Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο "Σαπόρτα" - Ηττα Κεραυνού
  • [02] ΥΠΕΞ Σουηδίας - Αμερικανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Φινλανδός Εισηγητής
  • [04] Μπους - Διμηνιαία έκθεση για Κύπρο
  • [05] Προεδρικό - Ηγεσία ΔΗΣΥ - Σύσκεψη
  • [06] ΔΗΣΥ - Ημέρα της Γυναίκας
  • [07] Κατεχόμενα - Αφθώδης πυρετός
  • [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Υπ. Συγκοινωνιών - ΑΤΗΚ (1)
  • [09]Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ημέρα της Γυναίκας
  • [10] Υπουργικό Συμβούλιο - Υπ. Συγκοινωνιών - ΑΤΗΚ (2)
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Πρόεδρος ΝΔ - Συνέντευξη - Κύπρος
  • [14] Πρόεδρος ΝΔ - Συνέντευξη - Κύπρος

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο "Σαπόρτα" - Ηττα Κεραυνού

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Ο Κεραυνός Στροβόλου ηττήθηκε χθες βράδυ στη Βαλένθια της Ισπανίας από την Παμέσα Βαλένθια με 101 - 63 στον επαναληπτικό αγώνα για την προημιτελική φάση του ευρωπαϊκού Κυπέλλου "Σαπόρτα" στην καλαθόσφαιρα.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, που διεξήχθη στο Στρόβολο την περασμένη Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, ο Κεραυνός είχε ηττηθεί με 74 - 69 και με τη δεύτερη ήττα στην Ισπανία χάνει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου "Σαπόρτα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ Σουηδίας - Αμερικανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 7/03/2001

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησε στην Ουάσιγκτον η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ, υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Σε δηλώσεις της η κ. Λιντ είπε ότι είναι επικίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ενωση να ενεργήσει ως μεσολαβητής στο Κυπριακό και "προσβλέπουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα -ακόμη και εάν φαίνεται πολύ δύσκολο- στις συνομιλίες του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Φινλανδός Εισηγητής

    ΚΥΠΕ 7/03/2001

    Ο Εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Φινλανδός βουλευτής Τζάκο Λάκσο, έγινε σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου 45 λεπτά, ο εισηγητής για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, που συνοδεύεται από τη Γραμματέα της Επιτροπής Ανιέσκα Νακίλο, δεν προέβη σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Μπους - Διμηνιαία έκθεση για Κύπρο

    ΚΥΠΕ 7/03/2001

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια του ΟΗΕ να βρεθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αναφέρεται στην πρώτη διμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στην Κύπρο, που απέστειλε στο αμερικανικό Κογκρέσσο ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Στη συνοδευτική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αναφέρεται ότι η έκθεση καλύπτει το διάστημα 1 Δεκεμβρίου 2000 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2001.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Προεδρικό - Ηγεσία ΔΗΣΥ - Σύσκεψη

    ΚΥΠΕ 7/03/2001

    Σύσκεψη υπουργών της κυβέρνησης με την ηγεσία του ΔΗΣΥ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, την οποία ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε αναγκαία ενόψει της απογευματινής συνεδρίας του Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ που θα αποφασίσει για την πολιτική του πρόταση.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν υπάρχει τίποτε το παράδοξο να γίνονται τέτοιες συναντήσεις του ΔΗΣΥ με την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με το έργο που επιτελέστηκε και αυτά που θα γίνουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Ημέρα της Γυναίκας

    ΚΥΠΕ 7/03/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει με συνέπεια να αγωνίζεται για την πλήρη ισότητα της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, που απαιτεί τη συμμετοχή στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι όλων των πολιτών, δίνει ο ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα θέματα ισότητας, θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό στις εργαζόμενες την ισομισθία, τα πλαίσια απασχόλησης, τις συνθήκες εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, τα ωφελήματα και τις διευκολύνσεις προς τις εργαζόμενες μητέρες.

