Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήμαρχος Αθηναίων - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - Λονδίνο - Συνέδριο
  • [03] Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ - Σεμινάριο
  • [04] "Kίπρις" - Τ/Κ ηγέτης - ΓΓ ΟΗΕ - Τέκογουλ
  • [05] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λίβανος - Αναχώρηση
  • [06] Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - Τ/Κ δασκάλοι
  • [07] Κολόσσι - Ανασκαφές - Ευρήματα
  • [08] Δήμαρχος Αθηναίων - Πρόεδρος Πολιτικής Ανοιξης - "Δίας"
  • [09] Προεδρεύων Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ Αλγερίας
  • [10] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Διάκριση εξουσιών - Μπελ
  • [11] ΥΠΕΞ Αλγερίας - ΥΠΕΞ Κύπρου

  • [01] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 03/02/2001

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Αβραμόπουλος θα φθάσει στο νησί στις 14:00 αύριο, και τη Δευτέρα στις 10:00 θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - Λονδίνο - Συνέδριο

    ΚΥΠΕ - 03/02/2001

    Αναχωρεί στις 17:45 σήμερα για το Λονδίνο ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος θα μιλήσει αύριο στο Α' Συνέδριο του παραρτήματος Λονδίνου του Κινήματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου θα παρευρεθούν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, εκπρόσωποι των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, βουλευτές του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και η πρώην Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκριν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ - Σεμινάριο

    KYΠΕ - 03/02/2001

    Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έφθασαν χθες το βράδυ στην Κύπρο, θα καταθέσουν στις 10:00 σήμερα στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στις 10:30 θα συμμετάσχουν σε σεμινάριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών με θέμα "Ευρώπη Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας, Η Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Πορείας της Κύπρου, Προβλήματα και Προοπτικές".

    Στις 13:30, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Γιώργος Κατηφόρης και ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης θα παραχωρήσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [04] (K) "Kίπρις" - Τ/Κ ηγέτης - ΓΓ ΟΗΕ - Τέκογουλ

    KYΠΕ - 03/02/2001

    Ο Τ/K ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα του Τ/K Ομέρ Γκαζί Τέκογουλ, ο οποίος κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    Ο κ. Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι ο Τέκογουλ απήχθηκε από δυο Ε/Κ φίλους του. Η "Κίπρις" έχει τη λέξη "φίλους" εντός εισαγωγικών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λίβανος - Αναχώρηση

    KYΠΕ - 03/02/2001

    Για το Λίβανο αναχώρησε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατόπιν πρόσκλησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της χώρας, που θα τον αναγορεύσει σε διδάκτορά της.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι η άρνηση της τουρκικής πλευράς να προσέλθει στις συνομιλίες δεν θα εμποδίσει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από το να επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της ειρηνικής εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [06] (K) Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - Τ/Κ δασκάλοι

    ΚΥΠΕ - 03/02/2001

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, το λεγόμενο "υπουργό παιδείας" τους ψευδοκράτους και όλους τους "αρμόδιους" να κινήσουν "νομική διαδικασία" σε βάρος των συνδικαλιστών της οργάνωσης των Τ/Κ δασκάλων KTOS μετά την αγγελία διακήρυξη της οργάνωσης, με την οποία ζητούσε από την Αγκυρα να αφήσει ήσυχους τους Τ/Κ γιατί δεν θέλουν τα χρήματά της, τη δέσμη οικονομικών μέτρων που προτείνει, ούτε επιθυμούν να είναι σκλάβοι της.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τ/κ δασκάλων αναφέρει ότι η διακήρυξη της με τίτλο "Αγκυρα", δεν εστρέφετο ούτε κατά της Τουρκίας ούτε κατά του τουρκικού λαού, ούτε κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ σε δημοσιογραφική διάσκεψη της οργάνωσης τονίστηκε ότι στόχος της διακήρυξης ήταν να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι Τ/Κ να αποφασίζουν για τα θέματα που τους αφορούν και "το δικαίωμά τους για ελευθερία και ανεξαρτησία".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Κολόσσι - Ανασκαφές - Ευρήματα

