Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Οικονομικών - 6ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης
  • [02] Προεδρικό - Σύσκεψη για θέματα συγγενών των αγνοουμένων
  • [03] Βουλή - Κίνα - Βομβαρδισμός Πρεσβείας
  • [04] ΕΔΕΚ - Γιουγκοσλαβία - Κινεζική Πρεσβεία
  • [05] ΑΚΕΛ - Κινέζος Πρόεδρος - Γιουγκοσλαβία
  • [06] Υπουργείο Εξωτερικών - Πρέσβης Κίνας στην Κύπρο
  • [07] ΝΕΟ - Κύπρος - Ομοσπονδία - Συνομοσπονδία
  • [08] Σύνδεσμος Ελληνικής Φιλίας - Σουηδικό Κοινοβούλιο
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Συνέδριο
  • [10] Γερμανός κατάδικος - Ούγγρος φυγόδικος - Ιντερπόλ
  • [11] ΕΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Δηλώσεις Βασιλείου
  • [12] Διάσκεψη - Προέδροι Επιτροπών Ευρ. Υποθέσεων

  • [01] Υπουργός Οικονομικών - 6ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής της Κύπρου εστιάζεται στην ευρωπαϊκή της πορεία, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, στο 6ο Ετήσιο Φόρουμ Θεσσαλονίκης με θέμα "Η Κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας".

    Παρουσιάζοντας την κυπριακή οικονομία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτή από τα μέσα του 1997 βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και το 1999 προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης να κυμανθεί γύρω στο 4%, ο πληθωρισμός να κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του 2% και οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης να διατηρηθούν.

    Πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό ελλειμμα, που ήταν το 1998 5,5% του ΑΕΠ, αποτελεί το σοβαρότερο μακροοικονομικό πρόβλημα και επεσήμανε ότι το Υπουργείο του ετοιμάζει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης για την περίοδο 1999 - 2002 με στόχο τη μείωσή του στο 2%.

    Αναφερόμενος στον τομέα των υπηρεσιών, ο κ. Κληρίδης είπε ότι συνεισφέρει το 74% του ΑΕΠ και αποτελεί τον "κινητήριο μοχλό της όλης αναπτυξιακής προσπάθειας" με σημαντικότερο κλάδο εκείνον του τουρισμού, τα έσοδα από τον οποίο αντιστοιχούν με το 19% του ΑΕΠ.

    Η Κύπρος, ανέφερε, "έχει αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο εγκατάστασης διεθνών επιχειρηματικών μονάδων" με εγγεγραμμένες σήμερα 36,6 χιλιάδες και ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί προς το 9,7% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, γεγονός που έχει καταστήσει τον τομέα ως τη δεύτερη πηγή συναλλάγματος.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η αναλυτική εξέταση και η σύγκριση των κυπριακών δεδομένων με το κοινοτικό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της προετοιμασίας για ένταξη, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των παραγωγικών κλάδων και των επιχειρηματικών μονάδων, ιδιαίτερα της γεωργίας και της μεταποίησης.

    Η Κύπρος, σημείωσε, αντιμετωπίζει την ενταξιακή πορεία ως μια πρόκληση για εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας της και εργάζεται εντατικά για να ολοκληρώσει έγκαιρα τη διαδικασία εναρμόνισης.

    Απώτερος στόχος, υπογράμμισε, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών με ιδαίτερη έμφαση το χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε η κυπριακή οικονομία να "αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει".

    Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέγεθος των κυπριακών επενδύσεων στη Βαλκανική και γενικά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για αυτές και τάχθηκε υπέρ κοινοπραξιών με ελλαδικές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπιστεί το μικρό μέγεθος των κυπριακών.

    Η διαγραφόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, αποτελεί γέφυρα για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Ευρώπης με τη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω της συνεργασίας κυπριακών και ελλαδικών επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι "η Κύπρος προσφέρεται ως ιδανικός χώρος για επενδύσεις επιχειρήσεων που στοχεύουν την αγορά της Μέσης Ανατολής".

