Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό Συμβούλιο - Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή
  • [02] Κυπριανού - Μόσχα - Αρμενία
  • [03] Κυπριακές Αερογραμμές - Αεροδρόμιο Σπάτων
  • [04] ΥΠΕΞ Παπανδρέου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] Εκπρόσωπος - Γαλλία - Γερμανία - Κυπριακό
  • [06] Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Συνέντευξη
  • [07] Εκπρόσωπος - Βιοηθική - Επιτροπές - Εκκλησία
  • [08] ΚΕΒΕ - Συνέδριο - Κοινωνικός διάλογος
  • [09] Κυπριανού - Διακομματική - Μόσχα (Ορθή επανάληψη)
  • [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ψηφοδέλτιο Κερύνειας
  • [11] Επιτροπή Αλληλεγγύης με Κουρδιστάν - Θεόφιλος Γεωργιάδης
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Υπουργείο Εξωτερικών - Τέκογουλ - Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ
  • [15] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή

    ΚΥΠΕ - 09/03/2001

    Tο Υπουργικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρία, ενέκρινε το διορισμό Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με όρους εντολής την επεξεργασία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου και τον καθορισμό της υπόστασης και σύνθεσης "Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής", σκοπός της οποίας θα είναι η αξιολόγηση των ηθικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών πτυχών που εγείρονται από τη βιοϊατρική ερευνητική δραστηριότητα σε ανθρώπινα όντα και κυρίως όσον αφορά εφαρμογές ερευνητικής μορφής στον ανθρώπινο γονότυπο.

    Ενέκρινε, επίσης, το διορισμό Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους με κατάρτιση, γνώσεις, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της βιοηθικής και των οποίων ο ρόλος θα είναι συμβουλευτικός προς τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Κυπριανού - Μόσχα - Αρμενία

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Σελεζνιόφ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η αντιπροσωπεία θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων στη Δούμα, τον Πρόεδρο και μέλη της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας - Κύπρου στο ίδιο Σώμα, καθώς και εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αεροδρόμιο Σπάτων

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Αύξηση των ναύλων τους στις πτήσεις τους για την Αθήνα αναμένεται να μελετήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αφού η έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα θα σημαίνει αύξηση κατά 8 χιλιάδες δραχμές του κόστους που οι Κυπριακές Αερογραμμές επωμίζονται για κάθε επιβάτη τους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής, οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν προβεί στις κατάλληλες προετοιμασίες ενόψει της έναρξης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα στις 28 Μαρτίου και έχουν ήδη εξασφαλίσει γραφεία στο χώρο του αεροδρομίου για εξυπηρέτηση των πελατών τους και πώληση εισιτηρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ Παπανδρέου - Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Φτάνει στην Κύπρο στις 9.20 το πρωί της Κυριακής για τριήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από Ελληνες Ολυμπιονίκες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Κατά την εδώ παραμονή του ο Ελληνας Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Γαλλία - Γερμανία - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής εάν στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Γιόσκα Φίσερ, βρεθεί το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση στα πλαίσια μιας προσπάθειας αναζωογόνησης του γαλλογερμανικού άξονα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από κάποια διαφορά απόψεων που είχαν αυτές οι χώρες, ιδιαίτερα στη Σύνοδο της Νίκαιας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] (K) Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Τα τεχνάσματα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που στρέφονται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για αποτροπή της ένταξης της Κύπρου σ' αυτήν, δεν τα αγοράζει κανένας σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος, επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ντενκτάς σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως από τα όσα είπε ο Τ/Κ ηγέτης φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και για το λόγο αυτό λέγει πως άρχισε ήδη τις προετοιμασίες για την "κακή εκείνη ημέρα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Βιοηθική - Επιτροπές - Εκκλησία

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με την Εκκλησία, εάν αυτή επιθυμεί να εκφράσει άποψη, το θέμα της σύστασης επιτροπών για την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου και την αξιολόγηση των ηθικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών πτυχών που εγείρονται από τη βιοϊατρική ερευνητική δραστηριότητα σε ανθρώπινα όντα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση των επιτροπών και αναφορικά με το ρόλο της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "η σύνθεση που ανακοινώθηκε θεωρήθηκε αναγκαία, αλλά απ' εκεί και πέρα η πολιτεία είναι έτοιμη για διάλογο με οποιονδήποτε και κυρίως με την Εκκλησία, αν η Εκκλησία επιθυμεί να εκφράσει οποιεσδήποτε απόψεις".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) ΚΕΒΕ - Συνέδριο - Κοινωνικός διάλογος

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) θα συμμετάσχει σε συνέδριο στην Μπρατισλάβα για τον Κοινωνικό Διάλογο με έμφαση στις υπό ένταξη χώρες.

