Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκία - Ψευδοκράτος - Προσάρτιση - Αντιδράσεις
  • [02] Ντενκτάς - Ειρηνευτική Δύναμη
  • [03] Κατεχόμενα - Εκκλησία Αγίας Αναστασίας
  • [04] Τουρκία - Ψευδοκράτος - Αθλητικές ομάδες
  • [05] Κονομής - Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
  • [06] Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας
  • [08] Χατζηδημητρίου - Κυπρο-Ιταλική Διάσκεψη
  • [09] ΥΠΕΞ- Τουρκικά δημοσιεύματα
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας
  • [12] Αρχιεπίσκοπος - Κατεχόμενα - Εκκλησία
  • [13] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [14] Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - Προεκλογική περίοδος
  • [15] ΥΠΕΞ - Περιφέρειες
  • [16] ΥΠΕΞ - Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας
  • [17] Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2001 - Ολομέλεια
  • [18] Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδο
  • [19] Απεβίωσε ο Γεώργιος Τομπάζος

  • [01] (K) Τουρκία - Ψευδοκράτος - Προσάρτιση - Αντιδράσεις

    ΚΥΠΕ - 04/01/2001

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για το Κυπριακό ενθουσίασαν τους εθνικιστές σ' αντίθεση με την "αντιπολίτευση" που τις επέκρινε.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου αναφερόμενος στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας για το Κυπριακό με την ευκαιρία του νέου χρόνου, δήλωσε ότι οι δηλώσεις Ετζεβίτ απηχούν και τη βούληση του Τ/κ, όπως είπε "λαού", ο οποίος δεν υπέκυψε και ούτε θα υποκύψει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ντενκτάς - Ειρηνευτική Δύναμη

    ΚΥΠΕ - 04/01/2001

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στην κατεχόμενη Κύπρο, εάν προηγουμένως δεν έχουν εξασφαλίσει "άδεια", κατά την έκφρασή του, από τις αρχές του ψευδοκράτους.

    Οπως γράφουν οι σημερινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο κ. Ντενκτάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι είναι "αδιανόητο" οι δυνάμεις αυτές να εκτελούν καθήκοντα στα κατεχόμενα, χωρίς τη "συγκατάθεση" των Τουρκοκυπρίων και κυρίως με τη δικαιολογία ότι υπάρχει συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Εκκλησία Αγίας Αναστασίας

    ΚΥΠΕ - 04/01/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" υπό τον τίτλο "Μετατρέψαμε την εκκλησία σε ξενοδοχείο" αναφέρεται στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας Λαπήθου, την οποία οι κατοχικές αρχές μετέτρεψαν σε ξενοδοχείο. Οπως γράφει, "η μετατροπή αυτή έγινε κατά παράβαση των νόμων και απαγορεύσεων".

    Η διεύθυνση του ΕΒΚΑΦ ενοικίασε την εκκλησία στην εταιρεία "SANPA LTD" και όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας της εταιρείας η εκκλησία δεν χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος και ότι κατέχει "επίσημη έγγραφη άδεια οικοδομής" από τον πρώην "Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Τουρκία - Ψευδοκράτος - Αθλητικές ομάδες

    ΚΥΠΕ - 04/01/2001

    Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας για συμμετοχή Τ/κ αθλητικών ομάδων σε πρωταθλήματα της Τουρκίας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους αθλητικούς παράγοντες της Τουρκίας.

    Οπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, οι παράγοντες αυτοί υπενθύμισαν τις κυρώσεις που επέβαλε η ΦΙΦΑ στην τουρκική ομάδα Gencler Birligi, επειδή έδωσε αγώνα στα κατεχόμενα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρκικό αθλητισμό γενικότερα και προειδοποιούν: "Η υλοποίηση των προνοιών του Σχεδίου Δράσης ίσως αποτελέσει το τέλος του τουρκικού αθλητισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κονομής - Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών

    KYΠΕ - 04/01/2001

    Ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Κύπρου Νικόλαος Κονομής αναλαμβάνει την ερχόμενη εβδομάδα ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

    Ο διαπρεπής κλασικός φιλόλογος, ο οποίος πέρυσι είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος, θα αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου σε ειδική τελετή που θα γίνει την Πέμπτη (11 Ιανουαρίου) στις 7 μμ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας

    ΚΥΠΕ - 04/01/2001

    Αρχισε σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, η πρώτη Παγκόσμια Συνάντηση Αποδήμων Κυπρίων Νέων. Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυπριακής νεολαίας της διασποράς.

