Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Σαπόρτα - Νίκη Κεραυνού
  • [02] Βρετανός ΥΦΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [03] ΕΑΚ - Αριστείς χρονιάς
  • [04] "Κίπρις" - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [05] Ινστιτούτο CATO - Αντιπρόεδρος - Συνέντευξη
  • [06] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Τζιακούρμας - Παράνομη "ακρόαση"
  • [07] Υπουργικό - Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός
  • [08] Συντονιστική Επιτροπή Αμμοχώστου - Υπόμνημα
  • [09] Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Φερχόιγκεν
  • [10] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [11] Κύπρος - Επικύρωση συμβάσεων ΣτΕ
  • [12] Υπουργικό - Υπουργός Γεωργίας - Νομοσχέδια
  • [13] Υπουργός Γεωργίας - Υδατικό - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] Tιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

  • [01] Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Σαπόρτα - Νίκη Κεραυνού

    KYΠΕ - 17/1/2001

    Σπουδαία νίκη πέτυχε χθες βράδυ ο Κεραυνός στην Ισπανία επί της Κάχα Σαν Φερνάντο Σεβίλλης με 78-70 (44-38), στο πλαίσιο της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου του ευρωπαϊκού κυπέλλου καλαθόσφαιρας "Σαπόρτα".

    Με τη νίκη του αυτή, ο Κεραυνός προκρίθηκε πανηγυρικά στους 16 του κυπέλλου Σαπόρτα, κάτι που πετυχαίνει πρώτη φορά κυπριακή ομάδα.

    Στους άλλους δύο αγώνες του 3ου ομίλου, η πρωτοπόρος Τέλεκομ Βόννης νίκησε τη Ρασίγκ Παρί με 87-83 και η Σακαλάι Βίλνιους Λιθουανίας τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου με 85-84.

    Η τελική βαθμολογία στον 3ο όμιλο διαμορφώθηκε ως εξής: Τέλεκομ 18 βαθμοί, Κεραυνός 15, Ερυθρός Αστέρας 15, Κάχα Σαν Φερνάντο 14, Ρασίγκ 14 και Σακαλάι 14.

    Στην επόμενη φάση του κυπέλλου Σαπόρτα, ο Κεραυνός θα αντιμετωπίσει τη βοσνιακή ομάδα Μπόρατς Νέκταρ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στον 4ο όμιλο.

    Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας στις 30 Ιανουαρίου και ο επαναληπτικός μιαν εβδομάδα αργότερα, στις 6 Φεβρουαρίου, στο Στρόβολο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    ΚΥΠΕ - 17/1/2001

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Κιθ Βαζ δήλωσε χθες ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τομ Κοξ, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο κ. Βαζ είπε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] ΕΑΚ - Αριστείς χρονιάς

    ΚΥΠΕ - 17/1/2001

    Ο σκοπευτής Αντώνης Ανδρέου με 1056 βαθμούς αναδείχθηκε ο καλύτερος αθλητής της χρονιάς σε ψηφοφορία, στην οποία έλαβαν μέρος 124 μέλη της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ).

    Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κωνσταντίνου με 946 βαθμούς και την τρίτη ο αθλητής του στίβου Άννινος Μαρκουλλίδης με 637 βαθμούς.

    Στις αθλήτριες πρώτευσε η κολυμβήτρια Μαρία Παπαδοπούλου με 890 βαθμούς και ακολουθούν η σκοπεύτρια Σοφία Μιαούλη με 860 και η αθλήτρια στίβου Αγνή Χαραλάμπους με 620.

    Καλύτερη ομάδα εξελέγη η Εθνική Ανδρών στην πετόσφαιρα με 456 βαθμούς.

    Στη δεύτερη θέση κατετάγη η Εθνική Ανδρών στην καλαθόσφαιρα με 273 βαθμούς και στην τρίτη η καλαθοσφαιρική ομάδα του Κεραυνού Στροβόλου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [04] "Κίπρις" - Κυπριακό - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ - 17/1/2001

    Πιέσεις προς την τουρκική πλευρά ασκούν Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ηνωμένα Έθνη για να συμμετάσχουν οι Τ/Κ στις συνομιλίες, όμως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θέλει να μεταβεί στη Γενεύη ή τη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ και να του αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με τη μορφή που έχουν σήμερα, γράφει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    Σύμφωνα με την Σεμά Εμίρογλου, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, "διπλωματικές πηγές" αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις των ειδικών αντιπροσώπων της Βρετανίαςς και των ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν την τουρκική πλευρά, η οποία ζητά απόσυρση της "απαράδεκτης", όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωσης Ανάν της 8ης Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [05] Ινστιτούτο CATO - Αντιπρόεδρος - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ - 17/1/2001

    Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους έναντι της Τουρκίας εάν πρόκειται να τροχιοδρομηθεί λύση στο Κυπριακό ή να επιλυθούν προβλήματα που έχει η χώρα αυτή με πολλά από τα γειτονικά της κράτη και να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην ίδια την Τουρκία προς το καλύτερο, εκτιμά ο Τεντ Κάρπεντερ, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τις μελέτες αναφορικά με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική του ερευνητικού κέντρου CATO Institute, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Κάρπεντερ εκτιμά επίσης ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση πιθανότητα θα είναι "πιο τουρκόφιλη" από την κυβέρνηση Κάρτερ, όταν ΥΠΕΞ ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ, αφού λανθασμένα πιστεύει (η νέα κυβέρνηση) ότι η Τουρκία είναι ένα αναντικατάστατος και έμπιστος σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Τζιακούρμας - Παράνομη "ακρόαση"

