Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Σουηδία - Επίσκεψη
  • [02] Οτσαλάν - Κύπριοι Κοινοβουλευτικοί Αρχηγοί
  • [03] Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού - Μνημόσυνο πεσόντων
  • [04] Λαμπαδηφορία - Θύματα του AIDS
  • [05] Κρανιδιώτης - Αναχώρηση - Βρυξέλλες
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επίσκεψη
  • [07] Γ.Γ. ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [08] Θεοδωράκης - Δηλώσεις
  • [09] 6η Πορεία Ειρήνης - Ψήφισμα - Χαιρετισμοί

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Σουηδία - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί αυρίο στη Σουηδία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αννα Λίντχ.

    Κατά τις επίσημες συνομιλίες θα συζητηθούν το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Αύριο το απόγευμα ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα "Η Κύπρος στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Κατά την παραμονή του στη Σουηδία, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θα πραγματοποιήσει επίσης εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολίτη Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας Παύλο.

    Ο κ. Κασουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Οτσαλάν - Κύπριοι Κοινοβουλευτικοί Αρχηγοί

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ - Ριάνα Μαγίδου)

    Σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας από τυχόν επιβολή της ποινής του θανάτου στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, υποστήριξαν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

    Οπως ανέφεραν, οι διεθνείς αντιδράσεις για το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην υπόθεση του Οτσαλάν, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επαρκείς στην όλη προσπάθεια για διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης για τον Κούρδο ηγέτη.

    Οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες σημειώνουν ότι με τη σύλληψη, αλλά και τη μεταχείριση που υφίσταται από τις τουρκικές αρχές ο Οτσαλάν, το κουρδικό κίνημα όχι μόνο δεν έχει κατασταλεί, όπως η Τουρκία ισχυρίζεται, αλλά έχει ενδυναμωθεί.

    Κούρδοι - Διεθνής κοινότητα

    Η διεθνής κοινότητα καλείται για ακόμη μια φορά να αποδείξει την ευαισθησία που διατείνεται ότι τη διακατέχει στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε μια δικαστική διαδικασία, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις αποτελεί παρωδία, βάναυση και κατάφωρη παραβίαση των αρχών εκείνων που συνθέτουν το κράτος δικαίου.

    Για πολλούς θεωρείται ήρωας, σύμβολο του πάθους ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία, μορφή ένδοξου αγωνιστή με υψηλά ιδανικά, από τα οποία μόνο οι πραγματικοί ήρωες είναι πλασμένοι. Για κάποιους άλλους, αποτελεί έναν αδίστακτο τρομοκράτη.

    Το βέβαιο όμως είναι ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, είναι ο άνθρωπος που η διεθνής κοινότητα, άφωνη, παρακολουθούσε να σύρεται από κουκουλοφόρους, με δεμένα τα μάτια, αλυσοδεμένος, στα μπουντρούμια των τουρκικών φυλακών.

    Οι συγκλονιστικές εικόνες που προέβαλαν τα τουρκικά ΜΜΕ, επιδεικνύνοντας τον Οτσαλάν σε άθλια κατάσταση, δεν άφησαν ερωτηματικά, αναφορικά με το είδος της μεταχείρισης που υφίστατο και την περαιτέρω αντιμετώπιση που θα είχε από τις τουρκικές αρχές.

    Το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, και πιο συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης για τον Κούρδο ηγέτη, φαίνεται πως έπεσε στο κενό.

    Ο Οτσαλάν, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, βρίσκεται έγκλειστος στο νησί Ιμραλί, βορειοδυτικά της Τουρκίας, σε πλήρη απομόνωση, χωρίς να του επιτρέπεται ελεύθερη πρόσβαση στους δικηγόρους του, αλλά και στα μέλη της οικογένειάς του.

    Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στις 31 Μαϊου, ημέρα έναρξης της δίκης του Οτσαλάν, και το ερώτημα που πλανάται, είναι τι είδους δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει ο Κούρδος ηγέτης και πώς ο πολιτισμένος σύγχρονος κόσμος θα αντιδράσει στις αναχρονιστικές και δικτατορικές ενέργειες της Τουρκίας.

    Το θέμα Οτσαλάν δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά εμπίπτει άμεσα και στον τομέα της διεθνούς πολιτικής.

    Η Κύπρος, έχει βιώσει άμεσα τις βιαιοπραγίες, ωμότητες και τη περιφρόνηση των βασικών θεμελιωδών αρχών από πλευράς της Τουρκίας, έχοντας πλήρη γνώση της στάσης της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών, προερχόμενων από κράτος που ισχυρίζεται ότι διέπεται από δημοκρατικούς νόμους και αρχές.

    Για την πολιτική πτυχή του θέματος Οτσαλάν, τις διεθνείς αντιδράσεις αλλά και τις επιπτώσεις που τυχόν προκύψουν από την έκβαση της δίκης του, μίλησαν στο ΚΥΠΕ, αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

    Πολιτικοί αρχηγοί

    Ερωτηθέντες κατά πόσον θεωρούν ικανοποιητικές τις μέχρι τώρα ενέργειες των διεθνών οργανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της ΕΕ, στις προσπάθειες για διασφάλιση μιας δικαστικής διαδικσίας για τον Οτσαλάν, βασισμένης στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν έχουν γίνει αρκετά.

