Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Μάουρερ - Βασιλείου
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Τούρκος δήμαρχος - Νομπέλ Ειρήνης - Θεοδωράκης
  • [04] Νέα Υόρκη - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου
  • [05] Ηνωμένα Εθνη - Πρόεδρος Κληρίδης - ντε Σότο
  • [06] Μέλη Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ - Συνάντηση
  • [07] Αμερικανός απεσταλμένος - Κυπριακό
  • [08] Λαθρομετανάστες - Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - ντε Σότο - Αμερικανοί αξιωματούχοι
  • [10] Υπουργός Εμπορίου - Συνεργατικό Κίνημα - Εναρμόνιση
  • [11] Αλβαρο ντε Σότο - Ψευδοκράτος - Δήλωση Ανάν
  • [12] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκδήλωση για την Κύπρο
  • [13] Κύπρος - ΕΕ - Εκθεση Poos
  • [14] Εθνικό Συμβούλιο - Θα συνεχιστεί η συνεδρία
  • [15] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - ντε Σότο
  • [16] Αμερικανοί αξιωματούχοι - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Δηλώσεις Μάουρερ - Βασιλείου

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε τομείς που περιλαμβάνονται στα κεφάλαια που έχουν κλείσει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ύστερα από σύσκεψη της 12-μελούς αποστολής της οποίας ηγείται με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπρου Γιώργο Βασιλείου, μέλη της ομάδας του και άλλους αρμοδίους.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε όπως η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι πρώτες υποψήφιες χώρες οι οποίες θα διαχειριστούν από μόνες τους τα χρήματα που παίρνουν από την ΕΕ χαρακτηρίζοντάς το ως ένα "πολύ θετικό γεγονός". Παράλληλα διαβεβαίωσε για την προσπάθεια επιτάχυνσης των ρυθμών εναρμόνισης κατά τους επόμενους μήνες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     376.32 (-2.22)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £25,046,134
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  3,686,098  475.50 (-2.29)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  1,133,258  271.10 (-1.61)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    237,109  226.59 (-1.95)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £    269,188  120.88 (-1.78)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £    527,442  288.18 (-2.29)
    Εμπορικές Εταιρείες      £    727,979  126.20 (-2.50)
    Αλλες Εταιρείες          £ 16,935,634  419.75 (-2.27)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Τούρκος δήμαρχος - Νομπέλ Ειρήνης - Θεοδωράκης

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Υπέρ της απονομής του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2000 στον Μίκη Θεοδωράκη, τάσσεται με μήνυμά του προς τη γραμματεία του "Βραβείου Ιεκτσί", ο Τούρκος Δήμαρχος του Ερεγκλί στον Εύξεινο Πόντο, Χαλίλ Ποσμπιούκ.

    "Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Μίκης Θεοδωρακης είναι άξιος να βραβευθεί με Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης του 2000 για την σπουδαία συμβολή και τις ακατάπαυστες εργασίες του για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την επίτευξη της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς", τονίζει ο Τούρκος Δήμαρχος, στο μήνυμά του.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Αρχισε στη Νέα Υόρκη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Η συνεδρία πραγματοποιείται υπό το φως της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ κατά την έναρξη των συνομιλιών, της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και της χθεσινοβραδινής δήλωσης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο για το όλο θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΙΤΣ)

    [05] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Πρόεδρος Κληρίδης - ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στις 11.30 σήμερα, ώρα Νέας Υόρκης, μεταξύ του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και του Προέδρου Κληρίδη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς οργανισμού.

    Σε ερώτηση εάν έχει οριστεί συνάντηση του κ. ντε Σότο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως "μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί για προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΙΤΣ)

    [06] (K) Μέλη Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν στο θέμα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των μισθών και των ημερομισθίων, συζήτησαν χθες στο οίκημα της ΠΕΟ τα μέλη του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, που όρισαν νέα συνεδρία στις 25 Οκτωβρίου στα γραφεία της Τ/κ συντεχνίας KTAMS.

    Σημερινή ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρει ότι τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ οργανώσεις θα πρέπει να ετοιμάσουν αναλύσεις των επιδομάτων, των κοινωνικών ασφαλίσεων, των μισθών, των ημερομισθίων, των παρεμφερών και άλλων ωφελημάτων που ισχύουν σε κάθε πλευρά, "ώστε στο τέλος να υπάρξει μια συγκριτική εικόνα, να διαπιστωθεί το βιοτικό επίπεδο των δύο κοινοτήτων" και να εξαχθούν τα απαιτούμενα πορίσματα, που θα υποβληθούν στο Φόρουμ.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Αμερικανός απεσταλμένος - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως λύση στο Κυπριακό στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, προσθέτοντας πως το θέμα του πολιτικού στάτους της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς αποτελεί θέμα που θα διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του προβλήματος.

