Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Επαφές
  • [03] Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκρόσμαν
  • [05] ΕΔΗ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [06] Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κοινοτάρχης Πύλας
  • [07] Βρετανικό Εργατικό Κόμμα - Κυπριακό - Βιβλιάριο
  • [08] Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κυπριακό - Βρετανία
  • [09] ΝΕΟ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [10] ΔΗΚΟ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [11] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [12] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συνάντηση Σοσιαλιστών
  • [13] Βασιλείου - Πάττεν - ΕΕ - Κυπριακό
  • [14] Υπουργός Γεωργίας - Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           191,38 (-1,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.118.703
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20             3.139.653    805,50 (-1,13)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.299.677    204,92 (-0,98)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    248.179    180,49 (-1,99)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     22.501     74,09 ( 0,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    689.146     72,21 ( 0,73)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    320.180    128,78 (-0,71)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    244.514     49,58 (-2,02)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    204.009     64,95 (-0,11)
    Ετ. Πληροφορικής              £    792.888     52,05 ( 0,19)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    642.239     32,79 (-5,83)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     18.360     64,77 ( 0,76)
    Ξενοδοχεία                    £    319.483     91,48 (-1,49)
    Αλλες Εταιρείες               £  3.021.866    228,44 (-1,63)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [02] Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δοθεί ώθηση στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ώστε να συνεχιστούν με ουσιαστικό τρόπο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Μόσχα και τη Γενεύη.

    "Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις προγραμματιζόμενες επαφές του κ. ντε Σότο, αυτό που αναμένει είναι να μεθοδευθούν τέτοιες κινήσεις που να δώσουν τη δυνατότητα στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών να συνεχιστεί κατά ουσιαστικό τρόπο και ο κ. Ντενκτάς να επανέλθει με πολιτική βούληση στο τραπέζι των συνομιλιών," δήλωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [03] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    Σε νέα χαμηλότερη τιμή για τη φετινή χρονιά υποχώρησε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, στις 191,38 μονάδες, καταγράφοντας και νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,18%, με τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών εταιρειών να σημειώνει εντυπωσιακές ζημιές σε ποσοστό 5,83%. Μεγάλη αύξηση, τέσσερα εκατομμύρια λίρες, σημείωσε η αξία των συναλλαγών, αφού ανήλθε στα 8,1 εκ. λίρες, γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη εμπορευσιμότητα που παρουσίασε σήμερα, τόσο η εταιρεία K&G Complex (1,8 εκ. λίρες) όσο και ορισμένες περιφερειακές μετοχές.

    Σημαντικές απώλειες 1,13% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 805,5 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκρόσμαν

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    Θετική τοποθέτηση θεωρεί η κυβέρνηση την αυστηρή κριτική που άσκησε ο Μαρκ Γκρόσμαν, υποψήφιος Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις, προς την τουρκική πλευρά για τη στάση της στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκρόσμαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσων της αμερικανικής Γερουσίας, θα αναμένει το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Αμερικανού αξιωματούχου πριν τοποθετηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τρόπος διατύπωσης κάποιων δηλώσεων δημιουργεί αμφιβολίες για το νόημά τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [05] ΕΔΗ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    Αδικαιολόγητες και απαράδεκτες χαρακτηρίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) "τις ισοπεδωτικές αναφορές σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 'Ε/κ και Τ/κ διοίκηση'", σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να διαφοροποιηθούν, ώστε να συνάδουν με την ορολογία που χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

    Οι ΕΔΗ, με ανακοίνωσή τους, καλούν την κυβέρνηση "σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση να προβεί αμέσως σε διαβήματα για τη διόρθωση του ολισθήματος των γραφειοκρατών της Γραμματείας των ΗΕ", τονίζοντας ότι "η όποια ασάφεια από μέρους διεθνών παραγόντων σε ό,τι αφορά στο διεθνές καθεστώς και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο δεν συμβάλλει εποικοδομητικά στην προώθηση λύσης του Κυπριακού αλλά αντίθετα επιβραβεύει την πολιτική του Ντενκτάς και της Αγκυρας για διχοτόμηση και δύο κράτη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κοινοτάρχης Πύλας

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    Την Πύλα επισκέφθηκε το πρωί η αξιωματούχος της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), υπεύθυνη για πολιτικά ζητήματα, Μαντλίν Γκάρλικ, η οποία είχε συνάντηση με τον Τ/Κ Κοινοτάρχη του χωριού Αχμέτ Σακαλί.

    Η κ. Γκάρλικ δήλωσε ότι πρόκειται για επίσκεψη ρουτίνας στο μικτό χωριό και αναφερόμενη στην ένταση που υπάρχει στην Πύλα λόγω της 10χρονης ποινής φυλάκισης που επεβλήθη στον Τ/Κ έμπορα ναρκωτικών Ομέρ Τέκογουλ, τόνισε ότι "δεν νιώθουμε να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος στο παρών και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει οτιδήποτε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Βρετανικό Εργατικό Κόμμα - Κυπριακό - Βιβλιάριο

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας παραμένει δεσμευμένο για μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που ζητούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αναφέρεται σε βιβλιάριο για την πολιτική του κόμματος σε διάφορα θέματα, που μόλις κυκλοφόρησε.

