Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Αγώνες
  • [02] Ραδιομαραθώνιος - Ολυμπιονίκες - Πάφος
  • [03] Αγκυρα - Κυπριακό - Συνομιλίες - Τ/κ Τύπος
  • [04] Τουρκία - Ασκηση "Μπαρμπαρός" - Κατεχόμενα
  • [05] ΟΗΕ - Μόνιμος αντιπρόσωπος Κύπρου - Τούρκος αντιπρόσωπος
  • [06] Σχολεία - Πληροφορική - Υπουργός Παιδείας
  • [07] Εκκλησία - Μείζονα Σύνοδος - Γνωμοδότηση καθηγητών
  • [08] Δικοινοτική χορωδία - Λονδίνο
  • [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Υπογραφή Πρωτοκόλλου
  • [10] Συνομιλίες - ΓΓ του ΟΗΕ - Πληροφορίες

  • [01] Ποδόσφαιρο - Αγώνες

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει απόψε στις 7.00 στο ΓΣΠ την ΑΕΛ, σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζεται ως το ντέρμπυ της 7ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

    Στο άλλο αγώνα το ΑΠΟΕΛ εκστρατεύει στη Λεμεσό, όπου στις 2.30 το απόγευμα θα αναμετρηθεί με τον ουραγό Αρη.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [02] Ραδιομαραθώνιος - Ολυμπιονίκες - Πάφος

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Με τιμές ηρώων υποδέχτηκε χθες βράδυ η Πάφος τους Ελληνες Ολυμπιονίκες που ήρθαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του φετινού, 11ου Ραδιομαραθωνίου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Ο Κώστας Κεντέρης, ο Ακάκιος Κακιασβίλι, η Κατερίνα Θάνου, ο Μιχάλης Μαρούτσος, τρία από τα κορίτσια του ανσάμπλ, ο Κωνσταντίνος Τίκας, ο Δημοσθένης Ταπάκος, οι αθλητές της κωπηλασίας και ο προπονητής της Θάνου και του Κεντέρη, Χρίστος Τσέκος, είναι η ομάδα που έτυχε θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο της Πόλης, τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον Υπουργό Συγκοινωνιών, βουλευτές, και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [03] Αγκυρα - Κυπριακό - Συνομιλίες - Τ/κ Τύπος

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιρίοζ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται χωρίς όρους.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ντιρίοζ είπε ότι κατά τις συνομιλίες η Τουρκία θα συνεχίσει "την εποικοδομητική της στάση", κατά την έκφρασή του, και επανέλαβε ότι η λύση θα βρεθεί από τα δύο κυρίαρχα, δήθεν, κράτη που, όπως ισχυρίστηκε, υπάρχουν στην Κύπρο, και όχι από τρίτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [04] Τουρκία - Ασκηση "Μπαρμπαρός" - Κατεχόμενα

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Από τις 6 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας "Μπαρμπαρός 2000", σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

    Η άσκηση θα διεξαχθεί στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, ενώ από τις 8 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα καταπλεύσουν στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου οι φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού "Κοτζάτεπε", "Γκιοτσέαντα", "Μουαβενέτ" και "Γκαζίαντεπ".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [05] ΟΗΕ - Μόνιμος αντιπρόσωπος Κύπρου - Τούρκος αντιπρόσωπος

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Τη σιωπή της ενοχής προτίμησε ο Τούρκος Αντιπρόσωπος στην Τρίτη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος τον κάλεσε να εξηγήσει πώς από τις 20.000 Ελληνοκυπρίους που είχαν παραμείνει το 1974 στα κατεχόμενα έχουν απομείνει σήμερα 429 άτομα, διερωτώμενος τι μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό εάν δεν είναι εθνικό ξεκαθάρισμα.

    Αναφορικά με τους αγνοούμενους, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κάλεσε τον Τούρκο αντιπρόσωπο να αναφέρει αν η τουρκική πλευρά αποδέχεται τη Συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997, τονίζοντας ότι η τουρκική πλευρά συνεχώς υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Σχολεία - Πληροφορική - Υπουργός Παιδείας

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Μελλοντικά, κάθε μαθητής που τελειώνει το δημοτικό σχολείο θα κατέχει τις βασικές εκείνες δεξιότητες που θα τον καθιστούν ικανό να συμμετέχει στην κοινωνία της πληροφορίας. Εχει ήδη ετοιμαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο και έχουν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια, ώστε να εξοπλιστούν όλα τα τμήματα της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης με έναν ηλεκτρικό υπολογιστή και έναν εκτυπωτή, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, κηρύσσοντας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την έναρξη Μεσογειακού Συνεδρίου με θέμα "Η τεχνολογία στην εκπαίδευση".

    Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαίδευση έχει αναμφισβήτητα σοβαρά πλεονεκτήματα, προειδοποίησε όμως ότι παράλληλα "χρειάζεται προσοχή, ώστε να συγκρατήσουμε τη σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και να μην υποβαθμίσουμε καταξιωμένες από τη ζωντανή παράδοσή μας παιδαγωγικές και άλλες αξίες. Εχοντας πάντα κατά νου την ελληνική αρετή του μέτρου, να μην ξεχνούμε ότι η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, που είναι ο δημιουργός της, χωρίς ποτέ να γίνεται αυτοσκοπός της εκπαίδευσης και της ζωής μας."

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [07] Εκκλησία - Μείζονα Σύνοδος - Γνωμοδότηση καθηγητών

    ΚΥΠΕ -4/11/2000

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μπορεί να συγκαλέσει ο ίδιος Μείζονα Σύνοδο διότι αυτός έχει το αναφαίρετο και αυτοτελές δικαίωμα σύγκλησής της, δικαίωμα το οποίο πηγάζει απευθείας εκ των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας και των προνομίων τα οποία έχει.

    Αυτό αναφέρουν σε γνωμοδότησή τους σχετικά με την κανονικότητα της σύγκλησης Μείζονος Συνόδου οι καθηγητές Σπύρος Τρωιάνος του Εκκλησιαστικού Δικαίου της νομικής σχολής και Παναγιώτης Χριστινάκης του Κανονικού Δικαίου της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι με βάση το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη της Εκλησίας της Κύπρου την Μείζονα Σύνοδο συγκαλεί ο Πρόεδος της Ιεράς Συνόδου και όχι η Ιερά Σύνοδος, ενώ η τελευταία "παραπέμπει" τον κατηγορούμενον επίσκοπο εις στην Μείζονα Σύνοδο αλλά δεν τη συγκαλεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] Δικοινοτική χορωδία - Λονδίνο

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Η δικοινοτική χορωδία που βρίσκεται στο Λονδίνο έδωσε χθες βράδυ με μεγάλη επιτυχία την πρώτη από τις δύο παραστάσεις της στην αίθουσα του θεάτρου St. Monica's, που ήταν κατάμεστη από κόσμο, Ε/Κ, Τ/Κ και Βρετανούς.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπατης Αρμοστής Μύρνα Κλεόπα, ο βουλευτής Andy Love και πολλοί παράγοντες της παροικίας και από τις δύο κοινότητες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο οποίος ηγείται της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Υπουργική Διάσκεψη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιείται στη Ρώμη, υπέγραψε σήμερα, στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Καπιτώλιο, το 12ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το 12ο Πρωτόκολλο αποβλέπει στη γενική απαγόρευση της δυσμενούς διάκρισης και στη διασφάλιση της απόλαυσης των οποιωνδήποτε δικαιωμάτων που προβλέπει η νομοθεσία κάθε χώρας, χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκευτικής ή πολιτικής πεποίθησης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, σύνδεσης με εθνική μειονότητα, περιουσίας ή άλλης υπόστασης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [10] Συνομιλίες - ΓΓ του ΟΗΕ - Πληροφορίες

    ΚΥΠΕ - 4/11/2000

    Ενώ η προετοιμασία των εμπλεκομένων μερών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για τη συνάντηση της Δευτέρας συνεχίζεται και το Σαββατοκυρίακο, η προσοχή είναι ήδη στραμμένη προς την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς να αποκλείεται και κάποια κίνηση εκ μέρους του ΓΓ στο πλαίσιο των συνομιλιών.

    Οπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, χθες η Ε/κ πλευρά δεν απέρριψε στην ουσία το άτυπο έγγραφο που αφορούσε την κατανομή των εξουσιών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και των δύο καντονίων, αλλά δεν το παρέλαβε θεωρώντας ότι ήταν ελλειπές και είχε πολλά κενά σε μείζονα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 4 November 2000 - 13:02:05 UTC