    Αναφερόμενος στο Γιουγκοσλαβικό, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι επηρεάζει "αρνητικά τις οικονομίες της περιοχής αλλά και ευρύτερα" και τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, ενώ επεσήμανε ότι η Κύπρος θα στηρίξει "με κάθε τρόπο την ελληνική πρόταση για ένα πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης των χωρών της Βαλκανικής, ως την ορθή απάντηση στα προβλήματα του εθνικισμού, της πολιτικής αστάθειας και της κοινωνικής αποσύνθεσης, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους αστάθειας στην περιοχή, αλλά και κατ' επέκταση στην Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [02] Προεδρικό - Σύσκεψη για θέματα συγγενών των αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Μικτή Επιτροπή Συγγενών των Αγνοουμένων έχει ετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης εντός και εκτός Κύπρου, με συγκεκριμένες εισηγήσεις της, που έχουν στόχο να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το θέμα των αγνοουμένων.

    Αυτό ανέφεραν μετά από σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με αντικείμενο τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των συγγενών των αγοουμένων, οι Συμπρόεδροι της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου και Αγάπιος Χηράτος.

    Παράλληλα σημείωσαν ότι αυτό θα τεθεί υπόψην του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

    Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχε και η αρμόδια υπουργική επιτροπή που αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας ως επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των συγγενών των αγνοουμένων ο κ. Θεοδοσίου σημείωσε αυτά της επαγγελματικής αποκατάστασης και της κοινωνικής υποστήριξης καθώς και προβλήματα υγείας.

    Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, μελέτησαν τις εισηγήσεις της Επιτροπής Συγγενών των Αγνοουμένων που τους είχαν σταλεί από προηγουμένως και σήμερα δρομολογήθηκαν κάποιες αποφάσεις "με τις οποίες ελπίζουμε να αρχίσει η επίλυση αυτών των προβλημάτων τα οποία για 25 χρόνια τώρα ταλαιπωρούν τους συγγενείς".

    Το κάθε υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσίου, ανέλαβε να μελετήσει τις αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα. Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Χηράτο "μέχρι και την επόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος θα έχει στα χέρια του εισηγήσεις με βήματα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πολιτεία για να τα μελετήσει με τους συνεργάτες του" και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

    Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα των εκταφών ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι "βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "πολύ σύντομα θα υπάρχουν και ανακοινώσιμες εξελίξεις στο θέμα των εκταφών".

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπή για τους αγνοουμένους Ζαν Πιέρ Ρίτερ, που διορίστηκε πριν ένα περίπου χρόνο από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι "μέσα στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται και τα Ηνωμένα Εθνη και το τρίτο μέλος της διερευντικής, ο κ. Ριτέρ".

    Ωστόσο επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα ο κ. Ρίτερ δεν έχει συναντήσεις τους συγγενείς των αγνοουμένων ως επίσης και την εκπρσοωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Βουλή - Κίνα - Βομβαρδισμός Πρεσβείας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα μήνυμα στον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Λι Πενγκ, με το οποίο εκφράζει το συγκλονισμό του για τη "βδελυρή πράξη του βομβαρδισμού της Πρεσβείας της Κίνας στο Βελιγράδι".

    Στο μήνυμά του, ο κ. Κυπριανού καταδικάζει εκ μέρους της Βουλής αυτή τη "σκανδαλώδη ενέργεια, που όχι μόνο προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων αθώων, αλλά αποτελεί βαρύ πλήγμα εναντίον των ίδιων των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και των διεθνών συνθηκών για το σεβασμό και την προστασία των διπλωματικών αποστολών".

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο Γιν Ζουοϊν, και καταδίκασε με αποτροπιασμό εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής την "εξωφρενική ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο", και διαβίβασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του για τα αθώα τραγικά θύματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] ΕΔΕΚ - Γιουγκοσλαβία - Κινεζική Πρεσβεία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ΕΔΕΚ καταδικάζει με τον "πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη επίθεση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων εναντίον της Πρεσβείας της Κίνας στο Βελιγράδι".

    Ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η επίθεση εναντίον διπλωματικής αποστολής "κορυφώνει την ασύδοτη, αυθαίρετη συμπεριφορά της Αμερικανο - ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης και αποδεικνύει που μπορεί να οδηγήσει αυτός ο άδικος, παράλογος και αδιέξοδος πόλεμος".

