Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γαλλία - Κυπριακό
  • [02] Ποδόσφαιρο - Αγώνες
  • [03] Πετόσφαιρα - Αποτελέσματα
  • [04] Καλαθόσφαιρα
  • [05] Κατεχόμενα - Ψευδοβουλή - Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [06] ΚΕΒΕ - Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών
  • [07] ΝΕΟ - Ενταξιακή πορεία - Κυπριακό
  • [08] Οικογένεια Τζιακούρμα - Οδόφραγμα
  • [09] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Κληρίδης - Μπελ - Προεκλογικά
  • [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [11] Πέργαμος - Βρετανικές Βάσεις - Οδόφραγμα
  • [12] Υπουργός Αμυνας - Κρήτη - S300

  • [01] (Κ) Γαλλία - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Τη λύπη της για τα μέτρα που έλαβε το κατοχικό καθεστώς παρεμποδίζοντας την κινητικότητα και τη δράση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη εξέφρασε η Γαλλία.

    Ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Φρανσουά Ριβασό δήλωσε χθες, με αφορμή το ψήφισμα 1331 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι τα μέτρα αυτά "περιπλέκουν την αποστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αγώνες

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Το ντέρμπυ Ανόρθωσης - Ομόνοιας, που θα αρχίσει στις 7 απόψε στο γήπεδο "Αντώνης Παπαδόπουλος", δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων για τη 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Στις 2.30 το απόγευμα θα γίνουν επίσης οι αγώνες: Αθλητική Ενωση Πάφος - ΑΕΛ στο Παφιακό, Απόλλων - Αρης στο Τσίρειο, Διγενής Μόρφου - Ολυμπιακός στο Μακάρειο και Εθνικός Αχνας - Δόξα στο Δασάκι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Αποτελέσματα

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Για το Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας ανδρών σημειώθηκαν ψες τα εξής αποτελέσματα:

    Αναγέννηση Δερύνειας - Διόνυσος 3 - 2 σετ Νέα Σαλαμίνα - ΑΠΟΕΛ 3 - 1 Αχιλλέας - Ανόρθωση 0 - 3 Ομόνοια - Μαραθώνας 3 - 1 Παφιακός - Ενωση Νέων Παραλιμνίου 3 - 0 σετ

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/MA)

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Για τη 13η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας ανδρών στην καλαθόσφαιρα η ΑΕΚ νίκησε ψες την ΕΝΑΔ στη Λευκωσία με 87 - 82.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ψευδοβουλή - Ντενκτάς - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Εκτακτη συνεδρία της ψευδοβουλής αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 2:00 το απόγευμα, στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Κατά τη συνεδρίαση, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα ενημερώσει τους ψευδοβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την απόφασή του σχετικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [06] (Κ) ΚΕΒΕ - Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών (ΕΚΠ) για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, το οποίο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως Γραφείο Ανταπόκρισης του Δικτύου των ΕυρωπαΪκών Κέντρων Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις, αποφασίστηκε μέσα στο πλαίσιο του νέου πολυετούς προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις Επιχειρήσεις και την Επιχειρηματικότητα.

    Ανακοίνωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) αναφέρει πως το Κέντρο θα αναβαθμιστεί σε πλήρες Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών αποκτώντας ισότιμο καθεστώς με τα Κέντρα Πληροφοριών που λειτουργούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που "θα επιτρέψει στο ΚΕΒΕ να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στις επιχειρήσεις του τόπου μας μέσω του ΕΚΠ και να τις πληροφορεί καλύτερα για θέματα εναρμόνισης με την ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [07] (K) ΝΕΟ - Ενταξιακή πορεία - Κυπριακό

    KYPE - 16/12/2000

    Οι ΝΕΟ, απευθυνόμενοι προς το Προεδρικό, το ΔΗΣΥ και τους ΕΔΗ, τούς καλούν "να παύσουν να παραπλανούν το λαό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη θα διορθώσει μιαν κακή λύση υπέρ μας" και ζητούν από την Ελλάδα να δεσμευθεί ότι δεν θα αποδεχθεί ένταξη άλλης χώρας, εάν δεν ενταχθεί και η Κύπρος.

