Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εισηγητής ΣτΕ
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ελλάδα - ΟΝΕ
  • [03] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Ελλάδα - ΟΝΕ
  • [04] ΕΔΗ - Ελλάδα - ΟΝΕ
  • [05] Ευρω-Μεσογειακή Διάσκεψη - Λεμεσός
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Υπουργοί Άμυνας Κύπρου - Γαλλίας
  • [08] ΕΕ - Προσχέδιο συμπερασμάτων - Διεύρυνση
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Μπαρσόνι - ΣτΕ
  • [10] ΑΚΕΛ - ΡΤΚ- Κατεχόμενα
  • [11] ΥΠΕΞ - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου
  • [12] ΔΗΣΥ - Πολιτιστική Κληρονομιά
  • [13] Πορτογάλος Πρέσβης - Διαπιστευτήρια
  • [14] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λήξη Εργασιών
  • [15] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τελικά συμπεράσματα

  • [01] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εισηγητής ΣτΕ 20/06/2000

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες του Εισηγητή για το Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρας Μπαρσόνι, σημειώνοντας ότι ήδη υπήρξε αντίδραση από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων. Χαρακτήρισε επίσης το πρόγραμμα επαφών του στα κατεχόμενα εντελώς απαράδεκτο.

    "Δεν θα αποκρύψω τη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης για μια σειρά πράξεις του κ. Μπαρσόνι", δήλωσε ο Κυβερνητικός Επρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας το γεγονός ότι παρά τα διαβήματα και τις ενέργειες της Βουλής των Αντιπροσώπων επέμεινε να διανεκτερεύσει στα κατεχόμενα και επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο προσφώνησε τον κ. Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ελλάδα - ΟΝΕ 20/06/2000

    Πολύ θετική εξέλιξη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, που ενισχύει τη θέση της χώρας και που αναμφίβολα θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ενδυναμώνει εξ αντικειμένου την ίδια την Ελλάδα, την καθιστά πρωταγωνιστικό παράγοντα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και αυτό αναμφίβολα θα έχει θετικές επιπτώσεις και πάνω στην Κύπρο," δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Ελλάδα - ΟΝΕ 20/06/2000

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    "Θεωρούμε πως αυτή η απόφαση δικαιώνει την 6χρονη προσπάθεια του ελληνικού λαού, καθώς και το συνεπή σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνή στίβο και της δίνει περισσότερες δυνατότητες για να προωθήσει τις ανταπτυξιακές της πολιτικές", σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΕΔΗ - Ελλάδα - ΟΝΕ 20/06/2000

    Κάθε Κύπριος, εκτός από υπερήφανος για τα επιτεύγματα της Ελλάδας, είναι και "πιο σίγουρος ότι με τους κοινούς αγώνες και προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου θα έλθει πιο κοντά και για την Κύπρο η ώρα της δικαίωσης, της επανένωσης και της ειρηνικής ανάπτυξης στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης".

    Αυτό αναφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, την οποία και χαιρετίζουν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ευρω-Μεσογειακή Διάσκεψη - Λεμεσός 20/06/2000

    Πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη στη Λεμεσό η τρίτη Ευρω - Μεσογειακή Διάσκεψη των Υπουργών Βιομηχανίας των χωρών - μελών κατά την οποία θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των συμπερασμάτων της δεύτερης Διάσκεψης που έγινε τον Οκτώβριο του 1998.

    Κατά τη Διάσκεψη, τις εργασίες της οποίας θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα γίνει επίσης εξέταση των επιπλοκών της νέας στρατηγικής της Ευρω - Μεσογειακής συνεργασίας στον τομέα της βιομηχανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου 20/06/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     515.00 (-0.42)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £49,001,344
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 13,140,616  620.45 ( -0.40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  6,141,296  374.02 (  0.97)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    886,278  366.92 ( -1.30)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  7,062,007  176.26 ( -0.09)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  3,599,550  461.06 ( -1.27)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  2,980,122  198.92 ( -2.57)
    Αλλες Εταιρείες          £ 13,068,195  574.16 ( -0.04)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MA)

    [07] (Κ) Υπουργοί Άμυνας Κύπρου - Γαλλίας 20/06/2000

    Οι Υπουργοί Άμυνας Γαλλίας και Κύπρου Σωκράτης Χάσικος και Alain Richard συμφώνησαν όπως οι δύο χώρες προχωρήσουν σε σύναψη διακρατικής συμφωνίας σε θέματα αμυντικής συνεργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των γαλλικών οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς και σε θέματα εκπαίδευσης των αξιωματικών στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

    Ο κ. Χάσικος, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι με πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Στρατιωτικού Υλικού (EYROSATORY 2000), είχε χθες συνάντηση με τον κ. Richard τον οποίο ενημέρωσε για την πρόθεση της Κύπρου να συμμετάσχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς Άμυνας και Ασφάλειας. Από την πλευρά του, ο κ. Richard ανέφερε ότι επί γαλλικής προεδρίας οι Υπουργοί Άμυνας των υπό ένταξη χωρών θα προσκληθούν σε δύο συναντήσεις με τους ομόλογούς τους των 15.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [08] (Κ) ΕΕ - Προσχέδιο συμπερασμάτων - Διεύρυνση 20/06/2000

    Υποστήριξη στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη θέση ότι η πορεία της κάθε υποψήφιας χώρας "θα συνεχίσει να κρίνεται με βάση τις επιδόσεις της", αναμένεται να επιβεβαιώση στα τελικά της συμπεράσματα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φέιρα, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της, ενώ αναμένεται και χωριστή παράγραφος που να ανφέρεται στην περίπτωση της Τουρκίας σημειώνοντας τις πρωτοβουλίες της χώρας για να ανταποκριθεί στα κριτήρια για ένταξη.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, κάτω από τον υπότιτλο "Διεύρυνση" περιλαμβάνονται έξι παραγράφοι στις οποίες γίνεται γενική αναφορά στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υπό ένταξη χώρες τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύματος διεύρυνσης και εκφράζεται ικανοποίηση για την ουσιαστική πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Ελσίνκι μέχρι σήμερα.

