Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαθρομετανάστες - Κάβο Πύλα
  • [02] ΥΠΕΞ - Ιράν
  • [03] Εθνική Φρουρά - Ρίψη αλεξιπτωτιστών
  • [04] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση για Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [05] Π. Δημητρίου - Βρυξέλλες
  • [06] Βελγική Προεδρία- Υποψήφιες χώρες
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρίγκιν
  • [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκπρόσωπος
  • [09] Αρχηγός ΓΕΕΦ - ?σκηση αλεξιπτωτιστών
  • [10] Πάουελ - Παπανδρέου
  • [11] Εκπρόσωπος - Επικρίσεις ΑΚΕΛ
  • [12] Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση (2)
  • [13] Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Ιταλία
  • [14] Υπουργός Αμυνας - Χατζηδημητρίου - Αμυντικό Δόγμα
  • [15] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [16] Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [17] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [18] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Λαθρομετανάστες - Κάβο Πύλα

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Νέα ομάδα λαθρομεταναστών αποπειράθηκε να αποβιβαστεί χθες στις ακτές της Κύπρου, 18 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κύπρου.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, γύρω στις 4:45 το απόγευμα ελικόπτερο της αστυνομίας εντόπισε 18 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Πύλα μια βάρκα μήκους 32 περίπου ποδών στην οποία επέβαιναν εφτά λαθρομετανάστες Ιρανικής καταγωγής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιράν

    KYΠΕ - 27/02/2001

    Στο Ιράν μεταβαίνει απόψε, μέσω Ντουπάι, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για διήμερη επίσκεψη κατά την οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Καμάλ Καράζι για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    Τον κ. Κασουλίδη, ο οποίος αναχώρησε από την Κύπρο χθες, συνοδεύει μεγάλη αντιπροσωπεία, που περιλαμβάνει εκπροσώπους του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εθνική Φρουρά - Ρίψη αλεξιπτωτιστών

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Ρίψεις αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην περιοχή Τερσεφάνου από αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Γιώρκας, οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαίδευσης των αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση για Ανθρώπινα Δικαιώματα

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Το συμπέρασμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, προκύπτει από την ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το 2000 για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

    Παρόλα αυτά η έκθεση κάνει αναφορά και πάλι σε "τουρκοκυπριακή διοίκηση του βορείου τμήματος του νησιού", η οποία όπως αναφέρεται έχει προκύψει μετά από "στρατιωτική επέμβαση" της Τουρκίας το 1974, η οποία προέκυψε μετά από πραξικόπημα οργανωμένο από την ελληνική χούντα. Η έκθεση επισημαίνει ότι η "τουρκοκυπριακή διοίκηση" αυτοανακηρύχθηκε "Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" το 1983 και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Π. Δημητρίου - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Παναγιώτης Δημητρίου μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών και Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στη συνεδρία έχουν προσκληθεί οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που ασχολούνται με θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Βελγική Προεδρία- Υποψήφιες χώρες

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Ο Βέλγος Υπουργός Οικονομίας Didier Reynders περιοδεύει, παράλληλα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Guy Verhofstadt, τις πρωτεύουσες των 12 υποψήφιων χωρών, προκειμένου να προετοιμάσει τη βελγική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα διαδεχθεί τη σουηδική προεδρία, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Ο Βέλγος Υπουργός επισκέφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τη Σλοβενία και την Τσεχία. Τρίτος σταθμός της περιοδείας του ήταν την Κυριακή η Σλοβακία, όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των επισκέψεων. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρώσει τις επισκέψεις σε όλες τις υποψήφιες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρίγκιν

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Ο μοναδικός τρόπος εξεύρεσης λύσης του προβλήματος της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν, είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οπως ανέφερε, μετά τη διαπίστωση της θέλησης των Ελληνοκυπρίων για συνέχιση του διαλόγου, αναμένει να δει ανάλογη τοποθέτηση και από μέρους των Τουρκοκυπρίων.

    Σε δηλώσεις στη Λευκωσία ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Πρίγκιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συναντήσει σήμερα το απόγευμα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία, εκφράζοντας την ελπίδα να εκδηλώσει και η Τ/κ πλευρά την πρόθεσή της για συνέχιση "της διαπραγματευτικής διαδικασίας".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκπρόσωπος

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, τονίζοντας πως οι σχέσεις τους είναι "άριστες και αρμονικές."