    "Ασφαλώς όχι", ανέφερε απαντώντας ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης. "Η μόνη συγκροτημένη μέχρι στιγμής παρέμβαση, πλην όμως άτολμη, εκδηλώθηκε από την ΕΕ. Υπενθυμίζω σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών. Δεν πιστεύω ωστόσο, ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι επαρκείς για να εγγυηθούν μιαν τίμια δίκη που να στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου".

    Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι "στη δίκη θα παρουσιάζεται και μόνιμη εκπροσώπηση των Ευρωπαίων βουλευτών.

    Πλην όμως, πιστεύω ότι δεν ασκήθηκαν οι απαραίτητες ή όλες οι αναγκαίες υπό τις περιστάσεις πιέσεις για να έχουν προηγηθεί προ της δίκης όλα εκείνα τα αναγκαία βήματα και προϋποθέσεις ώστε με το πιο δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο να εξεταστεί αυτή η απόφαση. Εμείς διαφωνούμε και με την ίδια την ιδέα της δίκης".

    Ανέφερε ακόμη, ότι "δεν πιστεύω ότι ένας αρχηγός ενός απελευθερωτικού κινήματος, ενός κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να δικάζεται".

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι "είναι γεγονός ότι έχουν καταβληθεί κάποιες προσπάθειες από μέρους διεθνών οργανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της ΕΕ για διασφάλιση μιας δικαστικής διαδικασίας για τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν που να βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου.

    Ωστόσο", πρόσθεσε, "μπορούμε να πούμε ότι οι προσπάθειες αυτές μπορούσε και έπρεπε να είναι πιο ουσιαστικές και πιο αποφασιστικές ώστε να αισθανθεί το τουρκικό καθεστώς την ανάγκη να διεξαγάγει μια δίκαιη δίκη για τον Κούρδο ηγέτη.

    Βεβαίως, εμείς τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της απελευθέρωσης του Οτσαλάν. Ομως, ρεαλιστικά, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, εκτός βεβαίως αν η διεθνής κοινότητα το αποφασίσει και το επιδιώξει".

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι "εδώ πρέπει να σημειώσουμε την πολιτική και την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούν οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας και κυρίως οι ΗΠΑ. Ενώ βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία εν ονόματι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρακολουθούν με απάθεια τη γενοκτονία που διαπράττει η Τουρκία σε βάρος των Κούρδων".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, απαντώντας ανέφερε "ασφαλώς όχι. Πρέπει να γνωρίζουν ότι με απλές ανακοινώσεις ή κατά καιρούς δηλώσεις δεν θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και η περιφρόνηση προς κάθε αρχή δικαίου που υπάρχει σήμερα εκ μέρους της Τουρκίας. Αν πράγματι θέλουν να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικά μέτρα πίεσης προς την Τουρκία".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι "αναμφιβόλως υπήρξαν ενέργειες από μέρους των διαφόρων οργανισμών και της ΕΕ. Αλλά έκδηλα, η Τουρκία τις αγνόησε και δεν είμαι καθόλου βέβαιως ότι οι ενέργειες αυτές είχαν πάρει τη διάσταση, την ένταση και την επιμονή που θα χρειαζόταν σε μιαν τέτοια περίπτωση".

    Δίκη Οτσαλάν

    Σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα μπορούσε να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τον Οτσαλάν, ο κ. Αναστασιάδης είπε "αν γίνουν απόλυτα σεβαστές οι αρχές του διεθνούς δικαίου και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εξασφαλιστεί η παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη".

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι "υπάρχουν περιθώρια και τώρα να ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις για να διασφαλιστεί μια δίκαιη λύση. Ποιες μέθοδοι προσφέρονται δεν το γνωρίζω. Αντιμετωπίζω το θέμα από την πολιτική πλευρά γιατί όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη μεταχείριση αυτού του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας δίκαιης και ανθρώπινης μεταχείρισης".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "μια δίκαιη δίκη πρέπει να στηρίζεται και να επιτρέπει τη λειτουργία όλων των αρχών και των κανόνων της δικαιοσύνης και να αναγνωρίζει έμπρακτα τα δικαιώματα του κατηγορουμένου να επιλέγει ελεύθερα τους δικηγόρους του και να προετοιμαζει χωρίς εμπόδια, περιορισμούς και απαγορεύσεις την υποστήριξή του.

    Επειδή η δίκη του Οτσαλάν διεξάγεται σε μια χώρα με στρατοκρατικό ουσιαστικά καθεστώς, όπου ο στρατιωτικός νόμος είναι υπέρτερος της πολιτικής δικαιοσύνης, έπρεπε", συνέχισε, "και πρέπει οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί η δίκη του Οτσαλάν, να διαμορφωθούν και να επιτηρούνται από διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι "με το καθεστώς της Τουρκίας δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί μια δίκαιη λύση υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Ομως τουλάχιστον, εφόσον δεν εδικάσθη στο εξωτερικό, όπως ήταν η αρχική απαίτηση, θα έπρεπε να απαιτηθεί διεθνής επαρκής παρουσία και ουσιαστική νομική προστασία. Ανκαι αυτό είναι ανέφικτο μέσα στα πλαίσια του σημερινού τουρκικού καθεστώτος".

