Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Τελικός
  • [02] ΟΗΕ - Ζβίγκνιεφ Βλόσοβιτς - Αναπληρωτής Αντιπρόσως ΓΓ
  • [03] Λευκωσία - Μις Υφήλιος - Λάρα Ντούτα από Ινδία
  • [04] Στίβος - Πανελλήνιοι - Διακρίσεις Κυπρίων αθλητών
  • [05] Σεμινάριο για θέμα αγνοουμένων - Εναρκτήρια τελετή
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέδριο για Αγνοούμενους
  • [07] ΕΔΗ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Επαναπροσέγγιση
  • [08] Εκπρόσωπος - Βασιλείου - Ανάρρωση
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Θέμα αγνοουμένων
  • [10] Υπουργός Εξωτερικών - Κηδεία Παντελή
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [12] Γενικός Εισαγγελέας - Επιτετρ. Ελλ. Πρεσβείας - Αγνοούμενοι
  • [13] Επαναπροσέγγιση - Τ/κ ΚΠΕ - Εγκλωβισμένοι

  • [01] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Τελικός ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Απόψε, στις 1930, διεξάγεται ο τελικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στο ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια, για την ανάδειξη της κυπελλούχου ομάδας Κύπρου.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο νέο ΓΣΠ στη Λευκωσία και αναμένεται να τον παρακολουθήσουν 23 χιλιάδες θεατές, υπό την αυστηρή επιτήρηση της Αστυνομίας για την αποφυγή δυσάρεστων επεισοδίων.

    Ο σημερινός τελικός Κυπέλλου είναι ο 58ος στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου και, από τους τελικούς αυτούς, το ΑΠΟΕΛ αναδείχθηκε κυπελλούχος Κύπρου δεκαεπτά φορές, και η Ομόνοια δέκα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [02] ΟΗΕ - Ζβίγκνιεφ Βλόσοβιτς - Αναπληρωτής Αντιπρόσως ΓΓ ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Ανανακοινώθηκε επίσημα στα Ηνωμένα Εθνη ο διορισμός του Πολωνού Ζβίγκνιεφ Βλόσοβιτς ως Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, σε αντικατάσταση του Τζέιμς Χόλγκερ του οποίου η θητεία λήγει στις 31 αυτού του μήνα.

    Οπως ανέφερε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, ο Κόφι Ανάν ζήτησε από τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να παραμείνει στη βάση του στα Ηνωμένα Εθνη επί του παρόντος, "προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στη συνέχιση των καλών υπηρεσιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί", κατά τις συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [03] Λευκωσία - Μις Υφήλιος - Λάρα Ντούτα από Ινδία ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Η Μις Ινδία Λάρα Ντούτα στέφθηκε Μις Υφήλιος 2000 τις πρωινές ώρες σήμερα, στο στάδιο "Ελευθερία" της Λευκωσίας, αμέσως μετά την εκλογή της και καταχειροκροτούμενη από τους πέντε περίπου χιλιάδες θεατές, από την Κύπρο και από το εξωτερικό, που ήσαν παρόντες στον 49ο διαγωνισμό, τον οποίο μετέδιδε την ίδια ώρα το CBS σε 125 χώρες.

    Η στέψη έγινε από την περυσινή Μις Υφήλιο, τη Μις Μποτσουάνα 1999 Μπούλε Κουαλαγκόμπε, μπροστά από ένα σκηνικό που αναπαριστούσε το αρχαίο αμφιθέατρο του Κουρίου, με στοιχεία από την Πύλη της Αμμοχώστου στη Λευκωσία, το χωριό Λεύκαρα και άλλα αρχαία και μεσαιωνικά αξιοθέατα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΜ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [04] Στίβος - Πανελλήνιοι - Διακρίσεις Κυπρίων αθλητών ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Οκτώ χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια εξασφάλισαν Κύπριοι μαθητές στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Στίβου που γίνονται στην Πάτρα, σημειώνοντας και τέσσερα πανελλήνια μαθητικά ρεκόρ.

    Τα χρυσά μετάλλια, με πανελλήνιες επιδόσεις, κέρδισαν η Αλεξάνδρα Κλατσιά στη δισκοβολία, η Ντανιέλα Εκπέ στα 300 μέτρα, η Αλίσα Καρνίκο στα 150 μέτρα και ο Γιώργος Κυριακίδης στο άλμα επί κοντώ.

    Χρυσά μετάλλια κέρδισαν επίσης η Πραξούλα Νεοφύτου στο μήκος, ο Παναγιώτης Μηλιδώνης στα 600 μέτρα, ο Στέφανος Χατζηνικολάου στα 300 μέτρα και η Ελένη Καραμάνου στα 80 μέτρα με εμπόδια.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [05] Σεμινάριο για θέμα αγνοουμένων - Εναρκτήρια τελετή ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι ενώ το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας είναι ανθρωπιστικό χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις από μέρους της διεθνούς κοινότητας ώστε να πετύχει η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σεμιναρίου στη Λευκωσία με θέμα "Αγνοούμενοι της Κύπρου - Προοπιτικές επίλυσης", που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στα πλαίσια του 16ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η βασική αιτία για την οποία δεν μπορέσαμε να πετύχουμε αυτό που έπρεπε ίσως να είναι το γεγονός ότι διεθνώς δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των αγνοουμένων ως καθαρά ανθρωπιστικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέδριο για Αγνοούμενους ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι προς όφελος του προβλήματος των αγνοουμένων εάν αυτό περιπλακεί στις συνομιλιες για το Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι το θέμα "είναι πρώτο, πάντα το θυμόμαστε και δεν το έχουμε βάλει στο περιθώριο".