    Στις δύο ημέρες του συνεδρίου, οι ομάδες εργασίας θα καλύψουν φλέγοντα θέματα, όπως το κυπριακό πρόβλημα και η απόδημη νεολαία, η ταυτότητα του απόδημου Κύπριου νέου, παιδεία και γλώσσα, σύγχρονες μορφές οργάνωσης και επικοινωνίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας

    KYΠΕ - 04/01/2001

    Στην έντονη δραστηριότητα και τις δυναμικές εκδηλώσεις των Κυπρίων αποδήμων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του Α' Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης, και απευθυνόμενος στην απόδημη νεολαία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "εσείς οι Κύπριοι της διασποράς, παρά τις μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις, έχετε συντηρήσει και σφυρηλατήσει δεσμούς ακατάλυτους, έχετε οικοδομήσει γερές και πολύμορφες γέφυρες επικοινωνίας με την ιδιαιτέρα σας πατρίδα. Η διατήρηση της ταυτότητάς σας, η συντήρηση των παραδόσεων και των εθίμων, της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνιστούν τον άρρηκτο ομφάλιο λώρο που σας συνδέει με την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Χατζηδημητρίου - Κυπρο-Ιταλική Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Με συνδιοργανωτές τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ιταλικό Κοινοβούλιο και με την παρουσία των Προέδρων των Κοινοβουλίων, Σπύρου Κυπριανού και Λουτσιάνο Βιολάντε, αρχίζει την προσεχή Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί, στη Λευκωσία, τις εργασίες της η διήμερη Κυπρο-Ιταλική Διάσκεψη για τη "Μεσογειακή Ταυτότητα", στην οποία θα συμμετάσχουν βουλευτές, πρέσβεις, πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες από την Κύπρο και την Ιταλία.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βουλή, ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και κοινοβουλευτικός συντονιστής της διμερούς αυτής Διάσκεψης για τη "Μεσογειακή Ταυτότητα", Τάκης Χατζηδημητρίου, είπε ότι πρόκειται για "ένα πολύ ωραίο και σημαντικό θέμα, πέρα και έξω από τα συνηθισμένα, αλλά (που) εμπεριέχει όλα τα στοιχεία και της πολιτικής και του πολιτισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ- Τουρκικά δημοσιεύματα

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση και τέτοιου είδους εκφοβισμοί δεν πρέπει να μας αναγκάζουν να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αυτή τη πρόκληση. "Δεν πρόκειται απειλή αυτού είδους να σταματήσει τη δική μας αμετάκλητη βούληση να καταστούμε μέλη της ΕΕ", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Στην προσφορά των απόδημων Κυπρίων προς την Κύπρο, αλλά και προς τη χώρα που ζουν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού σε χαιρετισμό του σήμερα στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, "οι αναγκαστικές εκ των πραγμάτων μεταναστεύσεις είτε οι εθελούσιες είτε οι για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, οδήγησαν μακριά από το νησί ένα πληθυσμό αριθμητικά ίσο με αυτόν που παρέμεινε εδώ" και επεσήμανε ότι "η μικρή μας πατρίδα τους χρειάζεται όλους και όλους τους αντικρίζει σαν παιδιά της".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Κατεχόμενα - Εκκλησία

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε τη νέα τουρκική βουλιμία κατά της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τουρκικά δημοσιεύματα περί προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε αυτό ήταν αναμενόμενο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι, εναντίον αυτού του εγχειρήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 4/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               187,3131        188,8116
          Δολ. Αυστραλίας              2,8968          2,9199
          Δολ. Καναδά                  2,4501          2,4697
          Κορώνες Δανίας              12,9015         13,0047
          Κορώνες Νορβηγίας           14,2870         14,4012
          Κορώνες Σουηδίας            15,4163         15,5396
          Φράγκα Eλβετίας              2,6327          2,6537
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - Προεκλογική περίοδος

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με σημερινή δήλωσή του που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, αναστέλλει κατά την προεκλογική περίοδο εξέταση οποιουδήποτε αιτήματος με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποφυγή μαζικής υποβολής αιτημάτων και τη διασφάλιση της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας του κρατικού μηχανισμού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάνει έκκληση στη Βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις για υιοθέτηση αυτής της στάσης και ευχήθηκε όπως θεσμοθετηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Περιφέρειες

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Δεν πρόκειται να αλλάξει το διοικητικό σύστημα των έξι επαρχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων Νέων.

