Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [02] Σοσιαλδημοκρατία - ΕΔΕΚ - ΕΑΚ - ΔΗΚΟ
  • [03] Τσέχοι υπουργοί - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [04] Βρετανοί βουλευτές - Συνέντευξη - LGR
  • [05] Τζιωνής - Πρέσβης στο Λίβανο
  • [06] ΑΤΗΚ - Εισαγωγή τηλεφωνικής υπηρεσίας
  • [07] Σύμβαση - ΣτΕ - Κύπρος - Κινηματογραφικές συμπαραγωγές
  • [08] Κασουλίδης - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] Κυπριανού - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η δημιουργία εμποδίων στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιράν ήταν ο στόχος των δραστών του επεισοδίου στην κυπριακή πρεσβεία της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος επεσήμανε, ωστόσο, ότι το γεγονός δεν πρέπει να μεγαλοποιηθεί.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από την ιρανική πρωτεύουσα, ο κ. Κυπριανού είπε πως επρόκειτο για μια "εξαιρετική επίσκεψη με πολύ μεγάλη επιτυχία".

    "Είχαμε γίνει δεκτοί με πολλή κατανόηση, φιλία από μέρους του Ιράν, των επισήμων και του Προέδρου της Βουλής", ανέφερε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε πως "είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν επιθυμεί στενότερη συνεργασία με την Κύπρο".

    "Η ανταπόκριση στις θέσεις μας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ήταν απόλυτα σωστή και υπάρχει πλήρης ικανοποίηση για την υποστήριξη των βασικών αρχών που έχουν σχέση με την πορεία του εθνικού μας θέματος", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόσθεσε δε πως "υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυνατότητα για ενίσχυση των δεσμών φιλίας, αλλά και συνεργασίας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η κυπριακή και η ιρανική βουλή αποφάσισαν να προχωρήσουν "με πρακτικά μέτρα" για την υλοποίηση των αποφάσεων που πήραν και του μνημονίου που έχουν υπογράψει.

    Γύρω στο τέλος του ερχόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη Ιρανού επισήμου για τη συγκρότηση επιτροπής φιλίας των δύο βουλών, είπε ο κ. Κυπριανού, κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει ανοίξει ο δρόμος "για πολύ στενές επαφές και συνεργασία και στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα". Πρόσθεσε πως τέθηκαν οι βάσεις "για μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αναμένεται επίσκεψη στο Ιράν του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκου Ρολάνδη, του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, κι εμπορικών παραγόντων και άλλων ενδιαφερομένων, για να συζητήσουν θέματα σχετικά με το εμπόριο και τον τουρισμό.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι επισκέψεις όπως αυτή στην Τεχεράνη, "πραγματικά προωθούν όχι μόνο τις θέσεις μας όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών".

    "Ισως το πιο σημαντικό, το οποίο έχουν διαπιστώσει όλοι, και το οποίο συζητήσαμε και συμφωνήσαμε πάνω σε αυτό, είναι ότι η θρησκεία δεν είναι εμπόδιο για τη στενή συνεργασία, ούτε εμπόδιο για την υποστήριξη των θέσεών μας στο εθνικό πρόβλημα", επεσήμανε.

    "Για μας", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, "το Ιράν ήταν πάντοτε, αλλά γίνεται τώρα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, ένας σοβαρότατος παράγοντας".

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες στον Τύπο για το επεισόδιο στην κυπριακή πρεσβεία στην Τεχεράνη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Κύπριοι κοινοβουλευτικοί πληροφορήθηκαν το εν λόγω επεισόδιο λίγο μετά την άφιξή τους στην ιρανική πρωτεύουσα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι όντως "υπήρξε κάτι", το οποίο όμως ακόμα διερευνάται.

    "Εκείνο που μπορώ να πω, το οποίο μου ελέχθη, είναι ότι πρόκειται για κίνηση εκ μέρους κάποιων οι οποίοι δεν επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων" μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κανένα μέλος της αντιπροσωπείας δεν έχει ενημερωθεί για το επεισόδιο και πρόσθεσε ότι το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό, θα συζητηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Διευκρίνισε δε ότι "κάτι έγινε στην πρεσβεία την ώρα της άφιξης" της αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη και όταν ο Κύπριος πρέσβης βρισκόταν στο αεροδρόμιο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι το θέμα δεν πρέπει να μεγαλοποιηθεί και ανέφερε ότι το συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις, είναι ότι πρόθεση των δραστών ήταν "να δημιουργήσουν πρόβλημα την ώρα που συνεζητείτο η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