    Οπως αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε διακήρυξη του με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, τόσο το κόμμα όσο και η γυναικεία οργάνωσή του ΓΟΔΗΣΥ "εργάζονται για υλοποίηση των στόχων που αφορούν την πλήρη ισότητα της γυναίκας στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κατεχόμενα - Αφθώδης πυρετός

    KYΠΕ - 07/03/2001

    Ενώ σε όλα τα μέρη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας του αφθώδους πυρετού, στο ψευδοκράτος "ουδείς κάνει το παραμικρό", γράφει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει ότι μέχρι και πριν από πέντε χρόνια τα ζώα εμβολιάζονταν κατά του αφθώδους πυρετού, αλλά για άγνωστους λόγους σήμερα ο εμβολιασμός δεν γίνεται.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Υπ. Συγκοινωνιών - ΑΤΗΚ (1)

    KYΠΕ - 07/03/2001

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή την εβδομάδα, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ θα έχουν δικαίωμα αγοράς μετοχών μέχρι 6%, ενώ ερωτηθείς ανέφερε ότι για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΑΤΗΚ δεν χρειάζεται σχετική τροποποίηση του Συντάγματος, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ)Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ημέρα της Γυναίκας

    KYΠΕ - 07/03/2001

    Την ποικιλόμορφη προσφορά της γυναίκας τιμά η Γυναικεία Οργάνωση της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου και αναφέρει ότι "η γυναίκα πρέπει να τιμάται καθημερινά για τους συνεχείς αγώνες και την προσφορά της, μια και τάκτηκε εκ της φύσεως της να υπηρετεί την ειρήνη και την αγάπη φέροντας στον κόσμο τη ζωή".

    Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η θέση της Οργάνωσης για "εντατικοποίηση των προσπαθειών δημιουργίας ουσιαστικών και πρακτικών προϋποθέσεων επιτρέποντας έτσι, στις γυναίκες να συμμετέχουν πάνω σε ισότιμη βάση, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Υπ. Συγκοινωνιών - ΑΤΗΚ (2)

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Εκσυγχρονισμό και ευελιξία χρειάζεται ο πιο βασικός τομέας της κυπριακής οικονομίας, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ανακοινώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε την πρόταση για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΑΤΗΚ από Οργανισμό δημοσίου δικαίου σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μέσα σ' αυτή την προσπάθεια, η κυβέρνηση διαφυλάττει τα κεκτημένα των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, σημειώνοντας ότι μέσα από την πρόταση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, θα τους δοθεί το δικαίωμα ν' αποκτήσουν μετοχές μέχρι και 6%, ενώ θα διασφαλίζονται όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 07/03/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               192,8027        194,3451
          Δολ. Αυστραλίας              3,1282          3,1532
          Δολ. Καναδά                  2,4745          2,4942
          Κορώνες Δανίας              12,8308         12,9334
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1232         14,2361
          Κορώνες Σουηδίας            15,5755         15,7001
          Φράγκα Eλβετίας              2,6448          2,6659
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/03/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7215          1,7318
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6072          1,6168
    Λίρα Αγγλίας                     1,0983          1,1048
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   586,6000        590,1100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,1298        347,1947
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3558          1,3639
    Λιρέττα Iταλίας                3.333,2888      3.353,2324
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3670          3,3871
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2356         10,2968
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,4335        288,1473
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,6884         23,8301
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7937          3,8164
    Φράγκο Βελγίου                    69,4451         69,8606
    Φράγκο Γαλλίας                    11,2923         11,3599
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,4451         69,8606
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Συνέντευξη - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επικυρώσει την ένταξη στην ΕΕ καμιάς υποψήφιας χώρας, εάν μέσα στην πρώτη ομάδα δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    Τη θέση αυτή, που αποτελεί και σαφέστατη προειδοποίηση μετέφερε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια διμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [14] (Κ) ΑΚΕΛ - Ημέρα της Γυναίκας

    ΚΥΠΕ – 07/03/2001

    Την αλληλεγγύη του προς όλες τις γυναίκες του κόσμου που παλεύουν για ειρήνη δημοκρατία και ίσα δικαιώματα, εκφράζει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καλώντας τις κυβερνήσεις του κόσμου "να εκτιμήσουν τις πολιτικές που προωθούν και εφαρμόζουν το σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών και την εμπέδωση της ισοτιμίας".

    Ο απολογισμός των κυβερνώντων στον τομέα της ισοτιμίας αντρών και γυναικών στην Κύπρο είναι "ιδιαίτερα φτωχός", αναφέρει το ΑΚΕΛ, "αφού δεν έχουν εμφανίσει συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση για προώθηση ίσων ευκαιριών", προσθέτοντας ότι η Κύπρια γυναίκα καλείται να παλέψει με στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας για ισομισθία, τις ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική κατάρτιση και ανέλιξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αναβάθμιση της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις κλειδιά της κοινωνίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 March 2001 - 13:02:04 UTC