Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεχόμενα- Προσάρτηση
  • [02] Σχέδιο Δράσης - Κατεχόμενα - Αντιδράσεις
  • [03] ΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανοί απεσταλμένοι
  • [05] ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Μοναστήρι
  • [06] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Παιδιά αγνοουμένων
  • [07] Σοσιαλδημοκράτες - Τζιακούρμας - Ομήρου - Βρυξέλλες
  • [08] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] Ενωση Δήμων Κύπρου - ΕΕ - Περιφέρειες
  • [10] Εκπρόσωπος - Εργατικά αιτήματα - Εκλογές
  • [11] ΑΚΕΛ - Προϋπολογισμός Κράτους
  • [12] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία
  • [13] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

  • [01] (Κ) Κατεχόμενα- Προσάρτηση

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    "Η Άγκυρα προσανατολίζεται να δημιουργήσει μια Κύπρο χωρίς τους Τ/Κ", δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στην πρόνοια του σχεδίου δράσης για παραχώρηση της τουρκικής ιθαγένειας στους Τ/Κ, και συνέχισε "για το λόγο αυτό προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες οσάν να τους λέγει: 'Αντί να κάθεστε και να ασχολείστε με διάφορα προβλήματα, ελάτε και εγκατασταθείτε εδώ'."

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ επέκρινε έντονα την ψευδοκυβέρνηση που για χάρη του θόκου, δεν διστάζει να θυσιάσει τους Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Σχέδιο Δράσης - Κατεχόμενα - Αντιδράσεις

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται σήμερα στο "Συνεταιρικό Συμβούλιο", όπως ονομάζεται η συνάντηση Τούρκων επισήμων και εκπροσώπων του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, όπου θα συζητηθεί και το σχέδιο δράσης, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας και στοχεύει στον να καταστούν τα κατεχόμενα ο 82ος νομός της Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνέλθει από 10-12 Ιανουαρίου.

    Η εφημερίδα γράφει ότι στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριληφθεί το θέμα της ενοποίησης Τουρκίας και Ψευδοκράτους. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι πολύ φυσικό να εκφράζει απόψεις για το μέλλον του ψευδοκράτους αφού Τουρκία και ψευδοκράτος ενεργούν από κοινού. Επανέλαβε ότι για επίλυση του προβλήματος απαιτούνται χρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν οι πρόνοιες του "σταθεροποιητικού προγράμματος", όπως αποκάλεσε τη "Δέσμη Οικονομικών Μέτρων", που επίσης επέβαλε η Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχισθούν ενωρίς αυτό το χρόνο, χωρίς όμως να προσδιορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Ερωτηθείς χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Stephane Dujarric είπε ότι "τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα ενωρίς αυτό το χρόνο". Πρόσθεσε ταυτοχρόνως ότι "δεν έχει αποφασιστεί ακόμα κανένα πρόγραμμα από το Γενικό Γραμματέα."

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανοί απεσταλμένοι

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου θα επισκεφθούν την Κύπρο οι Αμερικανοί Απεσταλμένοι για το Κυπριακό, Άλφρετ Μόουζες και Τόμας Γουέστον, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες των ξένων διπλωματών θα επικεντρωθούν στη συμμόρφωση της τουρκικής πλευράς με την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για συνέχιση της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου.

    Όπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, στις 9 Ιανουαρίου οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Κατά την επίσκεψή τους θα συναντηθούν και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Μοναστήρι

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Ο Δημοκρατικός Συνεγερμός θα καταγγείλει διεθνώς τη συνεχιζόμενη προσπάθεια πολιτισμικής γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης που συνετελείται στα κατεχόμενα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων διεθνών σωμάτων, που βαρύνονται με την ευθύνη της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Με αφορμή τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος να μετατρέψει το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο σε ξενοδοχείο, ο ΔΗΣΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "η ενέργεια αυτή συνιστά μια βάναυση προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος του κυπριακού ελληνισμού, μια απροσχημάτιστη προσπάθεια καταστροφής της ιδιαίτερης ορθόδοξης ποιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου αλλά και μια καταφανή προσπάθεια αλλοίωσης του πολιτισμικού χαρακτήρα των κατεχομένων εδαφών μας."