    Το συνέδριο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 16 και 17 Μαρτίου, θα συζητήσει θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Τριμερούς Συνεργασίας, συλλογικές διαπραγματεύσεις και διμερή κοινωνικό διάλογο, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην προετοιμασία των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Κυπριανού - Διακομματική - Μόσχα (Ορθή επανάληψη)

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Σελεζνιόφ.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Ανδρέας Χρίστου (ΑΚΕΛ), Μάρκος Κυπριανού (ΔΗΚΟ) και Δημήτρης Ηλιάδης (ΚΙΣΟΣ) και ο βουλευτής των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ψηφοδέλτιο Κερύνειας

    ΚΥΠΕ 9/03/2001

    Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ επικύρωσε σήμερα τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας σε πέντε από τις επαρχίες τα ψηφοδέλτια παραμένουν όπως καταρτίστηκαν από τις επαρχιακές συνδιασκέψεις, "ενώ υπήρξε μια μόνο μετακίνηση προς τα πάνω, στην επαρχία της Λευκωσίας".

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μεσούσης της συνεδρίας της ολομέλειας της ΚΕ, ο κ. Χριστόφιας παρουσίασε τους υποψήφιους στην επαρχία Κερύνειας, όπου ο ίδιος θα είναι και πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Τιμοθέου Γεωργίου, από τη Βασίλεια της Κερύνειας, ο αντιδήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών και η Χρυστάλλα Τζουτζούκη Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΠΕΟ, οι οποίοι και πλαισίωναν τον κ. Χριστόφια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [11] Επιτροπή Αλληλεγγύης με Κουρδιστάν - Θεόφιλος Γεωργιάδης

    KYΠΕ - 9/3/2001

    Με αφορμή τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, εκπρόσωπος της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, όπως τα εγκαίνια του πάρκου "Θεόφιλος Γεωργιάδης", την τέλεση θρησκευτικού και πολιτικού μνημόσυνου, τρισάγιο στον τάφο του, και οδικό έρανο για τα παιδιά του Κουρδιστάν.

    Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Επιτροπής Στέλιος Ιωάννου δήλωσε ότι το πάρκο "Θεόφιλος Γεωργιάδης", που βρίσκεται στην Αγλαντζιά, θα εγκαινιαστεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη το Σάββατο 17 Μαρτίου, και ότι στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Αντρέας Πέτρου και θα τελέσει αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ - 9/3/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 09/03/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               192,1460        193,6831
          Δολ. Αυστραλίας              3,1474          3,1725
          Δολ. Καναδά                  2,4897          2,5096
          Κορώνες Δανίας              12,8391         12,9418
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1072         14,2200
          Κορώνες Σουηδίας            15,6386         15,7637
          Φράγκα Eλβετίας              2,6556          2,6768
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ - 9/3/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 09/03/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7216          1,7319
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6114          1,6210
    Λίρα Αγγλίας                     1,0966          1,1031
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   586,6400        590,1400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,1498        347,2148
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3559          1,3640
    Λιρέττα Iταλίας                3.333,4824      3.353,4260
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3672          3,3873
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2362         10,2974
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,4501        288,1639
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,6897         23,8315
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7939          3,8166
    Φράγκο Βελγίου                    69,4492         69,8647
    Φράγκο Γαλλίας                    11,2930         11,3605
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,4492         69,8647
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Τέκογουλ - Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ

    KYΠΕ - 9/3/2001

    Αναληθής ισχυρισμός που περιεχόταν στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, που κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου, αφαιρέθηκε ύστερα από σχετικά διαβήματα του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη προς τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο αναληθής ισχυρισμός αφορούσε στη σύλληψη του Τ/Κ Ομέρ Τέκογουλ από την Κυπριακή Αστυνομία "στο χωριό Πύλα που ευρίσκεται σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων", ωστόσο κατόπιν των διαβημάτων που έγιναν ο αναληθής αυτός ισχυρισμός αφαιρέθηκε και εκδόθηκε σχετική διόρθωση που παραθέτει τα πραγματικά γεγονότα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [15] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 9/3/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           204,08 ( 2,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.377.591
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20             4.815.713    868,81 ( 4,41)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.847.662    219,84 ( 5,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    277.769    195,37 ( 0,92)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     60.549     81,21 ( 1,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    437.910     73,63 ( 1,66)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    926.236    136,65 ( 3,89)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    577.383     52,79 ( 2,92)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    619.197     67,01 ( 1,70)
    Ετ. Πληροφορικής              £    905.906     55,10 ( 1,92)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    241.177     39,04 ( 0,85)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     36.371     70,25 (-0,83)
    Ξενοδοχεία                    £    477.398     94,57 ( 0,79)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.177.952    239,65 ( 1,14)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 March 2001 - 13:02:04 UTC