    Ο κ. Βασιλείου σημειώνοντας ότι κατ' αρχή πιστεύει πως δεν θα έπρεπε να γίνει δίκη διερωτήθηκε "δικάζεται ο κουρδικός λαός για το ότι αγωνίζεται για να αποκτήσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα; Διότι εάν η κατηγορία εναντίον του Οτσαλάν είναι αυτή τότε σίγουρα δεν στέκει".

    Ανέφερε ακόμη, ότι "εάν η κατηγορία εναντίον του Οτσαλάν είναι ότι θέλει να διασπάσει την Τουρκία τότε πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μια τέτοια δίκη με στόχο να αποδείξει τα προηγούμενα, θα αποδείξει ακριβώς το αντίθετο, ότι ο Οτσαλάν και γενικά οι Κούρδοι αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Δυστυχώς", συνέχισε, "η προσπάθεια των στρατιωτικών στην Αγκυρα ήταν και παραμένει να δώσουν λύση διά της βίας, διά της επιβολής του νόμου του ισχυρού. Αυτού του είδους η τακτική δεν οδηγεί σε επιθυμητά αποτελέσματα και κατά κανόνα οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο. Το ότι σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανίσχυρες δεν το αμφισβητεί κανένας.

    Αλλα ταυτόχρονα, υπάρχουν τα εκατομμύρια των Κούρδων, οι οποίοι βλέπουν αυτή τη δίκη ως μια έκφραση αυτής της υπεροψίας, της υπεροπλίας και θα αντιδράσουν.

    Δεν νομίζω ότι είναι προς όφελος είτε της ίδιας της Τουρκίας είτε γενικά του τουρκικού λαού και των Κούρδων να προχωρήσουν σε μιαν τέτοιου είδους αντιπαράθεση από την οποίαν κακό θα βγει, καλό όχι".

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι διεθνείς αντιδράσεις αντανακλούν τη σοβαρότητα του όλου θέματος και του τρόπου χειρισμού του από την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "οι διεθνείς αντιδράσεις αντικατοπτρίζουν την κρατούσα άποψη περί της διεθνούς πολιτικής. Αποψη που δίνει σαφές προβάδισμα στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων και συμφερόντων με την Τουρκία παρά στη συνεπή και χωρίς διακρίσεις προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών".

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι "ο Οτσαλάν πλανάτο πάνω από την Ευρώπη αντιμετωπίζοντας την παντελή άρνηση όλων σχεδόν των κυβερνήσεων στο να προσγειωθεί και να ζητήσει κάπου καταφύγιο.

    Εκείνη η συμπεριφορά, εκείνη η στάση δεν είναι άσχετη και με τη χλιαρότητα που αντιμετώπισαν το όλο θέμα οι διάφοροι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Υπήρξαν οργανώσεις, εκπρόσωποι κινημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι αντέδρασαν, εξέφρασαν συμπαράσταση, βρήκαν τρόπο να ενισχύσουν και το ηθικό αλλά και το πολιτικό νομικό σκέλος αυτής της υπόθεσης.

    Πλην όμως, γενικά, η Ευρώπη έδειξε μιαν ασίγνωστη αδιαφορία για την τύχη αυτού του ανθρώπου ωσάν να επρόκειτο για κάποιον εγκληματία".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι "πρέπει να παρατηρήσω ότι τον τελευταίο καιρό τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία έχουν επισκιάσει σχεδόν τα πάντα με αποτέλεσμα η προσοχή διεθνών οργανισμών και γενικά της διεθνούς κοινότητας να μην είναι έντονα στραμμένη στο θέμα της δίκης του Οτσαλάν από το τουρκικό καθεστώς.

    Εχουμε την άποψη", είπε ο κ. Κυπριανού, "ότι οι διεθνείς αντιδράσεις έπρεπε να είναι εντονότερες και οι παραστάσεις και οι πιέσεις προς την Τουρκία αναφορικά με το χειρισμό του όλου θέματος έπρεπε να είναι πιο αυστηρές και βεβαίως πιο αποτελεσματικές".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε από πλευράς του ότι "πολύ φοβούμαι ότι κανένας δεν πείθεται ότι αυτή η πολιτική είναι μια ενιαία πολιτική για καθολική διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται την υποκρισία που υφίσταται δυστυχώς μεταξύ των ισχυρών αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για το Κουρδικό", συνέχισε, "δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, κανένας δεν ενδιαφέρεται, όταν είναι για το Κόσοβο λένε δήθεν ότι κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ η Τουρκία επιβραβεύεται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα και του δικού της του λαού και για τη γενοκτονία των Κούρδων αλλά και για τη κατοχή και το εθνικό ξεκαθάρισμα το οποίο έχει ήδη υλοποιήσει στην Κύπρο".

