Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Κίνας
  • [02] Yπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] ΑΔΗΚ - Διάσκεψη Τύπου
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Χατζηδημητρίου - Σχολή Εθνικής Αμυνας
  • [06] Επίσκεψη Φερχόιγκεν - Κύπρος
  • [07] Bασιλείου - Χάνεϊ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [08] Ομοσπονδία Πρασίνων Κομμάτων - 9ο Τακτικό Συνέδριο
  • [09] Κύπρος - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [10] Φερχόιγκεν - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [11] Υπουργός Εσωτερικών - Παγκόσμια Ημέρα Νερού
  • [12] Yπουργικό Συμβούλιο - Αποφάσεις
  • [13] Γενικός Εισαγγελέας - Ιρλανδία Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Κίνας </H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Συνομιλίες που εντάσσονται στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Κίνας,πραγματοποιεί στο Πεκίνο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέας Πιρίσιης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας ΤΖ. Πέιντινγκ. Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θεσμοποιήθηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών το 1997.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    <H5> (K) Yπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα</H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Εξήντα δύο Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) "έχουν μεταφερθεί τους τελευταίους δύο μήνες στα κατεχόμενα", είπε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι έχει παρατηρηθεί επίσης, κίνηση μαχητικών ελικοπτέρων στην περιοχή. Απαντώντας σε ερωτήσεις Ε/Κ δημοσιογράφων στην Αθήνα, ο κ. Χάσικος είπε ότι "θέαθηκαν κινήσεις μαχητικών ελικοπτέρων τύπου Cobra πριν από ένα περίπου μήνα", και επεσήμανε ότι "εξετάζουμε εάν αυτά τα ελικόπτερα έχουν σταθμεύσει στα κατεχόμενα.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    <Η5> (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου</H5> ΚΥΠΕ- 22/03/2000 Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     483.60 (-3.80)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £17,413,616
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 6,795,353  610.06 ( -2.98)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £   966,408  355.76 ( -3.19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £   538,027  327.17 ( -2.92)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £   533,846  147.44 ( -5.82)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £ 1,116,323  369.17 ( -3.66)
    Εμπορικές Εταιρείες      £ 1,637,128  194.48 ( -4.01)
    Αλλες Εταιρείες          £ 4,597,210  486.96 ( -6.67)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.            $105.00  ( 0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MX)
    <H5> (Κ) ΑΔΗΚ - Διάσκεψη Τύπου </H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Την εκτίμηση ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός που έγινε με την αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας απέτυχε, εξέφρασε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ίδρυση του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι "αυτό που απομένει στην πλευρά μας δεν είναι παρά η χάραξη εξ αρχής μιας πανεθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό, σε συνεργασία των κυβερνήσεων και της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και η επανατοποθέτηση του προβλήματος στη σωστή του θέση και διάσταση, δηλαδή ως θέμα εισβολής και κατοχής".
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)
    <H5> (Κ) Υπουργός Αμυνας - Χατζηδημητρίου - Σχολή Εθνικής Αμυνας </H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις ανάγκες των ειρηνευτικικών επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού στρατού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις του νησιού θα μπορούσαν να τεθούν στη διάθεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την εκτέλεση ειρηνευτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε ομιλία του στην Αθήνα, σε σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμυνας, τους οποίους προσφώνησε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι σε περίπτωση που λυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια μικτή δύναμη Ε/Κ και Τ/Κ, η οποία θα είχε ως αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές εκτός Κύπρου.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΦΖ/ΜΜ)
    <H5>(Κ) Επίσκεψη Φερχόιγκεν - Κύπρος </H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Η στήριξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και η εκτίμηση της προόδου της ενταξιακής πορείας της Κύπρου θα απασχολήσουν ιδιαίτερα το Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Κοινότητας Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος πραγματοποιεί αύριο και μέχρι το Σάββατο, επίσκεψη στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Επιτρόπου στην Κύπρο από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, μέλη της κυβέρνησης, προσωπικότητες του Κοινοβουλίου και εκπροσώπους των επιχειρηματιών. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και με εκπροσώπους Τ/κ πολιτικών κομμάτων.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ/ΜΜ)
    <H5>(K) Bασιλείου - Χάνεϊ - Κυπριακό - ΕΕ </H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Τη θέση ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες πρέπει να μετατραπούν σε ουσιαστικές, διετύπωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στη συνάντησή που πραγματοποίησε σήμερα στο Λονδίνο με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βασιλείου σημείωσε πως κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε πως "δεν έχουμε πολλή χρόνο να χάσουμε" και ανέφερε ότι ο Βρετανός διπλωμάτης θα μεταφέρει το μήνυμα κατά την επίσκεψη του στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα ότι "όσο πιο γρήγορα περάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τόσο το καλύτερο".
