Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνοσυνέλευση Βουλγαρίας - Αντιπροσωπεία - Επίσκεψη
  • [02] Κυπριακό - Συνομιλίες - Γενεύη - Αναχώρηση Ντενκτάς
  • [03] Κατεχόμενα - Τουρκικό πολεμικό ναυτικό - Απόπλους σκαφών
  • [04] G8 - Κυπριακό - Δήλωση
  • [05] Κατηγορίες για "κατασκοπεία" - Ακιντζί - Επικρίσεις
  • [06] Κατεχόμενα - Ομάδα χειροσφαίρισης - Ισπανία
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση
  • [08] Συνομιλίες - Γενεύη - Αφιξη ΥΠΕΞ και Γενικού Εισαγγελέα
  • [09] ΔΗΚΟ - Επιστολή Προέδρου
  • [10] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Επιστολή Προέδρου
  • [11] ΑΚΕΛ - Επιστολή Προέδρου
  • [12] Ενωμένοι Δημοκράτες - Επιστολή Προέδρου
  • [13] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Αναίρεση απόφασης

  • [01] Εθνοσυνέλευση Βουλγαρίας - Αντιπροσωπεία - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Vasil Gotzev.

    Κατά την παραμονή της στο νησί, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου, και τον Πρόεδρο και μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [02] Κυπριακό - Συνομιλίες - Γενεύη - Αναχώρηση Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ- 22/7/2000

    Αύριο Κυριακή θα αναχωρήσει για τη Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με την αντιπροσωπεία του, προκειμένου να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Στην αντιπροσωπεία, όπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, συμμετέχουν ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς και παρουσιαζόμενοι ως κατέχοντες διάφορους θώκους του ψευδοκράτους Εργκούν Ολγκιού, Οσμάν Ερτούγκ, Ρεσάτ Τσακλάρ, Νετσατί Μουνίρ Ερτεκούν, Μουμτάρ Σοϊσάλ και Μουσταφά Εβράν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] Κατεχόμενα - Τουρκικό πολεμικό ναυτικό - Απόπλους σκαφών

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Αναχώρησε χθες για την Τουρκία ο Αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Ιλχαμί Ερντίλ, ο οποίος εκπροσωπούσε το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις εκδηλώσεις για την 26η επέτειο της εισβολής.

    Προτού αναχωρήσει, σύμφωνα με τις Τ/κ εφημερίδες, ο κ. Ερντίλ δήλωσε ότι φεύγει από το ψευδοκράτος με πολύ καλές εντυπώσεις, ενώ ο λεγόμενος "πρόεδρος" της ψευδοβουλής Ερτουγρούλ Χασίπογλου είπε ότι η παρουσία του Ναύαρχου αναπτέρωσε το ηθικό των Τουρκοκυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [04] G8 - Κυπριακό - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Η Ομάδα των Οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) καλεί τα δύο μέρη στην Κύπρο "να εκμεταλλευτούν την ιστορική ευκαιρία που υπάρχει τώρα για εντατικοποίηση των συνομιλιών σε μια προσπάθεια να πετύχουν τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για να φθάσουν σε μια δίκαιη και διαρκή λύση που να προστατεύει τα θεμελιώδη συμφέροντα και των δυο μερών σε μια ενωμένη Κύπρο, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Σε δήλωση της για περιφερειακά θέματα που εξεδόθη στα πλαίσια της ετήσιας σύσκεψής της που πραγματοποιείται στη Ιαπωνία, η Ομάδα των Οκτώ εκφράζει την ελπίδα ότι θα σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στον τρέχοντα γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό και κατά τους επόμενους μήνες, και σηεμιώνει ότι "η αποτυχία των δυο μερών για επίλυση των διαφορών τους και τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου παραμένει ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας για μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [05] Κατηγορίες για "κατασκοπεία" - Ακιντζί - Επικρίσεις

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Ο λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης και αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε με δριμύτητα, όπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για τα όσα δήλωσε τελευταίως και αφορούν τις κατηγορίες για δήθεν "κατασκοπεία".

    Οι κατηγορούμενοι, είπε ο κ. Ακιντζί, είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου και δεν δικαιούται ο κ. Ντενκτάς να παριστάνει τον εισαγγελέα ή ακόμα και το δικαστή και να προβαίνει επί καθημερινής βάσεως σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [06] Κατεχόμενα - Ομάδα χειροσφαίρισης - Ισπανία

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" γράφει σήμερα ότι οι αθλητές της λεγόμενης "εθνικής ομάδας" χειροσφαίρισης του ψευδοκράτους εξασφάλισαν θεωρήσεις των παράνομων "διαβατηρίων" τους από τις ισπανικές αρχές για να συμμετάσχουν στο διεθνές πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Τορελάνο της Ισπανίας.