    Σ'ερώτηση αν έχει πληροφόρηση, όπως είχε μεταδοθεί, ότι σ'αυτό το επεισόδιο ενέχοντο και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), ο κ. Κυπριανού ζήτησε όπως σταματήσει η συζήτηση, προσθέτοντας "εξάλλου υπάρχει και παράκληση να μην δοθεί μεγάλη σημασία στο θέμα διότι είναι άνευ σημασίας". Σε ερώτηση αν η παράκληση έγινε από το Ιράν, ο κ. Κυπριανού είπε "μάλιστα, από την ιρανική κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [02] Σοσιαλδημοκρατία - ΕΔΕΚ - ΕΑΚ - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αύριο θα δώσει απάντηση η ΕΔΕΚ στην πρόσκληση που απηύθυνε το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) για διάλογο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Βάσος Λυσσαρίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "θα ακολουθήσει κάποια συνάντηση".

    Εξάλλου σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή για την ίδρυση Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος, στην οποία συμμετέχουν η ΕΔΕΚ και η Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, αποφάσισε την πραγματοποίηση σοσιαλδημοκρατικού φόρουμ στις 12 Ιουνίου.

    Μιλώντας μετά την πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, ο κ. Λυσσαρίδης υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο της απάντησης προς το ΔΗΚΟ έχει ήδη αποφασιστεί "στο Εκτελεστικό Γραφείο (της ΕΔΕΚ) και σε ευρύτερους κύκλους συναγωνιστών".

    "Είμεθα πρόθυμοι από κοινού (ΕΔΕΚ και Επαλξη) να εμπλακούμε μαζί τους στο γίγνεσθαι αυτού του νέου ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος πάνω σε βάση ισοτιμίας", είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν βάσιμες προοπτικές για συνεργασία με το ΔΗΚΟ, ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι "οι πόρτες ήσαν πάντα ανοικτές", υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες γνωρίζει το ΔΗΚΟ.

    Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις αυτές, είπε ότι η ΕΔΕΚ πιστεύει σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κίνημα με συγκεκριμένη ιδεολογία, επαναλαμβάνοντας ότι "είναι ευπρόσδεκτοι (το ΔΗΚΟ) να συμβαδίσουν μαζί μας προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ερωτηθείς εάν στην απάντηση της ΕΔΕΚ προς το ΔΗΚΟ θα συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δεν είναι ώρα για τέτοια συζήτηση, προσθέτοντας ότι "αν θα είμεθα ένα κίνημα, το κίνημα θα αποφασίσει ποιά θέση θα πάρει στις προεδρικές εκλογές".

    Για το σοσιαλδημοκρατικό φόρουμ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου "αν δεν υπάρξουν τεχνικά κωλύματα" και σημείωσε ότι "θα είναι η πρώτη συγχωνευτική προσπάθεια με στελέχη της ΕΔΕΚ, της Επάλξης και ανέντακτων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι στο φόρουμ θα συμμετάσχουν και γνωστές προσωπικότητες, τα ονόματα των οποίων απέφυγε να ανακοινώσει.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, είπε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, επαναλαμβάνοντας ότι "παραμένει ανοικτή για συμπόρευση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Τσέχοι υπουργοί - Επίσκεψη - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνουν αύριο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο οι Τσέχοι υπουργοί Βιομηχανίας και Εμπορίου, Μιροσλάβ Γρεγκρ και Οικονομικών, Ιβο Σβομπόντα ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκου Ρολάνδη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Θα έχουν επίσης συνομιλίες με τους υπουργούς Βιομηχανίας και Τουρισμού και Οικονομικών με σκοπό την ανασκόπηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και τη διερεύνηση των προοπτικών για περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη.

    Τους δύο υπουργούς συνοδεύουν τρείς υφυπουργοί και δεκαμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία.

    Θα αναχωρήσουν από την Κύπρο το Σάββατο, 22 Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [04] Βρετανοί βουλευτές - Συνέντευξη - LGR

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Βρετανοί βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος επέκριναν τη Δύση για τη στάση που τήρησε έναντι της Κύπρου όταν η Τουρκία εφάρμοζε πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος στο νησί, σημειώνοντας ότι δεν παρατηρήθηκε η ίδια προσέγγιση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Απέδωσαν δε τη θέση αυτή στη σημασία που έχει η Τουρκία στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία, όπως είπαν, υπερέχει του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Τόνι Μπεν και ο Τζέρεμι Κόρπιν, σε δηλώσεις τους στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και υπέδειξαν ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Μπεν αναφέρθηκε σε "ακριβή παραλληλισμό" μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και είπε ότι η Βρετανία δεν έπραξε τίποτε το 1974, σημειώνοντας ότι η Τουρκία εφάρμοσε πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος εναντίον των Ε/Κ στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    "Η Τουρκία ήταν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και επομένως οι Αμερικανοί υποστήριξαν το εθνικό ξεκαθάρισμα στην Κύπρο," είπε ο κ. Μπεν.