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    <H5>(Κ) Ομοσπονδία Πρασίνων Κομμάτων - 9ο Τακτικό Συνέδριο </H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Αρχίζει την Παρασκευή 24 Μαρτίου στη Λάρνακα, το 9ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Πρασίνων Κομμάτων της Ευρώπης, την οποία αποτελούν 30 κόμματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, έξι από τα οποία συμμετέχουν στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρτατίας Γλαύκος Κληρίδης.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    <H5> (Κ) Κύπρος - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων </H5> (ΚΥΠΕ - 22/03/2000) Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε δύο αποφάσεις αναφορικά με τις αρχές, τις προτεραιότητες, τους ενδιάμεσους στόχους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην ενταξιακή εταιρική σχέση με την Κύπρο και τη Μάλτα. Σε απόσπασμα για την Κύπρο και τη Μάλτα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της περασμένης Δευτέρας, σημειώνεται πως οι αποφάσεις υπενθυμίζουν ότι η βοήθεια της Κοινότητας εξαρτάται από την ικανοποίηση απαραίτητων στοιχείων και ιδιαίτερα από την πρόοδο για την υιοθέτηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ) <H5>(K) Φερχόιγκεν - Πρόγραμμα επίσκεψης </H5> (ΚΥΠΕ - 22/03/2000) Φθάνει αύριο νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Προέδρο της Βουλής, τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ και άλλους αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κ. Φερχόιγκεν θα συναντηθεί επίσης με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα έχει επαφές με αρχηγούς Ε/κ και Τ/κ πολιτικών κομμάτων, τον Αναπληρωτή Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς και πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στη Λευκωσία.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    <H5> (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Παγκόσμια Ημέρα Νερού </H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 "Η αφαλάτωση αποτελεί την πιο πρόσφορη και τελεσφόρα λύση του προβλήματος της λειψυδρίας και μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία αριθμού Μονάδων Αφαλάτωσης σε διάφορες περιοχές του νησιού μας" είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, "παρά τα μεγάλα υδατικά έργα που έγιναν, το υδατικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, λόγω της μεγάλης αύξησης των αναγκών μας σε νερό που συνακολούθησαν την οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη, αλλά και των συχνών και μεγάλων περιόδων ανομβρίας και ημιανομβρίας, που καταταλαιπωρούν κατά καιρούς τον τόπο μας, και ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια που η μέση ετήσια βροχόπτωση μειώθηκε σε ποσοστό 20% περίπου".
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/MM)
    <H5> Υπουργικό Συμβούλιο - Αποφάσεις </ H5> ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Την καταβολή συμβολικού ποσού ύψους 10 χιλιάδων λιρών, ως συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση της Μοζαμβίκης ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τη συνεισφορά συμβολικού ποσού χιλίων δολλαρίων στο Ταμείο των ΗΕ για τα θύματα των βασανιστηρίων και την παραχώρηση ποσού πέντε χιλιάδων ευρώ για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Ιρλανδία ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Τρόπους ανάπτυξης της νομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας συζήτησε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης με τον Ιρλανδό Υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ο'Ντόναχιου, με τον οποίο συζήτησε επίσης τρόπους μεταφοράς των εμπειριών και γνώσεων των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων σε θέματα Τρίτου Πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε Κύπριους συναδέλφους τους. Ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ιρλανδία, είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σιέιμους Πάτισον και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μπράιαν Μαλούλι, τους οποίους και ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Κύπρου να εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 March 2000 - 13:02:14 UTC