    ΚΥΠΕ - 17/1/2001

    Για τις 30 Ιανουαρίου έχει οριστεί η παράνομη "ακρόαση" σε ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα με σκοπό να ζητηθεί η προσωρινή "απόλυση" με εγγύηση του απαχθέντος από τον τουρκικό κατοχικό στρατό Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τσιαρλς Γκόλκιν, σήμερα παρουσιάστηκε ενώπιον του παράνομου "δικαστηρίου" ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος του Τζιακούρμα, όμως το μόνο που έγινε ήταν να καθοριστεί η ημερομηνία της παράνομης "ακρόασης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Υπουργικό - Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός

    KΥΠΕ - 17/1/2001

    Το στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθηθεί στον τομέα του τουρισμού μέχρι το έτος 2010 ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είπε πως πρόκειται για "ένα πολύ σημαντικό σχέδιο με όραμα το οποίο θα βοηθήσει την πορεία της Κύπρου στον πιο σημαντικό οικονομικό τομέα ανάπτυξης που έχουμε σήμερα" και σημείωσε πως σε αυτό προνοείται μεταξύ άλλων αύξηση των κλινών από 105 χιλιάδες που είναι σήμερα σε 130 χιλιάδες κλίνες μέχρι το 2010 "για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Συντονιστική Επιτροπή Αμμοχώστου - Υπόμνημα

    ΚΥΠΕ - 17/1/2001

    Αντιπροσωπεία της Συντονστικής Επιτροπής Αμμοχώστου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Ανδρέα Πούγιουρο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει συντονισμένη δράση και να ασκήσει την επιρροή της ώστε η τουρκική πλευρά να μην προχωρήσει με τις απειλές για εποικισμό του περιφραγμένου τμήματος της κατεχόμενης πόλης.

    Η Επιτροπή επέδωσε σήμερα υπόμνημα σε εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των πρεσβειών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτώντας επίσης την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Φερχόιγκεν

    ΚΥΠΕ - 17/1/2001

    "Σημαντικές" χαρακτήρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος τις χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως "οφείλουμε να τις αξιολογήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα".

    Στην εβδομαδιαία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Μητσόπουλος επεσήμανε ότι κάθε κοινοτικός Επίτροπος έχει την ευχέρεια να προβαίνει σε δηλώσεις και σχόλια, αλλά "την πολιτική της ΕΕ καθορίζουν τα αρμόδια θεσμικά πολιτικά σώματα της Ένωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Λυσσαρίδης - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    ΚΥΠΕ - 17/01/2001

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης χαρακτήρισε "αναμενόμενη" τη δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι τα κατεχόμενα δεν μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ ούτε ως ανεξάρτητο τμήμα ούτε ως τμήμα της Τουρκίας.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι η δήλωση Φερχόιγκεν δεν προσθέτει τίποτα στα ήδη γνωστά, υπενθυμίζοντας σχετικές αποφάσεις ευρωπαϊκών σωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κύπρος - Επικύρωση συμβάσεων ΣτΕ

    ΚΥΠΕ - 17/01/2001

    Η Κύπρος επικύρωσε δύο συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), μία για τις αποζημιώσεις θυμάτων βίαιων εγκλημάτων και μία για τη νομοθεσία περί διαφθοράς.

    Τα σχετικά έγγραφα παρέδωσε σήμερα στο ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο ΣτΕ, Πρέσβης Χριστόφορος Γιάνγκου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Υπουργικό - Υπουργός Γεωργίας - Νομοσχέδια

    ΚΥΠΕ - 17/01/2001

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με βάση το οποίο η χορήγηση άδειας για οποιαδήποτε έργα, που πιθανόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, πρέπει να γίνεται μόνο ύστερα από προηγούμενη εκτίμηση αυτών των επιπτώσεων.

    Στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκο κεκτημένο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τρία νομοσχέδια τα οποία μαζί με το προαναφερόμενο "είναι πολύ σημαντικά για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον", δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υδατικό - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    ΚΥΠΕ - 17/01/2001

    Νέα για το υδατικό θέμα που θα χαροποιήσουν όλους τους Κύπριους καταναλωτές θα αναγγείλει την ερχόμενη Δευτέρα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ανέφερε σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή τη λήξη αύριο της προσωρινής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού που διήρκησε για ένα μήνα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι όσον αφορά στο υδατικό "υπάρχουν βαρυσήμαντες εξελίξεις και αυτές κρίνεται σκόπιμο να τις ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημορκατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 17/01/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 17/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               190,3716        191,8945
          Δολ. Αυστραλίας              2,9225          2,9458
          Δολ. Καναδά                  2,4384          2,4579
          Κορώνες Δανίας              12,8787         12,9817
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1661         14,2794
          Κορώνες Σουηδίας            15,3913         15,5144
          Φράγκα Eλβετίας              2,6514          2,6726
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ>

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 17/01/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/1/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7264          1,7367
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6202          1,6299
    Λίρα Αγγλίας                     1,1005          1,1071
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   588,2700        591,7800
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,1121        348,1771
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3597          1,3678
    Λιρέττα Iταλίας                3.342,7765      3.362,7201
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3765          3,3967
    Μάρκα Φινλανδίας                  10,2647         10,3259
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,2488        288,9626
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7558         23,8975
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8045          3,8272
    Φράγκο Βελγίου                    69,6428         70,0583
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3244         11,3920
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,6428         70,0583
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ>

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 January 2001 - 13:12:03 UTC