Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] "Πράσινη Ειρήνη" - Τουρκία - Ενέργεια - Ακκουγιου
  • [03] Βρετανία - Στροβίλια
  • [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δήλωση
  • [05] Συνάντηση - ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρέσβη ΗΠΑ
  • [06] Συνάντηση Προέδρου Σοσιαλδημοκρατών - Πρέσβη ΗΠΑ
  • [07] Υπουργός Παιδείας - Ανασκαφές - Σαλαμίνα
  • [08] Συνάντηση - Πρόεδρος ΕΔΗ - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [09] Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ
  • [10] ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι
  • [11] ΚΕΠΠΑ - Πρώτη συνάντηση των "15" με υποψήφιες χώρες
  • [12] Συνεργασία ΚΥΠΕ - Αλγερινού Πρακτορείου
  • [13] Συνομιλίες - Επαφές - Πληροφορίες
  • [14] Συνάντηση Προέδρου ΔΗΣΥ - Αμερικανού Πρέσβη

  • [01] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     399.49 ( 7.76)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £23,833,048
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  4,034,489  511.14 (  5.03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  2,394,405  281.87 (  5.88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  1,037,627  281.37 (  7.25)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  1,322,999  127.95 ( 11.56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,577,509  340.52 ( 10.95)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  1,822,968  145.48 ( 10.49)
    Αλλες Εταιρείες          £ 10,876,031  411.15 ( 12.73)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) "Πράσινη Ειρήνη" - Τουρκία - Ενέργεια - Ακκουγιου

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Με ανακούφιση έγινε δεκτή από την περιβαλλοντική οργάνωση "Πράσινη Ειρήνη" η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για ακύρωση των προσφορών για τον πυρηνικό σταθμό Ακκουγιου, στη νότια Τουρκία.

    Σε σημερινή ανακοίνωση της Οργάνωσης αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια αρχή για την Τουρκία "να αναγνωρίσει το βάρος του να γίνει ένας πυρηνικός κάλαθος των αχρήστων" και προστίθεται πως "το σχέδιο του σταθμού στο Ακκουγιου είναι ένα τέλειο παράδειγμα των προσπαθειών που έγιναν για μεταφορά επικίνδυνων και μολυσματικών τεχνολογιών από βιομηχανοποιημένες χώρες σε αναπτυσσόμενες".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Βρετανία - Στροβίλια

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Η Βρετανία εκφράζει τη λύπη της για τη δημιουργία οδοφράγματος εκ μέρους των κατοχικών στρατευμάτων στα Στροβίλια και θεωρεί τα μέτρα που πήρε το κατοχικό καθεστώς κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως αδικαιολόγητα, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Κιθ Βαζ.

    Η δήλωση περιέχεται σε γραπτή απάντηση που κατέθεσε προχθές Τρίτη ο κ. Βαζ στη βρετανική Βουλή, ύστερα από ερώτηση για τις τουρκικές μετακινήσεις στα Στροβίλα, την οποία υπέβαλε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τομ Κοξ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δήλωση

    KYΠΕ - 27/07/2000

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται για όλα τα ζητήματα που εγείρονται σε σχέση με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαπέτρου αναφέρει ότι "η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών συνεχίζεται" και "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο σε σχέση με τις ιδέες που ο τελευταίος είχε δώσει και τα σχόλια που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει σε σχέση με τις ιδέες του κ. ντε Σότο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Συνάντηση - ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρέσβη ΗΠΑ

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει εκτροπή από τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση χθες το βράδυ στη Γενεύη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, στο περιθώριο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο κ. Χριστόφιας συνέστησε επιμονή από μέρους της Ε/κ πλευράς αλλά και υπομονή, ώστε να διαφανεί κατά πόσο οι υποσχέσεις που δίνονται για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού θα τύχουν υλοποίησης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Σοσιαλδημοκρατών - Πρέσβη ΗΠΑ

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοδιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, στο περιθώριο των συνομιλιών που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε τη σημασία των επαφών με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος, όπως είπε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ανασκαφές - Σαλαμίνα

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Συνεχιζόμενη παρανομία τόσο σε βάρος των δικαιωμάτων και της περιουσίας των Κυπρίων όσο και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου της Λυών, που πριν το 1974 ανέσκαπτε τη Σαλαμίνα σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν οι παράνομες ανασκαφές που για δεύτερο χρόνο γίνονται εκεί από το Πανεπιστήμιο της Αγκυρας με επικεφαλής Τούρκο καθηγητή.