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι "θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, αλλά δεν νομίζω ότι εμείς είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κρίνουμε τις διεθνείς αντιδράσεις. Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και απ' εκεί και πέρα ελπίζουμε ότι σε κάθε χώρα θα υπάρξει η ανάλογη στάση".

    Θανατική ποινή

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ΤουΡκία αποτελεί μιαν από τις ελάχιστες χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποίαν εφαρμόζεται η θανατική ποινή, τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδη αρχή, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε "πιστεύω ότι η μη κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία ήδη έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή προοπτική της.

    Είναι σαφές", πρόσθεσε, "ότι η πλήρης ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ θα παραμένει έναν απομακρυσμένο σενάριο όσο η Αγκυρα επιμένει να μην συμμορφώνεται με τα διεθνή κρατούντα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδη διακήρυξη, η οποία όμως πλείστες φορές ως βλέπετε όχι μόνο δεν ικανοποιείται αλλά βάναυσα κακοποιείται διότι εάν πράγματι η Ευρώπη ήταν η προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα μπορούσε με τέτοιο βάναυσο τρόπο να συμμετέχει στους βομβαρδισμούς ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

    Το θέμα της πρόνοιας για καταδίκη σε θάνατο", είπε ο κ. Χρίστου, "είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του τουρκικού καθεστώτος το οποίο έχει σχέση κύρια με την τιμωρία των πολιτικών αντιπάλων παρά με τιμωρία ποινικών εγκληματιών και είναι ένα από τα στοιχεία του συντάγματος και ένα μέρος μιας ολόκληρης δέσμης ανελεύθερων νόμων που ασφαλώς θα πρέπει να καταργηθούν. Ασφαλώς θα πρέπει να πάψει να αποτελεί μέρος της νομοθεσίας της Τουρκίας εάν αυτή η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ".

    Πρόσθεσε ότι "αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν σε ισχύ τη θανατική ποινή. Αυτό δεν συγκροτεί έναν κράτος δικαίου ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων πολιτικών πεποιθήσεων ή πολιτικών πράξεων".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "πολλές φορές και με κατηγορηματικό τρόπο διάφορα όργανα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέδειξαν και προειδοποίησαν την Τουρκία ότι αν πρόκειται να ελπίζει σε ένταξη στην ΕΕ πρέπει να δώσει έμπρακτα δείγματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Οπως είπε, "σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ επέδειξε στην Τουρκία συγκεκριμένες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς. Συνεπώς είναι φυσικό και αναμενόμενο, αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βεβαίως και η συνέχιση της εφαρμογής της θανατικής ποινής στην Τουρκία να έχουν τον αντίκτυπό τους στις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν παρουσιάζεται να έχει την ένταξή της στην ΕΕ ή την αναβάθμιση των σχέσεων της με την ΕΕ ως προτεραιότητα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι "δεν είναι το μόνο στοιχείο που παραγνωρίζεται από την Τουρκία. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προκλητικές και φυσικά αυτή η πολιτική αποτελεί έναν από τα εμπόδια στις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας. Αλλά αυτό είναι απλώς ένα τμήμα της παραβιάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορώ να πω ότι είναι ίσως και το μικρότερο αν κρίνει κανείς τις καθημερινές εκτελέσεις ή τους καθημερινούς θανάτους από βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές".

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, ανέφερε ότι "θα ήταν τραγικό λάθος εκ μέρους των τουρκικών αρχών να προχωρήσουν σε μια δίκη η οποία θα είναι στημένη και στη συνέχεια στη καταδίκη του Οτσαλάν και την εκτέλεσή του. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΕΕ, είναι κάθετα ενάντια στην επιβολή της θανατικής ποινής, πολύ περισσότερο όταν αυτή επιβάλλεται για πολιτικά αδικήματα.

    Φοβάμαι όμως", πρόσθεσε, "ότι οι εκκλήσεις μας μπορεί να είναι σε ώτα μη ακουόντων και τελικά να τον εκτελέσουν.

    Ομως το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα σύμβολο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όπου και να πάνε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες".

    Κουρδικό κίνημα

    Σε ερώτηση εάν η σύλληψη του Οτσαλάν, η μεταχείριση που υφίσταται από τις τουρκικές αρχές και η διακήρυξη της Τουρκίας ότι έχει καταστείλει το κουρδικό κίνημα, έχουν ενδυναμώσει τον κουρδικό λαό, κερδίζοντας ένα σύμβολο, ή τον έχουν αποδυναμώσει, χάνοντας έναν ηγέτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "όπως γνωρίζετε ο Οτσαλάν εκπροσωπεί μια μερίδα και όχι το σύνολο του κουρδικού κινήματος.

    Αλίμονο λοιπόν αν έναν ολόκληρο κίνημα, αν ένας ολόκληρος λαός εξαρτούσε τη μοίρα, την επιβίωση και την προοπτική του από την τύχη ενός και μόνου ατόμου. Οι ενδείξεις εξάλλου που υπάρχουν είναι ότι το κουρδικό κίνημα δεν έχει κατασταλεί αλλά αντιθέτως έχει φουντώσει.