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Παιδιά αγνοουμένων

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Σύντομα το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέα αποτελέσματα από τη διαδικασία των ταυτοποιήσεων των λειψάνων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σχολιάζοντας την άποψη ότι κάπου έχει σκαλώσει το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "δεν σκαλώσαμε", προσθέτοντας ότι "τα πράγματα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και ευελπιστούμε ότι σύντομα το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πάρα πέρα αποτελέσματα" από τη διαδικασία της ταυτοποίησης των λειψάνων.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [07] (K) Σοσιαλδημοκράτες - Τζιακούρμας - Ομήρου - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Το θέμα της απαγωγής του Πανίκου Τζιακούρμα από τις κατοχικές αρχές και της συνεχιζόμενης παράνομης κράτησής του στα μπουντρούμια του ψευδοκράτους θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου, ενώπιον του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που συνέρχεται την προσεχή Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Ομήρου θα αναχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα για τις Βρυξέλλες και - εκτός του Προεδρείου του ΕΣΚ, στο οποίο συμμετέχει και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ - ο κ. Ομήρου ζήτησε να συναντηθεί και με άλλους Ευρωπαίους κρατικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/1/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΕΥΡΩ 1,7298 1,7401 Δολάριο ΗΠΑ 1,6500 1,6599 Λίρα Αγγλίας 1,1003 1, 1069

    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις αμετάκλητες ισοτιμίες τους

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    Δραχμή Ελλάδας 589,4300 592,9400 Εσκούδος Πορτογαλίας 346,7938 348,8587 Λίρες Ιρλανδίας 1,3623 1,3704 Λιρέττα Iταλίας 3.349,3598 3.369, 3034 Μάρκο Γερμανίας 3,3832 3,4033 Μάρκα Φιλλανδίας 10,2849 10,3562 Πεσέτα Ισπανίας 287,8145 289,5283 Σελλίνι Αυστρίας 23,8026 23,9443 Φιορίνι Ολλανδίας 3,8120 3,8347 Φράγκο Βελγίου 69,7800 70,1955 Φράγκο Γαλλίας 11,3467 11,4143 Φράγκο Λουξεμβούργου 69,7800 70,1955

    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Ενωση Δήμων Κύπρου - ΕΕ - Περιφέρειες

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Η Ενωση Δήμων Κύπρου θεωρεί την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε ο διαχωρισμός των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου σε δυο Περιφέρειες Προγραμματισμού, ως "επιβεβαίωση της αρνητικής νοοτροπίας παραγνώρισης και παραγκωνισμού των τοπικών Αρχών."

    Με σημερινή της ανακοίνωση, η Ενωση Δήμων επικρίνει την κυβέρνηση, διότι προέβη στη λήψη αυτής της απόφασης για ένα θέμα "κεφαλαιώδους σημασίας" - όπως αναφέρει - χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση ή ανταλλαγή απόψεων με τις τοπικές Αρχές και "εν πλήρη αγνοία και ερήμην τους".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Εργατικά αιτήματα - Εκλογές

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να εξετάσει και να ικανοποιήσει οποιαδήποτε νέα εργατικά αιτήματα υποβληθούν μετά τη χθεσινή δήλωσή του για παγοποίηση της υποβολής διεκδικήσεων από διάφορους κλάδους εργαζομένων μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Διευκρίνισε ότι αιτήματα που είχαν τεθεί πριν από τη δήλωση του Προέδρου αλλά δεν έτυχαν οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης μπορούν να συζητηθούν, αλλά ικανοποίησή τους θα μετατεθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [11] (Κ) ΑΚΕΛ - Προϋπολογισμός Κράτους

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Το θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2001 απασχόλησε σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

    "Όπως και πέρσι και φέτος είμαι υποχρεωμένος να μην ανακοινώσω την απόφαση", είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Την αναγκαιότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ με στόχο τη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, με αφορμή δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για σχεδιασμούς με στόχο την προσάρτηση των κατεχoμένων στην Τουρκία, καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για τους χειρισμούς της χώρας του στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού "το γεγονός ότι κάποια πράγματα αποτελούν επανάληψη δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν χωρίς δική μας ουσιαστική αντίδραση" και σημείωσε ότι για την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα θα τύχει εξέτασης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 5/01/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 5/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               192,1517        193,6889
          Δολ. Αυστραλίας              2,8975          2,9206
          Δολ. Καναδά                  2,4786          2,4984
          Κορώνες Δανίας              12,8945         12,9976
          Κορώνες Νορβηγίας           14,3142         14,4287
          Κορώνες Σουηδίας            15,4175         15,5408
          Φράγκα Eλβετίας              2,6428          2,6639
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 January 2001 - 13:02:03 UTC