    KYΠΕ - 03/02/2001

    Εληξε η έβδομη ανασκαφική περίοδος στο Μεσαιωνικό Ζαχαρόμυλο Κολοσσίου, που έφερε στο φως μια χάλκινη κούπα, μερικές πήλινες Οθωμανικές πίπες καπνίσματος, μεγάλο αριθμό αγγείων για τη διύλιση της ζάχαρης, σημαντικές κατασκευές λαξευμένες στο φυσικό βράχο, οι οποίες σχετίζονται με την κατανομή του νερού από το παρακείμενο πετρόκτιστο υδραγωγείο, καθώς και μια σπάνια πήλινη χειροβομβίδα με εγχάρακτη διακόσμηση που χρονολογείται στο 16ο αιώνα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, βρέθηκαν επίσης σημαντικές κατασκευές λαξευμένες στο φυσικό έδαφος, που φαίνονται σχετικές με κάποια άλλη βασική εργασία στην όλη διαδικασία παραγωγής της ζάχαρης, καθώς και οι είσοδοι δύο θερμαντικών θαλάμων σε βάθος περίπου τριών μέτρων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Πρόεδρος Πολιτικής Ανοιξης - "Δίας"

    ΚΥΠΕ - 02/03/2001

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος φθάνει αύριο στις 14:00 στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του συγκροτήματος "Δίας", για τα 25χρονα της εφημερίδας "Η Σημερινή".

    Εξάλλου, φθάνει στις 19:15 σήμερα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα παραστεί αύριο το βράδυ μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο σε δεξίωση για τα 25χρονα της εφημερίδας, που θα δοθεί στο ξενοδοχείο Forum Intercontinental.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [09] (K) Προεδρεύων Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ Αλγερίας

    ΚΥΠΕ - 02/03/2001

    Η Αλγερία τάσσεται υπέρ λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντελαζίζ Μπελκάντεμ, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Από πλευράς του, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την Αλγερία για τη μεγάλη βοήθειά της σε διεθνή φόρα για την εθνική μας υπόθεση και το ρόλο που διαδραμάτισε στη λήψη πολύ ευνοϊκών αποφάσεων για το Κυπριακό στα Ηνωμένα Εθνη ως Πρόεδρος της ομάδας επαφής των Αδεσμεύτων και διαβίβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Διάκριση εξουσιών - Μπελ

    KYΠΕ - 03/02/2001

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα ούτε κενό σε ό,τι αφορά το θέμα της διάκρισης των εξουσιών της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, σημειώνοντας ότι "αν υπάρχει οπουδήποτε αμφιβολία, είναι θέμα της κυβέρνησης και της Βουλής να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα να διατυπώσει άποψη" και πως "ίσως στο τέλος να είναι και θέμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου".

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να δώσει τη θέση της Βουλής έναντι του θέματος διάκρισης εξουσιών που θέτει η κυβέρνηση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι η απόφαση της Βουλής ως προς το θέμα της αγοράς των ελικοπτέρων Μπελ δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα αντιδικίας με την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι "προβλήματα που αφορούν περιπτώσεις πρακτικής εφαρμογής τυχόν αποφάσεων ή μη αποφάσεων είναι θέματα ίσως ενδεχόμενης συνεννόησης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ Αλγερίας - ΥΠΕΞ Κύπρου

    ΚΥΠΕ - 03/02/2001

    Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπελκάντεμ για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε στην Κύπρο με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικές" τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τονίζοντας ότι η Αλγερία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κυπριακό.

    Από πλευράς του, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Αλγερία πάντοτε υποστηρίζει τον αγώνα της Κύπρου, τόσο μέσα στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων όσο και στα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 February 2001 - 13:02:04 UTC