    Η επιθυμία ενός λαού για ελευθερία δεν μπορεί να ταυτίζεται απόλυτα με την προσωπική πορεία ενός προσώπου όσο σημαντικό και αν είναι αυτό στην εν γένει διαδρομή αυτού του λαού", ανέφερε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρίστου είπε ότι "έχω την εντύπωση ότι ο Οτσαλάν ήταν κάτι παραπάνω από ηγέτης, ήταν η ψυχή αυτού του κουρδικού κινήματος και έχω την εντύπωση ότι η απουσία του θα δημιουργήσει δυσκολίες.

    Από την άλλην όμως", πρόσθεσε, "η σύλληψή του εκτός του ότι τον κατέστησε σύμβολο για τον κουρδικό λαό αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί με περισσότερη σοβαρότητα και περισσότερη έγνοια από πλευράς διεθνών οργανισμών, ο αγώνας του κουρδικού λαού.

    Ακόμα, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τη σύλληψή του θα οδηγήσουν κατά τη γνώμη μου σε μια ενίσχυση του πολιτικού αγώνα του κουρδικού λαού, ενδεχομένως ο ένοπλος αγώνας να παραχωρήσει τη θέση του σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πολιτικό αγώνα, που νομίζουμε έχει να προσφέρει πάρα πολλά εάν αξιοποιηθεί σωστά".

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "οι πολιτικές δυνατότητες σήμερα του κουρδικού λαού για επιτυχία του αγώνα του είναι πάρα πολλές, περισσότερες από ότι δίνει ο ένοπλος αγώνας. Κατά συνέπεια η σύλληψη ενός ηγέτη δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη για έναν κίνημα, όμως αναγεννά την ελπίδα, δημιουργεί προϋποθέσεις για νέους αγώνες, για ικανοποίηση και ευόδωση αυτών των πολύχρονων προσπαθειών".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "παρόλο που μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν το τουρκικό καθεστώς προβάλλει τον ισχυρισμό ότι έχει αποδυναμωθεί πλέον ο κουρδικός λαός και το κουρδικό κίνημα, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και καθόλου ικανοποιητικά για το καθεστώς της Αγκυρας. Ούτε η σύλληψη του Οτσαλάν ούτε η εξευτελιστική μεταχείριση που υφίσταται από τις τουρκικες αρχές έχουν αποδυναμώσει τον κουρδικό λαό.

    Ναι", πρόσθεσε, "θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι παρόλο που με τη σύλληψη του Οτσαλάν, το κουρδικό κίνημα και ο κουρδικός λαός έχασαν έναν ηγέτη, ο κουρδικός λαός κέρδισε τελικά ένα σύμβολο".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνοντας ότι αυτό "ο αγώνας του κουρδικού λαού αναμφίβολα θα δικαιωθεί ανεξάρτητα από αυτή την ειδική φάση. Δεν μπορούν να παραγνωριστούν τα δικαιώματα ενός πανάρχαιου λαού 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ασφαλώς ο κουρδικός αγώνας στερείται της φυσικής παρουσίας ενός ηγέτη, ο οποίος είχε συγκινήσει και συγκινεί τον κουρδικό λαό. Αλλά το σύμβολο πιστεύω ότι παραμένει".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι "σίγουρα με τη σύλληψη του Οτσαλάν, ένας ηγέτης βρίσκεται στη φυλακή και ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει. Ακούγονται πληροφορίες ότι θέλουν να τον εκτελέσουν, νομίζοντας ότι με το να εκτελέσουν τον Οτσαλάν θα λύσουν το θέμα.

    Δική μου εκτίμηση", ανέφερε "είναι ότι η τυχόν εκτέλεση του Οτσαλάν θα ενισχύσει το όλο ζήτημα, τα αισθήματα των Κούρδων για αντίσταση και κακό θα φέρει στην όλη προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος παρά καλό.

    Η σύλληψή του κάθε άλλο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντίσταση των Κούρδων διότι σε τελική ανάλυση ο Οτσαλάν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η έκφραση του συναισθήματος των Κούρδων για να πετύχουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκτίμησης, της ίσης μεταχείρισης, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν είχαν, και που όσο και να τους το αρνούνται δεν θα μπορέσουν να ξεχάσουν".

    Ο αγώνας συνεχίζεται...

    Κατά τη διάρκεια του 15ετούς ένοπλου αγώνα του, ο Οτσαλάν ζητούσε ανεξαρτησία και αργότερα κάποιας μορφής αυτονομία για τα περίπου 20 εκατομμύρια Κούρδων στην περιοχή, που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ελευθερία, αλλά και για τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης για τον ηγέτη τους.

    Για τα 12 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας, που αποτελούν περίπου το 20 τοις εκατόν του πληθυσμού της χώρας, ο "Απο" όπως είναι γνωστός ο Οτσαλάν, έχει εδραιωθεί στη συνείδησή τους, ως σύμβολο ηρωϊσμού και ψυχικού σθένους.

