Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Διακίνηση κεφαλαίων
  • [02] Επιτροπή Υγείας - ΕΣΥ - Παραπομπή στην Ολομέλεια
  • [03] Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη υποχώρηση
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αυστραλός Απεσταλμένος
  • [05] Ηνωμένα Εθνη - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στις ΗΠΑ
  • [07] Κατεχόμενα - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [08] Μαδρίτη - Βράβευση φωτογράφου ΚΥΠΕ
  • [09] Βουλή - ΔΗΣΥ - Βουλευτικές εκλογές - Φοιτητές εξωτερικού
  • [10] ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Εναρξη συνεδρίας
  • [11] Κυπριακές Αερογραμμές - Σπάτα - Πρώτη πτήση
  • [12] Ουράνιος Ιωαννίδης - Επέτειος 1ης Απριλίου 1955 - Μήνυμα
  • [13] Σοσιαλιστική ομάδα - Πρόταση ψηφίσματος -Τζιακούρμας
  • [14] Χριστόφιας - Βρυξέλλες - Συνέντευξη Τύπου
  • [15] Βρυξέλλες - Βασιλείου - Σολάνα
  • [16] ΑΚΕΛ - ΕΕ - Ομάδα Αριστεράς

  • [01] (Κ) Ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Διακίνηση κεφαλαίων

    KYΠE - 29/03/2001

    Ενα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό της διακίνησης κεφαλαίων, έκλεισε σήμερα η Κύπρος, στη Διάσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες και στην οποία από κυπριακής πλευράς μετείχε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου.

    Με το κεφάλαιο αυτό η Κύπρος έκλεισε 18 κεφάλαια, επί συνόλου 29, και εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Επιτροπή Υγείας - ΕΣΥ - Παραπομπή στην Ολομέλεια

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αποφάσισε σήμερα, μετά από δίωρη περίπου συνεδρίαση, όπως παραπέμψει το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης, 5 Απριλίου, για την οριστική τοποθέτηση των κομμάτων και την υπερψήφιση ή την καταψήφισή του.

    Οπως δήλωσε, μετά το πέρας της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Παρισινός, "στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας έγινε μία αναλυτική συζήτηση πάνω στο τελικό κείμενο και τις τελευταίες επεξηγηματικές τοποθετήσεις του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [03] (K) Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη υποχώρηση

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Χωρίς "πάτο" φαίνεται να είναι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού οι νέες μαζικές ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στην σημερινή συνάντηση, ως αποτέλεσμα της αρνητικής επενδυτικής ψυχολογίας, οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε νέα μεγάλη υποχώρηση της τάξης του 2,26%. Μικρή μείωση κατά 1,3 εκατομμύρια λίρες παρουσίασε και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, υποχωρώντας στα 7,1 εκ. λίρες.

    Ανεπηρέαστος, στην καθ' όλα αρνητική εικόνα που παρουσίασε σήμερα η αγορά, δεν έμεινε ούτε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, καθώς σημείωσε μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,48%, κλείνοντας στις 733,25 μονάδες, με τον κλάδο των Τραπεζών να υποχωρεί σε ποσοστό 1,9%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [04] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αυστραλός Απεσταλμένος

    KYΠΕ - 29/03/2001

    Η Αυστραλία εξέφρασε σήμερα, διά του εκπροσώπου της για το Κυπριακό Τζιμ Σιόρτ, την επιθυμία να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο ως μέλος της διεθνούς κοινότητας προσφέροντας πρακτικούς τρόπους βοήθειας προς τα ΗΕ ώστε να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Σιόρτ είπε ακόμα πως η Καμπέρα επιθυμεί να ενθαρρύνει τα δύο μέρη να εξετάσουν σοβαρά τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν και να μελετήσουν επίσης ενδεχόμενες λύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [05] (K) Ηνωμένα Εθνη - ΕΕ - Κύπρος

    KYΠΕ - 29/03/2001

    Την ανάγκη η λύση που θα συμφωνηθεί στο Κυπριακό να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο συζήτησαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και ο Κοινοτικός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Γενεύη.

    Με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, τόσο ο κ. ντε Σότο όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Φερχόιγκεν, Ζιαν Κριστόφ Φιλορί, είπαν ότι υπάρχει τακτική επαφή μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο να ξεπεραστούν δυσκολίες που δυνατό να προκύψουν και να διασφαλιστεί ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στις ΗΠΑ

    KYΠΕ - 29/03/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί νωρίς το πρωί της Τρίτης για τις ΗΠΑ όπου θα παραμείνει για μία περίπου βδομάδα και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στις 9 Απριλίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης και ομογειακούς παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [07] (K) Κατεχόμενα - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Την Τρίτη θα συνεχιστεί η παράνομη "δίκη" του Ελληνοκύπριου εργολάβου Πανίκου Τζιακούρμα, σε ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή παράνομη διαδικασία παρουσιάστηκαν πέντε "μάρτυρες", εκ των οποίων οι τρεις αστυνομικοί των Βρετανικών Βάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Μαδρίτη - Βράβευση φωτογράφου ΚΥΠΕ

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Η Συμμαχία των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ) τίμησε σήμερα στη Μαδρίτη το φωτογράφο-συνεργάτη του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Γιώργο Κωνσταντίνου, φωτογραφία του οποίου επιλέγηκε ως η καλύτερη στον ετήσιο διαγωνισμό της Συμμαχίας.

