Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου - Ερωτήσεις
  • [02] Γενικός Ελεγκτής - ΕΕΣ - Κύπρος
  • [03] Υπουργός Εμπορίου - Θεματικό πάρκο
  • [04] ΥΠΕΞ - Ουάσιγκτον
  • [05] ΥΠΑΜ - Βρυξέλλες
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέδριο ΠΑΣΥΔΥ
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΑΣΥΔΥ - Χαιρετισμοί
  • [08] Φιντέλ Κάστρο - Ανδρέας Φιλίππου
  • [09] ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ - Συνέδριο - Ομιλία
  • [10] Εκπρόσωπος - Διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΕΕΣ
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας
  • [16] Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - ΕΕ
  • [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη
  • [18] Βατικανό - Πάπας - Κύπρος
  • [19] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη
  • [20] Υπουργός Γεωργίας - Εκθεση ΕΕ- Τρελλές Αγελάδες

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου - Ερωτήσεις

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση που, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, έχουν πειστεί ότι δεν είναι αρκετό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να επιστρέψει στις συνομιλίες αλλά ότι θα πρέπει να επανέλθει έτοιμος να διαπραγματευτεί στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε χθες βράδυ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμη ότι δεν είναι σήμερα που ο Ραούφ Ντενκτάς θέτει τις απαράδεκτες αξιώσεις του, ότι έχουν εξασφαλιστεί διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος αλλά και ότι η λύση θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η εμμονή στα ψηφίσματα είναι και ο λόγος που η τουρκική πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες.

    Οσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει τη λύση του Κυπριακού και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί σήμερα όλα τα κόμματα της Κύπρου υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ.

    Για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως κίνησε το ενδιαφέρον για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τόσο στον αμυντικό όσο και στον πολιτικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Γενικός Ελεγκτής - ΕΕΣ - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 3/04/2001

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο των Γενικών Ελεγκτών των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2001, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

    Σε δηλώσεις της με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο, αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Τζαν Κάρλσον, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΕΣ είναι πολύ σημαντική γιατί είναι ένα από τα πέντε θεσμικά όργανα της ΕΕ. Είπε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν ικανοποίηση για τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Θεματικό πάρκο

    ΚΥΠΕ 3/04/2001

    Το λιμάνι της Λάρνακας θεωρείται ως πιθανός χώρος για τη δημιουργία θεματικού πάρκου δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου, στην παρουσία του καλλιτέχνη που θα διεκπεραιώσει το έργο Γιώργου Μαυρογένη και της υποστηρικτικής επιτροπής του, εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, Συγκοινωνιών και Εργων, Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και εκπροσώπων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και της Πολεοδομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [04] (K) ΥΠΕΞ - Ουάσιγκτον

    ΚΥΠΕ 3/04/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχώρησε σήμερα για την Ουάσιγκτον, όπου την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις τόσο με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και με παράγοντες της ομογένειας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΥΠΑΜ - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ 3/04/2001

    Ο Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου αποδεχόμενος πρόσκληση του Βέλγου ομολόγου του Andre Flahaut, θα παραστεί σε συμπόσιο με θέμα "Κοινή Γνώμη και Ευρωπαϊκή Άμυνα".

    Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί οι 15 Υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών της ΕΕ και οι Υπουργοί Άμυνας των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    Ο κ. Χάσικος θα επιστρέψει στη Κύπρο την προσεχή Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέδριο ΠΑΣΥΔΥ

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Στους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη δημόσια υπηρεσία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετισμό του σήμερα στο 38ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη γρήγορη και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση.

    Kηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κρατική μηχανή εργάζεται εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι "η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2000, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πληρούμε τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξη μας στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΑΣΥΔΥ - Χαιρετισμοί

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Στο έργο και την προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, στο χαιρετισμό του σήμερα στο 38ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, τονίζοντας παράλληλα ότι "ανεξάρτητα αν υπάρχουν κάποιες αδυναμίες, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τη δημόσια υπηρεσία".