    Για τον κατατρεγμένο κουρδικό λαό τα λόγια του Οτσαλάν αγγίζουν τη ψυχή τους, προσφέροντάς τους κουράγιο και θέληση στο σκληρό δρόμο που διανύουν:

    "Πρέπει να πιστέψεις πάνω από όλα ότι η επανάσταση πρέπει να έρθει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να πεις όχι στην προδοσία και στην άρνηση... Θα συνεχίσω τον αγώνα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού - Μνημόσυνο πεσόντων

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης τόνισε ότι "όλοι μαζί σε αρμονική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, δίνουμε τον αγώνα για ελευθερία και ειρήνη για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο εθνικό μας θέμα, στην οποία θα υπάρχει καθολική κατοχύρωση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σ'αυτό τον τόπο".

    Ο κ. Ιωαννίδης μιλούσε στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική ανταρσία του 1963 - 64 Φίλιου Τσιγαρίδη και Αντώνη Συμεωνίδη που τελέστηκε σήμερα τον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος στο Λυθροδόντα.

    "Μόνο με την πανεθνική ενότητα θα τιμήσουμε την ιστορία μας και θα δώσουμε συνέχεια στο καθήκον που μας επιτάσσει ιστορία θυσιών και στρατιές ηρώων και μαρτύρων, η διαθήκη των οποίων περιχαράσσει τα καθήκοντά μας και οριοθετεί το χρέος μας", συμπλήρωσε.

    Ο Υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι "κοινωνώντας από το ήθος και το πύρωμα της καρδιάς του Φίλιου και του Αντώνη χαλυβδώνουμε τη θέλησή μας και διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας για συνέχιση της μεγάλης μας πορείας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Λαμπαδηφορία - Θύματα του AIDS

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για ενδέκατη συνεχή χρονιά η Κύπρος λαμβάνει μέρος στην Παγκόσμια Εκδήλωση Λαμπαδηφορίας στη μνήμη των θυμάτων του AIDS που πραγματοποιείται σήμερα.

    Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται εδώ και 16 χρόνια ανελλειπώς την ίδια μέρα και ώρα σε 270 πόλες σε 47 χώρες στον κόσμο. Σύνθημα της φετινής εκδήλωσης είναι: "Κτίζοντας την παγκόσμια αλληλεγγύη, ενάντια στην αδικία και το φόβο, σε ένα κόσμο χωρίς AIDS".

    Στη Λευκωσία η πορεία θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ από το κατάστημα Woolworth, επί της Λεωφόρου Μακαρείου ΙΙΙ, και θα καταλήξει στην Πλατεία Ελευθερίας όπου θα αναρτηθούν συμβολικές κορδέλλες σε πανό στη μνήμην αυτών που έφυγαν και για να σταλούν παντού μηνύματα αγάπης, συμπαράστασης και ελπίδας σε όλα τα άτομα που είναι οροθετικά, στα άτομα με AIDS και στις οικογένειές τους.

    Διοργανωτές της εκδήλωσης στην Κύπρο είναι όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Νεολαίας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Κρανιδιώτης - Αναχώρηση - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης αναχωρεί από την Κύπρο με ειδική πτήση, στις δύο μετά το μεσημέρι, με προορισμό τις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στο Συμβουλίο Γενικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

    Κατά τη διάρκεια των εργσιών του Συμβουλιου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το Σύμφωνο Σταθερότητας που προτείνει η γερμανική προεδρία της ΕΕ, το οποίο θα είναι το κυριότερο θέμα κατά τη συζήτηση για τα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Κύπρο με συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Ιράν, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Είναι η πρώτη αφορά που κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα αυτή.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Νατέκ.

    Εκτός από τον κ. Κυπριανού στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν οι βουλευτές Σοφοκλής Χατζηγιάννη, Νίκος Κατσουρίδη, Νίκος Κλεάνθους και Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Κατά την επίσκεψη, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χασάν Χαμπίμπι, εκ μέρους του Προέδρου του Ιράν που θα απουσιάζει στο εξωτερικό, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μοχσέν Αμιζαντέχ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και η κυπριακή αντιπροσωπεία επιστρέφουν στην Κύπρο την Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Γ.Γ. ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι οι οιωνοί για την ενδεχόμενη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού "δεν είναι καθόλου καλοί", εξέφρασε σήμερα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στην αναφορά του στο Κυπριακό κατά τον χαιρετισμό του στην 6η Πορεία Ειρήνης, που οργάνωσε σήμερα το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο κ. Χριστόφιας απέδωσε τη θέση του αυτή στη στάση των ΗΠΑ έναντι της Γιουγκοσλαβίας, την περιφρόνηση, όπως ανέφερε, που επιδεικνύουν προς το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ καθώς την άρνησή τους να πιέσουν την τουρκική πλευρά.

    Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση του θέματος, προσθέτοντας πως το Σώμα "πρέπει επιτέλους να διαραματίσει το ρόλο του" και ότι "όλα εξαρτώνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε τι μπορεί να αναμένει κανείς από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αφού, όπως είπε, οι Αμερικανοί "έχουν καθαρές προτιμήσεις".