    Ο κ. Κωνσταντίνου, η φωτογραφία του οποίου παρουσιάζει μία γυναίκα να ταϊζει με μπιμπερό ένα μικρό αγρινό, πήρε το πρώτο βραβείο μαζί με το φωτογράφο του ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (EFE) Μανουέλ Χερνάντεζ ντε Λεόν, η φωτογραφία του οποίου παρουσιάζει το Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος να δακρύζει κατά τη διάρκεια της κηδείας του Βασιλιά του Μαρόκου Χασάν ΙΙ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Βουλή - ΔΗΣΥ - Βουλευτικές εκλογές - Φοιτητές εξωτερικού

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Με πρόταση νόμου που κατέθεσε σήμερα, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του κόμματος, Χρίστος Πουργουρίδης, προβλέπεται η κατάρτιση ειδικού εκλογικού καταλόγου και όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να ψηφίσουν στο εξωτερικό οι εκεί ευρισκόμενοι Κύπριοι φοιτητές κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, την οποία κοινοποίησε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με την οποία τους πληροφορεί ότι, εφ' όσον υπερψηφισθεί αυτή η πρόταση, η κυβέρνηση θα καλύψει οποιαδήποτε δαπάνη ήθελε προκύψει.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Εναρξη συνεδρίας

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία η διήμερη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Χανζ Γκερτ Πότερινγκ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματος προς την Κύπρο για σύντομη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και λύση του Κυπριακού.

    Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος βουλευτής υπενθύμισε την απόφαση του ΕΛΚ, στο Βερολίνο, με την οποία επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην απόφαση του Ελσίνκι ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Σπάτα - Πρώτη πτήση

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος και ο πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης ήταν οι πρώτοι Κύπριοι επιβάτες που πάτησαν το πόδι στο νέο αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η πρώτη πτήση στο νέο ελλαδικό αεροδρόμιο, η οποία προσγειώθηκε την προγραμματισμένη ώρα, δηλαδή στις 11.15 το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Ουράνιος Ιωαννίδης - Επέτειος 1ης Απριλίου 1955 - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Ως ορόσημο στη ζωή του κυπριακού λαού που συνιστά "σταθμό μοναδικό στην περαιτέρω ιστορική του πορεία και που δύσκολα μπορεί κανείς να υπερβεί και αδύνατο να αμφισβητήσει", χαρακτηρίζει την 1η Απριλίου 1955 ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Σε μήνυμα του για την επέτειο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιωαννίδης, αφού χαρακτηρίζει τον αγώνα του 1955 - 59 "ό,τι πιο ωραίο και υψηλό έχει να επιδείξει ο Ελληνισμός της Κύπρου", σημειώνει, "ότι πρόκειται για ένα αγώνα που ανέδειξε ηρωισμούς και ολοκαυτώματα και είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, την αποχώρηση των ?γγλων και τη δημιουργία του κυπριακού κράτους."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Σοσιαλιστική ομάδα - Πρόταση ψηφίσματος -Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, απαιτεί από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς την άμεση και χωρις όρους απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα.

    Στην πρόταση ψηφίσματος, που αναμένεται να υιοθετηθεί από την ολομέλεια στην συνεδρία της προσεχούς εβδομάδας στο Στρασβούργο, αφού γίνεται αναφορά στην παράνομη και αυθαίρετη απαγωγή του Τζιακούρμα από τη βρετανική βάση της Δεκέλειας και στη βίαιη μεταφορά του στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, τονίζεται ότι αν και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι ενέχεται σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, συνεχίζεται η κράτηση και προσαγωγή του σε παράνομα δικαστήρια που δεν παρέχουν καμία εγγύηση δίκαιης δίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Χριστόφιας - Βρυξέλλες - Συνέντευξη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε σε επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Ευρωβουλής, κοινοτικούς αξιμωτούχους και βελγικά πολιτικά κόμματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο Διεθνές Κέντρο Τύπου των Βρυξέλλων, ο κ. Χριστόφιας ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του, σχετικά με το Κυπριακό αλλά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Βρυξέλλες - Βασιλείου - Σολάνα

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή διμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου και του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και ΓΓ του Συμβουλίου Υπουργών Χαβιέ Σολάνα.

    Ο κ. Βασιλείου ενημέρωσε το συνομιλητή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά τη σημερινή σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και το πώς αυτές αναμένεται να εξελιχθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [16] (Κ) ΑΚΕΛ - ΕΕ - Ομάδα Αριστεράς

    ΚΥΠΕ - 29/03/2001

    Ο Πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Φράνσις Βουρτς, διαβεβαίωσε σήμερα ότι "θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με το ΑΚΕΛ και τον κυπριακό λαό για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, για ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και για την αποφασιστική απόκρουση των απειλών από πλευράς της Αγκυρας", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Ομάδα της Αριστεράς να εργαστεί "ώστε εφόσον η Τουρκία και ο Ντενκτάς με τις απαράδεκτες θέσεις τους εμποδίζουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση να εφαρμοστεί η απόφαση του Ελσίνκι που προνοεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμη και χωρίς λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 March 2001 - 18:46:04 UTC