    Στην αναφορά στο Κυπριακό, στο βιβλιάριο για το έργο των Εργατικών στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων της διακυβέρνησης της Βρετανίας, τονίζεται ακόμη ότι η λύση πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου και να επιτρέπει στην Ε/κ και στην Τ/κ κοινότητα να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κυπριακό - Βρετανία

    ΚΥΠΕ - 21/3/2001

    "Βοηθητική" χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τη θέση της Βρετανίας έναντι του Κυπριακού, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λονδίνο, ύστερα από επαφές που είχε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τον οποίο συζήτησε και το Κυπριακό.

    "Στο Κυπριακό η θέση της Βρετανίας μας καλύπτει", είπε ο κ. Σημίτης και υπενθύμισε ότι "στη Νίκαια, ύστερα από μια συνεργασία που είχαμε, η Βρετανία έκαμε μια πρόταση για να περιληφθεί μια παράγραφος για το Κυπριακό στα συμπεράσματα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] (Κ) ΝΕΟ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    ΚΥΠΕ - 21/03/2001

    "Αλλη μια αλυσίδα στις ενέργειες εκείνες του διεθνούς οργανισμού που εμπεδώνουν άμεσα ή έμμεσα το ψευδοκράτος", αποτελεί, σύμφωνα με τους Νέους Ορίζοντες (ΝΕΟ), η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    Σε ανακοίνωσή τους οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι "η έκθεση εξισώνει απαράδεκτα την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος" και προτάσσουν την ανάγκη "να μας προβληματίσει όλους ο κατήφορος που παίρνει το πρόβλημά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    ΚΥΠΕ - 21/03/2001

    "Σοβαρές ανησυχίες πρέπει να δημιουργεί η πρόσφατη έκθεση του ΓΓ των ΗΕ που υπεβλήθηκε δυνάμει απόφασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", αναφέρει το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η έκθεση "θέτει στο περιθώριο όλες εκείνες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συναρτώνται άμεσα με την τουρκική εισβολή και κατοχή".

    Οπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, η εξέλιξη αυτή "δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την πρόσφατα επιχειρούμενη προσπάθεια για 'αναγνώριση υπάρξεως' (acknowledgement) του ψευδοκράτους", που τροχιοδρομήθηκε με τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 12ης Σεπτεμβρίου, και προσθέτει ότι "η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την ασύγγνωστη νωθρότητά της και να ενεργήσει για την ανατροπή της διαφαινόμενης πορείας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Εκθεση ΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    KYΠΕ - 21/03/2001

    Καμιά αναφορά στην κυπριακή Κυβέρνηση, στην κατοχή, στους έποικους, στους εγκλωβισμένους και στους αγνοούμενους δεν γίνεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "δυστυχώς υπάρχει και πάλι κατολίσθηση".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η έκθεση προέρχεται από τα ΗΕ και όχι από κάποια χώρα όπως τις ΗΠΑ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αυτό είναι πιο σοβαρό και "δείχνει πόση δυστυχώς καταλυτική επίδραση ασκούν μερικές δυνάμεις πάνω στον τρόπο που λειτουργούν οι εκπρόσωποι των ΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συνάντηση Σοσιαλιστών

    ΚΥΠΕ - 21/03/2001

    Το θέμα του εθνικού προγράμματος προσαρμογής της Τουρκίας με τους όρους της εταιρικής σχέσης, και ιδιαίτερα το Κυπριακό, θα θέσει προς συζήτηση ο Πρόεδρος τους Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, στην αυριανή τακτική συνάντηση των ηγετών των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την αναχώρησή του αύριο το πρωί, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως το πρόγραμμα της Τουρκίας "ουσιαστικά προκαλεί την Ευρώπη" αφού η Αγκυρα δεν δείχνει διάθεση συμμόρφωσης για θέματα όπως το Κυπριακό, τα ελλαδοτουρκικά, το Κουρδικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [13] (Κ) Βασιλείου - Πάττεν - ΕΕ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 21/03/2001

    Τη θέση ότι η κυπριακή πλευρά κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση της πλήρους υιοθέτησης και εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΈ, Γιώργος Βασιλείου, σε συνάντηση του στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις Βρετανό Επίτροπο Κρίστοφερ Πάττεν.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η Κύπρος υπολογίζει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι για τη σημερινή στασιμότητα ευθύνεται πλήρως η τουρκική πλευρά, η οποία αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και δεν σέβεται τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [14] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας

    KYΠΕ - 21/03/2001

    Την απόφαση για περαιτέρω εξοπλισμό των αρμοδίων υπηρεσιών του Υουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος τόσο με επίγεια όσο και εναέρια μέσα, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών πυρόσβεσης και προστασίας των δασών, επενέλαβε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι "έχουν ετοιμαστεί οι τεχνικές προδιαγραφές και αναμένεται να ζητηθούν οι προσφορές" για την αγορά τριων ελικοπτέρων τα οποία, όπως εξήγησε, "δεν αναμένεται να παραδοθούν πριν τα μέσα του 2002", για αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει το κενό με την ενοικίαση ελικοπτέρων πυρόσβεσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 March 2001 - 18:46:04 UTC