    "Διαψεύδω κατηγορηματικά και σαν αποκύημα νοσηρής φαντασίας τα δημοσιεύματα περί δήθεν αντιπαράθεσής μου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη," δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, διά του Εκπροσώπου του Μιχάλη Παπαπέτρου, προσθέτοντας "οι σχέσεις μου με τον κ. Αναστασιάδη ήσαν και παραμένουν άριστες και αρμονικές."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Αρχηγός ΓΕΕΦ - ?σκηση αλεξιπτωτιστών

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Με τη συμμετοχή 80 περίπου αλεξιπτωτιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε το πρωί στην περιοχή Τερσεφάνου η τακτική άσκηση ρίψης αλεξιπτωτιστών με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών ήταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έπεσε με αλεξίπτωτο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [10] Πάουελ - Παπανδρέου

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    H ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου αλλά και το Κυπριακό συζητήθηκαν σήμερα το πρωί στη διμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και του Αμερικανού ομολόγου του Κόλιν Πάουελ.

    Η συνάντηση αυτή είχε διάρκεια 30 λεπτών, και όπως δήλωσε κ. Παπανδρέου έγινε σε φιλικό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Επικρίσεις ΑΚΕΛ

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στο Κυπριακό, ανταπαντώντας σε επικριτικά σχόλια του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη ότι αυτή η πολιτική έχει καταβαραθρώσει το πρόβλημα και ενταφιάσει τις ιδέες Γκάλι.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η κυβερνητική πολιτική, που στηρίζεται από την Αθήνα, διασφαλίζει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και αποκλείει τη διολίσθηση προς μια λύση συνομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση (2)

    ΚΥΠΕ - 27/2/2001

    Ομόνοια - Απόλλων και ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα είναι τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου, που ανέδειξε σήμερα η κληρωτίδα.

    Οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης θα διεξαχθούν 7 και 8 Μαρτίου και οι επαναληπτικοί στις 11 και 12 Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Ιταλία

    ΚΥΠΕ - 27/02/2001

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών διμερών πολιτικών διαβουλεύσεων, σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, που πρόσφατα θεσμοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε, επικεφαλής υπηρεσιακής αντιπροσωπείας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης, ενώ την Ιταλία, ο ΓΓ του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Ουμπέρτο Βαττάνι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Χατζηδημητρίου - Αμυντικό Δόγμα

    ΚΥΠΕ - 27/02/2001

    Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν έπαυσε ποτέ να λειτουργεί δήλωσαν σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Μιλώντας επίσης για το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων, ο κ. Χάσικος είπε ότι η υπογραφή του από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου δεσμεύει τα δύο κράτη και προσδιορίζει την Τουρκία ως εχθρό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 27/02/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 27/2/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               182,7468        184,2087
          Δολ. Αυστραλίας              2,9966          3,0205
          Δολ. Καναδά                  2,4054          2,4246
          Κορώνες Δανίας              12,8267         12,9293
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1398         14,2529
          Κορώνες Σουηδίας            15,5319         15,6561
          Φράγκα Eλβετίας              2,6416          2,6627
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    ΚΥΠΕ - 27/02/2001

    Στο ψυχολογικό σημείο στήριξης των 200 μονάδων, με πτώση της τάξης του 0, 99%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών τη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η αποχή του επενδυτικού κοινού από τις συναλλαγές. Κι αυτό γιατί ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ για την φετινή χρονιά, παραμένοντας στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσό των 5,5 εκατομμυρίων λιρών.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,85%, κλείνοντας στις 847,41 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 27/02/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/2/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7214          1,7317
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5756          1,5850
    Λίρα Αγγλίας                     1,0903          1,0968
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   586,5700        590,0800
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,1097        347,1747
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3557          1,3638
    Λιρέττα Iταλίας                3.333,0952      3.353,0388
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3668          3,3869
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2350         10,2962
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,4169        288,1306
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,6870         23,8287
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7935          3,8162
    Φράγκο Βελγίου                    69,4411         69,8566
    Φράγκο Γαλλίας                    11,2916         11,3592
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,4411         69,8566
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 27/02/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           200,90 (-0,99)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.595.543
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  2.519.068    847,41 (-0,85)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.359.271    211,47 (-0,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    304.027    199,13 (-0,64)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    504.146     84,41 (-2,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    155.824     71,87 (-2,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    216.044    134,44 (-0,94)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    305.603     52,39 (-1,04)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.789     66,58 (-0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £    533.465     54,71 (-1,49)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    372.341     38,50 (-3,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    137.758     75,11 ( 0,11)
    Ξενοδοχεία                    £    610.748     93,72 (-0,93)
    Αλλες Εταιρείες               £    582.520    242,22 (-0,19)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 February 2001 - 14:02:05 UTC