Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Συνομιλίες
  • [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - 19ο Συνέδριο ΑΚΕΛ - Αντιπρόσωποι
  • [03] Βασιλείου - Βουδαπέστη - Υπο ένταξη χώρες
  • [04] Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Διακήρυξη
  • [05] Κατεχόμενα - Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Δέσμη οικονομικών μέτρων
  • [06] Λιβύη - Αντιπροσωπεία - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [07] Εργασίες Διακυβερνητικής Διάσκεψης
  • [08] ΝΕΔΗΚ - Συνέδριο
  • [09] ΔΗΚΟ - Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [10] ΑΚΕΛ - Ψήφισμα - Κυπριακό
  • [11] Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής Νίκαιας
  • [12] Αλβανική αντιπροσωπεία - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [13] Ζακ Σιράκ - Θεσμικές μεταρρυθμισεις της ΕΕ
  • [14] Εγκλωβισμένος - Παράνομη "σύλληψη" - Κατοχικές αρχές
  • [15] Ευρωβουλή - Επιτροπή - Γαλλική Πρόταση

  • [01] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Ο επικεφαλής των συμβούλων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας Τακάν Ιλντέμ δήλωσε ότι το Κυπριακό ενδιαφέρει άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, η Τουρκία, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε ο Ιλντέμ και πρόσθεσε ότι αυτό ήδη το έχει κάνει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - 19ο Συνέδριο ΑΚΕΛ - Αντιπρόσωποι

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Αντιπροσώπους 60 περίπου κομμάτων από ολόκληρο τον κόσμο που βρίσκονται στην Κύπρο με ευκαιρία το 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ δέχτηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος τους καλωσόρισε στο νησί και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η παρουσία των ξένων αντιπροσωπειών στην Κύπρο μεταφράζεται από το κόμμα "ως εκτίμηση και της δράσης και του ρόλου του ΑΚΕΛ στο εσωτερικό της χώρας μας και διεθνώς", αλλά και ως "έκφραση της αλληλεγγύης των δυνάμεων της αριστεράς για το δίκαιο αγώνα του λαού μας ενάντια στην κατοχή για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Βασιλείου - Βουδαπέστη - Υπο ένταξη χώρες

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Με σκοπό να παραστεί σε σύσκεψη των διαπραγματευτών της πρώτης ομάδας υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών, αναχωρεί αύριο για τη Βουδαπέστη ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση υπό το φως των πορισμάτων της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία ένταξης και γενικά τη διεύρυνση της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Διακήρυξη

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων καταγγέλλει την αναποτελεσματικότητα και την αναβλητικότητα της μέχρι σήμερα διαδικασίας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, που "βρίσκεται εκτός των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ίδιων των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ" και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση και τη Βουλή να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο.

    Σε σημερινή τους διακήρυξη με ευκαιρία την αυριανή 52η επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι συγγενείς των αγνοουμένων τονίζουν ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της ανθρωπότητας για επικράτηση του δικαίου, της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού, αφού η καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο και τείνει να γίνει "γράμμα κενό" η Οικουμενική Διακήρυξη.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Δέσμη οικονομικών μέτρων

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Περίπου δέκα χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία της κατεχόμενης Λευκωσίας για να διαμαρτυρηθούν για τη δέσμη οικονομικών μέτρων που εφαρμόζεται στο ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, από χθες έληξε η απεργία όχι όμως και οι διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στα κατεχόμενα ανακοίνωσαν χθες ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν εώς ότου η δέσμη τεθεί στο περιθώριο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Λιβύη - Αντιπροσωπεία - Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία από τη Λιβύη, που φτάνει σήμερα στο νησί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η επίσκεψη αυτή "αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αναθέρμανση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας Λιβύης - Κύπρου στο Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο της Λιβύης Salem Ahmet Finnir, το μέλος της Ομάδας και Δήμαρχο της πόλης Al Jufrah Shaabiyat, Belgasem Mohomed El-Sheikh και το Διευθυντή του γραφείου του κ. Finnir Mustafa Mohamed Ajroush.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Εργασίες Διακυβερνητικής Διάσκεψης

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Μετά από κατ' ιδίαν συναντήσεις της γαλλικής προεδρίας χθες το βράδυ με τους ηγέτες των υπολοίπων 14 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει προσχέδιο Συνθήκης της συνόδου κορυφής στη Νίκαια.

    Οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης είχαν διακοπεί χθες το απόγευμα, ύστερα από σοβαρές διαφωνίες των χωρών μελών της ΕΕ αναφορικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) ΝΕΔΗΚ - Συνέδριο

    KYΠΕ - 09/12/2000

    Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του 8ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΝΕΔΗΚ με σύνθημα "Τέρμα πια τα παραμύθια".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση τςη ΝΕΔΗΚ, "το σύνθημα διερμηνεύει τη θέληση και την αποφασιστικότητα της νεολαίας του ΔΗΚΟ να μην ανεχθεί και να μην συμβιβασθεί με απαράδεκτες επιλογές της κυβέρνησης είτε σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, είτε σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής της κυπριακής νεολαίας και της κυπριακής κοινωνίας γενικότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Την απογοήτευσή του που η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί με αδιαφορία τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπρικού λαού από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 52 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το ΔΗΚΟ καλεί "τη διεθνή κοινότητα και αξιώνει από τους ισχυρούς της γης να αποδείξουν και στην περίπτωση της Κύπρου ότι οι οικουμενικές διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλώς μεγαλόστομες και κενές περιεχομένου ευχές και υποσχέσεις."

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Ψήφισμα - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η συνεχιζόμενη κατοχή και εποικισμός της Κύπρου, η απαράδεκτη στάση του Τ/Κ ηγέτη και της Αγκυρας στο Κυπριακό και με το οποίο ζητείται η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ενέκρινε σήμερα το 19ο συνέδριο του ΑΚΕΛ, στο οποίο συμμετέχουν 69 αντιπρόσωποι από 43 χώρες, μετά την ενημέρωση που είχαν για το Κυπριακό.

    Στο ψήφισμα, το συνέδριο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα και το συνεχιζόμενο εποικισμό με σκοπό την αλλοίωση της δημογραφικής δομής και απαιτείται η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, ενώ χαρακτηρίζεται ως "απαράδεκτο" το διχοτομικό στάτους κβο και ως την "πλέον αναχρονιστική και καταστροφική επιλογή για τον κυπριακό λαό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής Νίκαιας

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Υιοθετούνται σήμερα τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Νίκαιας, που συμφωνήθηκαν χθες από τους ηγέτες των 15 και στα οποία προστέθηκε παράγραφος για την Κύπρο, στο κεφάλαιο "Εξωτερικές Σχέσεις".

    Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε και υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για επίτευξη μιας θετικής κατάληξης της διαδικασίας που άρχισε το Δεκέμβριο του 1999", και ότι "καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στις προσπάθειες που γίνονται προς το σκοπό αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [12] (K) Αλβανική αντιπροσωπεία - Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Φθάνει αύριο Κυριακή στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου Skender Gjinushi, επικεφαλής πολυμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, για επίσημη επίσκεψη.

    Η αλβανική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Ζακ Σιράκ - Θεσμικές μεταρρυθμισεις της ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ετοίμασε χθες το βράδυ ένα προσχέδιο συμφωνίας για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), το οποίο θα υποβάλει σήμερα στη σύνοδο κορυφής, με την προοπτική να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί των μεταρρυθμίσεων.

    Υστερα από κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ. Σιράκ χθες το βράδυ με τους ηγέτες των υπολοίπων 14 χωρών μελών της ΕΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος αφού άκουσε τις απόψεις όλων, ετοίμασε το προσχέδιο που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προνοεί όπως η ΕΕ διατηρήσει τα εθνικά βέτο για τις περισσότερες μορφές φορολογίας, αλλά θα στραφεί στην ψηφοφορία πλειοψηφίας για μέτρα καταπολέμησης της φορολογικής απάτης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Εγκλωβισμένος - Παράνομη "σύλληψη" - Κατοχικές αρχές

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Oι τουρκικές κατοχικές αρχές "συνέλαβαν" παράνομα χθες τον 73χρονο εγκλωβισμένο Στυλιανό Παπαζαχαρία, από την Αγία Τριάδα, κάτοικο Γιαλούσας, ο οποίος κρατείται παράνομα στο λεγόμενο "αστυνομικό σταθμό" Γιαλούσας, ενώ πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους ψευδοαστυνομικούς να κακοποίησαν το γέροντα, ο οποίος πρόσφατα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς ανέφερε ότι ο 73χρονος Ε/Κ "συνελήφθη" με το πρόσχημα ότι εξύβρισε μια νεαρή Τουρκάλα, η οποία όμως τον λιθοβολούσε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [15] (Κ) Ευρωβουλή - Επιτροπή - Γαλλική Πρόταση

    ΚΥΠΕ - 09/12/2000

    Εξι έδρες στην Ευρωβουλή και τρεις ψήφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβλέπει για την Κύπρο η πρόταση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, την οποία κατέθεσε προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, σε σχέση με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας χαρακτηρίζουν την πρόταση απαράδεκτη, σημειώνοντας ότι έχουν αδικηθεί τα μικρά και μεσαία κράτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 December 2000 - 13:02:33 UTC