    "Και οι προτιμήσεις τους είναι, δυστυχώς για μας, η Τουρκία που είναι η μεγάλη τους σύμμαχος στην περιοχή, και ο κ. Ντενκτάς", πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι Αμερικανοί "αποφεύγουν να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα τις νέες, κυνικές και απαράδεκτες απαιτήσεις" για "συνοσομπονδία δύο κρατών".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης πως πρέπει "να συνυπολογίσουμε και την πιθανή κρίση η οποία ελοχεύει στην Τουρκία" αφού, όπως επεσήμανε "είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να δημιουργήσουν σταθερή κυβέρνηση και να ξαναγίνουν εκλογές".

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι "είναι η ώρα να επιμείνουμε ακόμη περισσότερο σε πρωτοβουλίες στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στα βάση των ψηφισμάτων και των αρχών του", επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελοχεύουν λόγω του χειρισμού της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε εξάλλου πως "δεν θα πρέπει να καλλιεργούμε ξανά αυταπάτες και φρούδες ελπίδες στο λαό μας" για την αμερικανική πρωτοβουλία που αναμένεται να εκδηλωθεί το Σεπτέμβριο, ο κ. Χριστόφιας είπε αρχικά πως "όσο είναι ανοικτή η κρίση στα Βαλκάνια είναι φυσικό το διεθνές ενδιαφέρον να στρέφεται προς τα εκεί".

    "Αλλά και πέραν τούτου με τα σημερινά δεδομένα αναρωτιέται κανένας με αγωνιά τι είναι δυνατό να περιμένουμε από μια ενδεχόμενη νέα αμερικανική πρωτοβουλία", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και εξήγησε:

    "Ο κυνισμός με τον οποίο προσεγγίζουν άλλα προβλήματα, η περιφρόνηση που επιδεικνύουν προς το διεθνές δίκαιο και τον ίδιο τον ΟΗΕ, η άρνηση να ασκήσουν την όποια πίεση πάνω στην Αγκυρα και τον Ντενκτάς... όλα αυτά δεν είναι καθόλου καλοί οιωνοί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Θεοδωράκης - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι η κρίση στα Βαλκάνια θα ξεπεραστεί με τον αγώνα των λαών, εξέφρασε σήμερα ο Ελλαδίτης μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα περηφάνεια γιατί τόσο ο λαός της Κύπρου όσο και ο λαός της Ελλάδας είναι "πρωτοπόροι στον καινούργιο αγώνα".

    Σε δηλώσεις κατά την 6η Πορεία Ειρήνης, που οργάνωσε σήμερα το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δίνει το παρόν του "στον αγώνα που κάνει ο λαός της Κύπρου για την ειρήνη στα Βαλκάνια γιατί είναι πεποίθησή μου ότι και αυτή τη μεγάλη παγκόσμια κρίση θα την ξεπεράσουμε πάλι μόνο με τον αγώνα του λαού".

    Οπως είπε, "δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπαίνουμε σε μια νέα, σκληρή εποχή" αφού "το ΝΑΤΟ ξαφνικά έβγαλε το προσωπεία του".

    Ο Ελλαδίτης μουσικοσυνθέτης χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ "δολοφονικό οργανισμό" που έχει τεράστια δύναμη σε όπλα αλλά και στο να διεξάγει "πλήση εγκεφάλου".

    "Εσείς οι Κύπριοι", είπε, "καταλαβαίνεται καλύτερα από κάθε άλλο τα πόσα ψέματα λένε και το πόσο λίγο ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των λαών γιατί αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τα προλβήματα των λαών έπρεπε να λύσουν πρώτα απ' όλα το πρόβλημα των προσφύγων στην Κύπρο".

    Ο Θεοδωράκης αναφέρθηκε επίσης στην "γενοκτονία" που γίνεται σε βάρος των Κούρδων από το τουρκικό κράτος, την ίδια στιγμή που τα τουρκικά αεροπλάνα συμμετέχουν στην επίθεση κατά του Σερβικού λαού.

    Ο διάσημος Ελλαδίτης μουσικοσυνθέτης κατέληξε χαιρετίζοντας τον κυπριακό λαό, ο οποίος είπε "όπως πάντα δείχνει το δρόμο".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Θεοδωράκης εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας στο πετρελαϊκό εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Γιουγκοσλαβίας, όμως ταυτόχρονα επεσήμανε ότι κατανοεί τους λόγους που τις οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΚ)

    [09] (Κ) 6η Πορεία Ειρήνης - Ψήφισμα - Χαιρετισμοί

    Λάρνακα,Κύπρος,16/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη άμεσου τερματισμού του "εγκληματικού" πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τη διάλυση της Βορειοτατλαντικής Συμμαχίας, αξίωσαν οι συμμετέχοντες τη σημερινή 6η Πορεία Ειρήνης, στο ψήφισμα που ενέκριναν προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κοφι Αναν.