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, "με σπονδυλική στήλη τη δημόσια υπηρεσία μπόρεσε ο τόπος να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πραξικοπήματος και της εισβολής και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση της αντοχής του κράτους και στην ανόρθωση της οικονομίας", προσθέτοντας ότι "έχουμε μια ικανή δημόσια υπηρεσία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Φιντέλ Κάστρο - Ανδρέας Φιλίππου

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο είχε στην Αβάνα ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Ανδρέας Φιλίππου.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, στην οποία ο κ. Φιλίππου εκπροσωπεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ - Συνέδριο - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 03/04/3001

    Την αντίθεση της ΠΑΣΥΔΥ στην ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Γλαύκος Χατζηπέτρου, μιλώντας σήμερα στο 38ο Συνέδριο της Οργάνωσης, τονίζοντας παράλληλα ότι "τυχόν εκποίηση του κρατικού τομέα θα αποβεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού κράτους".

    Πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ "με σταθμό και αφετηρία το 38ο Συνέδριο πορεύεται με πλήρες πλαίσιο σχεδίου δράσης και στόχων για αναβάθμιση και υπεράσπιση του δημοσίου τομέα και την προώθηση των οικονομικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών διεκδικήσεων των εργαζομένων στο δημόσιο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Στόχος της εισήγησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες στο Κυπριακό είναι να υπάρχει συντονισμός προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και να εμποδιστεί η Τουρκία να εκμεταλλεύεται χωριστά τον κάθε παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος διατύπωσε τη θέση αυτή όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, στη διάσκεψη Τύπου που έδωσε χθες βράδυ, ότι ζήτησε όπως ο ΓΓ αναλάβει συντονιστικό ρόλο μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να αντιληφθεί η Αγκυρα πως δεν είναι δυνατό να γίνει διαπραγμάτευση εκτός των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/04/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7231          1,7334
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5250          1,5341
    Λίρα Αγγλίας                     1,0716          1,0780
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,1500        590,6600
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,4505        347,5155
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3571          1,3652
    Λιρέττα Iταλίας                3.336,3868      3.356,3304
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3701          3,3902
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2451         10,3063
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,6997        288,4135
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7104         23,8521
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7972          3,8199
    Φράγκο Βελγίου                    69,5097         69,9252
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3028         11,3704
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5097         69,9252
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 03/04/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           169,53 (-0,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.677.211
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20                          709,28 (-0,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  3,084.343    183,34 (-0,55)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    470.191    165,28 (-1,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     43.034     58,02 (-2,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    142.408     63,91 (-1,89)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    179.108    103,08 (-0,07)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    288.636     41,15 (-2,09)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    101,879     62,59 (-2,54)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1,130.008     43,46 (-1,79)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1,932.975     26,28 (-0,11)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    335.922     53,40 (-2,55)
    Ξενοδοχεία                    £    490.156     89,38 (-0,23)
    Αλλες Εταιρείες               £    883.749    201,72 (-0,33)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΕΕΣ

    KYΠΕ - 03/04/2001

    Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ικανοποιεί όλα τα κριτήρια σύγκλισης που τέθηκαν για τις εθνικές ελεγκτικές υπηρεσίες, δήλωσε η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωργκάτζη, ύστερα από συνάντηση που είχε η ίδια και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Ζαν Κάρλσον, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιορισμένα κονδύλια που αποστέλλει η ΕΕ στην Κύπρο, ως μια από τις υπό ένταξη χώρες, η κ. Γιωργκάτζη είπε πως αυτό γίνεται εξαιτίας του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Κύπρου. Πρόσθεσε "πως τα κεφάλαια που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ελέγχονται από το Συμβούλιο κατά πόσον έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τους σκοπούς που δόθηκαν, ανεξάρτητα αν ο τελικός αποδέκτης είναι ιδιώτης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ - 03/04/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 3/4/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               191,6921        193,2256
          Δολ. Αυστραλίας              3,1506          3,1758
          Δολ. Καναδά                  2,4063          2,4255
          Κορώνες Δανίας              12,8475         12,9502
          Κορώνες Νορβηγίας           13,9376         14,0491
          Κορώνες Σουηδίας            15,8404         15,9671
          Φράγκα Eλβετίας              2,6293          2,6503
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [15] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας

    KYΠΕ - 03/04/2001

    Τη θέση της Βρετανίας για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα προνοεί για μία κρατική κυριαρχία, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρόμπιν Κουκ σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση σήμερα στο Λονδίνο με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, που κράτησε περίπου 15 λεπτά.

