Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραυματισμός Τ/Κ - Ηνωμένα Εθνη
  • [02] Ρωσική Πρεσβεία - Τσετσενία
  • [03] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (1)
  • [04] Συνομιλίες - Κυπριακό - Επαφές
  • [05] ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Ελσίνκι
  • [06] Πάφος - Αεροδρόμιο - Στάση εργασίας
  • [07] Πληροφορίες - "Επεισόδιο" - Τ/Κ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [08] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (2)
  • [09] Λάρνακα - Αεροδρόμιο - Στάση εργασίας
  • [10] Πρόβλημα 2000 - Υπουργείο Οικονομικών - Σύσκεψη
  • [11] Ντενκτάς - Επεισόδιο τραυματισμού - Ελσίνκι
  • [12] Δήλωση Εκπροσώπου ΓΓ ΟΗΕ - Μορατόριουμ δηλώσεων
  • [13] Βρετανικό ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [14] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς
  • [15] Αναν - Εκκληση - Συνομιλίες
  • [16] Εκχαρντ - Επεισόδιο - Τραυματισμός Τ/Κ
  • [17] Δήλωση Προέδρου - Πολιτικοί αρχηγοί - Συνομιλίες
  • [18] Παπαπέτρου - Τραυματισμός Τ/Κ - ΗΕ

  • [01] Τραυματισμός Τ/Κ - Ηνωμένα Εθνη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν συνδέουν τον τραυματισμό Τούρκου ψευδοαστυνομικού που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή "Κάμπος" με το ενδεχόμενο πυροβολισμού από Ε/Κ κυνηγούς.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπρόσωπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τσαρλς Γκόλκιν στο ΚΥΠΕ ένας Τ/Κ ψευδοαστυνομικός "τραυματίστηκε ελαφρά κατόπιν πυροβολισμού. Το περιστατικό συνέβη στις 7.10 σήμερα το πρωί και μισή ώρα αργότερα άνδρες των Ηνωμένων Εθνών εντόπισαν δύο Ε/Κ κυνηγούς στην περιοχή". Τόνισε ωστόσο, "ότι δεν έχει διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικών. Το συμβάν είναι υπό διερεύνηση", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [02] Ρωσική Πρεσβεία - Τσετσενία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν θα αφήσουμε την εστία των τρομοκρατών στην Τσετσενία μια ανοικτή πληγή", δήλωσε σήμερα ο Επιτετραμμένος της Ρωσικής Δημοκρατίας στην Κύπρο Σεργκέι Ρόγκοφ, προσθέτοντας ότι "ή θα παραδοθούν ή θα τους καταστρέψουμε".

    Σε συνάντηση του κ. Ρόγκοφ με τους δημοσιογράφους έγινε αναφορά στην επιχείρηση της Ρωσίας για αποκατάσταση της ομαλότητας στην Τσετσενία όπου ισλαμιστές αντάρτες χρησιμοποιούν απάνθρωπες μεθόδους για χρηματοδότηση του σκοπού τους, περιλαμβανομένων της παρασκευής ναρκωτικών και των οπτικογραφημένων βασανιστηρίων για απόσπαση λύτρων από συγγενείς ομήρων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (1)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Αρχισε πριν από λίγα λεπτά στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην έδρα του ΟΗΕ.

    Στις 1130 ώρα Νέας Υόρκης (1830 ώρα Κύπρου) ο κ. ντε Σότο θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [04] Συνομιλίες - Κυπριακό - Επαφές

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Οι εκπρόσωποι διαφόρων χωρών που βρίσκονται στον περίγυρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Νέας Υόρκης συνεχίζουν με έντονο ρυθμό τις επαφές μεταξύ τους, τα Ηνωμένα Εθνη και τις δύο πλευρές, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι.

    "Οι επαφές αυτές γίνονται σε φιλική ατμόσφαιρα και είναι πολύ χρήσιμες" είπε χαρακτηριστικά ξένη διπλωματική πηγή προσθέτοντας πως οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας και της Γερμανίας συναντώνται για ανταλλαγή απόψεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [05] ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανεχώρησε σήμερα για το Ελσίνκι για να παρευρεθεί στη Σύνοδο των Αρχηγών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα ασχοληθεί με θέματα της Συνόδου.

    Στις επαφές του με ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων, ο κ. Λυσσαρίδης θα επιδιώξει την προώθηση θεμάτων που αφορούν την Κύπρο και την ενταξιακή της πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [06] Πάφος - Αεροδρόμιο - Στάση εργασίας

    Πάφος,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εικοσιδύο συνολικά πτήσεις (11 αφίξεις και 11 αναχωρήσεις) και έξι περίπου χιλιάδες επιβάτες επηρεάστηκαν από την τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε το προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Πάφου.

