Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Νέιτς
  • [02] Λέοπολντ Μάουρερ - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [03] Βρετανία - Επιστολή - Τζιακούρμας
  • [04] Βέλγιο - Δήλωση - Νέιτς
  • [05] YΠΕΞ Κύπρου - Κούβας - Διάσκεψη Τύπου
  • [06] Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [07] Υπουργός Εργασίας - Ημερίδα ΠΕΟ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Νέιτς

    ΚΥΠΕ 20/01/2001

    Σε παρερμηνεία των δηλώσεων που έκανε κατά την αναχώρησή της από την Κύπρο, απέδωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς το θέμα που προέκυψε από την αναφορά της στην ανάγκη αμοιβαίας αναγνώρισης των δύο κοινοτήτων ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα με την κ. Νέιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ζήτησε διευκρινίσεις για τις εν λόγω δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [02] (K) Λέοπολντ Μάουρερ - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 20/01/2001

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ δήλωσε ότι με την ένταξή της, η Κύπρος θα αποτελέσει εξωτερικό σύνορο της Ενωσης και ως εκ τούτου όλα θα πρέπει να διευθετηθούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία των ΗΕ θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν αποτελέσματα.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Βελγίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Ανεμί Νέιτς πριν την αναχώρησή της από το νησί, ο κ. Μάουρερ αναφέρθηκε στα διαφορετικά ομοσπονδιακά συστήματα που λειτουργούν στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη μνεία σε αυτό της Γερμανίας, και εξέφρασε την άποψη ότι "όλα δημιουργούν αναστάτωση" στην Κύπρο "γιατί υπάρχουν γλωσσικά προβλήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Βρετανία - Επιστολή - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ 20/01/2001

    Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Κιθ Βαζ ότι η απαγωγή του Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα δεν είχε οποιοδήποτε έρεισμα, σύμφωνα με έκθεση των Βρετανικών Βάσεων, και ότι ο κ. Τζιακούρμας θα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

    Σε απάντησή του, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ σε επιστολή της ευρωβουλευτού Τερέζας Βίλιερς, o κ. Βαζ αναφέρει ότι ο Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία προέβη σε έντονες διαμαρτυρίες προς τον Ραούφ Ντενκτάς και προσθέτει "καταστήσαμε σαφές ότι από τις μαρτυρίες της αστυνομίας των Βάσεων καταδεικνύεται ως αβάσιμο το επιχείρημα με βάση το οποίο απήχθη ο Τζιακούρμας και πρέπει να αφαιθεί αμέσως ελεύθερος."

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Βέλγιο - Δήλωση - Νέιτς

    ΚΥΠΕ 20/01/2001

    Η βελγική κυβέρνηση τόνισε σήμερα ότι θεωρεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος και πως αναγνωρίζει, σε συνάρτηση με τη θέση των ΗΕ, το ισότιμο καθεστώς των μερών σε μια μελλοντική ενωμένη Κύπρο.

    Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν παράλληλα την πλήρη δέσμευσή τους στη διαδικασία των ΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [05] (K) YΠΕΞ Κύπρου - Κούβας - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ 20/01/2001

    Την υποστήριξη της Κούβας στον αγώνα του κυπριακού λαού εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Felipe Perez Roque κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το πρωί στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ παράλληλα ευχαρίστηκε τον Κύπριο ομόλογό του για τη θέση της Δημοκρατίας έναντι του εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας και για την ψήφο της Λευκωσίας στα Ηνωμένα Εθνη υπέρ του ψηφίσματος, που καλεί για τον τερματισμό αυτού του εμπάργκο.

    Σε δήλωσεις του σε κοινή διάσκεψη Τύπου, ο Κουβανός Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν διεθνή θέματα με περισσότερη έμφαση σε θέματα που αφορούν στα Ηνωμένα Εθνη, το Κίνημα των Αδεσμεύτων, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ομάδα των 77 (G77) ως επίσης και θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ 20/01/2001

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δεν θα αποστείλει προσκλήσεις για συνάντηση στη Γενεύη χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως την Τ/κ συγκατάθεση, ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του σε ραδιοσταθμό στα κατεχόμενα.

    Ο Τ/Κ ηγέτης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ανακοινώνοντας πως ο ίδιος θα απουσιάζει από το νησί στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ημερίδα ΠΕΟ

    ΚΥΠΕ 20/01/2001

    Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούτας, στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΟ και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, η οποία "καταδεικνύει την ευαισθησία και τη διάθεση για σοβαρό και υπεύθυνο προβληματισμό που επιβάλλεται να χαρακτηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι στις εξελίξεις της εποχής, καθώς και τη δημιουργική και εποικοδομητική του ανταπόκριση στα ποικίλα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που οι απαιτήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου δημιουργούν."

    Σε χαιρετισμό στην ημερίδα, ο κ. Μουσιούτας χαρακτήρισε χρήσιμη και αναγκαία την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών ενόψει των νέων δεδομένων και ουσιαστικών αλλαγών που δημιουργούνται με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 January 2001 - 14:12:02 UTC