Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρανιδιώτης - ΕΕ - Κύπρος
  • [02] Εκπρόσωπος - Κοινωνικός διάλογος
  • [03] Υπουργικό - Ρολάνδης - ΑΗΚ
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] 24η Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [06] Πικής - Δημητριάδης - 50χρονα ΣτΕ
  • [07] Κύπρος - Συρία - Οδικές μεταφορές
  • [08] Χριστοφίδης - Ομογενείς - Κυπριακό - ΕΕ
  • [09] Χρηματοδότηση - Ευρωβουλή
  • [10] Υπουργός Αμυνας - Αρχηγός ΓΕΕΦ - Αθήνα - Κρήτη
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια σωματείου "Ανόρθωσις"

  • [01] Κρανιδιώτης - ΕΕ - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ενώ προωθείται μια συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών για πολιτική λύση του Κυπριακού, φαίνεται ότι ωριμάζει η σκέψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση από το πολιτικό θέμα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στη βρετανική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο της ίδρυσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Ο κ. Κρανιδιώτης είχε ήδη συναντήσεις με τον αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, το Ρώσο απεσταλμένο για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη. Ο κ. Κρανιδιώτης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με το Βρετανό ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ.

    Σ'ότι αφορά το πολιτικό θέμα, είπε ο κ. Κρανιδιώτης, η προτεινόμενη διαδικασία είναι όπως μετά τη σύνοδο των G8 και νοουμένου ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία, θα γίνει μια κίνηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας όπου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Στην αρχή, είπε, οι συνομιλίες θα είναι εκ του σύνεγγυς και μετά κατευθείαν.

    Από την πλευρά εκείνων που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, αναφέρεται ότι παρουσιάζονται κάποιες θετικές ενδείξεις από την Αγκυρα.

    Σ'ότι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι ύστερα από το συσχετισμό του πολιτικού με τις ενταξιακές εκ μέρους της Γαλλίας, η Ελλάδα έδωσε οδηγίες όπως μπλοκαριστούν οι συζητήσεις για τα δύο κεφάλαια, (τελωνειακή ένωση και εξωτερική πολιτική) και για τις άλλες υποψήφιες χώρες.

    Φαίνεται όμως, πρόσθεσε ο κ. Κρανιδιώτης, διαφοροποιείται και η γαλλική στάση, και γι'αυτό και γενικά ωριμάζει η σκέψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα εξαρτώνται από το πολιτικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Κοινωνικός διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κανένα οικονομικό μέτρο αν δεν αρχίσει και δεν τελειώσει η δεύτερη φάση του κοινωνικού διαλόγου, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαϊου", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης.

    Μιλώντας μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Σερέζης είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει το πακέτο οικονομικών μέτρων "ύστερα από δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους αρχηγούς των κομμάτων κατά την πρώτη φάση του διαλόγου ότι η ίδια θα θέσει τις απόψεις της".

    Ερωτηθείς εάν ισχύει η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως την μετέφεραν οι αρχηγοί των κομμάτων ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των επιτοκίων πριν το 2003, ο κ. Σερέζης επανέλαβε ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του κοινωνικού διαλόγου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Υπουργικό - Ρολάνδης - ΑΗΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) προσπαθήσει να εξασφαλίσει δάνειο από άλλη πηγή πλην της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία υπάρχει διχογνωμία για τους κανόνες περιβάλλοντος.

    Οπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, θα επιδιωχθεί δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τον "ισχυρισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ότι δεν συνεμορφώθη πλήρως η ΑΗΚ με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές".

    Ο Υπουργός είπε ότι στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Sir Brian Unwin κατά τη συνάντησή τους στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  127.61 (-0.79)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,957,368
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,919,101  165.29 (-0.94)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   274,143   74.29 (-0.24)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    40,006   75.26 ( 0.48)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   109,478   90.17 ( 0.79)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   591,821   96.57 (-2.69)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   190,439   48.73 (-0.49)
            Αλλες Εταιρείες            £   386,895   86.46 ( 0.09)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [05] 24η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Κορυφαίο γεγονός μείζονος σημασίας για την οικονομική ζωή της Κύπρου" χαρακτήρισε το θεσμό της Διεθνούς Εκθεσης, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Δημήτρης Ιωάννου, με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσής της στο χώρο της Αρχής.

