Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Χρηματιστήριο - Νέα Σημαντική Ανοδος
  • [03] ΕΕ - Αλαβάνος - Επιστολή - Απειλές Αγκυρας
  • [04] ΕΔΗ - Τουρκία - Απόφαση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
  • [05] Δήμαρχος Λευκωσίας - Σύνοδος - Τουρκική προσπάθεια
  • [06] Υπ. Συγκοινωνιών - Κέντρο Καινοτομίας Βρ. Αερογραμμών
  • [07] ΑΚΕΛ - Προεδρία Βουλής - Υποψηφιότητα Δ. Χριστόφια
  • [08] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - ΕΕ
  • [09] ΕΔΗ - Εκτελεστική Γραμματεία
  • [10] ΔΗΣΥ - Προεδρία Βουλής - Υποψηφιότητα Ν. Αναστασιάδη
  • [11] Πρόεδρος ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής - Επαφές
  • [12] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πολιτικό Γραφείο - Δηλώσεις

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           190,35 ( 2,63)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 12.928.339
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 5.025.797    767,21 ( 2,49)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.061.334    190,78 ( 2,25)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    469.161    187,77 ( 0,36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     58.293     66,24 ( 2,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £  1.036.791     66,84 ( 3,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    618.833    155,64 ( 2,74)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    444.576     49,46 ( 2,72)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     70.411     67,24 (-0,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £  2.107.418     46,04 ( 4,64)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.476.245     38,56 ( 4,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     22.473     58,44 ( 0,71)
    Ξενοδοχεία                    £  1.849.480    106,86 ( 2,15)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.484.985    229,95 ( 2,80)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MΑ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα Σημαντική ?νοδος

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Με κινητήριο μοχλό στη σημερινή συνάντηση τους Τραπεζικούς τίτλους, η αγορά κατέγραψε νέα σημαντική άνοδο με το Γενικό Δείκτη να αναρριχείται στις 190, 35 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,63%. Αυξημένο παρουσιάστηκε και το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 13,2 εκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας άνοδο 2 εκ. λίρες.

    Η σταθερότητα που επέδειξαν και σήμερα στις τιμές τους οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησε και το Δείκτη FTSE/CySE 20 σε άνοδο της τάξης του 2, 49%, κλείνοντας στις 767,21 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΑ)

    [03] (K) ΕΕ - Αλαβάνος - Επιστολή - Απειλές Αγκυρας

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Την καταδίκη του περιεχομένου της απειλητικής επιστολής της τουρκικής κυβέρνησης προς τους "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την ένταξη της Κύπρου, ζητεί από το Συμβούλιο Υπουργών ο ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κατέθεσε ερώτηση προς το Συμβούλιο Υπουργών, στην οποία τονίζει ότι: "Το περιεχόμενο της επιστολής- ό,τι, δηλαδή, τυχόν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα οδηγούσε σε προσάρτηση των κατεχομένων - συνιστά απειλεί απέναντι στην ίδια την ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [04] (Κ) ΕΔΗ - Τουρκία - Απόφαση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001"Φυσική συνέπεια του αδιεξόδου της τουρκικής πολιτικής, που

    βλέπει στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου τον ενταφιασμό των στρατηγικών της σχεδίων", θεωρούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) τις "απειλές και λεονταρισμούς" της Τουρκίας.

    Σε ανακοίνωση τους οι ΕΔΗ αναφέρουν παράλληλα ότι η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, για δύο κράτη και διαμελισμό της Κύπρου και ταυτόχρονα η απειλή ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση του κυπριακού θα επιφέρει αστάθεια στη περιοχή, ευρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΑ)

    [05] (K) Δήμαρχος Λευκωσίας - Σύνοδος - Τουρκική προσπάθεια

    ΚΥΠΕ-30/5/2001

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης αντέκρουσε σήμερα προσπάθεια της Τουρκίας για συμπερίληψη των λεγόμενων "τοπικών αρχών" του ψευδοκράτους σε Έκθεση με θέμα "Η Τοπική Δημοκρατία στην Κύπρο", που υιοθέτησε η 8η Σύνοδος της Ολομέλειας Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

    Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, που ηγείται της κυπριακής αντιπροσωπείας, απάντησε στην τουρκική θέση ότι η Εκθεση όφειλε να καλύψει και τις "τοπικές αρχές" των κατεχομένων, λέγοντας ότι αυτή κάλυψε τις τοπικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μόνης αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας στο νησί, όπως "πρόσφατα βεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Κέντρο Καινοτομίας Βρ. Αερογραμμών

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Σήμερα, στις αερομεταφορές, ο επιβάτης πρέπει να έχει το δικαίωμα επιλογής, και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να προσφέρει αυτό το όφελος στο πλαίσιο της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ανήκουν στο παρελθόν οι εποχές όπου οι αεροπορικές εταιρείες ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας στον τομέα των αερομεταφορών και ο επιβάτης ήταν υποχρεωμένος να πάρει ό,τι και όποτε του προσφερόταν.