    (KYΠΕ/ΜΧΡ/ΜΑ)

    [09] (K) Πρόεδρος Βουλής - Μπαρσόνι - ΣτΕ ΚΥΠΕ - 20/06/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού αποφάσισε να μην συναντήσει τον εισηγητή για την κατάσταση στην Κύπρο στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ούγγρο βουλευτή Αντρας Μπαρσόνι, για την "παντελώς απαράδεκτη" συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι "πολλές φορές η ανοχή δεν βοηθά". Ο κ. Κυπριανού επρόκειτο να δεχθεί τον κ. Μπαρσόνι σήμερα το πρωί.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε έντονα τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τους χειρισμούς του κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα, όπου συαντήθηκε με "αξιωματούχους" του παράνομου καθεστώτος, χαρακτήρισε τον Ραούφ Ντενκτάς "πρόεδρο" και διανυκτέρευσε στα κατεχόμενα. Και όλα αυτά παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βουλής που προηγήθηκαν της επίσκεψής του στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ- Κατεχόμενα ΚΥΠΕ - 20/06/2000

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισαν σήμερα την ανάγκη όπως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διεξαγωγή ουσιαστικών και συνεχών συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τα δύο κόμματα σήμερα στα κατεχόμενα επαναλήφθηκε η κοινή θέση τους "για επίτευξη ειρηνικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων" και "θα αποκλείει οποιαδήποτε μορφή απόσχισης ή δημιουργία χωριστού κράτους".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου ΚΥΠΕ - 20/06/2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μισή περίπου ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις. (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Πολιτιστική Κληρονομιά ΚΥΠΕ - 20/06/2000

    Με στόχο την αντίδραση προς τη λεηλασία και τον αφανισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τον Τούρκο κατακτητή, καθώς και την υπεράσπιση της παράδοσής μας ο Δημοκρατικός Συναγερμός διοργανώνει στις 23 Ιουνίου στις 7.30 το βράδυ στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Η συντονίστρια της Γραμματείας Πολιτισμού του ΔΗΣΥ και πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου δήλωσε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ότι στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαριέττα Γιαννάκου - Κούτσικου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα "Η πολιτιστική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Πορτογάλος Πρέσβης - Διαπιστευτήρια ΚΥΠΕ - 20/06/2000

    Μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι απλώς δυνατή αλλά μπορεί και να εξευρεθεί πολύ γρήγορα αν υπάρξει η αμοιβαία πολιτική βούληση και επιθυμία για επίτευξη του αναγκαίου συμβιβασμού, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Κύπρο Jose Filipe Mendes Moraes Cabral, επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ως προεδρία της ΕΕ η Πορτογαλία έχει υποστηρίξει ένθερμα τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως έχει υπογραμμιστεί από το διορισμό του Πρέσβη κ. Mathias ως ειδικού αντιπροσώπου της, είπε ο κ. Cabral, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, "με την ελπίδα ότι θα υπάρξει και διευθέτηση του προβλήματος, θα αποβεί προς όφελος των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και στην πράξη θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση για ασφάλεια και ευημερία για όλους".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λήξη Εργασιών KYΠΕ - 20/06/2000

    Εληξαν απόψε στην πόλη Σάντα Μαρία ντε Φέιρα της Πορτογαλίας οι διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η χώρα παραδίδει πλέον την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γαλλία.

    Παρόλο που η Σύνοδος της Φέιρα δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διεύρυνση της ΕΕ και την ενταξιακή πορεία των υποψηφίων κρατών μελών, αλλά με θέματα οικονομικά, φορολογίας και θεσμικής μεταρρύθμισης, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται η επιβεβαίωση πως η διεύρυνση αποτελεί "προτεραιότητα" των "15".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΡ/ΜΑ)

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τελικά συμπεράσματα ΚΥΠΕ - 20/06/2000

    Τη θέση ότι η διεύρυνση αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνει στα τελικά του συμπεράσματα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα, στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στη δέσμευση της Ενωσης για διατήρηση της κινητικότητας στην ενταξιακή διαδικασία.

    Στις έξι παραγράφους που αφιερώνουν στο θέμα της διεύρυνσης, οι "15" καλσωσορίζουν τόσο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες του δεύτερου κύματος, γνωστές ως ομάδα του Ελσίνκι, επισημαίνοντας πως τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, όσο και το γεγονός ότι οι χώρες του πρώτου κύματος, η ομάδα του Λουξεμβούργου, έχουν ανοίξει για διαπραγμάτευση όλα τα κεφάλαια εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, εκτός από αυτό των "Θεσμών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 June 2000 - 18:55:33 UTC