    Ο Βρετανός υπουργός είπε ακόμη ότι όσον κι αν η πολιτική λύση αποτελεί επιδίωξη δεν είναι προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε εκτίμηση για το ρόλο που διαδραματίζει το Λονδίνο τόσο για το πολιτικό θέμα της Κύπρου όσο και για την ενταξιακή πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι κάθε κόμμα κρίνεται σύμφωνα με τις δικές του τοποθετήσεις στο θέμα της εναρμόνισης και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πορεία εναρμόνισης προχωρεί ικανοποιητικά.

    "Τα όσα ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί του θέματος δεν επιδέχονται πολλών ερμηνειών," δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι σήμερα κανένα κόμμα είτε εντός της Βουλής είτε εκτός δεν έχει πει ότι πρέπει να σταματήσουμε την πορεία μας προς την Ευρώπη και ότι η ενταξιακή πορεία είναι λάθος και δεν πρέπει να μπούμε στην Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    Η χθεσινοβραδινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ήταν μια "απεικόνιση της συγκροτημένης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση έτσι ώστε σήμερα να βρισκόμαστε ένα βήμα προ της ένταξης, αλλά και με μια νέα καταλυτική δυναμική όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και έξοδο από τα αδιέξοδα που οδηγείται το εθνικό μας πρόβλημα σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας" είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης άφησε να νοηθεί ότι έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων στην πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ ότι "δεν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε από πλευράς οποιουδήποτε κόμματος, ένσταση", προσθέτοντας ότι "αυτό που μας ανησυχεί είναι όταν θα έρθουν θεσμικές αλλαγές", πόσο έτοιμο είναι το ΑΚΕΛ "λόγω της ιδεολογικής διάστασής του σε σχέση με την Ευρώπη, να υπερβεί αυτά τα κωλύματα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Βατικανό - Πάπας - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 03/04/2001

    "Τεχνικά αδύνατο" θεωρείται επί του παρόντος το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ την Κύπρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο - Βαλς.

    "Το στάδιο των προετοιμασιών του επικείμενου ταξιδιού του Ποντίφικα στην Ελλάδα, Συρία και Μάλτα καθιστούν τεχνικά αδύνατο το σταθμό του στην Κύπρο", είπε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Διάσκεψη Προέδρου Κληρίδη

    KYΠΕ - 03/04/2001

    Υπάρχει δυσμενέστερη εξέλιξη στο Κυπριακό από το 1993, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της χθεσινοβραδινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος "δεν είπε οτιδήποτε νέο".

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 38ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε δυσμενέστερη εξέλιξη στο Κυπριακό, αφού και το 1993 ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προέβαλλε τις ίδιες απαιτήσεις, απαντά πως "η σοβαρή αλλαγή είναι ότι τα ίδια τα ΗΕ φαίνεται είτε να ανέχονται είτε να στηρίζουν τέτοιες απόψεις".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εκθεση ΕΕ- Τρελλές Αγελάδες

    KYΠΕ – 03/04/2001

    O Yπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους εκτίμησε σήμερα πως τα όσα αναφέρονται στη χθεσινή έκθεση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η Κύπρος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των "χωρών κινδύνου" σε ό,τι αφορά την ασθένεια των τρελών αγελάδων "συνιστούν ένα θεωρητικό σενάριο και ως εκ των πραγμάτων και ένα θεωρητικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά εκείνα που θίγουν για την Κύπρο".

    Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη στο Υπουργείο του ο κ. Θεμιστοκλέους επαναδιαβεβαίωσε ότι από τις μέχρι τώρα μαζικές εξετάσεις βοειδών που γίνονται στην Κύπρο, η οποία ακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνονται από την ίδια την ΕΕ στο θέμα αυτό, δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί κανένα κρούσμα βοοειδούς με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Σημείωσε παράλληλα πως και στην ίδια την έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ αναφέρεται ότι δεν επιβεβαιώνονται με οποιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε κρούσματα στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 April 2001 - 12:12:03 UTC