Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΟ - Εκλογή 40 υποψηφίων
  • [02] ΕΔΗ - Βουλευτικές εκλογές
  • [03] Τέκογουλ - Τελικές αγορεύσεις
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Ολλανδός ΥΦΕΞ
  • [05] Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος
  • [06] Χουριέτ - Τουρκία - Κρίση
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου
  • [08] Ολλανδός ΥΦΕΞ - Επικεφαλής διαπραγματευτικής ομάδας
  • [09] Εκπρόσωπος - Ρωσία
  • [10] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [11] Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Κατοχικές δυνάμεις - Εκλογές
  • [12] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κρίση
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [16] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] ΔΗΚΟ - Εκλογή 40 υποψηφίων

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΚΟ με την εκλογή από τα Επαρχιακά Εκλογικά Συμβούλια του κόμματος των 40 από τους 56 υποψηφίους που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε μετά το πέρας της διαδικασίας την ικανοποίησή του "γιατί τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και λειτουργούν απόλυτα οι δημοκρατικές διαδικασίες" και εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι την 1η Μαρτίου θα είναι δυνατό να ανακοινωθούν τα πλήρη ψηφοδέλτια του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] ΕΔΗ - Βουλευτικές εκλογές

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Το Κεντρικό Συμβούλιο των ΕΔΗ αποφάσισε ομόφωνα χθες βράδυ όπως ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης όπως τα μέλη των ΕΔΗ που υπηρετούν στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, που είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ, και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, που είναι Γενικός Γραμματέας των ΕΔΗ, παραμείνουν στην κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Τέκογουλ - Τελικές αγορεύσεις

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Στις 28 Φεβρουαρίου κλήθηκαν οι δικηγόροι υπεράσπισης και η κατηγορούσα αρχή να παρουσιάσουν τις τελικές αγορεύσεις τους στην υπόθεση του Τ/Κ Ομέρ Γκαζί Τέκογουλ, κατά τη χθεσινή ακρόαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελενα Κλεόπα, η αναβολή της υπόθεσης για μία εβδομάδα αποφασίστηκε ώστε να δοθεί χρόνος στους συνηγόρους υπεράσπισης και κατηγορίας να μελετήσουν τα διάφορα έγγραφα και να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Ολλανδός ΥΦΕΞ

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    O Yφυπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Ντικ Μπένσιοπ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη με πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

    Της αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιώργος Κατηφόρης, η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μέχτιλτ Ρότε και το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Χάνες Σβόποταν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Χουριέτ - Τουρκία - Κρίση

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Η κρίση στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας 5 δις εκατομμύρια δολάρια, να προκληθεί αναστάτωση στο χρηματιστήριο το οποίο υποχώρησε κατά 14,6% και να εκτοξευθούν οι τόκοι στα ύψη, γράφει η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".

    Η εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται επίσης στα λεχθέντα μεταξύ Σεζέρ και Ετζεβίτ, τα οποία οδήγησαν στην κρίση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Την άποψη ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα βοηθήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και την άποψη αυτή έδειξαν να συμμερίζονται και οι Ελλαδίτες Υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.

    Ανταπαντώντας στις δηλώσεις του κ. Κυπριανού, μετά τη διάρκειας μιας ώρας περίπου συνάντησης που είχαν μαζί του στη Βουλή, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι ο προσανατολισμός τους για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι σταθερός με βάση τα τελευταία δεδομένα. Προβαίνοντας στην εκτίμηση πως "το στοίχημα του Ελληνισμού είναι η ισότιμη ένταξη της Ελλάδας που μπήκε στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ενωση) και της Κύπρου που βρίσκεται στο κατώφλι της ΕΕ", δήλωσε ότι "αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [08] Ολλανδός ΥΦΕΞ - Επικεφαλής διαπραγματευτικής ομάδας

    ΚΥΠΕ -20/2/2001

    Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες στο θέμα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί άλλο είναι να έχεις τους κανονισμούς στα χαρτιά και άλλο να τους εφαρμόζεις.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Ντικ Μπένσιοπ ύστερα από συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Ρωσία

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίνγκιν αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο πάρα πολύ σύντομα, αφού καθοριστεί η ημερομηνία της καθόδου του.

    ?υτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας δημοσίευμα για επικείμενη επίσκεψη του κ. Πρίνγκιν στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Ρωσία

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίνγκιν αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο πάρα πολύ σύντομα, αφού καθοριστεί η ημερομηνία της καθόδου του.