    Η ΕΔΕΚ καλεί για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τις χώρες μέλη της ΕΕ που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "σύρθηκαν άκριτα στη δίνη του πολέμου" να τερματίουν τις επιθέσσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και να υιοθετήσουν τη μόνη λογική μέθοδο, που είναι η επίτευξη ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, μέσω διαπραγματεύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [05] ΑΚΕΛ - Κινέζος Πρόεδρος - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την αγανάκτησή του για την "βάρβαρη επίθεση των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδιστικών εναντίον της κινεζικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι" και τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κίνας Γιάνγκ Ζεμίν.

    Στην επιστολή του, ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ο ακήρυκτος πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, "αποτελεί μέρος των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ", προσθέτοντας ότι η επίθεση εναντίον της κινεζικής Πρεσβείας συνιστά "έγκλημα πολέμου" σημειώνοντας παράλληλα ότι "δεν μπορεί να αποτελεί "ένα ακόμη λάθος".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης ότι καταδικάζει με "αποτροπιασμό" τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση εναντίον της κινεζικής Πρεσβείας και της Γιουγκοσλαβίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η Κίνα θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεργασίες τερματισμού της επιδρομής αυτής.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [06] Υπουργείο Εξωτερικών - Πρέσβης Κίνας στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Τώρα είναι η ώρα για επιστροφή στην πολιτική λύση", στο Γιουγκοσλαβικό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Γιν Ζουοτζίν, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν οι "εγκληματικές ενέργειες" του ΝΑΤΟ να συνεχιστούν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Χριστόδουλο Πασιαρδή, ο Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η καταδίκη της κυπριακής κυβέρνησης, σχετικά με το βομβαρδισμό της Πρεσβείας της Κίνας στη Γιουγκοσλαβία από τις νατοϊκές δυνάμεις, ενέργεια που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως είπε ο κ. Ζουοτζίν, ο κ. Πασιαρδής εξέφρασε τη συμπάθεια του κυπριακού λαού προς το λαό της Κίνας και τις οικογένειες των θυμάτων από το βομβαρδισμό, καθώς και την επίσημη θέση της Κύπρου, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο και που αφορά την επιστροφή στην πολιτική λύση.

    Ευχαριστώντας την κυπριακή κυβέρνηση για τη θέση της στο θέμα του βομβαρδισμού της Πρεσβείας της Κίνας, ο κ. Ζουοτζίν είπε ότι "οι θέσεις και των δύο κυβερνήσεων μας πάνω στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ίδιες", και πρόσθεσε ότι "ζητήσαμε και οι δύο πλευρές από την αρχή όπως η λύση του προβλήματος εξευρεθεί μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".

    Σημειώνοντας ότι οι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πέραν των χιλίων αμάχων στη Γιουγκοσλαβία, ο Πρέσβης της Κίανς διερωτήθηκε εάν το ΝΑΤΟ "μπορεί να δικαιολογηθεί με το να πουν ότι έκαναν λάθος (στη συγκεκριμένη περίπτωση);". "Η ανθρώπινη ζωή", πρόσθεσε, "είναι ό,τι πιο πολύτιμο στον κόσμο".

    Σημείωσε, ότι "αυτές οι χώρες με το σύνθημα ότι θα σώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπότητα, σκοτώνουν άμαχους" και διερωτήθηκε εάν "η διεθνής κοινότητα μπορεί να ανεχθεί αυτά τα πράγματα;".

    Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται στην Κίνα κατά του νατοϊκού βομβαρδισμού εναντίον της Πρεσβείας της Κίνας, ο κ. Ζουοτζίν είπε ότι πιστεύει πως όλο και περισσότεροι λαοί του κόσμου συμμετέσχουν σε εκδηλώσεις όπου εκφράζουν την αντίθεσή προς τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