    Ο κ. Μόουζες είπε πως δεν θεωρεί ότι η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποτελεί βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από την εν λόγω δήλωση θα διευθετηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Λαθρομετανάστες - Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Έφτασαν το απόγευμα στο λιμάνι Λεμεσού οι 266 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν χθες στην Πάφο, μεταφερόμενοι από δύο κυπριακά σκάφη και συνοδευόμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όπως δήλωσε ο Διοικητής της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Στυλιανού, "θα τους παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια" αναμένοντας οδηγίες για το τι θα γίνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανού είπε ότι "μέχρι τα μεσάνυκτα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του Λιβάνου", για να μεταφερθούν εκεί οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι δεν θα κατέβουν στη Λεμεσό και "θα παραμείνουν στο σκάφος", διότι "εξακολουθούν να είναι παράνομοι".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ντε Σότο - Αμερικανοί αξιωματούχοι

    KYΠΕ - 14/09/2000

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί σε λίγο στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η κυπριακή αποστολή στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στο μεταξύ, στο ξενοδοχείο της αποστολής βρίσκονται ήδη ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες και ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, για συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλιδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΙΤΣ)

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Συνεργατικό Κίνημα - Εναρμόνιση

    KYΠΕ - 14/09/2000

    Στο στάδιο της διαμόρφωσης της τελικής θέσης του Συνεργατικού Κινήματος όσον αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, που τόνισε ότι "η διαμόρφωση του κειμένου χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής", διότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο, αφού "αφορά ένα Κίνημα που καλύπτει το 35 % περίπου των καταθέσεων των Κυπρίων και των δανείων τους".

    Μιλώντας μετά από σημερινή σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το τελικό κείμενο χρειάζεται ορισμένες πρόσθετες λεπτομέρειες και επεξεργασία και πρόσθεσε ότι θα είναι έτοιμο σύντομα να υποβληθεί στην Ευρωπαίκή Ένωση.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ψευδοκράτος - Δήλωση Ανάν

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο ξεκαθάρισε σήμερα ότι η δήλωση του Κόφι Ανάν κατά την έναρξη των συνομιλιών την Τρίτη δεν εξυπακούει αναγνώριση του ψευδοκράτους και ούτε βήμα προς την αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο του Προέδρου και κράτησε περίπου μισή ώρα, ο κ. ντε Σότο απάντησε αρνητικά και σε ερώτηση εάν η δήλωση σημαίνει "αποαναγνώριση" της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκδήλωση για την Κύπρο

    KYΠΕ - 14/09/2000

    Εκκληση προς όλες τις πλευρές του Ευρωκοινοβουλίου να συμβάλουν στην εξεύρεση μόνιμης και ειρηνικής λύσης στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, απηύθυνε χθες βράδυ η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής, Theresa Villiers, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με προβολή της ταινίας του Δώρου Παρτασίδη "Crossing the Line" και παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας με τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Εξάλλου, η κ. Villiers εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κατορθώσει να συμβάλει στη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όπως έκανε και στο παρελθόν με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [13] (Κ ) Κύπρος - ΕΕ - Εκθεση Poos

    KYΠΕ - 14/09/2000

    H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με την προσθήκη τεσσάρων τροπολογιών, το σχέδιο έκθεσης για την αίτηση προσχώρησης της Κύπρου, του Ευρωβουλευτή και επί σειρά ετών Υπουργών Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jacques Poos.

    Η έκθεση αυτή, που αναμένεται να υπερψηφισθεί στις αρχές Οκτωβρίου και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία όπου αναγνωρίζει τη μεγάλη πρόοδο όσο και στο πολιτικό πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [14] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Θα συνεχιστεί η συνεδρία

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη συνεδρία του υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5.15, ώρα Νέας Υόρκης, αφού σήμερα το Σώμα διέκοψε δύο φορές τη συνεδρία λόγω των επαφών με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, το Εθνικό Συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρία του ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο καθώς και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες και τον πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    Τα Ηνωμένα Εθνη ξεκαθάρισαν σήμερα ότι η προχθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την έναρξη του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δεν εξυπακούει αναγνώριση του ψευδοκράτους, ούτε μπορεί να θεωρηθεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο ξενοδοχείο του και όχι στα ΗΕ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε ακόμα πως η δήλωση του ΓΓ δεν μπορεί να υπονοεί αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [16] (Κ) Αμερικανοί αξιωματούχοι - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 14/09/2000

    "Θετική" χαρακτήρισε ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες την προχθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, υπό την έννοια ότι αποτελεί προσπάθεια για προώθηση της διαδικασίας.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Μόουζες είπε πως η δήλωση Ανάν δεν είναι μεροληπτική.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 September 2000 - 19:46:11 UTC