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος μιλούσε σε σεμινάριο που οργανώθηκε στη Λευκωσία με θέμα "Αγνοούμενοι της Κύπρου - Προοπτικές επίλυσης", είπε επίσης ότι "το κύριο μέρος των προσπαθειών μας είναι να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο για να εξωθήσουμε τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σωστή διερεύνηση μιας εκάστης των περιπτώσεων και να υπάρχουν αποτελέσματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] ΕΔΗ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Επαναπροσέγγιση ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να επανενώνει την Κύπρο στο πλαίσιο της ομοσπονδίας και στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών της, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ)και του τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ).

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφειά των ΕΔΗ, ανέφερε ότι ανέλαβαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για μια ενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, εδαφικά ακέραιη, αποστρατικοποιημένη και ομόσπονδη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [08] Εκπρόσωπος - Βασιλείου - Ανάρρωση ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βσιλείου βελτιώνεται συνεχώς και "με πολύ γρήγορους ρυθμούς", όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι χθες το βράδυ είχε την ευκαιρία "για πρώτη φορά" να του μιλήσει στο τηλέφωνο και ότι ο κ. Βασιλείου τον διαβεβαίωσε πως "αισθάνεται πολύ καλά, σηκώνεται από το κρεβάτι του, περπατάει στο διάδρομο και μετράει τις μέρες και τις ώρες που θα επιστρέψει στην Κύπρο και να επανέλθει στα καθήκοντά του".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [09] Πρόεδρος Βουλής - Θέμα αγνοουμένων ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα πως το θέμα των αγνοουμένων δεν εμπίπτει στη διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, όμως τόνισε ότι αυτό προηγείται ακόμη και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η επίλυσή του θα ήταν και το καλύτερο μέτρο.

    Σε δηλώσεις μετά από σεμινάριο που οργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στο πλαίσιο του 16ου Μαραθώνου Αγάπης Αγνοουμένων, ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι το θέμα των αγνοουμένων θα έπρεπε να συζητηθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί και να απαλλαγεί η Τουρκία από τις ευθύνες της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ)

    [10] Υπουργός Εξωτερικών - Κηδεία Παντελή ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Με τις πρέπουσες τιμές κηδεύεται στις 9.45 αύριο το πρωϊ από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Λιοπετρίου, ο ήρωας του 1974 Αντρέας Χριστοφή Παντελή, του οποίου η ταυτότητα αναγνωρίσθη κατά τις πρόσφατες εκταφές από το Κοιμητήριο Λακατάμιας.

    Τον επικήδιο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ)

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι ο χώρος και ο χρόνος διεξαγωγής του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό είναι "δευτερεύοντα" θέματα, τονίζοντας ότι το πρώτιστο θέμα είναι να πιεστεί η Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος.

    Οπως είπε, εάν η Αγκυρα δεν αισθανθεί αυτήν την ανάγκη "είτε στη Γενεύη πάμε είτε Νέα Υόρκη, είτε γίνουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο δεν θα έχει καμία σημασία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ)

    [12] Γενικός Εισαγγελέας - Επιτετρ. Ελλ. Πρεσβείας - Αγνοούμενοι ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι "η έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στην 4η Διακρατική Προσφυγή (της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας) είναι το σημαντικότερο νομικό κείμενο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή για το θέμα των αγνοουμένων".

    Ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος μιλούσε σε σεμινάριο με θέμα "Αγνοούμενοι της Κύπρου - Προοπτικές επίλυσης" που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ευχήθηκε ότι με την απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της προσφυγής θα επιβεβαιωθούν οι ομόφωνες θέσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε "να έχουμε για πρώτη φορά στα χέρια μας εν σχέσει με το θέμα των αγνοουμένων μια νομικά δεσμευτική απόφαση εναντίον της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [13] Επαναπροσέγγιση - Τ/κ ΚΠΕ - Εγκλωβισμένοι ΚΥΠΕ - 13/05/2000

    Η διαιώνιση του Κυπριακού και η μη εξεύρεση λύσης παρεμποδίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις συνέπειες αυτής της κατάστασης τις υφίστανται και οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία, είπε ο Γενικός Γραμματέας του τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή διάσκεψη Τύπου στα γραφεία των ΕΔΗ, κατά πόσον με την επαναπροσέγγιση και την πρόσφατη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στην Καρπασία, ο κ. Ιζτζάν παραδέχθηκε ότι, παρά τη μικρή βελτίωση και τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, η ζωή των Ελληνοκυπρίων παραμένει δύσκολη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 May 2000 - 16:06:50 UTC