    Ελάχιστοι μόνο επιβάτες έφτασαν νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο Πάφου και ανέμεναν την πτήση τους, αφού η πλειοψηφία των επιβατών που θα αναχωρούσαν ειδοποιήθηκε έγκαιρα για την αναβολή των πτήσεών τους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [07] Πληροφορίες - "Επεισόδιο" - Τ/Κ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας, σε βάθος 200 περίπου μέτρων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός σημειώθηκε επεισόδιο κατά το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τραυματίστηκε Τουρκοκύπριος λεγόμενος "αστυνομικός".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πληροφορίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τις κατεχόμενες περιοχές αναφέρουν ότι "άγνωστοι ντυμένοι με στολές παραλλαγής επιτέθηκαν και τραυμάτισαν, στο μηρό, Τ/Κ ψευδοαστυνομικό, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση και ήδη βρίσκεται εκτός κινδύνου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [08] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (2)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

    Αμέσως μετά άρχισε η συνάντηση του κ. ντε Σότο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Πριν από τη συνάντηση ο Ντενκτάς προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για "επεισόδιο" τραυματισμού ψευδοαστυνομικού στην περιοχή της Λεύκας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Λάρνακα - Αεροδρόμιο - Στάση εργασίας

    Λάρνακα,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εικοσιεπτά συνολικά πτήσεις και δέκα περίπου χιλιάδες επιβάτες επηρεάστηκαν από την τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε το προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Οι πτήσεις που επηρεάστηκαν ήταν από και προς την Αθήνα, το Λονδίνο, τη Ρωσία, το Μπαχρέιν και τη Δαμασκό ενώ ορισμένοι επιβάτες που δεν πληροφορήθηκαν έγκαιρα για τη στάση εργασίας μετέβησαν στο αεροδρόμιο και διαμαρτύρονταν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [10] Πρόβλημα 2000 - Υπουργείο Οικονομικών - Σύσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων της Κύπρου έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος του 2000.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο ΟΙκονομικών για εξέταση της ετοιμότητας της Κύπρου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [11] Ντενκτάς - Επεισόδιο τραυματισμού - Ελσίνκι

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Το επεισόδιο κατά το οποίο τραυματίστηκε Τ/Κ ψευδοαστυνομικός και σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας επιχείρησε να συνδέσει - ανεπιτυχώς - με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν έχει αποδείξεις ότι ο Τ/Κ λεγόμενος "αστυνομικός" πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από Ε/Κ, αφού εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι ο τραυματισμός του Τ/Κ και η παρουσία Ε/Κ κυνηγών στην περιοχή δεν σχετίζονται, ο Ντενκτάς απάντησε κυνικά, "έτσι λέτε;"

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [12] Δήλωση Εκπροσώπου ΓΓ ΟΗΕ - Μορατόριουμ δηλώσεων

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Την ελπίδα όπως το μορατόριουμ στις δηλώσεις θα τηρηθεί αυστηρά από τις δύο πλευρές, εξέφρασε σήμερα με γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ.

    Η δήλωση εκδόθηκε με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, που όπως αναφέρει ο κ. Εκχαρντ, εμφανίσθηκε χθες στον κυπριακό Τύπο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [13] Βρετανικό ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Λονδίνο,Βρετανία,08/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στο Ελσίνκι η Βρετανία θα εμμείνει στη θέση αρχής ότι καμιά υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χώρα δεν μπορεί να αντιταχθεί στην υποψηφιότητα άλλης χώρας.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [14] Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ολοκληρώθηκε στην έδρα του ΟΗΕ η συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Κατά την αναχώρησή του, ο κατοχικός ηγέτης αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. ντε Σότο αύριο στις 1130 το πρωί (1830 ώρα Κύπρου).

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΡΜ)

    [15] Αναν - Εκκληση - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Την έκκλησή του όπως όλες οι πλευρές και οι ενδιαφερόμενες χώρες αποφεύγουν να προβαίνουν σε δηλώσεις που πιθανόν να προκαλέσουν ένταση και να περιπλέξουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έκανε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη Νέα Υόρκη μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην έδρα του ΟΗΕ από το Μοντρεάλ.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ποια πλευρά παραβίασε την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι έχει ζητήσει από όλους όσοι σχετίζονται με τις συνομιλίες να μην προβαίνουν σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [16] Εκχαρντ - Επεισόδιο - Τραυματισμός Τ/Κ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν ήσαν παρόντες στη διάρκεια του περιστατικού κατά το οποίο τραυματίστηκε ένας Τ/Κ λεγόμενος "αστυνομικός" ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Εκχαρντ είπε ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τα ΗΕ δεν περιπολούσαν στην περιοχή. Ωστόσο είπε ότι αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών έσπευσε αμέσως στην περιοχή, που βρίσκεται "βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στο δυτικό τμήμα του νησιού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [17] Δήλωση Προέδρου - Πολιτικοί αρχηγοί - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει γίνει καμία πρόταση στην Ε/κ πλευρά στις συνομιλίες και τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτε προς ενημέρωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε επίσης ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που ο ίδιος έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο και εάν προκύψουν θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις θα κληθούν (οι αρχηγοί) στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [18] Παπαπέτρου - Τραυματισμός Τ/Κ - ΗΕ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν συνδέουν τον ελαφρό τραυματισμό του Τ/Κ και την παρουσία δύο Ε/Κ στη νεκρή ζώνη.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται γα πολιτική εκμετάλλευση κάτι που προσπαθεί να κάνει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 8 December 1999 - 21:46:15 UTC