Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΔΗΚ - 21η Απριλίου
  • [02] Κυπριακό - Βρετανική βουλή
  • [03] NEO - 21 Απριλίου
  • [04] ΥΠΕΞ - Οζγκιούρ - Τελετή παράδοσης σημαίας
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [07] Ιράν - Κυπριακό
  • [08] ΑΚΕΛ - 21 Απριλίου
  • [09] Εκδηλώσεις "Miss Universe 2000"
  • [10] Βουλή - ΦΠΑ - Αναβολή
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών
  • [12] Υπ. Εμπορίου - Αν. ΥΠΕΞ Ιράν (Κ) ΑΔΗΚ - 21η Απριλίου ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Με την ευκαιρία της 33ης επετείου της 21ης Απριλίου 1967 και της κατάλυσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από τους χουντικούς συνταγματάρχες, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα "καλεί τις πολιτικές ηγεσίες και το λαό σε αδιάπτωτο αγώνα για διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και για υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού στα διεθνή κέντρα αποφάσεων". Με ανακοίνωσή του, το ΑΔΗΚ προειδοποιεί ότι "αν υποκύψουμε σε οποιεσδήποτε πιέσεις που ασκούνται για υπογραφή και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής, η γενιά αυτή θα έχει ολοκληρώσει ένα έγκλημα που άρχισε με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας το 1967, συνεχίστηκε με το πραξικόπημα το 1974 και συντελέστηκε με την κατοχή του 37 % του εδάφους της Κυπριακής Δημοιρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα".
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    (Κ) Κυπριακό - Βρετανική βουλή ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Με πρωτοβουλία του γνωστού φιλοκύπριου βουλευτή του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τομ Κοξ, το Κυπριακό θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας τον ερχόμενο μήνα. Στη συζήτηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Μαϊου θα λάβουν μέρος, όπως αναμένεται, τόσο Εργατικοί όσο και Συντηρητικοί βουλευτές.</STRONG> (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΙΤΣ/ΜΧ) (K) NEO - 21 Απριλίου ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Την αρνητική επίδραση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ), υπογραμμίζοντας ότι "η Κύπρος για 26 τώρα χρόνια εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της προδοσίας των ανομημάτων και των προδοτικών λαθών της Χούντας". Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν επίσης ότι πολιτική ηγεσία και λαός έχουν χρέος να επαγρυπνούν και να αποφεύγουν λάθη εκτίμησης και τακτικής και να διεκδικήσουν ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής, ενώ υπογραμμίζουν επίσης ότι σημαία στον αγώνα της Κύπρου πρέπει να είναι η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της.
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    (Κ) ΥΠΕΞ - Οζγκιούρ - Τελετή παράδοσης σημαίας ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε μεταφερθεί στη Σελήνη, μαζί με σημαίες άλλων κρατών, κατά την αποστολή του διαστημοπλοίου ΑΠΟΛΛΩΝ 14 το Φεβρουάριο του 1971, παραδόθηκε σήμερα σε ειδική τελετή από τον Οζντεμίρ Οζγκιούρ, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Μιλώντας κατά την τελετή, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Οζγκιούρ "σ' όλη του τη ζωή υπήρξε θιασώτης και υποστηρικτής της φιλίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Σαν σύμβολο της προσφοράς του ο κ. Οζγκιούρ θέλησε σήμερα να παραδώσει επίσημα την κυπριακή σημαία η οποία ταξίδεψε με το διαστημόπλοιο Απόλλων 14 μεταφέροντας τις σημαίες όλων των κρατών της γης, μελών του ΟΗΕ στη Σελήνη".
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 20/04/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     550.75 (-1.52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £46,400,804
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 11,059,751  650.63 ( -2.09)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  4,689,410  376.00 (  0.40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  1,768,733  397.99 ( -0.49)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  2,694,025  178.69 ( -1.06)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  3,603,038  512.44 (  0.32)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  5,547,449  238.63 ( -0.98)
    Αλλες Εταιρείες          £ 11,968,940  632.28 ( -1.28)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MX)
    (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι αυστηρά καθορισμένη από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κατά συνέπεια δεν τίθεται και ούτε τέθηκε από κανένα θέμα αλλαγής του τύπου ή του τρόπου των συνομιλιών, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Ο κ. Παπαπέτρου διευκρίνισε ωστόσο πως αν η πλευρά μας εκτιμήσει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λύση και προς τη σωστή κατεύθυνση, θα είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μια διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί λύση, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε "διαδικασίες χάριν των διαδικασιών".
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    Ιράν - Κυπριακό ΚΥΠΕ - 20/04/20 Το Ιράν υποστηρίζει την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη για εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Τις θέσεις του Ιράν διατύπωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μοχσέν Αμινζατέχ, στο πλαίσιο ομιλίας για την εξωτερική πολιτική του Ιράν, που έκαμε το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, στο τέλος των επίσημων επαφών του με την κυπριακή κυβέρνηση. (ΚΥΠΕ/ΓΠ) (Κ) ΑΚΕΛ - 21 Απριλίου ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αποτίει το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "οι μεγαλύτεροι εχθροί της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού ήταν εκείνοι που με την μεγαλύτερη ευκολία καπηλεύονταν το όνομα της Ελλάδας και βυσσοδρομούσαν στηριζόμενοι στο σωβινισμό και τον αντικομμουνισμό". Σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 33 χρόνων από την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει επίσης ότι "οι πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    (Κ) Εκδηλώσεις "Miss Universe 2000" ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Τρεις μεγάλες εκδηλώσεις στο στάδιο "Ελευθερία" θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού ομορφιάς "Miss Universe 2000", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η πρώτη εκδήλωση, το "Millennium Presentation Show", θα διεξαχθεί στις 7 Μαϊου στις 9 το βράδυ και θα αποτελεί την προκριματική φάση του όλου διαγωνισμού, κατά την οποία οι υποψήφιες θα εμφανιστούν με μαγιώ, με βραδυνή τουαλέτα και με τις εθνικές τους ενδυμασίες και θα επιλεγούν οι 10 φιναλίστ.
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    (Κ) Βουλή - ΦΠΑ - Αναβολή ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Η Βουλή αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του τροποποιητικού νόμου περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας καθώς και των νομοσχεδίων που προβλέπουν για αντισταθμιστικά μέτρα για την επόμενη συνεδρία μετά τις γιορτές του Πάσχα. Η απόφαση για αναβολή λήφθηκε με 22 φήφους υπέρ, 17 κατά και μια αποχή. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)</STRONG> (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού είχε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στα πλαίσια των τακτικών επαφών τους. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της κυβέρνησς όσον αφορά τις προσπάθειες προώθησης λύσης του Κυπριακού.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    (Κ) Υπ. Εμπορίου - Αν. ΥΠΕΞ Ιράν ΚΥΠΕ - 20/04/2000 Την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κύπρου Ιράν και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, καθώς και τις κοινοπραξίες επιχειρηματιών από τις δύο χώρες συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohsen Aminzadeh. Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση συμφωνήθηκε επίσης όπως κατά την επίσκεψη του κ. Ρολάνδη στο Ιράν, τον προσεχή Ιούνιο, συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι συνεργασίας. Τον Υπουργό θα συνοδεύσει στο Ιράν ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών για να διαπιστωθούν καλύτερα οι ευκαιρίες που προσφέρονται για συνεργασία στους διάφορους τομείς.
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 April 2000 - 17:46:14 UTC