    Τελώντας απόψε τα εγκαίνια του κινητού κέντρου καινοτομίας των Βρετανικών Αερογραμμών στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, ο κ. Νεοφύτου, αφού συνεχάρη τις Βρετανικές Αερογραμμές για την πρωτοβουλία τους να συμπεριλάβουν και την Κύπρο στις χώρες που επέλεξαν για να επιδείξουν τις νέες υπηρεσίες τους, τόνισε ότι η συμπερίληψη της Κύπρου ανάμεσα στις χώρες αυτές επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που τρέφουν οι Βρετανικές Αερογραμμές, μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, για το μέλλον των αεροπορικών μεταφορών στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Προεδρία Βουλής - Υποψηφιότητα Δ. Χριστόφια

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα όπως το κόμμα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, με την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια, και καλεί το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του σώματος, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι "με την ιστορία και την προσφορά του στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική προκοπή, καθώς και με τη δραστήρια και δημιουργική συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική ζωή και δράση, δικαιωματικά διεκδικεί την προεδρία της Βουλής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - ΕΕ

    KYΠΕ - 30/5/2001

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κεφάλαια που έχουν κλείσει και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου και τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) ΕΔΗ - Εκτελεστική Γραμματεία

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Δεν έγινε οποιαδήποτε κρούση μέχρι στιγμής από τα "μεγάλα" κόμματα για υποστήριξη από τους Ενωμένους Δημοκράτες (ΕΔΗ) υποψηφίου για την προεδρία της Βουλής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κεντρικός Οργανωτικός του κόμματος Χρίστος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, που μιλούσε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίας της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΕΔΗ, πρόσθεσε ότι "το κόμμα θα συζητήσει το θέμα του Προέδρου της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Προεδρία Βουλής - Υποψηφιότητα Ν. Αναστασιάδη

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που συνεδρίασε σήμερα, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο κόμμα τη δυνατότητα να παραμείνει "η κατεξοχήν καθοριστική δύναμη του τόπου και όχημα ανανέωσης και ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού" της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη για την προεδρία της Βουλής, και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον αυτή είναι αδιαμφισβήτητη, είπε ότι "έγινε μια εξαντλητική συζήτηση", κατά την οποία αναπτύχθηκαν "πάρα πολλά σενάρια", σημειώνοντας ότι "η απόφαση του κόμματος είναι αυτή και δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη απόφαση που να συμπληρώνει τη βασική επιλογή".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Προεδρία Βουλής - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) πραγματοποιούν επαφές με το ΔΗΚΟ, το ΚΙΣΟΣ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφορικά με το θέμα της προεδρίας της Βουλής, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας ότι για τη θέση του Προέδρου της Βουλής δεν πρέπει να συνεχιστεί η κομματική αντιπαράθεση, αλλά να υπάρξουν συναινετικές διαδικασίες.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουτσού είπε ότι έχει ήδη συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και πήρε αποφάσεις, με βάση τις οποίες έχουν γίνει επαφές τόσο με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πολιτικό Γραφείο - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 30/5/2001

    Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών συνέρχεται από τις 6 το απόγευμα και συζητεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής και πώς το κόμμα θα ανασυγκροτηθεί, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του Βάσος Λυσσαρίδης στη διάρκεια διαλείμματος από τη συνεδρία, η οποία, είπε, διεξάγεται σε πνεύμα αγωνιστικότητας και με μεγάλη κριτική.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ να διεκδικήσουν την προεδρία της Βουλής με τους ηγέτες τους, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε πως αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε ακόμη στο Πολιτικό Γραφείο και άρα δεν μπορούσε τη στιγμή εκείνη να τοποθετηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 May 2001 - 18:46:04 UTC