    Αναφερόμενοι σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή για τους κινδύνους που απειλούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, καθώς και σε επικριτικά σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι ΝΕΟ με σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής Κύπρου - Ελλάδας, παρά τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους, και αμφισβητούν την ορθότητα των χειρισμών της συγκυβέρνησης στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Οικογένεια Τζιακούρμα - Οδόφραγμα

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Η μάνα, τα αδέλφια, η σύζυγος, τα τρια παιδιά καθώς και άλλοι συγγενείς και φίλοι του απαχθέντος από τους Τούρκους Ελληνοκύπριου Κυριάκου Τζιακούρμα αξίωσαν σήμερα για άλλη μια φορά την απελευθέρωσή του, τονίζοντας πως αυτός είναι αθώος και δεν έχει να κάμει οτιδήποτε με ναρκωτικά, όπως τον κατηγορεί το κατοχικό καθεστώς.

    Το κλάμα και οι λιγμοί της 80χρονης μάνας του Τζιακούρμα, αλλά και της μεγαλύτερης του κόρης Ελενας που σήμερα γιορτάζει τα ενδέκατα γενέθλιά της, κυριαρχούσαν το πρωί στο χώρο του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, όπου συγκεντρώθηκαν οι συγγενείς και φίλοι του απαχθέντος διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτησή του από τις κατοχικές αρχές. Μαζί τους και οι μανάδες των αγνοουμένων και μέλη του ΠΑΚ που συνεχίζουν κάθε Σαββατοκυρίακο την αντικατοχική τους εκστρατεία στο χώρο του οδοφράγματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [09] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Κληρίδης - Μπελ - Προεκλογικά

    KYΠΕ - 16/12/2000

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε "εντελώς ατυχή" τη συμμετοχή χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε άσκηση δυο ελικοπτέρων Μπελ και είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "πλανάται εάν νομίζει ότι με αυτή την κίνηση έπεισε τον κυπριακό λαό ότι αυτά τα ελικόπτερα, τα οποία είναι καθαρά πολιτικά, είναι κατάλληλα για στρατιωτική χρήση".

    Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη ότι "αυτή η ιστορία μας εκθέτει και εσωτερικά και διεθνώς" σημειώνοντας ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ειδικός επί παντώς επιστητού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    KYΠΕ - 16/12/2000

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως ήταν προβλέψιμος ο "απαράδεκτος τρόπος" με τον οποίο αντέδρασε η τουρκική πλευρά στο ψήφισμα 1331 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε πως "η όλη υπόθεση δεν είναι αν θα επανέλθει ο κ.Ντενκτάς στο διάλογο αλλά κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας περιλαμβανομέου και του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά προπάντων ο αμερικανικος και ο βρετανικός παράγοντας, θα ασκήσουν επιρροές και πιέσεις ούτως ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι τυπικά είναι πιθανόν ο κ. Ντενκτάς να επανέλθει στο διάλογο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως "ενόσω η τουρκική πλευρά επιμένει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε δυο κυρίαρχα κράτη και σε ομοσπονδία οι προοπτικές δεν είναι καλές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Πέργαμος - Βρετανικές Βάσεις - Οδόφραγμα

    ΚΥΠΕ - 16/12/2000

    Οι Βρετανικές Βάσεις και η Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο προβαίνουν σε ενέργειες προκειμένου να διασαφηνίσουν πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απήχθη ο εργολάβος Πανίκος Τζιακούρμας από το κατοχικό καθεστώς και για να συμβάλουν στην απελευθέρωσή του, ενώ εντείνουν τους ελέγχους στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

    Σε δηλώσεις του ο Βοηθός Αστυνομικός Διοικητής Δεκέλειας Νίκος Παντέχης, σε περιοχή του χωριού Πέργαμος, όπου οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων ανήρτησαν βρετανικές σημαίες σε οδόφραγμα που έστησαν για να ελέγχουν τους διερχομένους από την περιοχή, "τα μέτρα ελήφθησαν μετά από την απαγωγή του Τζιακούρμα" και "δεν έχουν επαυξηθεί, (απλώς) έχει καλυτερεύσει η εγκατάσταση του σημείου ελέγχου" χωρίς να "έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κρήτη - S300

    ΚΥΠΕ – 16/12/2000

    Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S300 σε στρατιωτική μονάδα της Κρήτης την οποία επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αμυνς Σωκράτης Χάσικος και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αποστολάκης, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη.

    Ευχαριστώντας τον Διοικητή της μονάδας για το έργο που επιτελεί τόσο ο ίδιος όσο και οι άνδρες που την επανδρώνουν και οι χειριστές του συστήματος, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οι πύραυλοι S300 φιλοξενούνται στην Κρήτη και οι Κύπριοι χειριστές θα παραμείνουν εκεί όσο χρειαστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 December 2000 - 13:02:05 UTC