    Γράφει, επίσης, ότι η θεώρηση δόθηκε από την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εν όψει των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών μετά την αποστολή της χθεσινής επιστολής του, διευκρινίζει ότι η επιστολή δεν εστάλη μόνο στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά προς όλους εκείνους οι οποίοι συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι πρόθεσή του δεν ήταν να θίξει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ούτε και να σταματήσει την ενημέρωσή τους, αλλά να υπερτονίσει την αναγκαιότητα τήρησης του εμπάργκο για λόγους τους οποίους και οι ίδιοι χωρίς αμφιβολία κατανοούν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [08] Συνομιλίες - Γενεύη - Αφιξη ΥΠΕΞ και Γενικού Εισαγγελέα

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Εφθασαν σήμερα στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, για τη συνέχιση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Τον κ. Κασουλίδη συνοδεύουν ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΞ Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού Τάσος Τζιωνής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [09] ΔΗΚΟ - Επιστολή Προέδρου

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Το ΔΗΚΟ δεν θα αποστείλει εκπρόσωπό του στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου Ανδρέα Κωνσταντίνου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και ιδιαίτερα η παράγραφος στην οποία αναφέρει ότι προβληματίζεται εάν θα ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συνιστά πρωτοφανή πρόκληση και προσβολή, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σηκώνει στους ώμους του τη βαρύτατη ευθύνη μιας πολύ πιθανής αχρήστευσης του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [10] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Επιστολή Προέδρου

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη για τη νεά φάση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών λόγω της άποψης η οποία εκφράστηκε στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τους πολιτικούς αρχηγούς "ότι υπάρχει προβληματισμός κατά πόσον θα γίνεται ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών".

    "Εφόσον στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχει προβληματισμός για το αν θα γίνεται ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου δεν βλέπω κανένα λόγο παρουσίας μας στη Γενεύη υπό τις προϋποθέσεις αυτές", είπε ο κ. Λυσσαρίδης, σημειώνοντας ότι "ούτε ταξίδια θέλουμε να κάνουμε ούτε γλάστρες θέλουμε να είμαστε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [11] ΑΚΕΛ - Επιστολή Προέδρου

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Γενεύη για τη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά αναμένουν μιαν ανάκληση από τον Πρόεδρο των όσων ελέχθησαν για πιθανές διαρροές προς τον Τύπο από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο και αναμένει από τον Πρόεδρο Κληρίδη "να βρει τον τρόπο να ανακαλέσει".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [12] Ενωμένοι Δημοκράτες - Επιστολή Προέδρου

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα μεταβούν στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Α' Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "η εξέλιξη με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ασφαλώς δημιουργούσε μια θλιβερή κατάσταση σε μια φάση χρονική που οι αρχηγοί των κομμάτων ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και δεν υπήρχε δυνατότητα διαβουλεύσεων".

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι προέκυπτε "ένα πρόβλημα με το να αφήνεται το ενδεχόμενο της μη ενημέρωσης στη Γενεύη", αλλά επεσήμανε ότι "η διορθωτική απάντηση που ήρθε μέσα από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η διευκρίνηση που τίθεται θεωρούμε ότι παραμερίζει το όποιο θέμα ευθιξίας και δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα μας να ακολουθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να παραστεί στη Γενεύη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [13] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Αναίρεση απόφασης

    ΚΥΠΕ - 22/7/2000

    Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε τελικά μετά τη σημερινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη όπως ο Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης μεταβεί στη Γενεύη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα επαναρχίσουν εκεί την ερχόμενη Δευτέρα.

    Εξηγώντας την απόφαση αυτή, με την οποία αναιρείται η απόφαση που είχε ληφθεί για μη εκπροσώπηση του Κινήματος στη Γενεύη μετά την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει στη γραπτή του δήλωση ότι θα ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, "η ορθή απόφαση για λόγους εθνικού συμφέροντος ανεξάρτητα από πικρίες και το επιβεβλημένο καθήκον είναι η παρουσία μας και η συμμετοχή μας εις οτιδήποτε θα πρόκειται να συμβαίνει στη Γενεύη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 July 2000 - 13:02:08 UTC