    Η 24η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, που θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Παρασκευή 14 μέχρι την Κυριακή 23 Μαϊου, "δίνει την ευκαιρία συλλογικής προβολής των επιτευγμάτων της κυπριακής παραγωγής και της ανάπτυξης των υπηρεσιών της Κύπρου", είπε ο κ. Ιωάννου σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων σημείωσε παράλληλα πως ο ρόλος και η σημασία της Εκθεσης αναβαθμίζονται ακόμη περισσότερο, λόγω της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχει στην Εκθεση για τέταρτη χρονιά, με δικό της περίπτερο.

    Στην Εκθεση συμμετέχουν επίσημα 16 χώρες ανάμεσα στις οποίες η Νικαράγουα, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά. Πέρα από τις επίσημες κρατικές συμμετοχές, άλλες 17 χώρες εκπροσωπούνται με προϊόντα τους μέσω Κυπρίων αντιπροσώπων.

    Τα προϊόντα που παρουσιάζονται καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα από τις τελευταίες εξελίξεις της παγκόσμιας τεχνολογίας σε σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεφωνικά συστήματα, είδη υγιεινής, μηχανήματα, έπιπλα, φωτιστικά, χαλιά, είδη κουζίνας, παιγνίδια, βιβλία και άλλα.

    Ο χώρος προσφέρεται επίσης για καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις τοπικού, περιφερειακού και διεθνούς χαρακτήρα.

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα συμμετέχει (ΚΕΒΕ) με Πληροφοριακό Περίπτερο στο Κέντρο Τύπου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, προσφέροντας εξυπηρέτηση σε Κύπριους και ξένους εμπορευόμενους και επιχειρηματίες.

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου έχει ετοιμάσει για φέτος εντυπωσιακή συμμετοχή με το θεματικό περίπτερο "Τηλεπικοινωνίες - Ταξίδι στο χρόνο" όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα με χρήση οπτικών και ακουστικών εφφέ.

    Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στις 7.30 μμ την Πέμπτη, 13 Μαϊου.

    Την ημέρα των εγκαινίων, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων προγραμματίζει φαντασμαγορική τελετή με τη χρησιμοποίηση πολυμέσων όπου θα προβληθεί το πρόγραμμα "Κύπρος - Θάλασσα και φως" για την ιστορία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [06] Πικής - Δημητριάδης - 50χρονα ΣτΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής τόνισε σήμερα ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, "ως του θεματοφύλακα των αξιών και των δικαιωμάτων, που διαφυλάσσουν την υπόσταση του ανθρώπου σε κάθε λειτουργία του".

    Ο κ. Πικής, που μιλούσε κατά τη σημερινή εκδήλωση για τα 50χρονα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), είπε παράλληλα ότι το σημαντικότερο κενό στο θεσμικό Νόμο του ΣτΕ εμφανίζεται στην απουσία πρόνοιας για τη δημιουργία Δικαστηρίου, για τη δικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών μελών.

    "Η μη εγκαθίδρυση Δικαστηρίου αντανακλά την απροθυμία των κρατών της Ευρώπης να υποταχθούν θεσμικα και δεσμευτικά στο δίκαιο", πρόσθεσε ο κ. Πικής, αναφέροντας παράλληλα ότι προσβλέπει στη δημιουργία μόνιμης δικαστικής αρχής για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών με αναφορά στις αρχές που διακηρύσσονται στο Προοίμιο του θεσμικού Νόμου και στο δίκαιο για τον άνθρωπο.

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημείωσε εξάλλου ότι "η ερμηνεία που αποδόθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα, από την Επιτροπή και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπήρξε συνεπής προς τη φύση των δικαιωμάτων και με ελάχιστες εξαιρέσεις εμφάνταστη στη διάγνωση της εμβέλειάς τους".

    Ακόμη επεσήμανε πως "μεγάλη υπήρξε η συνεισφορά των οργάνων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Επιτροπής και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον τομέα των ατομικών προσφυγών".

