Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΗΠΑ - Κυπριακό - Προτάσεις
  • [03] ΕΔΗ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [04] ΚΕΑ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΝΔ
  • [06] ΔΗΚΟ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [07] ΔΗΣΥ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Φίλιπ Κρίστοφερ - Εκδήλωση
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 14/11/00

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                         243,68 (-7,79)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £25.564.357
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £ 11.764.894  259,39(-10,88)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.509.764  207,01 (-4,59)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    186.967   97,17 (-8,68)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £  1.297.545   88,03 (-3,93)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    433.232  156,98 (-5,66)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    334.906   60,69 (-4,09)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0  105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    330.963   73,58 (-7,07)
    Ετ. Πληροφορικής              £  2.224.509   76,42 (-8,96)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  2.967.244   77,62 (-3,35)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    111.638   88,85 (-3,24)
    Ξενοδοχεία                    £    822.686   79,59 (-4,22)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.244.983  267,06 (-5,75)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Προτάσεις

    ΚΥΠΕ - 14/11/00

    Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία υποστηρίζει ως λύση για το Κυπριακό ο γνωστός οργανισμός "RAND Corporation", σε 300σέλιδο κείμενο με προτάσεις για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που ετοίμασε για το νέο Αμερικανό Πρόεδρο.

    Στο κείμενο, που βασίζεται σε εργασία διακομματικής επιτροπής και απόψεις μελών των ομάδων εξωτερικής πολιτικής των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος, περιλαμβάνεται κεφάλαιο προτάσεων για την εξωτερική πολιτική όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 14/11/2000

    Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Τ/Κ, "οι οποίοι υποφέρουν εξίσου από τις επιπτώσεις της ντε φάκτο διαίρεσης και το στρατοκρατικό καθεστώς στα κατεχόμενα" στέλλουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Παράλληλα, οι ΕΔΗ καλούν τις πολίτες να μετάσχουν ενεργά στην αυριανή παλλαϊκή στάση από τις 10:00 μέχρι τις 10:05 κάτω από το σύνθημα "Να πέσει το τείχος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) ΚΕΑ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 14/11/2000

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) με αφορμή την 17η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καλεί τη διεθνή κοινότητα "η οποία με επιλεκτική ευαισθησία 'επιβάλλει' το νόμο και την 'τάξη' στο Ιράκ, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο να ξεπεράσει την υποκρισία από την οποία μαστίζεται και να δράσει με πολιτικά μέσα και στην Κύπρο".

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΑ καταδικάζει την παράνομη ενέργεια της κατοχικής δύναμης και καλεί τον κυπριακό λαό στο σύνολό του "να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις καταδίκης του Ντενκτασικού εκτρώματος και να διατρανώσει ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αν και ο τελευταίος Κύπριος πολίτης, είτε Ε/Κ είτε Τ/Κ δεν νοιώσει ελεύθερος στην ίδια του την πατρίδα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΝΔ

    ΚΥΠΕ - 14/11/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά την οποία είπε ότι υπήρξε ένας έντονος προβληματισμός για το τι δέον γενέσθαι.

    "Nομίζω ότι συμφωνούμε πως βασικός και άμεσος στόχος είναι η σωστή ρύθμιση της εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η υπερπήδηση οποιωνδήποτε δυσκολιών που θα εμφανιστούν", είπε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 14/11/2000

    "Αρνητικές" χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ τις εξελίξεις που σημειώνονται τις μέρες αυτές στο Κυπριακό, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι "οδηγούμαστε σε μια διαδικασία παγίδευσης της πλευράς μας σε σενάρια και σχεδιασμούς που θα παρακάμπτουν τόσο τις αρχές για λογική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος όσο και την ουσία του προβλήματος".

    Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΔΗΚΟ εκφράζει τη διαφωνία του με την πορεία που παίρνουν τα πράγματα και προειδοποιεί ότι επιχειρείται κλείσιμο του Κυπριακού πάνω σε συνομοσπονδιακή βάση ως επίσης ανοικτά και άμεσα τόσο από την Τουρκία όσο και από ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας η ντε φάκτο αναγνώριση πολιτικής οντότητας στα κατεχόμενα για να προωθηθεί στη συνέχεια και η ντε γιούρε αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 14/11/2000

    Η πολιτική της επανένωσης της Κύπρου και της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τη μόνη οδό που μπορεί να προσφέρει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου και να τους οδηγήσει στην ευημερία και την πρόοδο κάτω από συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Ο ΔΗΣΥ σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως η πολιτική αυτή και ιδιαίτερα οι προοπτικές που ανοίγονται για την Κύπρο μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει αδιέξοδο και στην Τ/κ κοινότητα, η οποία όχι μόνο δεν ωφελήθηκε από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αλλά περιέπεσε σε διεθνή απομόνωση και οικονομική και κοινωνική δυσπραγία με αποτέλεσμα οι Τ/Κ να ζουν κάτω από ένα ανελεύθερο καθεστώς και να μεταναστεύσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Φίλιπ Κρίστοφερ - Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 14/11/2000

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με υπευθυνότητα τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για ένα ομόσπονδο κράτος στην Κύπρο ενωμένο, αποστρατικοποιημένο και ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ώστε να διασφαλίσει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της συντονιστικής επιτροπής δήμων, σωματείων και οργανώσεων επαρχίας Κερύνειας προς τιμή του Προέδρου της Παγκόσμια Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Στο χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει ακόμη ότι "μέχρι να εξευρεθεί ειρηνική λύση του εθνικού μας προβλήματος θα συνεχίσουμε με στενή πάντοτε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, την αμυντική και την εξωτερική πολιτική που θεωρούμε αναγκαία για την προστασία και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ένταξή της στην ΕΕ και για την παρεμπόδιση, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, της εφαρμογής της στρατηγικής της Τουρκίας σε βάρος μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 14/11/2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε απόψε την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα θέσει περί τον Ιούνιο ενώπιον και των δυο πλευρών ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού και πως ο Κόφι Ανάν θα ακούσει εκτεταμένα τις απόψεις και δυο πλευρών επί αυτού του κειμένου προτού υπάρξουν απευθείας συνομιλίες.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του από την Αθήνα όπου στάθμευσε και είχε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία κατά την επιστροφή του από τη Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο γύρος αυτός ήταν καλύτερος από τους προηγούμενους σημειώνοντας παράλληλα ότι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που έγινε κατά τη διάρκειά του, είχε αρκετά ικανοποιητικά σημεία για μας αλλά και μερικά αρνητικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 November 2000 - 20:46:08 UTC