    Αυτό τονίζει σε σημερινή γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, που αναφέρει ότι ως Κύπρος "προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία της Γαλλίας για να αποτρέψουμε τη συνέχιση της παρανομίας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα Κυπρίων και Γάλλων αρχαιολόγων, που κατάφωρα καταπατούνται".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Συνάντηση - Πρόεδρος ΕΔΗ - Πρέσβης ΗΠΑ

    KYΠΕ - 27/07/2000

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο θα κατατεθεί οποιοδήποτε έγγραφο είτε στον υπό εξέλιξη γύρο των συνομιλιών, είτε στον επόμενο γύρο, που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει τέτοια εξέλιξη θα πρέπει οι συνομιλίες να προχωρήσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταστεί δυνατή η προβολή συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντόναλντ Μπάντλερ, ο κ. Βασιλείου είπε ακόμα ότι η γραμμή που υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι "σωστή", εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα πρέπει να αρχίσουν από τη Δευτέρα διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Εληξε πριν από λίγο η δίωρη σχεδόν συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντενκτάς περιορίστηκε να δηλώσει ότι "συζητούμε τα πάντα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στιγματίζει τη βάναυση συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος προς Τ/Κ δημοσιογράφους που κάλυπταν την περασμένη Δευτέρα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τους Τ/Κ λειτουργούς του Τύπου και ενημερώνει διεθνή σώματα για τα γεγονότα.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ υπεθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ενωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων τη συγκεκριμένη ημέρα "τα όργανα του καθεστώτος Ντενκτάς κακοποίησαν και τραυμάτισαν αρκετούς δημοσιογράφους" ενώ άλλοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν παράνομα για αρκετές ώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) ΚΕΠΠΑ - Πρώτη συνάντηση των "15" με υποψήφιες χώρες

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, για θέματα που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Θεόφιλος Θεοφίλου, που αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι "15" ενημέρωσαν τα υπό ένταξη κράτη, ανάμεσα στα άλλα, σχετικά με την κοινή πολιτική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα, για τα προσωρινά όργανα που έχουν δημιουργηθεί και για τους τρόπους συνεργασίας και διαβούλευσης με τις υποψήφιες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Συνεργασία ΚΥΠΕ - Αλγερινού Πρακτορείου

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Εφθασε απόψε στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής του Αλγερινού Πρακτορείου Ειδήσεων (APS) Νάσερ Μεχάλ, ο οποίος αύριο θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Τον κ. Μεχάλ, ο οποίος συνοδεύεται από το Διευθυντή για Θέματα Συνεργασίας Γιουσέφ Χέρκατ, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους και ο Αρχισυντάκτης Γιώργος Πενηνταέξ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Συνομιλίες - Επαφές - Πληροφορίες

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Διευκρινίσεις επί των ερωτημάτων που έθεσε η Ε/κ πλευρά πάνω στις "σκέψεις" που κατέθεσε κατά τη λήξη της πρώτης φάσης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών έδωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Περουβιανός διπλωμάτης έδωσε προφορικά τις διευκρινίσεις που ζήτησε η πλευρά μας τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες δεν είναι έξω από το πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Συνάντηση Προέδρου ΔΗΣΥ - Αμερικανού Πρέσβη

    ΚΥΠΕ - 27/07/2000

    Πρόθεση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των όσων αποτελούν τα ενδιαφερόμενα μέρη και παρίστανται στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες φαίνεται να είναι να αρχίσει ένας διάλογος πιο ουσιαστικός πάνω στα τέσσερα κεφάλαια που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας στη Γενεύη ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επανέλαβε στον Αμερικανό Πρέσβη την αποφασιστικότητα της Ε/κ πλευράς να συνομιλήσει επί της ουσίας του προβλήματος, καθώς και τη θέση ότι "δεν τίθεται θέμα διαλόγου που θα οδηγεί με οποιονδήποτε τρόπο σε λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών ή που θα αφήνει με οποιονδήποτε τρόπο να νοείται ότι η τελική λύση θα έχει σχέση με συνομοσπονδίες ή αναγνωρίσεις ψευδοϋπάρξεων νομικών κλπ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 27 July 2000 - 18:46:08 UTC