    Από την άλλη, όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα των διακρατικών προσφυγών που ασκήθηκαν ήταν αμυδρά, όπως επιμαρτυρεί η τύχη των τριών πρώτων διακρατιών προσφυγών της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    "Αποτελεί δε δείγμα αδιαφορίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο το γεγονός ότι η έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην τρίτη διακρατική προσφυγή παρέμεινε εκκρεμούσα ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών από τις 4 Οκτωβρίου του 1983 μέχρι τις 2 Απριλίου του", πρόσθεσε ο κ. Πικής.

    Εξάλλου τόνισε ότι "υπάρχει ακόμα απόσταση από την πλήρη κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου στον ευρωπαϊκό χώρο, η κάλυψη της οποίας οριοθετεί και τους μελλοντικούς στόχους του Συμβουλίου".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Λέλλος Δημητριάδης ανέφερε στην ομιλία του ότι η Κύπρος μετέχει στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης του ΣτΕ με αντιπροσωπεία έξι Δημάρχων, τριών μελών και τριών αναπληρωτών.

    Ακόμη τόνισε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή της στο Κογκρέσο "επιδιώκει πάντοτε να προβάλλει το κυπριακό θέμα στις σωστές του διαστάσεις" ενω ταυτόχρονα "αποκομίζει ιδέες και εμπειρίες πολύτιμες και βοηθητικές του έργου των κυπριακών δημοτικών αρχών στην προσπάθειά μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] Κύπρος - Συρία - Οδικές μεταφορές

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας μονογραφήθηκε χθες στη Δαμασκό.

    Τη συμφωνία μονόγραψε εκ μέρους της Δημοκρατίας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος, και εκ μέρους της Συρίας ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, Αχματ Γκαλάλ Αλντιν Φαντλούν.

    Εξάλλου, η κυπριακή αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Κύπρου στη Συρία, Τάκη Ιωάννου, είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με τους Υπουργούς Επικοινωνιών και Μεταφορών της χώρας.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κατά τις επαφές έγινε αναφορά στις εξαίρετες και στενές, παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Ο κ. Πύργος μετέφερε πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιου Ιεροδιακόνου, προς τους Σύρους ομολόγους του για επίσκεψη στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [08] Χριστοφίδης - Ομογενείς - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στο νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό, ο οποίος τοποθετείται μέσα στο Σεπτέμβρη, προσδοκούμε ότι οι μεγάλοι της γης θα πάρουν επιτέλους τα αποφασιστικά εκείνα μέτρα, τα οποία θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων, Μανώλης Χριστοφίδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της Παγκόσμιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης, η λύση που αναζητούμε είναι δοσμένη και από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλούμε, είπε, για ομόσπονδη Δημοκρατία, διζωνικού, δικοινοτικού τύπου μέσα στα πλαίσια της οποίας θα είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οποία θα έχει, όπως γράφουν τα ψηφίσματα, μια προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία.

    Είπε ακόμη, ότι στον εθνικό της αγώνα η Κύπρος δεν έχει άλλο πιο πιστό συμπαραστάτη από την Ελλάδα και μαζί αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται και στο Κυπριακό και στην ευρωπαϊκή πορεία και στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, για το οποίο ήταν πολλοί εκείνοι που ψιθύρισαν και είπαν πως κατέρρευσε λόγω της κατάληξης του θέματος των S300.

    Οι S300 δεν ήταν το κυπριακό πρόβλημα, αλλά μια λεπτομέρεια της άμυνάς μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μέσα στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος στο ακέραιο και όχι μόνο αυτές, αλλά και πέρα από αυτές.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία με την Ελλάδα και ότι η πορεία αυτή προχωρεί.

    Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό που προτάσσει η δική μας πλευρά είναι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, να μην υπάρξει διχοτόμηση, να υπάρξει αυτονομία χωρίς να αλλάξουν τα σύνορα της χώρας και να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη, η οποία να παρέχει ασφάλεια σε αυτούς που θα επιστρέψουν και να υπάρξει ίση μεταχείρηση.

    Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη δέσμη παροχών που η κυπριακή πολιτεία προσφέρει σε όσους θα επιθυμούσαν να επαναπατρισθούν στα θέματα υγείας, επαγγελματικής αποκατάστασης και στρατιωτικής θητείας.

    Ανέφερε ακόμη, ότι η Κύπρος είναι ευγνώμων στους αποδήμους για τη συμπαράστασή τους στους εθνικούς αγώνες, εκφράζοντας ταυτόχρονα αγωνία ως προς το τί θα γίνουν οι νέες γενεές των Ελλήνων.

    Υπογράμμισε, τέλος, ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επενδύσουν απλόχερα για να δημιουργήσουν την υποδομή και όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζονται για να εξασφαλίζεται ότι η νέα γενιά των Ελλήνων, που είναι απόδημοι, θα μπορούν να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα, θα είναι πιστοί στην Ορθοδοξία, θα διατηρούν τα ήθη και έθιμα και θα τιμούν με τη δράση τους το Εθνος των Ελλήνων γενικότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] Χρηματοδότηση - Ευρωβουλή

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την υιοθέτηση κοινοτικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την Κύπρο, παρόμοιο με αυτά που ισχύουν για τις υπόλοιπες υποψήφιες για ένταξη χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, ζήτησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο Ελληνας Ευρωβουλευτής Κώστας Χατζηδάκης.

    Στη σχετική συζήτηση για τις γενικές διατάξεις των κανονισμών των διαρθρωτικών ταμείων της Ενωσης που αφορούν τη χρηματοδότηση των υποψηφίων χωρών, ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει, το ταχύτερο δυνατό, στην αντικατάσταση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλου από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει για τις άλλες υποψήφιες χώρες.

    Ο Ελληνας Ευρωβουλευτής επικαλέσθηκε τη σχετική δέσμευση του Επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ από προηγούμενη συνεδρία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ επέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών το οποίο δεν ενέταξε την Κύπρο στις χρηματοδοτήσεις αυτές.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] Υπουργός Αμυνας - Αρχηγός ΓΕΕΦ - Αθήνα - Κρήτη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, αναχωρούν αύριο στις 9.30 το πρωί για την Αθήνα, ενώ την Παρασκευή θα βρίσκονται στην Κρήτη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Χαρίδης, στην Κρήτη οι κύριοι Χρυσοστομής και Δήμου θα επισκεφθούν τους Κύπριους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που βρίσκονται στο νησί λόγω της εκεί εγκατάστασης του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 "για επίλυση τυχόν προβλημάτων τους".

    Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Χαρίδης είπε ότι "δεν μας έχουν δοθεί λεπτομέρειες ούτως ώστε να μπορούμε να αναφερθούμε στο πρόγραμμα".

    Οι κύριοι Χρυσοστομής και Δήμου επιστρέφουν στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια σωματείου "Ανόρθωσις"

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συγκίνηση στο σύνολο του κυπριακού ελληνισμού προκάλεσε η στέψη της "Ανόρθωσης" σε πρωταθλήτρια Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων του ιδιόκτητου οικήματος του Σωματείου "Ανόρθωσις".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, η "Ανόρθωση", κερδίζοντας ξανά το πρωτάθλημα, κατόρθωσε να γίνει το σύμβολο της επιστροφής όλων των Αμμοχωστιανών, ανεξάρτητα από ιδεολογική και κομματική τοποθέτηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη, ότι "η Ανόρθωση με το στέμμα της πρωταθλήτριας Κύπρου, κατόρθωσε και φέτος να συγκινήσει το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού. Γιατί η έντονη αναζωπύρωση της μνήμης της εγκαταλειμμένης πόλης της Αμμοχώστου φορτίζει συναισθηματικά, με εκρηκτικό τρόπο, τις ψυχές όλων μας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ωστόσο, ότι "δεν μπορεί παρά να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και η σημερινή φευγαλέα εικόνα της Αμμοχώστου δεν μπορεί παρά να περάσει στην ιστορία και στις πικρές αναμνήσεις μας.

    Είναι απλώς θέμα χρόνου", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 May 1999 - 17:46:08 UTC