνω από όλα οι προϋποθέσεις που οδήγησαν σ΄αυτό, φέρνουν το κόμμα σας στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού αριστερού - κομμουνιστικού κινήματος και τονώνουν την ελπίδα πως η πολιτική σκέψη και πράξη του κόμματός σας μπορεί να επηρεάσει και άλλα κομμουνιστικά - αριστερά κόμματα και κινήματα".

    Συγχαρητήρια απέστειλε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, δηλώνοντας "συνοδοιπόροι στον κοινό αγώνα για μια όμορφη και δίκαιη κοινωνία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           191,52 ( 1,30)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 11.201.622
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 4.980.300    772,44 ( 1,57)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.051.487    192,40 ( 1,65)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    840.986    187,54 ( 0,74)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    222.213     67,73 ( 2,65)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    415.340     66,80 ( 0,09)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £  1.142.226    158,32 ( 2,57)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    274.150     49,75 ( 0,65)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     83.097     67,20 (-0,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £    676.799     46,11 ( 1,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.009.557     38,38 ( 0,87)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     13.557     60,30 ( 2,64)
    Ξενοδοχεία                    £  2.208.291    108,51 ( 1,50)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.473.557    232,48 ( 1,83)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [24] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Αποχώρηση Μάκκινεν

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Εκτός αγώνα τέθηκε από τα πρώτα στάδια του Ράλλι Κύπρος 2001 ο οδηγός της Mitsubishi Τόμμι Μάκκινεν. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην 4η ειδική διαδρομή Σελλάδι Σταχτού - Παναγιά, 1,6 χιλιόμετρα από την είσοδο της διαδρομής, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να βγει εκτός δρόμου και να πέσει σε χαντάκι, βάθους αρκετών μέτρων.

    Ο Τόμμι Μάκκινεν στη συνέχεια προσπάθησε να επαναφέρει το αυτοκίνητο στο δρόμο, χωρίς να τα καταφέρει λόγω του βάθους στο οποίο βρισκόταν το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο Φιλανδός οδηγός να βρεθεί εκτός αγώνα.

    Κατά τη διάρκεια του ατυχήματος δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

    Από τον αγώνα αποχώρησε και ο Κύπριος πρωταθλητής Ανδρέας Τσουλόφτας, κατά τη διάρκεια της 2ης ειδικής διαδρομής. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της αποχώρησης του. Ο Ανδρέας Τσουλόφτας ήταν στο τιμόνι ενός Mitsubishi Lancer Evolution VI.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [25] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Πρωτόκολλο για Μεταφορά Φυλακισμένων

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Η Κύπρος επικύρωσε σήμερα το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τη Μεταφορά Καταδικασμένων Ατόμων, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1ην Οκτωβρίου 2001.

    Το Πρωτόκολλο καθορίζει τους κανονισμούς που ισχύουν όταν η εκτέλεση των ποινών μεταφέρεται, πρώτον όταν καταδικασμένα άτομα φυγοδικούν από το κράτος στο οποίο καταδικάστηκαν στην πατρίδα τους, και δεύτερον όταν υπόκεινται σε εκδίωξη ή απέλαση, ως αποτέλεσμα της καταδίκης τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [26] (Κ) ΔΗΣΥ - ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ 1/06/2001

    Αν η Κύπρος ήταν ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υπήρχε κανένα δίλημμα για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "εάν σήμερα υπάρχει προβληματισμός (ως προς το θέμα αυτό) είναι γιατί είναι μια κρίσιμη περίοδος που χρειάζεται περισσότερη πειστικότητα προς τα έξω ότι είμαστε μέσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα και ο κομμουνισμός δεν είναι μέσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα, είτε το θέλουμε είτε όχι".

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατά την οποία ανέλυσε τη νέα πρόταση του ΔΗΣΥ ως προς την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής που όπως ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα σήμερα αφορά την υποστήριξη υποψηφιότητας είτε του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδης είτε υποψηφιότητας από το Δημοκρατικό Κόμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [27] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Αντρέας Χρίστου - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Το θέμα της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Βουλής του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια καθώς και εκείνη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη θα απασχολήσουν το Εκτελεστικό Γραφείο του ΑΔΗΚ αύριο, ενώ οι σύμφωνες απόψεις του Προέδρου του ΑΔΗΚ Ντίνου Μιχαηλίδη με τις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη είναι "προσωπικές απόψεις", δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης ύστερα από συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Αντρέα Χρίστου.

    Κληθείς να σχολιάσει απόψεις ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία "δεν είναι ο καταλληλότερος" για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε "το επιχείρημα αυτό δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [28] (Κ) ΥΠΕΣ - Νέα Υόρκη - ΗΕ - Ανθρώπινοι Οικισμοί

    ΚΥΠΕ - 1/6/2001

    Την Κυριακή, 3 Ιουνίου ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Ειδικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (HABITAT II + 5).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ειδική σύνοδος θα ασχοληθεί με θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν τους Ανθρώπινους Οικισμούς, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την κυβερνητική στεγαστική πολιτική και την πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κυπριακών πόλεων και των οικισμών της υπαίθρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 June 2001 - 12:12:04 UTC