    ?υτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας δημοσίευμα για επικείμενη επίσκεψη του κ. Πρίνγκιν στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική την περίπτωση του μικτού χωριού της Πύλας και εκτιμά πως θα πρέπει να αποφεύγονται οποιεσδήποτε προκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος που προσπαθεί να αποδείξει ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να συμβιώσουν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει χθεσινές καταγγελίες της οικογένειας του Πανίκου Τζιακούρμα ότι πήραν μήνυμα από τον Ραούφ Ντενκτάς μέσω Τούρκου απεσταλμένου να προβούν σε απαγωγές Τ/Κ και να τοποθετήσουν βόμβες στην Πύλα, ώστε να βρουν την αφορμή οι Τούρκοι να καταλάβουν το μεικτό χωριό, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του δικού τους ανθρώπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Κατοχικές δυνάμεις - Εκλογές

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Η κυβέρνηση και η Εθνική Φρουρά, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ψύχραιμα και νηφάλια παρακολουθούν τις δηλώσεις και πρωτοβουλίες των Τούρκων και των κατοχικών στρατευμάτων στην Πύλα και στα Στροβίλια και σε καμμιά περίπτωση δεν θα δώσουν πρόσχημα στην Τουρκία για να δημιουργήσει αυτό που επιδιώκει.

    "Η απειλή εναντίον των ελευθέρων εδαφών είναι μόνιμη", είπε ο κ. Χάσικος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα για την κατάσταση στην Πύλα, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο ΓΕΕΦ με αντιπροσωπεία της Ανώτατης Σχολής Πολέμου της Ελλάδας και πρόσθεσε πως "σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, ειδικά στην περιοχή της Πύλας, που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι άλλαξε η μορφή της απειλής".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΘΘ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κρίση

    ΚΥΠΕ - 20/2/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ήταν απλοποίηση των γεγονότων να θεωρηθεί ότι η κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία αποτελεί προσωπική κόντρα μεταξύ του Προέδρου της χώρας Αχμέτ Σεζέρ και του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στην Τουρκία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητής κρίσης, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πρόωρο να καταλήξει κάποιος σε συμπεράσματα για την κρίση στην Τουρκία και ότι ο ίδιος σε αυτό το στάδιο δεν συμμερίζεται αυτή τη θεωρία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ – 20/02/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           213.45 ( 2,15)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 13.351.034
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £               912,85 ( 2,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  5.671.138    228,49 ( 3,78)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.135.885    203,74 ( 1,73)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     49.036     88,09 ( 0,41)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    370.200     76,27 ( 0,93)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    362.002    143,63 ( 1,15)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    464.956     55,39 ( 2,21)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    182.559     68,85 ( 0,91)
    Ετ. Πληροφορικής              £    880.500     59,19 (-0,07)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    950.592     43,06 ( 4,29)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     36.387     78,55 ( 1,45)
    Ξενοδοχεία                    £    691.303     95,14 ( 0,14)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.371.054    250,48 ( 0,80)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜA)

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/2/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7213          1,7316
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5698          1,5792
    Λίρα Αγγλίας                     1,0900          1,0965
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   586,5300        590,0400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,0897        347,1546
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3556          1,3637
    Λιρέττα Iταλίας                3.332,9016      3.352,8451
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3666          3,3867
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2344         10,2956
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,4002        288,1140
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,6856         23,8273
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7932          3,8159
    Φράγκο Βελγίου                    69,4371         69,8526
    Φράγκο Γαλλίας                    11,2910         11,3586
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,4371         69,8526
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 20/2/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               181,4959        182,9478
          Δολ. Αυστραλίας              2,9771          3,0009
          Δολ. Καναδά                  2,4089          2,4281
          Κορώνες Δανίας              12,8346         12,9372
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1483         14,2614
          Κορώνες Σουηδίας            15,4628         15,5865
          Φράγκα Eλβετίας              2,6438          2,6649
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 20/02/2001

    Η κυβέρνηση έχει κάποιες σκέψεις που αφορούν κυρίως τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τις οποίες διεβίβασε ήδη στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ιδέες αυτές αναφέρονται στην αντίκριση του αδιεξόδου με στόχο να ενισχυθεί η υπόθεση της Κύπρου χωρίς όμως να διευκολυνθεί ο κατοχικός ηγέτης.

    Ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περί σκέψεων της κυβέρνησης αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ακόμα πως η Λευκωσία στοχεύει στην προώθηση των θέσεών της με ευελιξία ώστε να μεγιστοποιηθεί η θετική τοποθέτηση του διεθνούς παράγοντα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 February 2001 - 13:02:04 UTC