Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Επαφές
  • [02] Ιερά Σύνοδος - Κυπριακό
  • [03] Αλβαρο ντε Σότο - Ντενκτάς - Δηλώσεις (2)
  • [04] Πρέσβης Ρωσίας - Ευχές - Πρόεδρος Βουλής
  • [05] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - ΑΚΕΛ
  • [06] Συνομιλίες - Πηγές
  • [07] Κύπρος - Ιρλανδία - Εμπορικές και τουριστικές σχέσεις
  • [08] Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [09] Αθήνα - Αφιξη Τζεμ - Δηλώσεις Παπανδρέου

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Επαφές

    Γενεύη,Ελβετία,03/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Λεονάρντο Ματίας και με τον Πρόεδρο του Ερυρθού Σταυρού Τζέικομπ Κάλενμπεργκερ θα έχει σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στη Γενεύη.

    Ο κ. Ματίας βρίσκεται στη Γενεύη για πολύ σύντομη επίσκεψη και θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Οι συναντήσεις του κ. Ματίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της υποστήριξης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΜΑ)

    [02] Ιερά Σύνοδος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για ανταλλαγή απόψεων πάνω στο Κυπριακό, ύστερα από παράκληση μελών της Ιεράς Συνόδου, η οποία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι είναι λάθος να επικρίνονται οι επίσκοποι που εκφράζουν τα αισθήματα του λαού.

    Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος ανέφερε ύστερα από την πολύωρη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ότι ανθρώπινα δικαιώματα και ομοσπονδία είναι δύο όροι οι οποίοι δεν ταυτίζονται.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Αλβαρο ντε Σότο - Ντενκτάς - Δηλώσεις (2)

    Γενεύη,Ελβετία,03/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είναι "παρεμποδιστική" και ότι έχει δημιουργήσει σοβαρό θέμα το οποίο θα χειριστεί όταν θεωρήσει το χρόνο κατάλληλο.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε επίσης πως έδωσε γραπτώς την άποψή του για τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη στον κ. ντε Σότο, ο οποίος, όπως είπε, του ζήτησε να μην τη δημοσιοποίησει, κάτι το οποίο αποδέχτηκε "γιατί δεν θέλουμε να καταστραφεί αυτή η διαδικασία", όπως ισχυρίστηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΜΧ)

    [04] Πρέσβης Ρωσίας - Ευχές - Πρόεδρος Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ευχές για ταχεία αποκατάσταση της υγείας του απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ με την ευκαιρία της αναχώρησής του από την Κύπρο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, με επιστολή του προς τον κ. Κυπριανού, ο κ. Μουράτοφ εύχεται επίσης "κάθε επιτυχία στα υψηλά του καθήκοντα ως Προέδρου της Βουλής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - ΑΚΕΛ

    Γενεύη,Ελβετία,03/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διευκρίνισε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε καμιά περίπτωση δεν αναφερόταν σε οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό σε δηλώσεις που έκανε στη Γενεύη.

    "Θέλω να διευκρινίσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι σε καμιά περιπτωση ούτε ρωτήθηκε ούτε απαντώντας αναφέρθηκε σε οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό, κατά συνέπεια η δήλωση του κ. Χριστόφια είναι εκτός τόπου και χρόνου", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Συνομιλίες - Πηγές

    Γενεύη,Ελβετία,03/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας ότι ο επόμενος γύρος ενδεχομένως να είναι άλλος ένας γύρος εκ του σύνεγγυς, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να γίνουν και απευθείας συνομιλίες, εάν υπάρξει κάποια πρόοδος.

    Σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο είναι πρόωρο να πει κάποιος με βεβαιότητα τι θα γίνει, είπαν ότι πιθανότατα να παρουσιάσουν κάποιες προτάσεις στον επόμενο γύρο, αλλά και να ζητηθεί να γίνει κάποια εργασία μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου γύρου, που τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Κύπρος - Ιρλανδία - Εμπορικές και τουριστικές σχέσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Τρόποι για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος μεταξύ της Ιρλανδίας και της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού, Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιρλανδία και είπε ότι ήταν πολύ παραγωγικό διότι καλύφθηκαν ικανοποιητικά όλοι οι τομείς ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας στον οποίο η Ιρλανδία σημειώνει σημαντικά επιτεύγματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό του κράτους για το έτος 2000.

    Μίλησαν συνολικά 20 βουλευτές από τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα και καταπιάστηκαν με θέματα οικονομίας, αγροτικής πολιτικής, αμυνας εσωτερικής διακυβένρησης και στις εξελίξεις του εθνικού θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] Αθήνα - Αφιξη Τζεμ - Δηλώσεις Παπανδρέου

    Αθήνα,Ελλάδα,03/02/2000 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Στο Κυπριακό αφιέρωσε μεγάλο μέρος της προσφώνησής του προς τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας δημιουργούνται "οι νέες προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών και για επίλυση του Κυπριακού".

    Υποδεχόμενος τον κ. Τζεμ στην Αθήνα, τον πρώτο Τούρκο ΥΠΕΞ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα για 40 χρόνια, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα ζει ακόμα στη σκιά της κυπριακής τραγωδίας, η οποία και επήρεασε τις σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα το νέο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συμβάλει στη λύση του προβλήματος και χαιρετίζοντας τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη.

    Στη σύντομη αντιφώνησή του ο κ. Τζεμ δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στο Κυπριακό ή στα προβλήματα που διαιρούν τις δύο χώρες, αλλά επικεντρώθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αγκυρα και τις συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν αύριο στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 February 2000 - 19:46:09 UTC