    Στην πορεία, που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) συμμετείχαν χιλιάδες Κύπριοι καθώς και ο γνωστός Ελλαδίτης μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

    Στο ψηφίσμα που εγκρίθηκε γίνεται έκκληση προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ να εντείνει τις προσπάθειές του για εφαρμογή των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού για το Κυπριακό και εκφράζεται επιθυμία για την κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο και την πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Η συγκέντρωση των πεζοπόρων άρχισε στις 10 το πρωϊ στο γήπεδο του Β' Δημοτικού Σχολείου Ξυλοτύπου, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο ΓΓ του ΠΣΕ Δώνης Χριστοφίνης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ρόμες Σιάντρα και ο Πρέσβης της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο Ιβάν Μρκιτς.

    Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Πρόεδρος του ΠΣΕ Βάσος Πούππης ενώ διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας.

    Στη συνέχεια οι πεζοπόροι κατευθύνθηκαν από το γήπεδο της Ξυλοτύμπου προς τον ΚΟΤ Λάρνακας όπου εγκρίθηκε το ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΣΕ Βάσος Πούππης καταδίκασε τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και έκανε έκκληση να αφεθεί να προχωρήσει η προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

    Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στο χαιρετισμό του, που διάβασε ο Αρχιμανδρίτης Λάζαρος Γεωργίου, υπογράμμισε πως για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει και η δικαιοσύνη.

    Οπως είπε, θα επικρατήσει ειρήνη στην Κύπρο αφού προηγουμένως αποδοθεί δικαιοσύνη και εφαρμοσθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την έκτασή της και για όλους τους νόμιμους γηγενείς κατοίκους της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε και αυτός στο χαιρετισμό του "τη βάρβαρη και αμερικανο-νατοϊκή επιδρομή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας" και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών.

    Είπε επίσης ότι "εμείς δεν ευθυγραμμιζόμαστε με παράνομες εντολές, δεν καλοπιάνουμε επιδρομείς και φονιάδες με την αυταπάτη ότι θα μας λύσουν τα προβλήματά μας, δεν καρφώνουμε πισώπλατα φίλους, που συμπαραστάθηκαν δεκαετίες τώρα, για να κερδίσουμε τάχα την εύνοια των δυνατών".

    Πρόσθεσε ότι "απαιτούμε ειρηνική και πολιτική διέξοδο από την κρίση που απειλεί να παρασύρει στη δύνη του πολέμου όχι μόνο τα Βαλκάνια αλλά και τον κόσμο ολόκληρο" και εξέφρασε αλληλεγγύη προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

    Εξάλλου, στο χαιρετισμό του, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ρόμες Σιάντρα επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στο ΝΑΤΟ σε όλους όσοι τους υποστηρίζουν αλλά και σε εκείνους που σιωπούν και ζήτησε όπως σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, η γενοκτονία και οι σκοτωμοί.

    Ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο Ιβάν Μρκιτς στο χαιρετισμό του είπε ότι "οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ σκοτώνουν το λαό της χώρας μου ακόμα και με βόμβες που περιέχουν ράδιο".

    "Καταστρέφουν τα πάντα", πρόσθεσε, "αλλά δεν μας έχουν λυγίσει. Αγωνιζόμαστε για το δίκαιο και γι' αυτο θα νικήσουμε".

    Εξάλλου, σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάτι Ζουγκάνοβ εκφράζει την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για ειρηνική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Ακόμη υπογραμμίζει πως "οι αριστερές δυνάμεις συνενώνουν τις προσπάθειές τους για τερματισμό της επιδρομής του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία" και πως "οι Κομμουνιστές της Ρωσίας είναι πεπεισμένοι πως η ισχύς μας βρίσκεται στην ενότητα".

    Ψήφισμα

    Στο ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ που εγκρίθηκε από τους πεζοπόρους υπογραμμίζεται ότι "ο εγκληματικός πόλεμος του ΝΑΤΟ (κατά της Γιουγκοσλαβίας) πρέπει να τερματιστεί αμέσως, πριν εξαπλωθεί σ' όλα τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και πέραν απ' αυτή".

    Παράλληλα υποστηρίζεται ότι "το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί ως αντίθετο προς το Διενές Δίκαιο και ως κίνδυνος για την ανθρωπότητα και την παγκόσμια ειρήνη".

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι συγκεντρωθέντες καταδικάζουν έντονα "τον βάρβαρο, ακήρυχτο και παράνομο πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ εναντία στο λαό της Γιουγκοσλαβίας".

    Ακόμη τονίζεται ότι η κρίση στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας την αυτονομία του Κοσόβου μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας, την επιστροφή των προσφύγων και το σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

    Εξάλλου επισημαίνεται πως το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αγνοήσει, να εξουδετερώσει και ακόμα να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ακόμη καλείται ο ΓΓ του ΟΗΕ να εντείνει τις προσπάθειές του "για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο έτσι που να αποσυρθούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι από την Κύπρο, να εξαλειφθούν οι συνέπειες του εθνικού ξεκαθαρίσματος που πραγματοποίησε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974 και να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979".

    "Ο λαός της Κύπρου", καταλήγει το ψήφισμα, "επιθυμεί την κατάργηση των βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων στην Κύπρο και την πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού ώστε να καταστεί γέφυγρα ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 16 May 1999 - 12:12:26 UTC