Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Γεν. Εφορος Εκλογών - Υποψηφιότητες - Θρησκευτικές ομάδες
  • [02] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Διάσκεψη Τύπου
  • [03] Χρηματιστήριο - Νέες Σημαντικές Απώλειες
  • [04] Υπουργός Γεωργίας - Παγκύπριο Σχέδιο Προστασίας Υπαίθρου
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Εκθεση "Ταξίδι 2001" - Eγκαίνια
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Πάουελ - Ελλάδα - Κυπριακό
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοβόλας - Σαμαράς - Συνάντηση
  • [09] Ένωση Κυπρίων Ελλάδος - Επιστολή προς Πάπα
  • [10] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ομιλία
  • [11] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ομιλία
  • [12] Εκπρόσωπος Τύπου Φερχόϊγκεν - Δηλώσεις Κώστα Σημίτη
  • [13] Πρόεδρος ΝΕΟ - Δηλώσεις
  • [14] Υπουργείο Εξωτερικών - Βρετανία - Ακρωτήρι
  • [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] Β. Γεν. Εφορος Εκλογών - Υποψηφιότητες - Θρησκευτικές ομάδες

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    Την ευχή οι βουλευτικές εκλογές να κυλήσουν ομαλά, σε ήπιο κλίμα και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, εξέφρασε σήμερα ο Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών Γιώργος Θεοδώρου, μιλώντας μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων για ανάδειξη των τριών εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων (Λατίνοι, Αρμένιοι και Μαρωνίτες) στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Αναφερόμενος στον μοναδικό υποψήφιο των Λατίνων, Μπενίτο Μαντοβάνη, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι "με βάση την ισχύουσα νομοθεσία εάν μέχρι αύριο δεν υπάρξει ένσταση θα ανακηρυχθεί ο κ. Μπενίτο Μαντοβάνη επισήμως τη Δευτέρα από το Γενικό Εφορο Εκλογής, ως Εκπρόσωπος της Λατινικής θρησκευτικής ομάδας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)

    [02] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    "Βαρύτατες ευθύνες" στα κοινοβουλευτικά κόμματα για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, επέρριψε σήμερα ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ), Ντίνος Μηχαηλίδης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του αναφορικά με τα πιο πάνω ζητήματα, καθώς και την εσωτερική διακυβέρνηση.

    Χαρακτηρίζοντας το ΧΑΚ "το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στη νεότερη ιστορία της Κύπρου", είπε ότι "έξυπνοι" αποδείχθηκαν τα κόμματα και οι ημέτεροί τους "που όχι μόνο δεν θωράκισαν με θεσμικά μέτρα το Χρηματιστήριο, αλλά επιπλέον έφτιαξαν επενδυτικές εταιρείες και μάζεψαν τα χρήματα του κόσμου", ζητώντας με "αλαζονεία και υποκρισία" την ψήφο του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες Σημαντικές Απώλειες

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    Κάτω από τις 200 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της βδομάδας, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,85%, γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στις έντονες πιέσεις που δέχθηκε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Μειωμένος κατά 3,5 εκατομμύρια λίρες παρουσιάστηκε και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στα 12,5 εκ. λίρες.

    Οι μεγάλες ζημιές σε ποσοστό 2,78%, που κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών, οδήγησαν και το Δείκτη FTSE/CySE 20 σε μεγάλη πτώση της τάξης του 2,43%, κλείνοντας στις 807,91 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παγκύπριο Σχέδιο Προστασίας Υπαίθρου

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    Προληπτικά μέτρα για την προστασία των δασών κατά τη θερινή περίοδο, ύψους 4,5 εκατομμυρίων λιρών, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με ευκαιρία της έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, είπε ότι το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ετοιμάσει για εφαρμογή το "Παγκύπριο Σχέδιο Προστασίας της Υπαίθρου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           198,02 (-1,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 12.627.810
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 6.312.688    807,91 (-2,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.226.413    202,01 (-2,78)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    708.946    190,26 (-2,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     57.195     68,45 (-0,62)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    336.259     69,23 (-1,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    818.238    144,25 ( 0,01)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    664.181     52,11 (-0,93)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     47.237     70,04 (-0,09)
    Ετ. Πληροφορικής              £  2.552.912     53,45 (-0,98)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.547.752     41,19 (-1,69)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     47.345     59,41 (-2,49)
    Ξενοδοχεία                    £    436.547     99,62 (-1,70)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.534.671    234,99 (-1,22)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Εκθεση "Ταξίδι 2001" - Eγκαίνια

    ΚΥΠΕ 4/5/2001

    Το βιοτικό επίπεδο και η οικονομική δυνατότητα των Κυπρίων έχουν καταστήσει, στην εποχή μας, τη δυνατότητα ταξιδιών σχετικά εύκολη, κάτι που διαφαίνεται και από τον αριθμό των ταξιδιών των Κυπρίων κάθε χρόνο, που πέρσι πλησίασε τις 600.000, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της ετήσιας έκθεση "Ταξίδι 2001", ο κ. Ρολάνδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση είπε ότι στον μεγάλο αριθμό των Κυπρίων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό "συνέβαλε σίγουρα και η εξειδίκευση των ταξιδιωτικών πρακτόρων στη διοργάνωση ταξιδιών των Κυπρίων".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [07] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Πάουελ - Ελλάδα - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για το Κυπριακό, καλώντας ταυτόχρονα να μην εφησυχάζουμε συνεχίζοντας την εντατική προσπάθεια για ενεργοποίηση των ΗΠΑ ώστε να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την περιοδεία του στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου.