    Σε ερώτηση πώς ερμηνεύει πολιτικά τη βομβιστική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της πρεσβείας της χώρας του, κι εάν η Κίνα δέχεται την εξήγηση 'περί λάθους', ο Κινέζος διπλωμάτης επανέλαβε τη δήλωση της κυβέρνησης της Κίνας, ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω μέτρα για αυτό το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] ΝΕΟ - Κύπρος - Ομοσπονδία - Συνομοσπονδία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ενδεικτική της διολίσθησης του Κυπριακού μέσα στα γρανάζια του ΟΗΕ, είναι η δήλωση του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνομοσπονδιακή υφή που μπορεί να έχει η λύση στην Κύπρο, αναφέρουν με γραπτή τους ανακοίνωση οι Νέοι Ορίζοντες.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η δήλωση του αξιωματούχου των ΗΕ επιβεβαιώνει ότι "η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ως λύση εφαπτόμενη της συνομοσπονδίας θα ήταν απλώς το εφαλτήριο για να επιτρέψει τη συζήτηση και σταδιακή υιοθέτηση της καθαρής συνομοσπονδιακής λύσης".

    Οι ΝΕΟ υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχουν "αντιφάσεις στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι μια κακή λύση στο Κοσσυφοπεδιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό" και διερωτούνται "πώς έρχονται ο κ. Κασουλίδης και η κυβέρνησή του να υποστηρίξουν το εμπάργκο που θέλουν οι Αμερικανοί για να επιβάλουν, τί άλλο, την κακή λύση στο Κοσσυφοπέδιο;".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Σύνδεσμος Ελληνικής Φιλίας - Σουηδικό Κοινοβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σουηδοί βουλευτές ίδρυσαν Σύνδεσμο Ελληνικής Φιλίας στο Κοινοβούλιο της χώρας τους, που σκοπό έχει "να συμβάλει στις επαφές και στη συνεργασία ανάμεσα στους Ελληνες και τους Σουηδούς βουλευτές, να βοηθήσει στη γνώση του ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας και να υποστηρίξει και να προωθήσει ενέργειες που αποσκοπούν" στην γνώση αυτή.

    Στην ιδρυτική συνέλευση του Συνδέσμου παρεβρέθηκαν 60 περίπου βουλευτές από όλα τα Κόμματα της Βουλής της Σουηδίας.

    Τη συνέλευση τίμησε με την παρουσία του ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και παρεβρέθηκαν οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στη χώρα και ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, οι οποίοι και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του Συνδέσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [09] Υπουργός Εμπορίου - Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως ένα καλά ανεπτυγμένο επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο υπηρεσιών, σε συνάρτηση με τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με όλες τις χώρες της περιοχής, της δίνουν τη δυνατότητα να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις προσπαθειες για ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας, ιδιαίτερα ενόψει και της πορείας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ρολάνδης μιλούσε στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία και απευθύνεται στους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μεσης Ανατολής.

    Το Συνέδριο στοχεύει στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ενίσχυση της κατανόησης των προβλημάτων και στη συζήτηση του πολιτικού και οικονομικού μέλλοντος της ευρύτερης περιοχής, με απώτερο σκοπό την εδραίωση της ειρήνης και της ανάπτυξης μέσω της συνεργασίας.

    Ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής και να αγνοήσει τις προοπτικές και τις ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη που προσφέρονται.

    Είπε ακόμα ότι η Κύπρος υπήρξε θύμα εισβολής από την Τουρκία, λόγω κυρίως της γεωστρατηγικής της θέσης, προσθέτοντας ότι "η οικονομία μας εξαρτάται από την εξωτερική ζήτηση και κυρίως τον τουρισμό, που είναι ευάλωτος στις πολιτικές εξελίξεις της περιοχής". σημειώνοντας ταυτόχρονα πως "εισάγουμε την κυριότερη πηγή ενέργειας, το πετρέλαιο".

    Για τους λόγους αυτούς, συνέχισε ο κ. Ρολάνδης, "η Κύπρος έχει κάθε ενδιαφέρον αλλά και συμφέρον να προωθεί και να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη περιοχή".

    Οσον αφορά την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι η Κύπρος θα αποτελέσει τη γέφυρα των γειτονικών της χωρών προς την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε τις "αμοιβαίες δασμολογικές και εμπορικές παραχωρήσεις που θα προκύψουν με την υιοθέτηση από μέρους μας, της κοινής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ".

