Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΣΟΣ - Ευρωκοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τζιακούρμας
  • [02] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Διάσκεψη Τύπου
  • [04] Πρόεδρος Χιλής - Πρέσβειρα Κύπρου - Διαπιστευτήρια
  • [05] Υπουργός Εξωτερικών - Ουάσιγκτον - Ομιλία
  • [06] Υπουργός Οικονομικών Λιβάνου - Επίσκεψη
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - "Μελκονιάν" - Χαιρετισμός

  • [01] ΚΙΣΟΣ - Ευρωκοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 6/4/2001

    Την ελπίδα να αξιοποιηθεί το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απαιτεί την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα, ο οποίος κρατείται παράνομα από το κατοχικό καθεστώς, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια σημοσιογραφικής διάσκεψης και αναφερόμενος στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε "νομίζω πως πάλι δεν πρέπει να μείνει ορφανό" γιατί "η ιστορία του Κυπριακού είναι η ιστορία των ορφανών ψηφισμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    ΚΥΠΕ - 6/4/2001

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει σημαντική αύξηση της τάξης του 2,07%, ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος που προέκυψε και σήμερα για "βαριά χαρτιά". Ανεπηρέαστη, ωστόσο, παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα των έξι εκατομμυρίων λιρών.

    Επιπλέον, σημαντική άνοδο της τάξης του 2,59% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 722,25 μονάδες, επηρεασμένος από την ανοδική αντίδραση του Τραπεζικού κλάδου σε ποσοστό 2,92%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ 6/4/2001

    Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε σήμερα πως η εξέλιξη της μεταρρύθμισης στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Κύπρο περιλαμβάνει "την αποϊδρυματοποίηση της φροντίδας για την ψυχική υγεία και την ένταξή της στην κοινοτική φροντίδα για την υγεία", σε ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Υγείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία

    Η προσπάθεια αυτή, είπε ο κ. Σαββίδης, "δεν μπορεί να καρποφορήσει χωρίς τη συνεργασία των τοπικών αρχών και του κάθε πολίτη ξεχωριστά", προσθέτοντας ότι "καμιά κοινωνία δεν είναι απρόσβλητη από τις ψυχικές διαταραχές και ο κάθε άνθρωπος είναι δυνατό να προσβληθεί σε κάποια φάση της ζωής του".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Χιλής - Πρέσβειρα Κύπρου - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 6/5/2001

    Την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου αποτελεί το μέγιστο μοχλό πίεσης για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγος, αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβειρας της Κύπρου στη χώρα, Αθηνάς Μαυρονικόλα. Παράλληλα επανέλαβε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κύπρο και υποστήριξη σε λύση στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαυρονικόλα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Χιλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα για την τελευταία πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και την αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες, καθώς και τους απαράδεκτους όρους που θέτει, με την υποστήριξη της ?γκυρας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ουάσιγκτον - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 6/4/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως το μήνυμα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επικείμενη και αναπόφευκτη με ή χωρίς λύση, ίσως να είναι η μόνη υπάρχουσα, ρεαλιστική, θετική επιρροή που μπορεί να ασκηθεί ώστε οι παρούσες πολιτικές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας να αλλάξουν.

    Μιλώντας χθες στο ίδρυμα Woodrow Wilson International Centre for Scholars στην Ουάσιγκτον με θέμα την επανένωση της Κύπρου και την ένταξη στην ΕΈ, ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμη ότι εφόσον η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ με άλυτο το πολιτικό της πρόβλημα "αυτό θα καταστεί λιγότερο οξύ με το να βρίσκεται εκεί και θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να δημιουργηθούν νέα προβλήματα αστάθειας στην περιοχή ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    (KYΠE/ΔΑ/MK/ΜΑ)

    [06] (Κ) Υπουργός Οικονομικών Λιβάνου - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 6/4/2001

    Ο Υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου Φουάτ Σινιόρα φθάνει την προσεχή Δευτέρα στην Κύπρο για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Λιβάνιος Υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του για θέματα διμερών οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή Συμφωνίας για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - "Μελκονιάν" - Χαιρετισμός

    ΚΥΠΕ - 6/4/2001

    Στη σταθερή και βαρύτιμη υπηρεσία που έχει προσφέρει στα 75 χρόνια της ύπαρξης του το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν στην αρμενική κοινότητα και σ' όλόκληρη την Κύπρο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι λειτούργησε "όχι μόνο ως ορφανοτροφείο, σχολείο, πολιτιστικό κέντρο, αλλά ακόμη και ως εστία για την αρμενική κοινότητα και τη διασπορά".

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση του Μελκονιάν, τον οποίο διάβασε ο Επίτροπος Προεδρίας Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε, επίσης, "το σημαντικό ρόλο του ως κέντρου αλληλεπίδρασης μεταξύ Κύπρου και Δημοκρατίας της Αρμενίας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 6 April 2001 - 18:46:03 UTC