    Εξάλλου, κληθείς να αναφέρει κατά πόσο οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) λόγω πιέσεων της Τουρκίας, είπε ότι δεν σχολιάζει "σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", προσθέτοντας ότι δεν μπορούν οι Αμερικανοί να καθορίσουν το πώς οι Ευρωπαίοι "θα αποφασίσουν σχετικά με τη διεύρυνση", ενώ ερωτηθείς εξέφρασε σιγουριά για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο χαιρετίζοντας "το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοβόλας - Σαμαράς - Συνάντηση

    KYΠΕ - 4/5/2001

    Ολοι στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ο κυπριακός λαός, για να υπάρξει επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι η Κύπρος πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα κρατών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τόνισε ότι "διαφορετικά δεν νοείται και δεν είναι δυνατόν ποτέ η Ελλάδα να δεχθεί την οποιαδήποτε διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Ένωση Κυπρίων Ελλάδος - Επιστολή προς Πάπα

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    Η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος κάνει έκκληση προς την Υμετέρα Αγιότητα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' όπως "υψώσετε την φωνή Σας ενάντια στην καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, που καθαγίασε με την διδασκαλία του ο Απόστολος Παύλος και να προσευχηθείτε για την ελευθερία των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης, η έκκληση έγινε με αφορμή την επίσκεψη της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΜΜ)

    [10] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Βασικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η επιστροφή των προσφύγων, δήλώσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΚΙΣΟΣ θα εμμείνει στην "αποκατάσταση της ενότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών".

    Σε ομιλία του στον Αστρομερίτη, ο κ. Λυσσαρίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, είπε ότι απόψεις που περιέχονται σε διάφορες κατά καιρούς προβληθείσες ιδέες, όπως οι ιδέες Γκάλι, είναι "απαράδεκτες" γιατί "στην ουσία καταστρατηγούν το δικαίωμα της επιστροφής όλων των προσφύγων και ελεύθερης νομής των περιουσιών τους".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [11] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Η αξιοπιστία της Ε/κ πλευράς στις συνομιλίες και στις διαδικασίες του ΟΗΕ είναι η βασικότερη διασφάλιση της ενταξιακής μας πορείας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας πως το τίμημα θα είναι μεγάλο εάν η πλευρά μας απορρίψει τη διαδικασία των ΗΕ με την πρόφαση της εκτροπής.

    Σε ομιλία του στο συνοικισμό Μούταλλος στην Πάφο, ο κ. Βασιλείου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των ΕΔΗ, αναφέρθηκε στην ανάγκη διάνοιξης προοπτικής, που "αργά ή γρήγορα θα ανατρέψει την κατοχή και τη διχοτόμηση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [12] Εκπρόσωπος Τύπου Φερχόϊγκεν - Δηλώσεις Κώστα Σημίτη

    ΚΥΠΕ - 04/05/2001

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοτικού Επιτρόπου υπεύθυνου για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα στο παρόν στάδιο ελληνικού βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου Ζαν Κριστόφ Φιλορί είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ότι "προς το παρόν, δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα και εμείς από την πλευρά μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε αυτή τη λογική και να διακινδυνεύσουμε υποθετικές καταστάσεις, οι οποίες δεν τίθενται σήμερα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ -4/5/2001

    "Δεν θα δεχθούμε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, οπουδήποτε έγιναν για το Κυπριακό και για την ευρωπαϊκή πορεία" ξεκαθάρισε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, αναφερόμενος στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο κ. Κουτσού είπε ότι "δεν παρατήρησε τίποτα καινούργιο", προσθέτοντας πως αυτές (δηλώσεις) μεταφέρουν το βάρος της μη συνέχισης της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού από την Τουρκία στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Βρετανία - Ακρωτήρι

    ΚΥΠΕ -4/5/2001

    Στη συμφωνία ότι εμπειρογνώμονες των αρμοδίων Aρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμπειρογνώμονες των αρμοδίων Αρχών των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο θα συναντηθούν, το συντομότερο δυνατό, για να συζητήσουν τις υπάρχουσες μελέτες για το σύστημα κεραίων Ακρωτηρίου, οι οποίες αναφέρονται στην εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, κατέληξαν οι σημερινές διαβουλεύσεις στο ΥΠΕΞ, μεταξύ κυπριακής και βρετανικής πλευράς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αφορούν οποιεσδήποτε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων Ακρωτηρίου, και της γύρω περιοχής, από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς και πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον της ίδιας περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 4/5/2001

    "Πλήρως ικανοποιημένος" από τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη δήλωσε απόψε πως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι κατά τις συναντήσεις του συζητήθηκαν διάφορα υποθετικά σενάρια αναφορικά με τη στάση που ενδεχομένως να κρατήσουν κάποιες χώρες καθώς και τη δική μας αντίδραση στη στάση αυτή.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την άφιξή του από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στην Αθήνα επαναβεβαιώθηκε ότι στην περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ καλέσει τα δύο μέρη σε συνομιλίες, η πλευρά μας θα ανταποκριθεί θετικά. Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του μετά τις εκλογές, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ ότι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ευθύνεται ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς , τη χαρακτήρισε "σαφή", σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα προσέθετε ότι ευθύνη φέρει και η Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 May 2001 - 19:46:04 UTC