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η οικονομική συνεργασία θα "βοηθήσει στην εξάλειψη των εμποδίων που υφίστανται μεταξύ των χωρών και θα ωθήσει την οικονομική αλληλεξάρτησή τους, γεγονός που θα συμβάλει", όπως είπε, "στην ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [10] Γερμανός κατάδικος - Ούγγρος φυγόδικος - Ιντερπόλ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ενα Γερμανό δραπέτη από τις φυλακές της χώρας του και ένα Ούγγρο φυγόδικο, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Ουγγαρίας για υπόθεση κατάχρησης και κλοπής συνέλαβε η Αστυνομία ύστερα από σχετικό μήνυμα της Ιντερπόλ.

    Πρόκειται για τους Ζίγκφρι Ματίας Σιούριχ, ο οποίος δραπέτευσε από γερμανικες φυλακές όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης για υποθέσεις απάτης, εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις και απειλής βιαοπραγίας και τον Λάζλο Μάτζικ, από την Ουγγαρία.

    Και οι δύο είχαν αρχικά διαφύγει στο Ισραήλ και στη συνέχεια έφθασαν στην Κύπρο.

    Μετά τη σύλληψή τους από τις αρχές της Δημοκρατίας, δύο Γερμανοί αξιωματικοί και τρεις Ούγγροι αξιωματικοί των δύο χωρών, έφθασαν στην Κύπρο για να μεταφέρουν τους δύο άνδρες πίσω στη χώρας τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [11] (Κ) ΕΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Δηλώσεις Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου τόνισε σήμερα την ανάγκη όπως το Κίνημα πετύχει τη μέγιστη δυνατή ενότητα, ώστε οι θέσεις του να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρέως διαδεδομένες. με σκοπό οι ΕΔΗ να είναι έτοιμοι όταν θα εμφανιστεί κάποια πρωτοβουλία στο Κυπριακό και για να ενισχυθεί η πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας πριν από τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "η συνεδρίαση έχει στόχο να ανταλλάξει απόψεις γύρω από την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τόπο μετά την αποτυχία της προώθησης του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, να δει τις τρέχουσες εξελίξεις και να διαμορφώσει την ημερήσια διάταξη για τη συνεδρία του Παγκυπρίου Συμβουλίου", το οποίο θα συνέλθει "σε ένα μήνα περίπου".

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "το Πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για το βομβαρδισμό της κινεζικής Πρεσβείας" στο Βελιγράδι και το θάνατο αθώων και για το ότι "παρόλη την πρωτοβουλία των G8, εντούτοις οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο άδικος σκοτωμός πολιτών και η λύση του προβλήματος της Γιουγκοσλαβίας αντί να έρχεται πιο κοντά, πηγαίνει πιο μακρυά".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "οι βομβαρδισμοί δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα", και ότι "χρειάζεται πολιτική λύση, η οποία θα έρθει μόνο εφόσον θα υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες "εξετάζουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται κι επαναλαμβάνουν τις βασικές θέσεις και την εκτίμηση ότι οι ΕΔΗ έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν σήμερα μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος".

    "Χρειάζεται", είπε, "να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις όχι λίγες δυσκολίες που έχει η οικονομία για να είμαστε έτοιμοι για την οποιανδήποτε πρωτοβουλία εμφανιστεί από μέρους των G8 γύρω από το Κυπριακό και για να ενισχύσουμε την όλη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι "προς το σκοπό αυτό αποφασίστηκε όπως γίνει εισήγηση στο Παγκύπριο Συμβούλιο για μία οργανωτική εκστρατεία του Κινήματος, που στόχο έχει από τη μια να βοηθήσει στην ενίσχυση και στην επαναδραστηριοποίηση τυχόν μελών ή στελεχών που τον τελευταίο καιρό δεν είχαν ιδιαίτερη δραστηριότητα, και ταυτόχρονα στο να περάσει τα μηνύματα και τις θέσεις που βλέπουμε να δικαιώνονται".

