Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη - Ελλάδα
  • [02] ΝΕΟ -Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη
  • [04] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [05] Υπουργός Εργασίας - Εργατική Πρωτομαγιά
  • [06] ΔΗΚΟ - Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη
  • [07] Κίνηση "Κερύνεια - Επιστροφή" - Τζιακούρμας
  • [08] Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου - Λίβανος
  • [09] Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Διαβατήρια
  • [10]ΑΔΗΚ - Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη
  • [11] Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανός Πρέσβης
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Μουσείο Αγώνος - Εγκαίνια
  • [13]ΕΣΚ - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη - Ελλάδα

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Σε χωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα παρακαθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα από τις 2 μέχρι τις 4 Μαϊου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο τους Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, τους αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] ΝΕΟ -Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη

    KYΠΕ - 30/04/2001

    Με αφορμή τη δημοσιογραφική διάσκεψη για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης που έγινε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, οι Νέοι Ορίζοντες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν κενά σε σημαντικούς θεσμούς και δημοκρατικές αρχές και επιρρίπτουν ευθύνες για το γεγονός αυτό στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

    "Γι' αυτό", αναφέρουν οι ΝΕΟ σε σημερινή τους ανακοίνωση, "η νέα Βουλή καλείται να διαδραματίσει ουσιώδη νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο για να περιορισθούν οι κρατικές αδυναμίες".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Τους ρυθμούς του 1999 θύμισε η σημερινή ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη, που διήρκησε 70 περίπου λετπά, όταν η αγορά κατέγραφε εντυπωσιακά κέρδη που πλησίαζαν σε ποσοστό το 5%, πριν εκδηλωθούν οι μαζικές ρευστοποιήσεις, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, και περιορίσουν τελικά την άνοδο στο 1,75%. Αύξηση σε ποσοστό 1,24% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 835,73 μονάδες.

    Η νέα έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος που σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση, εκτίναξε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών σε επίπεδο ρεκόρ για τη φετινή χρονιά, καθώς ανήλθε στα 23,5 εκατομμύρια λίρες, με τον αριθμό των συναλλαγών να ανέρχεται στα υψηλά επίπεδα των 13.235.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Εργατική Πρωτομαγιά

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Εκφράζοντας, με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τα αισθήματα της βαθιάς του εκτίμησης προς τους εργαζομένους και τις οργανώσεις τους για το έργο και την προσφορά τους, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας δηλώνει ότι προσβλέπει στην πολύτιμη συνεργασία τους για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται μέσα στο κοινωνικο και οικονομικό περιβάλλον, που δημιουργείται με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την ένταξιακή πορεία της Κύπρου.

    "Μέσα σε αυτό το περιβάλλον", λέει ο Υπουργός στο χαιρετιστήριό του μήνυμα, "το συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας καλείται να επιδείξει προσαρμοστικότητα, ευελιξία, αγωνιστικότητα, επιμονή και υπομονή, προκειμένου να επιτύχει πραγμάτωση των προσδοκιών που δεν είναι άλλες από τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και την κοινωνική δικαιοσύνη".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [05] (Κ) ΔΗΚΟ - Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) θεωρεί ότι η συνέντευξη, που παρεχώρησε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, απέβλεπε στην εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων και πως ούτε το κύρος του Προέδρου εξυπηρέτησε, ούτε συνέβαλε στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    "Με τον Πρόεδρο να αναλαμβάνει τον άχαρο ρόλο εκφωνητή ξηρών αριθμών και στατιστικών που του ετοίμασαν οι υπουργοί και οι σύμβουλοί του", αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, επιχειρήθη η ωραιοποίηση των πάντων. "Η ζωή όμως", συνεχίζει η ανακοίνωση, "δεν είναι αριθμοί και η όλη κατάσταση που επικρατεί ούτε με ωραιοποιήσεις επιτυγχάνεται ούτε με απόκρυψη της πραγματικότητας θεραπεύεται".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Κίνηση "Κερύνεια - Επιστροφή" - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Η απαγωγή του Πανίκου Τζιακούρμα ήταν μια παράνομη πράξη εντεταγμένη στα ευρύτερα σχέδια της Αγκυρας και των ξένων συνοδοιπόρων της για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Κίνηση Κερύνεια - Επιστροφή, προσθέτοντας ότι μέσα από τους χειρισμούς που έγιναν στην περίπτωση της απαγωγής και της λεγόμενης "δίκης" του Τζιακούρμα επιτράπηκε στο παράνομο καθεστώς να λειτουργήσει ως "κράτος".

    Η κυπριακή κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας και όχι να εκλιπαρεί για τη μεσολάβηση τρίτων με διαβήματα και παραστάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου - Λίβανος

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Η κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο διάλογος παραμένει η μόνη επιλογή για την υλοποίηση του οράματος των λαών της Μέσης Ανατολής μέσα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση "δεν επιδοκιμάζει τη χρήση βίας, απ' όπου και αν αυτή προέρχεται, καθότι θεωρεί ότι δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΜΜ)

    [08] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Διαβατήρια

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι έχει παρουσιασθεί τους τελευταίους τρεις μήνες μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις Τ/Κ για ανανέωση ή έκδοση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η τάση δεν δημιουργεί προβλήματα.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η αυξητική τάση "εντάσσεται μέσα στα πλαίσια είτε δυστυχώς μιας μεγάλης τάσης για μετανάστευση, λόγω της οικτρής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην κόλαση του ψευδοκράτους, είτε και γιατί κάποιοι θέλουν να έχουν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΜΜ)

    [09] (Κ)ΑΔΗΚ - Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η χθεσινοβραδινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας "είχε τις καλές και τις κακές της στιγμές".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΗΚ, το Κίνημα θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα στηρίξει κάθε πολιτική απόφαση που θα συμβάλλει σ'αυτό το στόχο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανός Πρέσβης

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Σε ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό προέβησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Ντόναλντ Μπάντλερ.

    Η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις έγινε υπό το φως της συνάντησης του κ. Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στις αρχές του μήνα στην Ουάσιγκτον και ενόψει της αναμενόμενης κινητικότητας στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μουσείο Αγώνος - Εγκαίνια

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο του Μουσείου Αγώνος της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μίλησε για το καθήκον των νέων της Κύπρου να συμβάλουν στον εθνικό αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για τη λύση του εθνικού προβλήματος της Κύπρου.

    Η λύση αυτή, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρέπει να "συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό πρόβλημα, με τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το Διεθνές Δίκαιο και με το κοινοτικό κεκτημένο όπως αυτό εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επιδιώκουμε να ενταχθούμε". ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [12] (Κ)ΕΣΚ - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου

    ΚΥΠΕ - 30/04/2001

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) οργανώνει αιμοδοσία των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας και την αφιερώνει στις αιματηρές θυσίες των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, στη μάχη τους για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού, την ελευθερία έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, και εντάσσεται στα πλαίσια της εβδομάδας αιμοδοσίας που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας - Διαφώτισης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 30 April 2001 - 17:49:03 UTC