    Χαρακτήρισε ως "απόλυτα υποκριτικό" να υποστηρίζει κάποιος ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται λόγω του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Σέρβοι χρησιμοποιούν βία εναντίον των Αλβανών, είπε, και πρόσθεσε "η υποκρισία της Δύσης είναι πολύ εμφανής" ιδιαίτερα για τους Ε/Κ από το βόρειο τμήμα της Κύπρου οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να συζητηθεί στα ΗΕ όπου θα ακουστεί και η θέση της Ρωσίας και της Κίνας.

    "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα εκτός εάν γίνει εισβολή, κάτι που εγώ δεν υποστηρίζω," ανέφερε ο Βρετανός βουλευτής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμπιν αναφέρθηκε σε "απόλυτα κατανοητό" παραλληλισμό μεταξύ της Κύπρου και του Κοσσυφοπεδίου και υπενθύμισε ότι η τουρκική εισβολή του 1974 είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη των Ε/Κ και την άφιξη του κατοχικού στρατού και των εποίκων.

    "Η απροθυμία της Δύσης να εξασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία ώστε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Κύπρο και να επιτρέψει την ειρηνική επανένωση του νησιού έχει περισσότερη σχέση με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την παρουσία μεγάλων βάσεων στη χώρα παρά με οτιδήποτε άλλο", είπε.

    Σημείωσε επίσης ότι η ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ θεωρείται πιο σημαντική παρά τα ανθρώπινα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία ή τις ενέργειες της χώρας στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

    Ο κ. Κόρμπιν εξέφρασε λύπη για τους βομβαρδισμούς και τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Γιουγκοσλαβία ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν η Ρωσία και η Γερμανία για επίλυση του προβλήματος.

    Σχολιάζοντας τη θέση της Ελλάδας στο πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Μπεν είπε ότι η Ελλάδα αναπόφευκτα θα εμπλακεί σε πόλεμο εάν αυτός ξεσπάσει και γι'αυτό το λόγο ο κόσμος δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

    "Η θέση ότι δεν αποδέχονται εισβολή είναι ορθή, ελπιδοφόρα και πολύ εποικοδομητική", πρόσθεσε.

    Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Κόρπιν είπε ότι η ελλαδική αντίθεση στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ θα μειώσει την πιθανότητα για αποστολή χερσαίων δυνάμεων και ανέφερε ότι θα ήταν δύσκολο για το ΝΑΤΟ να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις χωρίς τη συνεργασία της Ελλάδας.

    "Δεν πιστεύω ότι ενδέχεται να έχει τη συνεργασία της Ελλάδας", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [05] Τζιωνής - Πρέσβης στο Λίβανο

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η σταθερή προσήλωση σε θέσεις αρχής για την επίλυση του Κυπριακού και του προβλήματος του Νοτίου Λιβάνου επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης του Πληρεξούσιου Υπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών και νέου Πρέσβη της Κύπρου στο Λίβανο, Τάσου Τζιωνή, και του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Σαμίλ Ελ Χος.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις της Κύπρου και του Λιβάνου με την ΕΕ, το Κυπριακό και το πρόβλημα του Νοτίου Λιβάνου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι υπήρξε ακόμη κοινή διαπίστωση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και ότι μπορούν να ενισχυθούν και να εμπλουτιστούν προς αμοιβαίο όφελος.

    Ο κ. Τζιωνής επέδωσε επίσης τα διαπιστευτήρια του ως Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Λίβανο, στον Πρόεδρο του Λιβάνου, Στρατηγό Εμίλ Λαχούντ.

    Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η επιθυμία των δύο χωρών να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ήδη εξαίρετες σχέσεις τους και να συνεχιστεί η μεταξύ τους αλληλεγγύη.

    Ο κ. Τζιωνής πληροφόρησε εξάλλου τον Πρόεδρο Λαχούντ ότι στο πλαίσιο αυτό η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σταδιακά στην εγκαθίδρυση μόνιμης διπλωματικής παρουσίας της Κύπρου στο Λίβανο ενώ ο Πρόεδρος Λαχούντ εξέφρασε την ευαρέσκεια του.