    "Για το λόγο αυτό", επεσήμανε, "έχει τεράστια σημασία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρέως διαδεδομένες" οι θέσεις των ΕΔΗ.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν θα γίνει εκ νέου προσπάθεια για σχηματισμό σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, ο κ. Βασιλείου είπε: "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει νέα εξέλιξη. Για μας το θέμα αυτό τουλάχιστον προς το παρόν είναι κλειστό. Φυσικά διάλογο με την ΕΔΕΚ και τις άλλες ομάδες που είχαν από την αρχή αναμειχθεί στην όλη προσπάθεια θα έχουμε, αλλά πιστεύουμε ότι υπό τις συνθήκες εκείνο που προέχει είναι η ενίσχυση και η προβολή των θέσεων του Κινήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Διάσκεψη - Προέδροι Επιτροπών Ευρ. Υποθέσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Προέδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των έξι υποψήφιων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χωρών, επεσήμαναν σήμερα το "σημαντικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στα θέματα της ΕΕ και στην ενταξιακή διαδικασία".

    Η θέση αυτή περιλαμβάνεται σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Δεύτερης Συνάντησής των Προέδρων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν κοινοβουλευτικοί από την Κύπρο, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.

    Στη δήλωση, οι Προέδροι "επεσήμαναν την ανάγκη να επεκτείνουν τη συνεργασία τους μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων των υποψηφίων χωρών και ιδιαίτερα τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιτροπές."

    Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία εξέτασης των κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου (screening) και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι αναμένουν πως η ενταξιακή διαδικασία θα συνεχίσει ομαλά, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο.

    Επίσης, σημείωσαν ότι η διαδικασία της εναρμόνισης "είναι μεγάλο έργο και θα έχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις υποψήφιες χώρες". Κάλεσαν δε την ΕΕ να περιλάβει τις υποψήφιες χώρες στην προενταξιακή στρατηγική χρηματοδότηση και όλα τα σχετικά προγράμματα.

    Η διεύρυνση της ΕΕ θα "μεγιστοποιήσει τη διεθνή παρουσία της ΕΕ ως πολιτικού παράγοντα", παρατήρησαν οι Πρόεδροι.

    Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα η ΕΕ να "προχωρήσει με τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μην παρεμποδιστεί η ενταξιακή διαδικασία".

    Αναφορικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, οι Προέδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των έξι χωρων για ένταξη στην ΕΕ εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα και συμφώνησαν όπως ο μακροχρόνιος στόχος της ΕΕ για λύση της κρίσης θα πρέπει να είναι η εκδημοκρατικοποίηση και η ευρωπαϊκοποίηση της όλης περιοχής".

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε ότι το θέμα αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκε από τους Προέδρους οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για το μέλλον του όλου θέματος καθώς και τη φύση της προβλήματος.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, Τίμπορ Ζνάγι, είπε ότι η κρίση στη Γιουγκοσλαβία θα έχει επιπτώσεις στην ΕΕ ώστε η διεύρυνση να επιταχυνθεί για να αντιμτωπισθούν θέματα ασφαλείας.

    Ο Τατέους Μαζοβιέτσκι, Πρόεδρος της αντίστοιχης πολωνικής Επιτροπής είπε ότι όταν ήταν εισηγητής για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βοσνία, είχε προειδοποιήσει ότι η "Ευρώπη δεν θα μπορούσε να επαναπαυθεί αν υπήρχε μια διαμάχη που σιγόβραζε στους κόλπους της" και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ενωμένη Ευρώπη αν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

    Ο Πρόεδρος της Τσέχικης Επιτροπής, Γιάροσλαβ Ζβερίνα, είπε ότι ήταν μεγάλη εμπειρία να δει την Κύπρο, η οποία είναι διαιρεμένη ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής δύναμης η οποία χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός λαού.

    Ωστόσο είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει την πολιτική του ΝΑΤΟ για τη Γιουγκοσλαβία, έστω και αν αποδείχθηκε ότι δεν είναι τόσο επιτυχημένη όσο θα έλπιζε κανείς.

    Η Συνάντηση των Προέδρων ασχολήθηκε με την ενταξιακή πορεία των υποψηφίων χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενταξιακή στρατηγική, τις υποχρεώσεις της ΕΕ και των χωρών μελών της που πηγάζουν από την ενταξιακή διαδικασία, τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία αυτή και τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων.

    Αποφάσισαν όπως η τρίτη συνάντησή τους πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί σύντομα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    (Α.Π.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 May 1999 - 17:46:09 UTC