    Σχολιάζοντας το θέμα της δημιουργίας νέων περιφερειών για εκμετάλλευση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κασουλίδης αφού τόνισε ότι δεν θα αλλάξει η διοικητική διάρθρωση της Κύπρου, εξήγησε ότι θα γίνουν δυο νέες περιφέρειες με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Θα διαχωρίζονται σε τουριστικές και παροχής υπηρεσιών και σε περιφέρειες με αγροτική κατεύθυνση και ανάπτυξη ελαφράς βιομηχανίας. Μια τρίτη περιφέρεια θα αποτελέσει η κατεχόμενη περιοχή, της οποίας τα όρια δεν μπορούν να χαραχθούν γιατί θα εξαρτηθούν αναλόγως των ρυθμίσεων του εδαφικού στο πολιτικό πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Την ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης στο έπακρο της προσφοράς των αποδήμων Κυπρίων "ούτως ώστε να διευκολύνει τις προσπάθειές μας στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας θέματος", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε ομιλία του στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο της Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας.

    Στην ομιλία του με θέμα " Το κυπριακό πρόβλημα και ο ρόλος της απόδημης κυπριακής νεολαίας στη διαφώτιση και στις προσπάθειες επίλυσής του", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι απόδημοι έχουν συμβάλει "στη δημιουργία στενότερων σχέσεων και δεσμών φιλίας της Κύπρου και ξένων χωρών καθώς και στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος διακεκριμένων προσωπικοτήτων του εξωτερικού για την πατρίδα μας και το πρόβλημα της".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2001 - Ολομέλεια

    ΚΥΠΕ 4/01/2001

    Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2001 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει προγραμματισθεί να αρχίσει την προσεχή Δευτέρα, στις 4:00 το απόγευμα, με τις ομιλίες των αρχηγών ή των εκπροσώπων των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, με την ψηφοφορία του σώματος.

    "Οπως έχει συμφωνηθεί", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, θα μιλήσουν κατά σειρά δύναμης οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων και είναι ήδη προγραμματισμένο και τα πέντε κόμματα, μέσα από τους αρχηγούς ή τους εκπροσώπους τους να δώσουν τη δική τους θεώρηση σε σχέση με τον Κρατικό Προϋπολογισμό".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [17] Απεβίωσε ο Γεώργιος Τομπάζος

    ΚΥΠΕ - 4/1/2001

    Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 82 ετών, ο Γεώργιος Τομπάζος, πρώην Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [18] Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδο

    ΚΥΠΕ - 4/1/2001

    Ανοδικά, για δεύτερη συνεχή συνάντηση, κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξης του 0,66%. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών αφού διαμορφώθηκε στα 8,3 εκατομμύρια λίρες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,2 εκ. λίρες. Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,33% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 1.035,35 μονάδες.

    Η αγορά άνοιξε με σημαντικά κέρδη, τα οποία ανέρχονταν σε ποσοστό 1,89%. Η μεγάλη άνοδος της αγοράς έδωσε το έναυσμα για ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 241,7 μονάδες, περιορίζοντας έτσι την άνοδο της αγοράς σε ποσοστό 0,3%. Στο σημείο αυτό εφανίστηκαν αγοραστές, ωθώντας ξανά την αγορά σε ανοδική τροχιά, αγγίζοντας το επίπεδο των 244 μονάδων. Στη συνέχεια κινήθηκε ελάχιστα πτωτικά με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 242,78 μονάδες έναντι 241,19 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,66%, με τις πραγματοποιηθείσες πράξεις να ανέρχονται στις 5.120.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 January 2001 - 14:02:10 UTC