    Ο κ. Τζιωνής διατηρεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθυντή Διεύθυνσης Κυπριακού στο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [06] ΑΤΗΚ - Εισαγωγή τηλεφωνικής υπηρεσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ανακοίνωσε ότι έχει εισαγάγει την αυτόματη τηλεφωνική υπηρεσία του συστήματος Δορυφορικής Κινητής Επικοινωνίας Iridium και θα εφαρμοστεί στην Κύπρο πριν το τέλος του 1999.

    Ανακοίνωση της ΑΤΗΚ αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό θα "παρέχεται η δυνατότητα στους συνδρομητές της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο να επικοινωνούν με τους συνδρομητές του Iridium, όπου και αν αυτοί βρίσκονται ανά τον κόσμο".

    Το Iridium είναι το πρώτο και προς το παρόν το μοναδικό σύστημα παγκόσμιας προσωπικής επικοινωνίας μέσω δορυφόρου. Καινοτομεί προσφέροντας στους συνδρομητές του τη δυνατότητα επικοινωνίας, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, με τη χρήση ενός ειδικού κινητού τηλεφώνου.

    Οι κωδικοί για κλήσεις προς τους συνδρομητές του Iridium είναι οι 8816 και 8817, τα δε τέλη κλήσεων 8,33 σεντ και 5 σεντ ανά δευτερόλεπτο, αντίστοιχα.

    Σημειώνεται ότι οι δύο κωδικοί αναφέρονται σε διαφορετικά συνδρομητικά πακέτα του Iridium και ο συγκεκριμένος κωδικός που θα ισχύει για τον κάθε συνδρομητή του δορυφορικού συστήματος θα γνωστοποιείται στους πελάτες της ΑΤΗΚ από τους συνδρομητές του Iridium.

    Για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η διενέργεια κλήσεων προς το Δορυφορικό Σύστημα Iridium από το μικρό αριθμό των συνδρομητών της ΑΤΗΚ που είναι συνδεδεμένοι σε αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα, καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [07] Σύμβαση - ΣτΕ - Κύπρος - Κινηματογραφικές συμπαραγωγές

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος υπέγραψε σήμερα στο Στρασβούργο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις Κινηματογραφικές Συμπαραγωγές.

    Ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) αναφέρει ότι τη σύμβαση υπέγραψε η Πρέσβης και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, (ΣτΕ) Θάλια Πετρίδη, στην παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ, Χανς Κρίστιαν Κρούγκερ.

    Η σύμβαση ικανοποιεί την ανάγκη για εναρμόνιση της παρούσας κατάστασης και παρέχει ένα σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε κινηματογραφικές συμπαραγωγές στις οποίες εμπλέκονται τουλάχιστον τρία διαφορετικά κράτη.

    Στοχος είναι να χρησιμοποιηθεί η σύμβαση σαν εργαλείο δημιουργίας κι έκφρασης της πολιτιστικής ποικιλίας στην Ευρώπη, στα πλαίσια του στόχου του οργανισμού να επιτύχει μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ των μελών του, κι ειδικότερα να διασφαλίσει και να προάγει τα ιδανικά και τις αρχές που αποτελούν την κοινή τους κληρονομιά.

    Διευκολύνει ακόμη τη δράση που άρχισε το 1989 από το ταμείο των Eurimages του ΣτΕ για την προώθηση των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών συμπαραγωγών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [08] Κασουλίδης - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,19/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με επισκέψεις του σε Ολλανδία και Δανία την ερχόμενη βδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ολοκληρώνει σειρά επαφών με όλα, σχεδόν, τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη στη σχετική δήλωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την άφιξή του από τη Στοκχόλμη.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η επίσκεψή του στη σουηδική πρωτεύουσα και οι εκεί επαφές του με την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Σουηδίας πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια της προώθησης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ενώ με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του μίλησε και στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

    Το ίδιο πρόγραμμα, πρόσθεσε, θα επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα με επισκέψεις του στην Ολλανδία και στη Δανία, οπόταν και θα συμπληρωθεί ο κύκλος επαφών του με όλα, σχεδόν, τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που ξεκίνησε με την έναρξη του 1999.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για τα όσα συνέβησαν στην κυπριακή πρεσβεία στην Τεχεράνη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι παρόλον ότι έχει ενημερωθεί τηλεφωνικά για το θέμα, ζήτησε χρόνο για να προβεί σε διερεύνηση σε βάθος, μετά την οποία, όπως ανέφερε, θα μιλήσει με τον κ. Κυπριανού.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε σχόλιο, καθόσον, όπως εξήγησε, δεν είναι ενήμερος για τις σημερινές εξελίξεις στο θέμα, "αφού σήμερα ανεμένετο να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 May 1999 - 17:46:12 UTC